středa 22. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Česká inteligence:
  • I učitelé na českých vysokých školách mají malé platy Exklusivní a minoritní podnik vyvolenců-mudrlantů:
  • Je libo špetku Senátu? (Václav Pinkava) Jak Británie deportuje školní děti:
  • Tři britské školy se rozhodly tomu zabránit -jak to proměnilo situaci Zdravotnictví:
  • Zahajme racionální diskusi o zdravotnictví ujasněním základních fakt, pojmů a statistik (Zdeněk Vaněk)
  • Ožehavé téma zdravotnictví (Dalibor Matušínský) Reakce:
  • Co asi znamenal dočasný výpadek Temelína (Aleš Kastner) Recenze:
  • Vyšla kniha o parapsychologii (Tereza Beníšková) Nedostatky intelektuálů, sdělovacích prostředků a Britských listů:
  • Miroslav Mareš, intelektuálové a úroveň veřejného diskurzu (Miloš Štěpánek)
  • Tomáši Pecinovi o klamavých titulcích (Miloš Štěpánek)
  • Ještě jednou o klamavých titulcích (Miloš Štěpánek)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Exklusivní a minoritní podnik vyvolenců-mudrlantů

    Je libo špetku Senátu ?

    Václav Pinkava

    Evergreenem voleb do Senátu je nízká voličská účast. V neděli byla účast podle zpravodajství BBC v průměru 22%. BL uvedly v pondělním komentáři jen 15% (podle ČTK z neděle večer, pozn JČ.) , typická však byla účast kolem pětiny voličů. Nejnižší účast byla 13%, nejvyšší pak v okrese Benešov. Tam se na souboj Benešová(ODS)-Rögnerová(4K) vydalo 33% oprávněných voličů, a Rögnerová získala necelé tři čtvrtiny hlasů. Pokud někdo z ODS personifikoval efekt opoziční smlouvy, byla to právě Libuše Benešová, která se jen díky ní dostala do křesla předsedkyně senátu.

    Legrační byly reakce vybraných politologů, například Bohumil Doležal na ČT1 by takové výsledky "nepřeceňoval", nejsa ani v nejmenším zjevným stoupencem ODS. Oprávněně zavedl pozornost jinam, na totální krach KSČM. Jak pravil v rozhlasovém komentáři zjevně rozčarovaný Václav Žák, jehož sympatie ani náhodou nepatří ČSSD, česká politika se ukázala opět jako záležitost značně symbolická, neodpovídající reálným výsledkům vlády. Hmmm. Dejme tomu, že voliči nepotrestali pány z růže za jejich ať už sebeefektivnější (?) kormidlování naší společnou lodí, nicméně za to, že se ke kormidlu dostali značně bezzásadovitě, jim patří alespoň nějaké gesto nevole(ní). Jako Coleridgův Ancient Mariner- starý mořeplavec, který dostal za trest kolem krku 'kříž' mrtvého albatrosa, kterého zastřelil. Albatrosem ČSSD může být jistý modrý pták, kterého nedodělala. Jediný senátor zvolený za ČSSD se jmenuje příznačně - Smutný.

    Na první pohled není divu, že na tak nízkou volební účast si stěžují právě poražení, ale je to vlastně dost nelogické fňukání. Poražení se tváří, jako kdyby to byli právě jejich voliči, kteří nepřišli, respektive, kdyby bývali přišli jacísi další voliči, tak by to všechno bylo bývalo alespoň průkazné. Snad jim ani nejde o vlastní úspěch, jen apelují na voliče libovolné jiné, proti soupeři naladěné aby zařídili oponentův neúspěch. Vždyť ono to vyjde nastejno. Inu, v senátních volbách máme většinový systém, který se vám tak zamlouval pro volby všeobecné, víte. V druhém kole senátních voleb jde o souboj jen dvou variant a lze úspěšně taktizovat, pokud máte s kým.

    Ale co kdyby ta voličská účast byla bývala vyšší a výsledek nežádoucí? Pak už by poraženým skutečně nezbývalo, než se zamyslet veřejně, bez výmluv. V soukromí to jistě dělají, ale veřejně se alespoň mohou kroutit, celou diskusi odvádět jinam - zda Senát vůbec někoho zajímá, rozumějme zda by se neměl reformovat, anebo (jako nenapravitelný výraz voličské nevole vůči nám), zrušit.

    Dovolím si podotknout, že účast ve volbách do Senátu a zájem o Senát není vůbec totéž. Kdyby byl zájem takto v přímé souvislosti s volební účastí, tedy "malý", asi by to byl důvod zrušit volební diskusní pořady a reportáže a vůbec se tím veřejně nezabývat, neponocovat, ani výsledek nekomentovat na kameru. (srovnejme reakce zde http://24.centrum.cz/svet/clanek.phtml?id=9411310 )

    Nabízí se ovšem několik logických důvodů, proč účast alespoň v druhém kole senátních bude až do 'reformy' taková, jaká vždy byla.

    Ve volbě mezi dvěma programově podobnými kandidáty vlastně voličům o nic nejde. Stoupenci toho, co oba spojuje v zásadě, nemusejí přijít k volbám, protože pro ně "přijatelný" kandidát nemůže nezvítězit. Protivníci obou zase nemají důvod přijít, protože nemají koho 'svého' volit místo nich.

    Senát je ze své podstaty jaksi exklusivní a minoritní podnik vyvolenců-mudrlantů. Průměrný volič mudrlanty nevolí. Je-li statut senátora limitován dolní věkovou hranicí 40 let, jak se mají s 'diskusním klubem páprdů' ztotožnit nejmladší voliči ? A ti zúčastnění 'uvědomělí' nebo chcete-li rozumní voliči kteréhokoli věku, ti, pro které je Senát v první řadě ústavní pojistkou, ti jsou v početní menšině v populaci odjakživa. Raději ale takové 'menšinové' voliče, než celé stádo bezradných a zmanipulovatelných, podle nějakého stranického klíče. Spíš než druhou veskrze stranickou komoru, tak teda žádnou - děkujeme, odejděte.

    Právě kvůli stranické příslušnosti senátorů mezi lidmi platí představa, že Senát funguje jako jeden celek, respektive je dělen na nějaké celistvé tábory. Zajímavé je konfrontovat tuto blokovost s podrobnějším rozborem kdo byl jak za kterou stranu do Senátu zvolen, například podle tabulek a grafů na stránkách http://www.volby.cz Pro srovnání, když to vezmeme po pořadí za koho kdo kandidoval pak je pořadí toto: 4K(30), ODS(22), ČSSD(15), KDU-ČSL(6), KSČM(3), ODA(3), NK(2) ale když se podíváme na deklarovanou stranickou příslušnost senátorů, pořadí je jiné: ODS(21), KDU-ČSL(18), ČSSD(14), NK(13), ODA(6), US(6),KSČM(3)

    Takže máme Senát stranický. A každé dva roky se obměňuje jen třetina Senátu. O celkovém vlivu Senátu ani nemluvě - s ohledem na dění celého Senátu má každý volič vlastně u každých voleb jen třetinový vliv, stejně jako by měl u klasických voleb jen třetinu hlasu. Jaká je jeho motivace jít k volbám? Třetinová. Zdá se mi vlastně logická volební účast třetinová proti normálním volbám, kdy jde rázem o celou sněmovnu - a také to tak vypadá. Pokud tohle někomu není jasné, nevnucuji, ale zamyslete se nad tím, jak by dopadly volby do dolní sněmovny, kdyby se volila vždy jen třetina poslanců...

    Nechci tím naznačit, že se má volit raději celý senát najednou - naopak, pro vládní i opoziční politiky je průběžná zpětná vazba výsledků Senátních i jiných voleb v průběhu volebního období velmi užitečná. Změna, oprava kurzu je součástí dobrého vládnutí i opozicírování.

    Pokud si milostpáni nezacpou uši a nezavřou oči, všimnou si snad souvislosti mezi úspěchem 4K a zatracovaných billboardů s tím irelevantním heslem:- "Konec vlády růže s ptákem!".

    Komu na velikosti (volební účasti) záleží, tomu navrhuji jako východisko mnohem menší senát.

    Americký Senát má 100 členů a Američanů je 275 milionů - my máme senátorů 81. Volební účasti lze porovnat zde http://www.fec.gov/pages/electpg.htm, v USA je procentuální volební účast zhruba dvojnásobná než u nás.

    Ale kdyby náš Senát fungoval ve stejném poměru k naší populaci jako v USA, vešli by se u nás všichni Senátoři do jednoho osobáku. Vznikla by nejspíš taková hodně malá čtyřkoalice, která by se snad i dohodla jakého dalšího presidenta zvolit.

    Takovéto 'prkotiny' totiž rozhoduje u nás právě Senát, ve kterém nyní vede "hradní křídlo".Bude zajímavé, kolik voličů zklame.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|