pondělí 9. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentáře a poznámky na titulní straně Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Impuls 99, občanská společnost a senátní volby:
  • Kdo nám pomůže? (Milan Schulz) Jak se česká společnost mstí lidem, kteří jí věnovali život:
  • Jiří Pelikán a vrabčák (Sylvie Richterová) Česká společnost:
  • Jsme rasisti? (Ladislav Doležal, Radiožurnál) Pražská energetika:
  • Reakce na kritiku Jana Čulíka (Petr Holubec, tiskový mluví PRE)
  • Byrokratické překážky v České republice (Odpověď Jana Čulíka)
  • Popisem problému s Pražskou energetikou jste ťal do živého (Lukáš Marek) Impuls 99 - Reakce:
  • Impuls 99: Je nutné, aby lidi začali něco dělat proti opoziční smlouvě (Evžen Haičman)
  • Přímá a nepřímá demokracie (Petr Jánský)
  • ČRo: Otázka týdne: Ovlivní zatmění slunce politickou situaci v ČR? (Odpovídá JČ) Děti Země:
  • Odpor proti domažlickým velkodrůbežárnám roste



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Inzerujte v Britských listech! Britské listy letos na jaře četla čtenářská obec přibližně 15 000 samostatných počítačů měsíčně. Sledují je nejvlivnější kruhy v ČR. Mimo jiné poskytují BL jedinečnou možnost zahraničním firmám představovat se české vládě prostřednictvím reklamy na BL svými projekty. (Výtěžkem z reklamy v BL bude financována investigativní novinářská práce v České republice.) Zájemci pište sem.

  • Nové: Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Adresa Britských listů je zde.

    Co je nového v České republice

    Tento týden budou Britské listy bez aktuálního zpravodajství, neboť Jan Čulík je na dovolené. BL budou ale pravidelně vycházet celý týden.

    Co lidi trápí

    Minulý týden jsem vylíčil v Britských listech svou anabázi v Pražské energetice, kdy jsem se neúspěšně pokusil přehlásit platbu elektřiny ve svém pražském bytě ze zemřelé babičky na sebe. Soudě podle reakcí čtenářů (viz páteční BL) ťaly v této věci Britské listy do živého. V dnešním čísle BL přinášíme k záležitosti vyjádření tiskového mluvčího Pražské energetiky a další poznámky.

    Ale jde mi o něco jiného, důležitějšího. Z bouřlivé reakce čtenářů, kteří se musejí zjevně s nesmyslnou byrokracií potýkat dnes a denně, je zjevné, že zde je voličsky neobyčejně vděčný námět k práci.

    Nynější sociálně demokratická vláda je velmi nepopulární. Dokáže si uvědomit, že by se její popularita zřejmě podstatně zvýšila, kdyby zahájila upřímné, jasné a efektivní úsilí zaměřené na odbourání obrovských byrokratických překážek svazujících český život. Měla by začít tím, že by se poučila, jak se praktikuje styk s veřejností v byrokratických institucích v nejúspěšnějších ekonomikách světa, a pak by to měla v  ČR velmi rychle začít zavádět. Rakousko-komunistického úředního šimla, který ochromuje českou společnost zároveň s postkomunistickým chaosem, je nutno zlikvidovat.

    Jsem přesvědčen, že by volební preference vlády začaly velmi výrazně stoupat, kdyby bylo okamžitě vidět, že vláda v této věci podniká výrazné a účinné kroky.

    Je ovšem tato vláda takové akce schopna?

    Zatím se zdá, že ministři dokážou promarnit i sebevýhodnější příležitost ke zlepšení své pověsti.

    Podívejme se na ministra zdravotnictví Davida. V české vládě snad není méně populární a více kontroverzní ministr. Blíží se zatmění slunce. Západní vlády zorganizovaly k této věci rozsáhlou informační zdravotní kampaň v jejímž rámci varují své obyvatelstvo, aby do slunce nepohlíželo, protože si může vážně a trvale poškodit zrak. Západní vlády si uvědomují, že je povinností státní správy vykonávat informační a osvětovou činnost.

    Pro českého nepopulárního ministra zdravotnictví Davida to byla vynikající, lehká a relativně levná příležitost, jak napravit ve veřejném mínění svou reputaci. Snad by i bývalo stačilo, kdyby dvakrát třikrát vystoupil v televizi a celý problém varovně před kamerou vysvětlil. Nebo kdyby v té věci ministerstvo zdravotnicví financovalo jedinou informační televizní reklamu.

    Namísto toho pověří ministr zdravotnictví svého mluvčího, aby se arogantně vyjádřil na kameru televize Nova, že české ministerstvo zdravotnictví "v žádném případě žádnou takovou osvětovou kampaň organizovat nebude."

    Není ten ministr zdravotnictví s prominutím poněkud pošetilý?

    Jan Čulík

  • Pozoruhodný rozhovor s Jaromírem Jágrem. Barevná příloha Lidových novin otiskla v pátek dlouhý tradičně koncipovaný rozhovor s hokejistou Jágrem (pasívně z magnetofonového pásku opisované otázky a odpovědi), v němž tento sportovec projevuje některé dosti charakteristické vlastnosti mnohých příslušníků mladé české postkomunistické generace, totiž vysoké sebevědomí a - jak bychom to řekli diplomaticky - nepříliš intenzívní rozmyslnost. (Jágrovi je 27 let, při pádu komunismu mu tedy bylo sedmnáct). Od vrcholových sportovců se většinou neočekávají zrovna výjimečné intelektuální výkony, protože musejí pořád sportovat a na rozvoj myšlení nemají moc čas, když tak silně pěstují tělo. A Jaromír Jágr svými výroky okouzluje: "V současnosti jsem uvnitř hrozně sebevědomej, vole. Věřím sám sobě. Já si myslím, že jsem chytrej. Nechci, aby to znělo sebevědomě, ale můj jediný problém spočívá v tom, že nemám informace, nemám vzdělání. To je tím, že jsem nebyl v Čechách" (??) "Čím víc člověk ví, tím víc se může cítit sebevědomě. Nikdo vás nemůže chytit. Mít informace, to je obrana vůči lidem, kteří se vás snaží nějak napadnout nebo zničit." - To je zajímavé, Jágr "nebyl v Čechách", a přesto vyjadřuje přesně postkomunistický etos: život je boj hrdlořezů, prosazujících své individuální ambice na úkor všeho ostatního. Vzdělání a vědomosti jsou k tomu, aby člověk překonal potenciálně nepřátelské vlastní prostředí. Zajímavý filozofický koncept. Lidové noviny postavily Jágrův intelekt do ostrého světla. Jenže se obávám, že pozoruhodná kvalita rozhovoru je neúmyslná: Soudě podle jejích předchozích novinářských úspěchů (jiné rozhovory podobné úrovně, otištěné v LN), Renata Kalenská asi neví, jak komicky ten článek působí. Mnoho lidí jistě bude brát "světovou hvězdu" hokeje vážně.

    LN, píše Kalenská, si domluvily s Jágrem rozhovor na určitou dobu, on se nedostavil. O dvě hodiny později vyslechly v telefonu "velmi udiveného Jágrova manažera: 'A proč jste nečekali déle? Na Jaromíra tady novináři čekají tři čtyři hodiny. Když se rozhodne, že si jde zacvičit, tak prostě čekají...' Zřejmě jsme něco udělali špatně, dovozuje Kalenská. Dívko, kde máš hrdost?

    Nevím, ale trochu si myslím, že by západní novináři dali tak nezměrnou aroganci Jágrova manažera Jagrovi v  článku, který by o něm publikovali, velmi sežrat. (Myslím, že asi reportéra deníku Financial Times nebo Wall Street Journal by Jágr čtyři hodiny čekat nenechal, to by bylo příliš velké riziko. Jemu však může být jedno, co se o něm píše v provinčních Čechách mezinárodně nesrozumitelným jazykem.)

    Divím se, že se Lidové noviny po dvouhodinovém čekání obtěžovaly rozhovor s Jágrem tisknout. Učinily mu tím ovšem medvědí službu. Pro nás může být povzbuzující známá věc, že peníze nejsou všechno, můžete vlastnit třeba i  relativně drahá americká auta (jak ukazují Lidové noviny) a přesto si musíte dávat velký pozor, když otevřete pusu.

  • Lhaní Britských listů a televize Nova. Jeden pražský odborník nás upozornil na chybnou informaci v pátečních BL, když jsme původně napsali, že Železný nevlastní obchodní značku TV Nova (informaci jsme převzali z nepřímé formulace v nedávném rozhovoru s Železným v Prague Business Journal, jak známo, Železný argumentuje tak, že všechny jeho výroky mohou být nakonec interpretovány jakkoliv). - Přesně je to prý nyní takto: CET 21 smí užívat obchodní značku TV Nova na televizní obrazovce, ale ne mimo ni, a ČNTS smí užívat obchodní značku TV Nova mimo obrazovku. Znamená to prý tedy, že objeví-li se reportér Železného televize na obrazovce v ruce s mikrofonem se znakem TV Nova, je to v pořádku, vezme-li však reportér CET 21 do ruky v reálu na ulici či jinde před kamerou takový mikrofon se znakem TV Nova, porušuje zákon. - Za nepřesnost se čtenářům omlouváme.

  • Impuls 99 kritizuje v angličtině v aktuálním čísle časopisu Central Europe Review v článku nazvaném No Pulse 99 Jan Čulík.

  • Přehled stránek s vědeckou tematikou na českém webu shrnul Pavel Vachtlčlánku, který vyšel v PC Worldu 7/99.

  • Kritika novinářské práce o válce o Kosovo. Napsal Dave Pisálek:

    S Vasim zajmem o uroven medii doporucuji vasi pozornosti (a snad prekladu) http://www.fair.org/extra/9907/kosovo-crimes.html ze zdroje Fair

    ("FAIR is the national media watch group that offers well-documented criticism of media bias and censorship. We seek to invigorate the First Amendment by advocating for greater diversity in the press. We scrutinize media practices that marginalize public interest, minority and dissenting viewpoints.")

  • Zájem veřejnosti i sdělovacích prostředků o podvody s přijímacími zkouškami na právnické fakultě UK jaksi pohasl. Podle našich informací ani policie nevyšetřuje případ příliš efektivně. Vlasta Leporská však upozorňuje na internetové stránky, zabývající se korupcí na právnické fakultě. Jsou na adrese korupce.misto.cz/posli_dal.html.

  • Za názor vyhozena z německého výzkumného ústavu známá česká historička a politoložka Eva Hahnová. Podrobnosti najdete v tomto článku od Matthiase Roesera.

  • Český superšpión a smrt princezny Diany. Případ podvodných dokumentů týkajících se údajné vraždy princezny Diany a svědectví českého zpravodajce za komunismu, Karla Koechera, že neměl s  případem nic společného, je k dispozici také v angličtině v časopise Central Europe Review. - Na jiném místě je v aktuálním vydání CER anglické shrnutí dosavadní historie televize Nova od Jana Čulíka.

  • Zmatečné myšlení v Mladé frontě Dnes. Srovnání, jak tutéž informaci o výroční zprávě OSN o lidském rozvoji zpracovala Mladá fronta Dnes a deník Guardian, si nyní můžete přečíst i anglicky v tomto čísle týdeníku Central Europe Review.

  • Česká média, Zemanovy nadávky a tiskový zákon. Jan Čulík shrnuje nejnovější kontroverzi týkající se českých sdělovacích prostředků v angličtině v tomto článku v týdeníku Central Europe Review.

  • Poznámky a komentáře Jiřího Loewyho. Někdejší vydavatel (před pádem komunismu) exilového sociálně demokratického čtvrtletního Právo lidu a nynější novinář, píšící do celé řady českých periodik, má své články na internetu na této adrese.

  • Dokonalé internetové zdroje o Češích, české kultuře a České republice v Japonsku. Velmi dobré internetové zdroje o všem, co je české, v češtině i angličtině, zpracované s  japonskou důkladností, najdete na internetových stránkách katedry slavistiky Hokkaido University na této adrese.

  • Skrytá reklama v českém vysílání BBC. Přišel tento dopis:

    Vazeny pane Culiku,

    kdysi jste psal o nepripustné reklame. Ceske vysilani BBC nyni jiz nekolikrat uvedlo neco ve stylu: Ivan Kytka bude o teto problematice mluvit za dva tydny. Ale jiz tento tyden si muzete o problemu precist v jeho clanku, ktery vyjde v tydeniku Respekt. Je to skryta reklama nebo ne? Treba jim Respekt neco plati za to, ze ho inzeruji, anebo publikuje jejich vysilaci cas, nevim. Bylo by dobre, kdyby se alespon BBC drzela pravidel.

    V Producers' Guidelines BBC se mj praví:

    Výrobek nebo služba se nikdy nesmí vyskytovat v obraze ani ve zvuku oplátkou za peníze, služby či cokoliv jiného.

    Třeba české vysílání BBC vysvětlí, jaký postoj zaujímá vůči těmto předpisům.


  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

    Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Všechny články o válce o Kosovo, zveřejněné v BL, naleznete na tomto místě.

    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL. Tematický archív BL od 1. září 1997, kdy se BL osamostatnily, je na adrese http://blisty.internet.cz/xz.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|