pondělí 11. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Nová kniha:
  • Zpověď tajemníka Dagmar Havlové (Petr Jánský) MFD a informovanost o mediální problematice:
  • Kdy se konečně pan Kruml seznámí s českou legislativou?(Milan Šmíd) MFD a útok na ministra životního prostředí:
  • Politický hon na bratry Kužvarty je absurdní (Děti Země) Ústava ČR.
  • Diletantismus je mor (Václav Žák)
  • Zákon hrou (Václav Pinkava)
  • Obrana ideje prezidentských pravomocí (Václav Bělohradský, LN) Stávka lékařů a postavení české intelektuální obce:
  • K ožebračování českých intelektuálních elit (Otázka týdne, Radiožurnál, Jan Čulík)
  • Pomohu českým lékařkám, které se budou chtít provdat do USA a pracovat tam (Ivo Bednář, Washington)
  • Čeští vědci a lékaři dělají ČR čest a ta jim plive do očí (Petr Hájek)
  • Panu Krejčiříkovi: vaše vytváření mýtů o lékařské výjimečnosti je nekorektní (Peter Erbák)
  • Mé provokativní články o lékařích. O umírání jiných lidí (Milan Krejčiřík)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Mé provokativní články o lékařích. O umírání jiných lidí

    Milan Krejčiřík

    Vážení páni doktoři,

    přiznávám, že moje dva příspěvky v BL byly napsány (úmyslně) trochu provokativně. Byly napsány před ukončením vámi vyhlášené stávky, kdy jsem měl oprávněnou obavu, že nechcete plnit své základní povinnosti.

    Já si skutečně myslím, že každá stávka, která postihuje nevinné, je vydírání a vydírání je mi z duše odporné. Chápu lékaře, že nejsou spokojeni se svými platy a přeji jim, aby měli dvojnásobek, ale brát si své pacienty jako rukojmí, to je opravdu morální poklesek, s nímž se nemohu ztotožnit. Ujišťuji vás, že se mi z duše příčí i jednání dopravců, kteří zablokují cesty lidem, kteří s jejich záležitostí nemají nic společného. To je skutečně sobecké, alespoň já to tak vnímám. Nejsem zásadně proti stávkám, pokud k nim dochází v mezní situaci, kterou nelze jiným způsobem vyřešit a pokud tato stávka postihuje jen viníka (např. když hnutí Green Peace vyhlásilo bojkot firmy Shell). Máme přece svobodu projevu, tak demonstrujte, vyvěste si na nemocnice hesla, noste protestní stužky, ale nepostihujte své pacienty. Ve svých důsledcích to nakonec stejně poškozuje vás. Jsem rád, že tato vaše poslední stávka vlastně nebyla stávkou, ale jen veřejným protestem a proti takové formě samozřejmě nic nemám.

    Dostal jsem několik "protestních" mailů, z nichž vyplývá, že pisatelé mají dojem, že si myslím, že lékaři jsou dobře placeni. To si samozřejmě nemyslím. Sám jsem pracoval řadu let jako vědecký pracovník se dvěma akademickými tituly za mizerný plat a moc dobře vím, že platy inteligence jsou u nás stále nevyhovující. Vím také velmi dobře, jak se ve státních institucích hospodaří a plýtvá. Moje kritika byla zaměřena jen na způsob vymáhání vyšší mzdy a na způsob argumentace. Pokud jsem zmiňoval "nekorektnost", měl jsem samozřejmě na mysli nekorektnost argumentace. Abych byl konkrétní ... nelíbilo se mi tvrzení, že lékař "pracuje" 100 až 200 hodin navíc (když část této doby odpočívá) a také to, že z celkového počtu hodin (odpracovaných i odespatých) byla počítána průměrná hodinová sazba (pochopitelně takový průměr musí být nižší). Nechci tím nijak snižovat obtížnost a nepříjemnost několika souvislých směn, ale to už je jiný problém. Stejně tak není korektní usuzovat z hodinové mzdy řemeslníka, kterou si za práci účtuje, že má měsíčně 150000 korun (pan Petr Hájek). Možná, že nějaký takový existuje, ale většinou faktická mzda toho člověka se nebude moc lišit od celostátního průměru. Přirozeně je tato debata vedena jen v rovině metodické. Mezi skutečnou hodinou práce lékaře a řemeslníka je po věcné stránce propastný rozdíl.

    Pan doktor Janicadis se mě ptal, kolik jsem viděl v životě lidí umírat a kolika lidem jsem musel říci, že jsou nevyléčitelně nemocní a pak s nimi být až do smrti. Mohl bych odpovědět "každý lékař, kněz, policista nebo voják ví, do čeho jde" ale neodpovím tak, protože by to nebylo fair - řeknu pravdu. Panu doktorovi ještě není třicet, mě už minula šedesátka. Poprve jsem se setkal s umírajícími mladými lidmi jako desetiletý chlapec za druhé světové války. Stal jsem se očitým svědkem útoku britských letadel na německý konvoj. Nevím, zda pan doktor poznal v životě opravdový strach ze smrti, kdy o život skutečně jde. Já ho poznal už v deseti letech. Vrhl jsem se na zem a zoufale zabořil hlavu do písku. Když střelba ustala, pozvedl jsem hlavu. Viděl jsem umírající těžce zraněné mladé muže. Měli to být moji nepřátelé, ale já se nemohl ubránit soucitu a slzám. Do konce války jsem těch mrtvých viděl ještě více a jednou jsem dokonce stál tváří v tvář proti vojákovi, který na mě křičel a mířil samopalem. Nerozuměl jsem mu a netušil, co chce. Myslel jsem si, že je to můj konec a opět jsem měl slzy v očích. Na štěstí ten voják chtěl jen moje náramkové hodinky.

    Během svého života jsem viděl umírat i několik nemocných přátel a trávil s nimi poslední chvíle. Vím moc dobře, co to je lidská bezmocnost. Nejtěžší osudovou zkoušku jsem ale zažil mnohem později. Můj otec nastoupil na operaci do nemocnice. Bylo to ještě za totality. Tenkrát bylo běžné dávat něco lékařům do ruky (nevím, jak je to dnes). Koupil jsem lahev skotské whisky, tehdy stála kolem 400 korun, což nebylo při mém platu vědeckého pracovníka cca 4000 tak málo. Už když jsem ji panu doktorovi předával, jsem vycítil, že není moc spokojen. Za pár dní mi telefonoval, že otec má rakovinu. Současně mi nabídl, že za měsíční úplatek 500 korun bude otci dávat jistý švýcarský lék, který smrt sice neodvratí, ale může ji oddálit. (Pro ty nejmladší dodávám, že zahraniční léky se tehdy nedaly normálně koupit). Co jsem v takové situaci mohl udělat. Platil jsem.

    Nejprve jsem se musel s nevyhnutelností smrti otce vyrovnat sám a potom jsem to musel šetrně sdělit matce. Dlouho jsem váhal, zda to mám říci také otci, když mu to lékaři neřekli (v té době to nebylo zvykem), ale nakonec jsem mu to po několika opatrných pokusech řekl. Přijal to klidně a myslím, že mi byl vděčen. Nevím, zda tato pravda ho přiblížila ke smrti, ale naše vzájemné rozhovory byly od té chvíle až do konce úplně jiné. Za několik měsíců zemřel a já se nikdy nedozvěděl, zda nějaké švýcarské léky dostával, ale chci věřit, že ano. Ten pan doktor už je také po smrti.

    Ale abych končil s humorem. Pan doktor Janicadis. nám vyprávěl vtip o lékaři a kosti v krku, ja vám povím na stejné téma pravdivou příhodu. Před několika dny mi zavolal večer domů nějaký muž. Podle přízvuku a špatné češtiny jsem poznal, že jde o cizince. Odvolával se na mého známého o požádal o pomoc. Myslím, že byl novinář nebo spisovatel, to jsem přesně nepochopil, ale měl problém se svým počítačem a potřeboval poradit. Po krátké konzultaci jsem mu poradil a muž byl velmi šťasten, že může dokončit svou práci. Následovala obligátní otázka "Co jsem dlužen?" S naprostou samozřejmostí jsem odpověděl, že to byla maličkost, že to nestojí za řeč. Jistě jsem mu mohl položit stejnou otazku jako lékař ve vtipu, "Kolik byste mi zaplatil před tím, než jsem vám poradil?", ale vůbec mi to nenapadlo.


    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|