pondělí 18. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled aktuálních zpráv z ČR Výtržnosti v Praze:
  • Policie zklamala (Petr Jánský) Česká televize a česká státní správa:
  • Ivan Kytka, šéf zpravodajství ČT, se pokusil umlčet Andrewa Stroehleina. Vznikne z toho nakonec něco dobrého? (Jan Čulík)
  • Ministerstvo obrany vydírá Českou televizi: konkrétní případ Andrew Stroehlein)
  • The Defence Ministry blackmails Czech Television: A concrete example (Andrew Stroehlein)
  • Volá si mediální komise Českého parlamentu Puchalského a Kytku z ČT na kobereček? Původní rozhovor s Pavlem Dostálem, poslancem za ČSSD a členem Stálé komise českého parlamentu pro sdělovací prostředky (Jan Čulík)
  • Je v české novinářské praxi všechno naopak? (Tomáš Pecina)
  • Nedělní pořad V pravé poledne - velké zklamání (Petr Souček) Ještě jednou k Havlově kontroverzní "milosti" pro útočníky na Sládka:
  • Litera a duch zákona (Jiří Jírovec)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Z pátku 13.00 SEČ:

    Ministerstvo obrany vydírá Českou televizi

    Konkrétní případ

    Andrew Stroehlein

    To, že politikové odmítají chodit do televize, případně že si předem kladou podmínky, jak mají být interviewováni pro pořad "Jednadvacítka", bylo tématem mého posledního článku, ale nemohl jsem v tom článku uvádět konkrétní jména, neboť někteří lidé tady v České televizi měli obavu, že přijdou o své kontakty. Teď se to stalo mně, takže o tom mohu napsat plně a otevřeně.

    V dnešní "Jednadvacítce" (15.5) jsme chtěli hovořit o krádeži tajných dokumentů, které ve středu odcizil z vozu příslušníka Vojenského obranného zpravodajství (VOZ) neznámý pachatel. Je to zajímavé téma, a někdo by se měl v každém případě zodpovídat za tuto zjevnou nekompetentnost.

    Chtěli jsme pozvat šéfa sněmovního orgánu pro kontrolu činnosti BIS Jaroslava Baštu (ČSSD) a ministra obrany Michala Lobkowicze (US).

    Když jsme však zatelefonovali na české ministerstvo obrany, bylo nám řečeno, že je Lobkowicz na Moravě, ale Milan Řepka, mluvčí ministerstva obrany mi řekl, že nám nabídnou (!) ředitele VOZ Jiřího Růžka, jen pod podmínkou, že Bašta ve studiu nebude.

    Jeho argumentem bylo, že nemůže souhlasit (!) s tím, že by ve studiu měl sedět voják vedle politika. Pokusil jsem se mu vysvětlit, že oba jsou veřejnými služebníky a že právě Jaroslav Bašta je v parlamentu pověřen úkolem na tyto záležitosti dohlížet. Neviděl jsem žádný důvod pro jeho námitky a kritizoval jsem ho, že vytváří dojem, že si může dovolit klást pro rozhovory pro pořad "Jednadvacítka" nějaké podmínky. Řekl jsem mu, že prostě v Jednadvacítce dnes večer zveřejníme podrobnosti tohoto telefonního rozhovoru a ukážeme prázdné křeslo, na němž měl podle pozvání sedět pan Růžek.

    No, samozřejmě, Řepka se pokusil jít rovnou k mému nadřízenému a rychle zatelefonoval Ivanu Kytkovi. Ukázal jsem tento článek Ivanu Kytkovi a ten souhlasí, že takovéto pokusy uvalovat předběžné podmínky na rozhovory jsou odporné a obscénní. Tato zkušenost nás vede k tomu, že zdvojnásobíme naše úsilí ve snaze systematicky zveřejňovat informace na Internetu o tom, jak se kteří politikové vymlouvají, když se mají jít zodpovídat do studia.

    Ohromující na celé věci bylo, že si Řepka myslel, že nám něco nabízí! Nemohl jsem věřit vlastním uším. Domníval jsem se, že právem my nabízíme jeho ministerstvu příležitost, aby bránilo své postoje. Konec konců, je naší novinářskou povinností prezentovat všechny stránky každého problému. Snažíme se pozvat do každého pořadu hosty, kteří si při debatě budou protiřečit, aby se mohl divák sám rozhodnout, na čí straně je pravda.

    Zjevně Milan Řepka, navzdory tomu, že dříve pracoval v České televizi, nemá vůbec ponětí o tom, jakou roli hrají v demokracii sdělovací prostředky. Řekl mi, že je prý tohle na Západě "normální praxe" a že prý si mohu zatelefonovat na britské velvyslanectví, jestliže mu nevěřím. (!?)

    To bohužel není mou jedinou zkušeností s Milanem Řepkou. Zavolal mi začátkem týdne, že mi "nabídne" něco jiného. Řekl, že by chtěl, aby v pořadu Jednadvacítka vystoupil náměstek amerického ministra obrany Franklin Kramer, který je právě na návštěvě v ČR. Řekl jsem mu, že to není špatný nápad a požádal jsem ho, aby mi zatelefonoval, až bude mít podrobnosti Kramerova programu v ČR. Učinil to a provizorně jsme měli Kramera zamluveného na úterý.

    Samozřejmě, tato "nabídka" byla také učiněna pod určitou podmínkou - že zorganizuji setkání mezi Ivanem Kytkou, Řepkou a Kramerem. Souhlasil jsem s tím, protože se to zdálo být relativně neškodné. Samotného by mě zajímaly Kramerovy názory na určité záležitosti. Řekl jsem však Řepkovi, že si bude muset Ivanu Kytkovi zatelefonovat sám a požádat ho sám o schůzku. Za Ivana Kytku nemluvím. Kytka si to s ním dojednal soukromě a šťastně se všichni sejdeme ve středu v 11.30.

    Po tomto telefonním rozhovoru jsem obdržel znepokojenou zprávu z "amerického střediska," že mám okamžitě zatelefonovat jakési paní Markusové, asistentce tiskového mluvčí amerického střediska. Zajímalo mne, o co jde, tak jsem tam zatelefonoval.

    Paní Markusová mi řekla, že Milan Řepka nemá pravomoci k tomu, aby vyjednával o programu návštěvy Franklina Kramera a že Kramer nemůže v úterní Jednadvacítce vystoupit, vzhledem k tomu, že v tu dobu už má na programu něco jiného. Zeptal jsem se paní Markusové, jestli překročil Milan Řepka své pravomoce, a ona odpověděla diplomaticky, že je Řepka "a nice man" (sympatický člověk), ale že není jeho úkolem organizovat americkým vládním úředníkům program.

    Vážený pane Řepko a všichni ostatní vládní mluvčí: není přípustné, abyste na rozhovory pro pořad "Jednadvacítka" předem uvalovali podmínky. Jestliže vaše ministerstvo nebo vaše organizace odmítá přijít a zodpovídat se před občany, budeme o tom diváky informovat. Nejsme přístupní žádným tajným postranním dohodám.

    Andrew Stroehlein

    PS.Poslední informace z 13.05: Pracovníci zpravodajství ČT se připravují na to, že v pátek večer ukáží v pořadu Jednadvacítka prázdné křeslo, na němž měl sedět Jiří Růžek, s vysvětlením, proč nepřišel. Kdosi právě zatelefonoval a informoval ČT, že ministr obrany Lobkowicz nakonec možná přece jen do studia přijde. - Jaroslav Bašta vzkázal, že do Jednadvacítky nemá dnes čas přijít. Na obsahu výše zmíněného článku to nic nemění, neboť v době, kdy A.S. jednal s Milanem Řepkou, byla účast Jaroslava Bašty v Jednadvacítce dohodnuta napevno.

    Reakce Milana Řepky, mluvčího ministerstva národní obrany

    Čas: pátek: 17.10

    Vzhledem k tomu, ze pan Andrew Stroelhein dnes v Britskych listech zverejnil cosi - co on nazyva vydiranim Ceske televize ze strany Ministerstva obrany a ze obsah tohoto clanku je jednou velkou lzi, citim za nutne touto zcela verejnou cestou sdelit panu S., ze odmitam jeho obvineni a velmi zvazuji resení, ktere odstrani spinu, ktera byla panem S. dnes uverejnena. Zaroven bych rad vzkazal Janu Culikovi, kterého znám osobne, ze jsem clovek, ktery jako málokdo cti svobodu tisku a slova, protoze me vlastni zkusenosti jsou v teto oblasti vice nez bohate. Doufam, že si Honza vzpomene. Je mi lito, ze lide typu pana S., jejichz backround je velmi neznami mohou takto verejne kohokoli osocovat. Nechci verit, ze toto je novy styl ceske zurnalistiky - pokud by byl - je mi smutno. Slusny clovek by se omluvil - ale v tomto pripade to necekam.

    Milan Repka (Email: Repka@army.CZ)

    PS: Omlouvam se za vyuziti jine internetove adresy, ale muj pocitac je v nyni v oprave.
    Titulek článku Andrewa Stroehleina je redakční. Jeho autorem jsem já, Jan Čulík. A.S. s ním souhlasil. Tento způsob jednání JE vydíráním, ničím jiným. Věci je nutno pojmenovávat pravými jmény.

    PPS. Pátek 18.30: Telefonoval jsem do kanceláře Andrewa Stroehleina v České televizi a mluvil jsem s ním, když v 18.28 zazvonil druhý telefon. Andrew Stroehlein přerušil rozhovor se mnou a druhý telefon zvedl. Na drátě byl Milan Řepka, mluvčí ministerstva obrany. Zeptal se Andrewa Stroehleina, zda tedy bude ve večerní Jednadvacítce přítomen Jaroslav Bašta. Andrew Stroehlein odpověděl: "Už jsem o tom psal v Britských listech. Proč se ptáte?" Řepka řekl: "Proto." - Andrew Stroehlein mě důrazně požádal, abych informaci o tomto rozhovoru, jehož jsem byl přímým telefonním svědkem, nezveřejňoval, protože mu v pátek odpoledne nakázal Ivan Kytka, aby do Britských listů nepsal o tom, co se děje v České televizi. Tuto žádost nemohu respektovat, protože je zveřejnění této informace ve veřejném zájmu. To jistě ví i Ivan Kytka. Jak ví ze své dlouholeté praxe ve Velké Británii, jediným způsobem, jak se mohou sdělovací prostředky bránit před případným manipulačním nátlakem politiků, je informace o něm zveřejnit. - Vzniká-li skandál z něčeho tak nevinného, jako je rozhodnutí zveřejňovat informace o nátlaku politiků na sdělovací prostředky, je bohužel politická kultura v ČR velice nízká. Jan Čulík


    PPS. V pořadu Jednadvacítka v pátek nakonec vystoupil Jiří Růžek. Moderátor ho interviewoval velmi mírně, Růžek uvedl, že za ztrátu tajných dokumentů (které se mezitím našly, zloděj je odhodil jako nepotřebné) nese odpovědnost a bude-li požádán, odejde z funkce.

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|