Britské listy


čtvrtek 15. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby České novinářství:
  • Milí studenti! aneb Přednáška z kursu pro začínající PR-many (Tomáš Pecina) Středoevropská politika:
  • Václav Havel, populismus a "morálně čistý národ" (Cas Mudde, Edinburgh University) Sčítání lidu:
  • České panoptikum: Jak Martin Tax, šéf představenstva Deltaxu, zlobboval Britské listy České školství:
  • Školné odmítáme (Zdeněk Štefek) Další úvahy o televizi:
  • Média hrají svou funkci především tím, co v nich NENÍ (Petr Sládeček) Reakce:
  • Odpověď Martinu Vadasovi: Nepracovala jsem ve zpravodjství ČST za komunismu (Michaela Koliandrová) O přímé demokracii:
  • Odkazy na názory odborníků jsou častou užívanou metodou demagogie (Jiří Šoler) Public Relations:
  • Obchodování hodnotných českých akcií nepřešlo na  NEWEX ve Vídni (Veronika Šandová za Burzu cenných papírů, Praha) Česká televize:
  • Jiří Balvín: Rozhovor Britským listům neposkytnu, ale MFD jsem ho dal AKTUALIZACE ČTVRTEK 12.00:
  • Londýnské ústředí Amnesty International odmítá kritiku Mikuláše Tomina



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • České panoptikum

    Jak Martin Tax, šéf představenstva Deltaxu, zlobboval Britské listy

    Martin Tax, šéf představenstva firmy Deltax, reagoval krátkou poznámkou na noticku Tomáše Peciny ohledně špatně uvedených jmen zahraničních novinářů na internetových stránkách ČT. Z toho se pak rozvinula korespondence, z níž dnes přinášíme podstatné výňatky. Firma Deltax Systems, a. s., je soukromý podnik, který bude skenovat a částečně počítačově zpracovávat vyplněné formuláře ze sčítání lidu.

    Usuzujeme, že je ve veřejném zájmu publikovat, jak uvažuje a argumentuje šéf představenstva firmy, která má mít k dispozici v rámci nedávného sčítání osobní informace deseti milionů českých občanů. Martin Tax se v tomto případě nemůže hájit právem na ochranu soukromí. Rádi v této věci budeme publikovat i další názory, včetně názorů firmy Deltax. Není pravda, jak to bagatelizují podle pana Taxe zaměstnanci firmy Deltax, že "s námi diskuse není možná" - to říká jen ten, komu chybějí argumenty. Naopak požadujeme věcnou, otevřenou a všestrannou diskusi a té jsme ochotni věnovat stránky Britských listů. Netolerujeme však pokusy po straně ovlivňovat redaktora. (JČ, TP)


    BL "si občas zalžou"

    From: Martin Tax, Deltax
    Sent: Tuesday, March 13, 2001 6:12 PM
    To: jcu2@cableol.co.uk
    Subject: RE: Jako slama z bot...

    No zrovna od Vas to sedi... CT dela preklepy, Vy si zase obcas zalzete (pardon jenom publikujete nepravdive informace)..

    Jan Čulík:

    Jaké prosím nepravdivé informace publikujeme, dejte nám vědět, rádi to opravíme a zverejníme.

    Musíte být konkrétní.

    Díky.


    Martin Tax: Vyjadřuji se (ale neveřejně)

    From: Martin.Tax, Deltax
    Sent: Wednesday, March 14, 2001 11:41 AM
    To: Jan Čulík

    Děkuji za překvapivě vstřícnou odpověď. Zkusím uvést pár příkladů, ale nemám moc časus prohledáváním Vašeho archivu, tak to bude jenom "nahodile".

    Nesprávný název firmy Deltax a styl bulvár (mezititulky jsou redakční)

    http://blisty.internet.cz/0102/20010202d.html#03 (Š. Kotrba)

    "Znám české právní předpisy... Opakované ujišťování o cnostech a neposkvrněnosti charakteru chuderky předsedkyně ČSÚ Bohaté (která je zadavatelem celé zakázky firmě Deltax) působily až podivně. Proč tolik vřelých slov? Zakázku vyhrála ve výběrovém řízení firma Deltax systems prý už před třemi lety...

    Na mysl mi vytanul příběh o tropickém fondu, který si zřídili "na záchranu aktiv" na poslední chvíli manažeři IPB dva týdny před vpádem zakuklených policistů s granátometem - a to na Kajmanských ostrovech ... To byli žabaři, jinde se určitě plánuje se střednědobým výhledem.

    Dozvěděl jsem se ale například, že pracovníci, zpracovávající agendu sčítání lidu NEJSOU PROVĚŘENI NBÚ, že NEBYL DOPOSUD USKUTEČNĚN BEZPEČNOSTNÍ AUDIT Ministerstvem vnitra a ani ministrastvo nebylo o podobnou záruku či posouzení žádáno."

    Ponechám bez povšimnutí opakované nepřesnosti v názvu firmy (správně DELTAX Systems a.s., nebo DELTAX Systems).

    K prvnímu odstavci= Výběrová řízení ve veřejné správě lze dohledat v obchodním věstníku. Dikce odstavce je "bulvární".

    Dotaz Štěpána Kotrby: Co je na "dikci" bulvárního? Podivení nad horlivou snahou paní Grée o obhajobu paní Bohaté jako "strašně pracovité a poctivé ženské"? Jsou snad kamarádky?

    Druhý odstavec = nemám co bych dodal pane Čulík. Dřu se jako vůl s firmou (***) let. (...) Řekněte mi do očí, že tenhle odstavec není v kontextu článku urážka (...)

    Třetí odstavec = lež jako věž. Žádost o prověření i bezpečnostní audit na NBÚ byly podány koncem roku 1999. To si pan Kotrba mohl ověřit (nebo se zeptat). Já osobně mám zažádáno na prověření na druhý nejvyšší stupeň (T), tj. včetně výčtu bankovních účtů a zůstatků, podrobného životopisu a psychologického posudku od certifikovaného psychologa. Nemůžeme za to, že NBÚ je zavaleno žádostmi a nejsou schopni se sem ani přijít podívat na bezpečnostní systém, trezor apod. Vaši milí "profesionální" redaktoři (místo aby si nasypali popel) raději změnili tón a v dalších článcích píšou ve stylu - "sice si zažádali, ale za dva roky je nedokázali prověřit - proč asi ?" zkrátka styl BULVÁRu, nic víc.

    Odpověď Štěpána Kotrby: Já tvrdím, že nebyl proveden, nikoliv že nebyli požádáni... Ministerstvo vnitra opravdu nebylo žádáno o posouzení bezpečnosti firmy (alespoň podle mých informací). Žádán o prověrku (neplést si s bezpečnostním auditem) byl NBÚ. - Informace o tříletém termínu smlouvy s ČSÚ pochází z rozhovoru s Leonou Grée.

    Pomluvy pro neschopnost vyhozeného zaměstnance a bulvární výkřiky

    http://blisty.internet.cz/0102/20010205e.html#04

    Tohle přidávám spíše pro zpestření - z profesionálního hlediska je to úplný úlet (o koze, o voze, jablka, hrušky, pár pomluv pro neschopnost vyhozeného zaměstnace a pár bulvárních výkřiků). Doporučuji apelovat na pana Kotrbu, aby psal jen o tom, čemu rozumí. Takhle se jenom ztrapňuje...

    Poznámka Štěpána Kotrby: Výborně. Otázka pro pana Taxe: Je pravdou tvrzení zdroje o "exotickém" výjezdním zasedání? Považuje pan Tax za diletantské i otázky v článku položené?

    Metody zpracování dotazníků jsou tajné

    http://blisty.internet.cz/0102/20010201e.html#04 (T. Pecina)

    "Český statistický úřad i Deltax by měly ve vlastním zájmu vysvětlit, jak bude zpracování formulářů probíhat a jak je zajištěno, aby se vytvořená databáze nedostala do nepovolaných rukou (přičemž nepovolanýma rukama jsou v tomto případě i ruce samotných pracovníků Deltaxu)."

    Pracovitá paní Leona Grée má negativní lustraci

    Bylo by prima, kdyby si pan Pecina přečetl Zákon o sčítání. Z něho by se dozvěděl, že prozrazení údajů o bezpečnosti zpracování je trestné. My prostě nic konkrétního říci nemůžeme. Porušili bychom zákon i smlouvu s ČSÚ. Bohužel musíme jenom zírat a monitorovat, jak rádobyexperti vymýšlejí ptákoviny vycházející z neznalosti způsobu zpracování. Jenom poznamenávám, že jsme pět let dělali pro armádu(...), takže o bezpečnosti asi něco víme...

    Poznámka TP: Pan Tax právě věší přítomným bulíky na nos. V zákonu o sčítání nic takového není. A že Deltax, bez náležité prověrky, pracoval pět let na projektech souvisejících s bezpečností pro armádu? To nás zajímá, povídejte!

    Pecina: "Pátrání, která finanční skupina dostane k lukrativní veřejné zakázce jako prémii data všech obyvatel ČR, nás od mysteriózní firmy Deltax Systems, a. s., kterou si Český statistický úřad zvolil pro skenování formulářů, přivedl k jedné z jejích vedoucích pracovnic, dr. Léoně Gree. "

    Odečtu-li dikci první věty (pomluva), rád bych poznamenal, že paní Greé není vedoucí pracovnice (opakuje se v řadě článků). Má negativní lustraci (v jiném článku lživě nařčena BL ze spoupráce s STB) a vůbec je to strašně obětavá a pracovitá ženská, kterou neprávem skandalizujete (pár formálních účastí v dozorčích radách dostal její manžel ze známosti k "důchodu" - byl velvyslancem v Africe..., s žádnými tunely neměl on ani ona nic společného).

    Poznámka Štěpána Kotrby: Účast v dozorčí radě je "trafika" pro pana ex-velvyslance? No to se nedivím, že to s těmi firmami dopadlo natvrdo... - Pokud paní Grée není vedoucí pracovnicí, jak je možné, že s námi za Deltax vedla rozhovor?

    Poznámka TP: S JUDr. Leonou Grée jsem hovořil jen jednou, telefonicky, a byla mi představena jako vedoucí projektu sčítání a jediná osoba, která je oprávněna poskytovat médiím informace o sčítání. Udělala na mne dost špatný a neseriózní dojem (i když mi připadala jako inteligentní právnička), protože evidentně - kulantně vyjádřeno - neříkala celou pravdu (jak se mnohokrát potvrdilo i následně během dalších týdnů) a pokoušela se na mně např. vynutit autorizaci tvrzením, že je to podle zákona mou povinností (vysvětlil jsem jí, že mediální legislativě tak trochu rozumím a taková povinnost neexistuje). Závěrem bych rád podotkl, že jsem informoval o její evidenci v Cibulkových seznamech v kategorii "D", o spolupráci s StB jsem nenapsal ani slovo (mnoho osob evidovaných v kategorii D nikdy vázací akt nepodepsalo a bylo pouze obětí vyhlédnutou pro "verbovku").

    A tak by se dalo pokračovat pane Čulík. Zkrátka Vaši pánové předvádějí křížové tažení proti sčítání lidu ve stylu "Svaté inkvizice", zneužívají a překrucují prakticky všechno, k čemu se dostanou. Zaznamenal snahu pana Kotrby sehnat o mojí osobě nějakou pěknou skandální informaci (ptal se leckde, nějak neuspěl..), to mu ale nevyčítám.

    Poznámka Štěpána Kotrby: Ptal jsem se bývalého náměstka ministra obrany, jestli to není jeho syn...

    Opakované porušování novinářské etiky v publikovaných článcích je ale něco jiného... Jestli máte ambice věnovat se v BL profesionální investigativní žurnalistice, bylo by potřeba s tím něco dost radikálního udělat.

    Toto je osobní dopis jako odezva na Vaši vstřícnou odpověď (většina kolegů kolem si myslí, že seriózní polemika s Vaším médiem není možná). Doufám, že budete respektovat můj požadavek a tento text neuveřejníte v jakékoli podobě.

    Martin Tax

    předseda představenstva

    DELTAX Systems a.s.


    Ve veřejném zájmu je tento dopis třeba publikovat

    From: Tomas Pecina
    Sent: Wednesday, March 14, 2001 2:53 PM
    To: Martin.Tax; Jan Culik
    Cc: Štěpán Kotrba

    Vážený pane Taxi,
    obávám se, že veřejný zájem velí publikovat celou Vaši korespondenci s panem Čulíkem, bez ohledu na to, že s tím nevyslovíte explicitní souhlas; nejste totiž soukromou osobou, ale zástupcem společnosti, která získala veřejnou zakázku klíčové důležitosti pro bezpečnost země.

    Veřejnost má právo na informace, kdo bude mít přístup k osobním datům všech českých občanů, a úkolem médií je takové informace pro ni a jejím jménem zjišťovat. Opravdu nemůžeme přistoupit na to, že výměnou za komunikaci s Vámi budeme omezováni v tom, co o Deltaxu napíšeme.

    S pozdravem,

    T.P.


    Moje korespondence s panem Čulíkem byla soukromá

    From: Martin.Tax
    Sent: Wednesday, March 14, 2001 3:54 PM
    To: Tomas Pecina
    Cc: jcu2@cableol.co.uk
    Vážený pane Pecina,

    rozhodně Vás nehodlám omezovat v tom, co o nás, sčítání, či mojí osobě napíše kdokoli z Vás (svým jménem). Rozhodně Vás ale hodlám omezovat v tom, co napíšte mým jménem. Asi jste přehlédl, že moje korespondence s panem Čulíkem byla SOUKROMÁ, psaná v osobním tónu, který není firemním stanoviskem. Pevně věřím, že slovo pana Čulíka platí, a že nebudete zneužívat mé dobré vůle ke komunikaci. Začínám trochu litovat, že jsem se vůbec ozval.. Doufám pane Pecina, že jako bojovník za práva občana a jednotlivce toto chápete. Pracuji na publikovatelném tvaru, příspěvku, který by Vás uspokojil.

    S pozdravem

    Martin Tax


    Jan Čulík napsal Martinu Taxovi, že po úvaze a po analýze jeho dopisu redakce BL usoudila, že je ve veřejném zájmu jeho texty publikovat, s vynecháním osobních informací. Není nám kromě toho jasné, proč se Martin Tax tolik brání zveřejnění textu, který původně poslal Janu Čulíkovi - že by účelem jeho odeslání bylo Čulíka důvěrně lobbovat, aby o Deltaxu psal příznivěji? Jsme zastánci veřejné diskuse, v níž se pročistí vzduch.

    Dopouštíte se trestného činu podle tiskového zákona

    From: Martin.Tax, Deltax
    Sent: Wednesday, March 14, 2001 4:45 PM
    To: Jan Culik
    Cc: Tomas Pecina

    Vážený pane,

    to snad nemyslíte vážně. Můj dopis byl určen Vám jako osobě. S dobrou vírou, že Vám přispěje ke zlepšení kvality Vašeho média. Tím, že ho zveřeníte mne poškozujete jako osobu a poškozujete moje dobré jméno. Veřejně bych nikdy nedal publikovat emotivní fráze, považuji to za mediálně neprofesionální, vhodné jen pro soukromou korespondenci. Považuji za rovněž nevhodné, že jste ten text postoupil pánům Pecinovi a Kotrbovi - ne kvůli obsahu, ale kvůli osobnímu tónu. Neměl jsem za cíl jít do osobního konfliktu.

    Chápu, že chcete publikovat informace o mojí osobě z titulu mé funkce a rád Vám pošlu životopis. Jako občan této země mám ale také právo NA SOUKROMÍ a NA OCHRANU OSOBNÍCH ÚDAJů, který můj dopis mimo jiné obsahuje. Neautorizovaným zveřejněním pod mým jménem se dopustíte trestného činu dle tiskového zákona.

    Znovu na Vás ve vší slušnosti apeluji, jako na profesionála, aby jste respektoval etiku a právo publikovat mým jménem pouze to, k čemu dám souhlas. Kromě toho jste mi dal mailem slovo. Je to slovo chlapa ? Pokud mi řeknete, že jste to neměl dost rozmyšlené, já Vám na to řeknu, že já také ne...

    S pozdravem

    Martin Tax

    PS. Zjistil jsem po konzultaci s právníkem, že vzhledem k tomu, že moje jmenování do funkce (31.1.2001) ještě neprošlo rejstříkem, není moje funkce v představenstvu oficiálně platná (můžete si překontrolovat v rejstříku).

    Doplnek: Take nejsem zamestanec firmy. Spolu s informaci viz. PS. je argumentace o tom, ze jsem verejna osoba irrelevantni.

    Poznámka TP: Podle Obchodního rejstříku je Martin Tax členem představenstva firmy Deltax a jako člen statutárního orgánu se nemůže ze své odpovědnosti za společnost vyvázat jednostranným prohlášením. Předsedou představenstva vůči třetím osobám není, i když tuto funkci zřejmě de facto zastává (a podepisuje se tak i v korespondenci s BL). Paní Bohaté blahopřejeme - lepšího a serióznějšího partnera na skenování dotazníků si skutečně vybrat nemohli...


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|