středa 31. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Česká televize a politikové:
  • Česká televize před Agincourtem: Napomohou zjemnělé mravy ČT její popularitě u politických stran? (Tomáš Pecina) Nucená prostituce:
  • Britská vláda bude zasahovat proti dovozu sexuálních otrokyň z východní Evropy (Guardian) Opatření proti uprchlíkům:
  • Britští imigrační úředníci budou působit nejen v Praze v Ruzyni, ale i ve Francii a v Belgii Třídní rozdělení a britské školství z osobní zkušenosti:
  • Je Oxbridge elitářský? (Václav Pinkava) Diskuse:
  • Rozdíl mezi sadismem (šikanou) a agresí (rvačkou) (čtenář z osobní zkušenosti) Z konference o české vědě:
  • Petr Matějů o obstrukcích české byrokracie vůči zahraničním vědcům Diskuse o zákonu o ochraně veřejného zdraví:
  • Reakce na Dalibora Žůrka: Údajné nesmysly paní Boškové ohledně AIDS (Vladimíra Bošková)
  • Tak tohle jste zvrzal, pane Čulíku (Dalibr Žůrek) Sdělovací prostředky:
  • Degenerace pojmu politika a potřeba konsensu (Miloš Štěpánek) Ekonomická poznámka:
  • Víme, co jsou investice? (I. Bubeník) Diskuse o zmijích:
  • Na zmijí uštknutí se neumře, pokud nejste alergik (Ferdinand)
  • K čertu s novinářskou etikou (Lubomír Ptáček)
  • Poločas rozpadu séra proti uštknutí a jiné (Miloš Zahradník) České zákony:
  • Poklad a dražby (Ivan Hoffman) Dělníci z Ukrajiny:
  • Volný pohyb (Ivan Hoffman)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Rozdíl mezi sadismem (šikanou) a agresí (rvačkou)

    Autorovo jméno je redakci známo.

    Myslim, ze bude uzitecne, kdyz se timto tematem budete zabyvat. Tim, ze jsem asi tak 12 let chodil do tridy vzdy coby nejmensi, tak o tom myslim neco vim, protoze v takove pozici musite byt takrikajic "ve strehu" a tipovat si, odkud a jak muze nebezpeci vzejit. Resival jsem to tak, ze jsem se rval s tim, kdo byval iniciatorem nejakeho nasili vuci mne, uz hned v zarodku. A pokud jsem byl slabsi, tak jsem klidne zacal revansistickou rvacku v dobe, kdy do toho musel prijit ucitel, treba na konci prestavky, vyucujici pak rozdelil poznamky obema a bylo to. Ale vylozene gangy se za nas neformovaly. Vybrana obet nesmi reagovat ponizene, davat najevo strach, protoze to je to, co sadisty rozpaluje.

    Je rozdil mezi sadismem a agresi, i u deti !

    Agrese je vicemene nejak nezvladnuty hnev ci reakce obrany, sadismus je vykonavan pro pozitek z cinu. Sadista se nehneva, ani nebrani, dela mu to dobre. Pokud se "jako" hneva, je to vzdy jen vstupni zaminka do akce a vsichni to vedi.

    Sadismus je predevsim psychicky natlak, bolest je pouzivana pro vyvolani strachu z dalsi bolesti, casto je stupnovana jen pozvolna, nebo i jen hypoteticky.

    Obet byva volena tak, aby skutecne byla nejakym zpusobem "osamocena". Je to nekdo, kdo psychicky trochu cni z tridniho davu a vetsinou je fyzicky slabsi.

    Obeti muze pomoci, kdyz si vytvori nejakou alianci s nekym, kdo je fyzicky dostatecne silny a nema tyhle sklony. Obecne tride prospeje, kdyz je ruzne proaliancovana a kdyz je v ni samotne nejak vytvoren prvek skutecne solidarity, ktery brani i slabe.

    Nekdy je utocnikem treba i nekdo, kdo neni ani fyzicky na vysi. Treba v 7-8 tride jsem mel nejvetsi problemy s klukem, ktery byl jen o kousek vetsi nez ja a porad to zkousel, zase jsem se rval a spis dostaval na prdel on, ale on proste byl deprivovany a zkousel to aspon na mne. Ale to nebyla ta spravna sikana, on byl ulitly jinak. Pozdeji mi znami rikali, ze se dostal i do vezeni. Typicky sadista se naopak do vezeni nedostane, na to je moc chytry. Klidne pozdeji vystuduje i vysokou skolu.

    Bezny sadista naopak miva nad obeti fyzicky vetsi prevahu, nebo zformovanou utocnou skupinu (to je horsi), a jde mu vzdy o psychologii, jeho nasili ma jistou "inteligenci", je to takova hra jako kocky s mysi, proto se k ni daji strhnout nekdy i dalsi deti. Vubec nesouhlasim, ze sadista musi byt nejak zjevne "nerealizovany" ci zamindrakovany, myslim, ze staci, kdyz mu to dela dobre.

    Deti, ktere se "pridaji", mivaji vetsinou s obeti nejaky vlastni nevyrizeny ucet, samy by si netroufly. Tady uz lze hovorit i o mindraku, ktery ale je spis na "bilateralni" bazi vuci obeti, nez nejak absolutne.

    Jestlize do obeti kopou uplne "vsichni", i jinak "nezne" divky, tak pak uz muze jit o skupinou vyvolany strach, ze kdyz nekopne, bude ona sama pristi obet. Podotknu, ze tento stupen jsem nikdy nevidel a doufam neuvidim.

    Sadista prihlizi i k tomu, zda je jeho cin tridou "schvalovan" a do jake miry. Cim vic a vetsim poctem je schvalovan, tim vice ma i moci nad ostatnimi ze tridy a to ho jednak jeste vice tesi, jednak chrani proti mozne obrane ze strany obeti. A naopak.

    Asi nejlepsi definici co je to vlastne S/M v sexu, jsem cetl, ze to je vlastne sex, pri nemz "inteligence" neni vypnuta, ale bezi zaroven pri tom nejaky dej, centra ovladani, bolesti, sexu a slasti jsou v mozku nejak zrejme propletena. U nekoho vice, u nekoho mene. Vychova a okoli pak mohou do jiste miry korigovat takove osobni naklonnosti.

    Nekde jsem cetl, ze v dospele populaci je tak 2% sadistu naprosto bezne a dalsich cca. 10% latentnich. Nacismus nebo padesata leta pak takovym lidem daji moznost se realizovat v plne rozvinute praxi dospelosti.

    Zachody ve skolach a jina odloucena mista, to jsou nebezpecna okoli, a mel by na nich byt nejaky periodicky dozor. Sadisticka akce potrebuje "vyvoj", nekulminuje v jednotlivem pripade typicky ani ze dne na den, ani vlastni akce typicky neprobehne behem minuty.

    Sikana byla i za komunismu, krome universit asi ve vsech typech skol. Tipoval bych, ze nejvice v ucnacich, ale negarantuji.

    Zda se v devadesatych letech zvysila, vam reknou spis nejake statistiky psychiatru a dalsich dotycnych, pokud je vedou.

    V bolsevicke armade bylo urcite vice sikany, nez v armadach demokratickych, ale absici z ni byli spis vylouceni.

    To, ze relativne male deti nyni pouzivaji vyslovene sadistickych systemu muceni, nemuzou mit ze sve hlavy, ale tim, ze jejich rodice nebo starsi kamaradi sleduji tenhle druh porna apod. Na internetu lze S/M nalezt zdaleka nejsnadneji, kdyz uz mluvime o zavadeni internetu do skol. Publikaci povidek uz temer vubec nejde zabranit, protoze obsluha americkych hostovacich serveru neni ani schopna zjistit, co anonymne udrzovany website jednotlivce obsahuje, kdyz je to v cestine.

    Sikana neni jenom veci skol, ale i jinych mist. Ja jsem osobne, paradoxne, podlehl skutecne sikane jedine v lyzarskem oddile, kde proste bylo prilis kluku o _moc_ vetsich, uz se znajicich, zformovanych, ja byl maly novacek, a oni se nedali preprat.

    Co internaty, nejen na skolach jsou deti.

    Sikana se, podobne jako na vojne, deje predevsim v "uzavrenych" prostorech, kde spolu dotycni travi nejakou dobu "bez dozoru" a sadista se zacne nudit. I kdyz na stredni jsem zazil, ze obet byla bodana kruzitkem do zad i behem hodiny vyucovani.

    To, ze sadistu nikdo verejne nepraskne, je veci kombinace nekolika faktoru:

    1. skupinove solidarity neudavat se vzajemne,

    2. obavy z pozdejsi revanse sadisty i proti svedkovi,

    3. svedek ma vcelku spravny dojem, ze uz je do toho coby byvaly pasivni prihlizejici take nejak namocen

    4. proc si pridelavat potize, zvlastni pozornost, vyslech, je nejiste, zda bude podporen dalsimi

    Je-li prvni svedek, pak druhy se neprihlasi, protoze:

    1. duvody viz vyse

    2. ma alibi, vzdyt uz to jeden dosvedcil, tak to by snad tem dospelym melo stacit, ne...

    Obet samotna pak neudava proto, ze:

    - je to osobni prohra

    - porusuje skupinovou solidaritu

    - a predevsim ma strach z revanse, ktery bude Xkrat horsi, nez co dosud zazila

    Je-li to tak rozvinute, jak byly nektere vase priklady, nebo je-li sadista vyrazne silnejsi nez obet, pak revansi prakticky nelze zabranit a proto odchaziva obet a ne sadista.

    Odpovedni dospeli, kteri meli svoji prevenci sadisticke sikane zabranit, zaujmou k ni skoro vzdy alibisticky nebo zlehcujici postoj.

    Co se feminizace tyce, myslim, ze ucitelky maji vuci sikane ostrejsi averzi, ale moc si nevedi rady, jak ji resit. Nejake anonymni testy atp., no nevim, snad to resi nektere vyse uvedene problemy odhaleni a prokazani sikany, ale kdyz to dojde az sem, tak uz je vetsinou pozde.

    Co fungovalo celkem dobre na jednom pionyrskem tabore, byl kolektivni trest implementovany jednim vychovatelem. Vsichni jsme behali kolecka a delali kliky tak dlouho, az toho kazdy individualne mel uplne, ale uplne dost, rekl bych, ze tak 2 hodiny. Pak jakasi "chlapska" domluva, ze toto se nedela, ze stane-li se to jeste jednou, pak si znovu zacvicime a pak pojedeme vsichni supem domu. Timto jaksi prestiz "nepostizitelnych" sadistu klesla a pri vizi budouciho opakovani tehoz telocviku a dalsich represi si "kolektiv" pasivni schvalovani rozmysli. Aspon na den, dva se tim take vycerpa dost energie a mezitim lze zajistit program "plnejsiho vytizeni". Muze to vypadat jako drsna metoda, ale sikana je jev celeho "kolektivu" a zaslouzi si "kolektivni trest", kdyz si to kolektiv nedokazal predem vyresit nejak jinak.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|