středa 23. června

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby České hospodářství:
  • Propad HDP (Ivan Hoffman) Imperialismus Britských listů:
  • Jak dostali barbaři po papuli (Ivan Vágner)
  • Imperialismus Britských listů (Jan Čulík) České školství:
  • Zaveďme informační systém, jak si vedou absolventi kterých škol (Jaroslav Král) Nacionalismus, Slované a Skandinávci:
  • Úplně by stačilo přestat dabovat zahraniční televizní filmy (Dalibor Štys) Bankovnictví:
  • Moje americká banka je (víceméně) zadarmo (Marek Sojka) Kosovo:
  • Kdo ochrání nejnovější uprchlíky? (Miloš Kaláb)
  • Bývalý finský prezident o Kosovu (Miroslav Lehecký)
  • Osvětim a Kosovo (Miloš Koenig) Ekologie v ČR:
  • Inspekce potvrdila vážné nedostatky v povolení rekultivací Dolu Krahulov (Děti Země) Ekologie:
  • Aféra s belgickými kuřaty končí, dioxiny zůstávají (Děti Země) Reakce:
  • Iracionální komunistické manipulace (Ferdinand)
  • Dr. Richard Pleva fušuje do novinařiny (Josef Schrabal) Oznámení:
  • Konference Objekty 99 (Česká zemědělská univerzita)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Bývalý finský prezident o Kosovu

    Miroslav Lehecký

    Vazeny pane Culiku,

    se zajmem jsem v BL sledoval prispevky tykajici se situace v Jugoslavii. Vcera byl v nejvetsich finskych novinach Helsingin Sanomat uverejnen text rozhovoru s byvalym prezidentem Maunem Koivistem. Pro zajimavost vam posilam zbezny preklad jeho hlavnich bodu.

    Udalosti tykajici se Kosova Koivisto peclive sledoval a studoval dostupne materialy. Nyní, kdy hruzy války jsou preruseny se rozhodl svoje nazory zverejnit.

    "Nepamatuji si, ze by na mne kdy bylo neco tak tizive dolehalo, jako poslední udalosti tykajici se Jugoslavie. Nemohl jsem se soustredit na nic jineho." "Strategie NATO mi pripomina postavu Kaptaha z romanu M. Waltariho (Egyptan Sinuhet), který chce uspokojit nevine usmrcene krvi jinych nevinnych."

    "Podle mne je zcela jasne, ze bombardovani Jugoslavie bylo zahajeno v rozporu s chartou OSN a mimo to zrejme take v rozporu se zakladajicimi dokumenty NATO. Politické vedeni Jugoslavie by porusilo zakony vlastní zeme kdyby podepsalo navrhy z Rambouille." K vlastnímu obsahu navrhu se K. nechce vyjadrovat, protoze na verejnosti koluji ruzne verze. Dohoda, která byla uzavrena po zprostredkovani Ruskem a Finskem neumoznuje volny pohyb jednotek NATO po celem uzemi Jugoslavie a je zrejme dle soucasnych zakonu platna.

    "Rozhodnuti o zahajeni bobmardovani bylo ucineno na zaklade zcela chybnych odhadu Šmysleli si, ze par bomb staciŠ a Milosevic potrebuje ukazku sily pro to, aby obhajil uzavreni smlouvy pred vlastní opozici. NATO posuzovalo situaci zcela chybne." K. se dále podivuje nad na Zapade kolujicimi predstavami, ze bombardovani napomuze demokratickym silam svrhnout Milosevice.

    K. si mysli, ze zemim, které se budou muset podilet na napravovani skod zpusobenych valkou by se melo rict z jakych duvodu se k bombardovani pristoupilo. "Vzdyt i my jsme v situaci, kdy Finsko vysila vojenske oddily odstranovat stopy války a zcelovat casti a pritom nemáme jasnou predstavu, jake byly vychozi predpoklady spojencu. O nich nebylo nic receno."

    K. zduvodnuje sve tvrzeni o spatnem odhadu situace i tim, jak Zapad zprvu odmital pozemni operace a teprve v dusledku vyvoje situace je zacal pripoustet. Upozornuje zejména na vyroky T. Blaira, který nejprve prohlasil, ze pozemni vojska nebudou vyslana a teprve pozdeji, kdy se nepodarilo zlomit odpor, zacal hovorit o potrebe vyslani pozemnich vojsk. "Vyhruzky pozemni valkou byly pritom blufovanim. NATO nemelo jasno o postupu utoku, ani nemelo k dispozici dostatek vojaku."

    V dusledku chybnych odhadu se samotne bombardovani dostalo do slepe ulicky, coz bylo neprijatelne zejména pro Nemecko. Pokud by bylo nutno bobmardovani neustale zintenzivnovat, doslo by se nakonec k otazce, jake cile jeste existuji? Martti Ahtisaari byl proto pro spojence a zejména pro Nemecko zachranym andelem a dostal je z nepriznive se utvarejici situace. Ulohu Finska a prezidenta Ahtisaariho hodnoti K. velmi vysoko a oznacuje ji za historickou. Vyzvedava zejména otazku nacasovani diplomaticke aktivity na dobu, kdy obe strany mely zajem situaci resit. K. nechce komentovat soupereni NATO a Ruska v Kosovu. "Kdyz takove diskuse probihaji, je moudrejsi se k nim nevyjadrovat." "Mnohe zeme se dostaly do slozite situace a Rusko je jednou z nich."

    "Valka v Jugoslavii tvori predel v mezinarodni politice. Tato valecna operace je pravdepodobne takoveho druhu, ze budeme rikat, co se stalo pred ni, a co potom. Bude mit dlouhodoby dopad a neverim, ze nekdo je schopen videt, jake dopady to budou."

    Existovala alternativa pro bobmardovani? Existovaly jiné prostredky, jak dostat zainteresovane strany k dohode? "Mnozi, kterých si vazim, a kterí vedi o detailech teto problematiky vice nez ja si mysli, ze mohlo byt predtim nez se sahlo k pouziti sily vynalozeno vetsi usili. Kombinaci metody bice a cukru a zejmena cukru by se dosahlo stejnych vysledku bez toho, aby se podminky pro zivot lidi zhorsovaly."

    Tedy dnes dosazeneho vysledku by se dosahlo i bez války? "Ano, verim tomu, drive nebo pozdeji."

    K cinnosti haagskeho tribunalu K. pripomina, ze politci mají vytvaret jasne zakony a soud ma podle nich soudit. Jinak se muze stat, ze soud ziska politickou moc, ktere mu neprislusi. Znamky takovehoto vyvoje K. jiz postrehl na statni urovni a zda se, ze dochazi k jeho rozsirovani i na uroven mezinarodni. "Odtud je velmi blizko k myslence, ze soudy se nezabyvaji take politikou, ale jsou v moci politiky." "Haagsky soud se dostal do temer neresitelne situace, kdyz ma interpretovat nova pravidla mezinarodni politiky, které jsou plna sirokych a nejasnych terminu. Mohu si jen predstavit jaka je pozice soudu, který ma v takoveto situaci vynaset rozsudky."

    K. varuje, ze vest soudni proces se muze statum NATO vymstit. Upozornuje na to, ze jeste pred tim nez byla vznesena obzaloba na predstavitele Jugposlavie, sama Jugoslavie pozadala soudni dvur v Haagu aby odsoudil bombardovani. Soudni dvur tak neucinil a prohlasil, ze zkoumani pripadu bude trvat roky. "Tento proces by mohl prinest Zapadu prekvapeni. Velmi bych se divil, kdyby se soud zabyval pouze navrhem jedne strany."

    K. se podivuje nad tim, jak snadno NATO obeslo OSN. OSN se podrobilo velmocem. Mnozi experti na mezinarodni pravo jsou toho nazoru, ze bombardovani bylo v rozpru s chartou OSN , ale casto dodavaji, ze casy se zmenily. Nehovori se o tom, ze zakone normy je treba zmenit, ale o tom, ze OSN uz nevyhovuje.

    K. zvlaste silne kritizuje Kofi Annana, který ve Stockholmu prohlasil, ze staty mají omezit svoji suverenitu. "Tim bychom priznali, ze OSN uz neslouzi tem cilum, jimz melo. Z toho lze rychle vyvodit dve moznosti: Bud dojde k tomu, ze OSN bude svou cinnosti uspokojovat ty, kteri mají nejvetsi vojenskou moc, nebo na OSN nebude bran ohled a ztrati svoji pozici uplne. To, ze toto predseda OSN pripousti je podle mne strasne." Finsko setrilo s kritikou NATO. "Zvykli jsme si, ze nam neprislusi michat se do rozporu mezi supervelmocemi. I nyní, kdy existuje pouze jedna supervelmoc, tato zásada se u nas stále dodrzuje. Kdyz hovorime o supervelmocech, vyplaci se byt opatrny." "Mame svoje dlouhe zkusenosti s tim, v jakych situacich jsme obdrzeli jakou pomoc ze zahranici a vime, ze o vlastni zalezitosti se musime umet starat sami. Podle mne toto stále plati."

    Nalady proti vstupu Finska do NATO stouply v dobe války v Jugoslavii. O cem to svedci? "Myslim si, ze lide si utvorili vlastní zavery z toho co pozorovali."

    Maji lide pravdu? "Lide si udelali zcela podlozeny zaver." K. ma osobní zkusenosti z navstev v Jugoslavii a z jednani s Jugoslavskymi predstaviteli. K soucasne situaci dodava:"Š krize v Jugoslavii ma tisicilete koreny." "Kdyz ma nemocny vysokou horecku, nemá se operovat." "Dulezite je, jake ponauceni si z Kosova vezmeme pro reseni budoucich krizi." "Podle zdraveho rozumu by tato zkusenost mela zchladit ty kteri si mysli, ze stalete problemy lze vyresit v jednom okamziku."

    "Ted, kdy se valecne operace zklidnily, je treba udelat bilanci a spocitat vitezstvi a prohry. Zjistit, ceho bylo dosazeno. Zlepsila se situace tech lidi, jejichz jmenem jsme toto zacali? Lze Kosovske Albance a Srby prinutit k zivotu spolu? Je toto zacatek cesty, nebo jeji konec? To jsou otazky, které tu vystupuji."



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|