Britské listy


úterý 24. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Jan Čulík z Olomouce:
  • Demokracie absolutně závisí na trvalé kritice (interview s britským dokumentaristou Clivem Jamesem) Hospodaření ČT:
  • Česká televize po třech měsících mlčení odpověděla na otázky Britských listů Jak fungovala StB:
  • Co s archívy StB: Otevřít, nebo spálit? (rozhovor Listů s R. Schovánkem) Česká kinematografie:
  • Z druhého dne promítání na Academia Film Olomouc (Jan Čulík) Česká politika:
  • Vtipnější vyhrává aneb Dostálová v Partii (Petr Jánský) Sčítání lidu:
  • Tisková zpráva ČSÚ (Vladimíra Pavlíčková) Glosa:
  • Kubánská telenovela (Fabiano Golgo) Informatika:
  • Proč vystavujeme schválené zákony se zpožděním (Miroslav Blažek, PSP) Reakce:
  • Nebezpečí genetiky (Petr Chaloupka)
  • Ne každý, kdo chce studovat, skutečně může (Marta Čertíková)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Kubánská telenovela

    Fabiano Golgo

    Fidel, Mirta, Fidelito, Batista, Diaz-Balart?!

    Hodně se mluvilo o státním tajemníkovi USA Collinu Powellovi a jeho protestu proti postoji ministra zahraničních věcí Jana Kavana, kritizujícímu americké embargo vůči Kubě. Ale za Powellem a celou americkou politikou ve vztahu ke Kubě, stojí mocní voliči kubánského původu v Miami. A jeden z jejich hlavních mluvčích, ultrarepublikán, a především proticastrovský poslanec Lincoln Diaz-Balart.

    Ale mnoho lidí neví, že je za tím vším jedna z těch rodinných ság, které vídávají v latinskoamerických telenovelách.

    Na schůzi sněmovny reprezentantů, Diaz-Balart je vždy tím prvním, kdo se vyjadřuje, když projednávanou věcí je Kuba. Helms-Burtonův zákon, který v roce 1996 zostřil politickou a obchodní blokádu ostrova, navrhl on. Diaz-Balart, zvolený na Floridě za 29.okres Kubánci v exilu, je nejdůležitějším politikem v proticastrovském hnutí v USA. Má takovou moc ve sněmovně, že je místopředsedou komise pravidel zákonných nařízení, což znamená, že může vetovat jakýkoli návrh zákona. Cílem jeho politiky a dokonce i vlastního života je porazit nepřítele, kterého zdědil po otci a kterého nikdy nepoznal - Fidela Castra, svého strýce.

    Svazky, které pojí Lincolna s Fidelem mají co do činění jak s jejich osobními příběhy tak s dějinami Kuby. Vztahují se k dvojici sourozenců, Mírtě a Rafaelovi, a ke čtyřicátým létům. Přátelé z dob dospívání, Rafael a Fidel měli hodně společného, byli dětmi z prominentních kubánských rodin a toužili po moci. Bylo to v Rafaelově domě, kde Fidel poznal jeho krásnou sestru, v té době blondýnku se zelenýma očima. Vzali se v roce 1948, stejném roce, ve kterém Carlos Prío Socarrás byl zvolem prezidentem - věc, která se nelíbila ani jednomu, ani druhému. Opozice vůči Socarrásovi jakoby sblížila ještě víc přátele, kteří se stali příbuznými. Ale ne nadlouho.

    Fidel a Rafael, každý sám, měli návrhy v roce 1952 jak pokračovat dál. Castro byl kandidátem do sněmovny za jednu stranu nazývanou ortodoxní, ale převrat ho náhle zaskočil a zanechal ho bez vyhraněného směru. U moci v Havaně byl podruhé Fulgencio Batista a po jeho boku vůdce "batistovské mládeže", přítel a švagr Rafael Diaz-Balart. Netrvalo to ani rok, a Castro dal dohromady skupinu, která se pokusila o převrat. V červenci 1953 jako vůdce stovky mužů byl uvězněn za pokus zmocnit se kasáren Moncada blízko Santiaga.

    To, že přátelství nebylo ještě úplně zničeno, umožnilo, aby Diaz-Balartem vyjednaná amnestie odvedla Fidela a jeho druhy do exilu v Mexiku a definitivně ho odloučila od Mírty a vzdálila ho od jeho syna Fidelita.

    To, že v roce 1956 se Fidel vrátil na Kubu se svým bratrem Raulem a jedním Argentincem jménem Ernesto Guevarra na lodi nazývané Granma, i to, že byli na pláži překvapeni armádou a odtamtud prchli do pohoří Sierra Maestra - to je známá historie. Brzy ráno prvního ledna 1959 vstoupil Fidel vítězně do Havany, Rafael, již státní ministr, byl v Evropě, ale jeho tehdy čtyřletý syn Lincoln nikoli. Opustil Kubu v malém letadle s matkou téhož rána, aby se už nikdy nevrátil. Bylo to stejné letadlo, kterým odletěl Batista.

    Dnes Mírta Diaz-Balartová žije ve Španělsku a o politice nechce nic slyšet. Její bratr Rafael žije v Miami a je vůdcem jedné organizace nazývané Rosa Branca (Bílá růže), která se snaží "uvědomovat" své krajany. Neexistují žádné údaje o velikosti této organizace, kromě jedné Rafaelovy věty před výborem amerického kongresu v roce 1960. "Bojujeme na dvou frontách, na jedné ke svržení komunistické vlády na Kubě a na druhé k zabránění návratu Fulgencia Batisty k moci". Batista zemřel v roce 1975.

    Příběh latinskoamerické telenovely Fidela a Mírty, tak jako v seriálech, je celý spletitý a plný drobných zápletek. Válka, která posloužila jako scéna pro romanci těch dvou, skončila s Castrovými a ne Diaz-Balartovými u moci. Ale v jednom zajímavém třetím obratu, nyní v devadesátých letech, se Rafaelův syn Lincoln dostal do velmi nezáviděníhodné pozice v dolní sněmovně ve Washingtonu. Není přehnané říci, že je jedním z těch nejvíce zodpovědných za protržení blokády.

    Fidelův Elián

    Nicméně příběh Eliána Gonzáleze přináší s sebou mnohem větší symbolickou a emoční hodnotu než on sám. V něm je nejnovější střet Diaz-Balarta a Castra, pře, která se dotýká hluboké jizvy obou rodin se znovu rozbouřila. Pře, která měla jako doutnák jedno jméno, které vysvětluje všechno: Fidel Castro Diaz-Balart, Fidelito.

    Když se Mírta a Fidel rozešli, ještě za Batistova režimu, vzal dlouhý soudní proces Castrovi syna. Na podzim roku 1956, předtím než se nalodil na Granmu směr Kuba, džentlmenská dohoda učinila to, aby Diaz-Balartovi umožnili Fidelitovi cestu do Mexika, aby navštívil otce. Fidelito se nevrátil. Naopak Fidel ho nechal u bohatých přátel, kteří mu pomohli s financováním jeho revoluce. Dříve než odjel do války, zanechal jim dopis. "Protože moje žena vyprovokovala to, že jsem neschopný se vymanit z vlivu její rodiny", doporučil Castro " můj syn nebude moci být vychováván tak špatnými ideály, jako těmi, proti nimž teď bojuji. Nebude se smět vrátit na Kubu dříve než ta bude svobodnou zemí nebo v které by mohl bojovat za svobodu".

    Rozchod s Diaz-Balartovými byl dokonán. A byli to oni, kdo najali skupinu, která při jednom přepadu unesla Fidelita, když se procházel v parku s dvěma tetičkami, pochopitelně z otcovy strany.

    Až v roce 1959, to když již převrat dovedl Fidela k moci, se Fidelito vrátil definitivně k svému otci. Znovu to byla dohoda mezi přáteli, z doby ještě dříve než se Kuba stala komunistickou zemí. Fidel se objevil se synem a Mírtou v americké televizi a mluvil plynně anglicky bez přízvuku. Chlapec ukazoval štěně labradora v přítomnosti otce.

    Fidelito v Sovětském svazu vystudoval a stal se fyzikem a po dlouhou dobu řídil kubánské středisko jaderné fyziky. Je autorem knihy obhajující tento typ energetiky.

    V roce 2000 to byl Elián, kdo si hrál v jedné zahradě v Miami, obklopen televizními kamerami, se štěnětem labradora. V přítomnosti Diaz-Balarta.

    Mocenské a rodinné vazby

    V jednom ojediněle uděleném interview listu "Dallas Morning News" před dvěma lety mluví Lincoln Diaz-Balart o svém příbuzenském poměru ke Castrovi. Bratranec - bratr Fidelita, pro kterého "je politika otázkou emocí a historie", mluví o svých přípravách na pád Fidela jednoho dne. Chce vidět svého otce, Rafaela, u moci. "Mým úkolem", říká Lincoln, jakoby opakoval strýcova slova z téměř před čtyřiceti lety, "je zajistit svobodu na ostrově".

    "Kuba je dědičnou a nevyléčitelnou nemocí" říká kubánský historik Uva Aragón, také v exilu od roku 1959.

    Ale až při pomyšlení na Castrovi a Diaz-Balartovi tato věta nabývá na hloubce, kterou si tento prostý proticastrovský historik nikdy nemohl představit.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|