Britské listy


čtvrtek 5. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Diskriminace Čechů v zahraničí:
  • Americký Helsinský výbor protestuje: České úřady prodávají majetek, patřící Čechoameričanům Reklamní článek publikovaný za úplatek:
  • Stav drobných českých podnikatelů na pozadí adventního večera (Pavel Matocha) Česká televize a zákon o přístupu k informacím:
  • Dotaz Jiřímu Balvínovi: Budete si nedůstojně hrát na schovávanou dlouho? (Tomáš Pecina) Pozor na podvodné nabídky zahraničních úvěrů:
  • Neznalost je zlatý důl (Zdeněk Jemelík) Bankovnictví:
  • Prospěje jednostranný tlak České spořitelny rozvoji transakcí s platebními kartami? (Jindra Vavruška) Reakce:
  • Grébovka potřetí: Vyjádřil jsem se pro Jiřího Jírovce příliš stručně (Ferdinand)
  • Ještě pár poznámek k Jiřímu Jírovcovi (Ferdinand) Grébovka: Američané chtějí jen pomoci:
  • Kopněte toho psa, co Vám přinese bačkory... (Alexandra Straus) Oznámení:
  • Výstava Rolnická a ekologická hnutí ve třetím světě na Právnické fakultě UK v Praze



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Obě strany mince

    Stav drobných českých podnikatelů na pozadí adventního večera

    Pavel Matocha

    "Svým textem urážíte člověka, který nikdy v životě žádné články na objednávku nepsal a tímto způsobem novinářské 'práce' pohrdá," napsal na obhajobu svého kolegy Pavla Matochy, jehož článku jsem využil pro demonstraci některých technik používaných v P. R. průmyslu, reportér týdeníku Euro Jiří Pšenička. Dostal se nám do rukou ale další Matochův článek, tentokrát z Večerníku Praha, kde vyšel v prosinci 1996, který má všechny znaky článku psaného na objednávku, a existují svědkové, kteří tvrdí (a jsou ochotni dosvědčit to před soudem), že P. Matocha za napsání článku přijal "bokem" 20 tisíc korun. O vyjádření k této informaci jsme požádali šéfredaktora týdeníku Euro Istvána Lékó - bohužel bezvýsledně. Článek proto publikujeme bez vyjádření druhé strany a odkazujeme i na jeho, bohužel nikoli nejkvalitnější, faksimile, kde je mj. k vidění snímek tehdejšího vysokého představitele ČSSD Karla Machovce. (TP)

    V Národním domě Smíchov si v závěru minulého týdne dali dostaveníčko drobní a střední podnikatelé. Adventní večer začal po devatenácté hodině půlkou pečené kachničky pro každého hosta a po příjemných vystoupeních osvědčených českých umělců (jako jsou Pavel Bobek, Jitka Zelenková či Láďa Křížek) skončil hodinu po půlnoci "Oldies" diskotékou Jirky Počty. Na pozadí celého večera, kterým si vás dovolujeme provést několika fotografiemi, jsme se pokusili zachytit situaci drobných a středních podnikatelů v Čechách sedm let po druhém vítězství kapitalismu v dějinách našeho národa.

    Pokud jde o počet firem podnikajících v České republice, jsme na tom více než dobře. Podle Eurostatu (statistického úřadu Evropské unie) u nás pracuje na sedm set tisíc podniků, což je v přepočtu na tisíc obyvatel (68 podniků) nejvíc ze všech zemí střední a východní Evropy. Pro srovnání: v Polsku je to 28, na Slovensku 35 a v Litvě 15. Počtem 68 firem na tisíc obyvatel rovněž významně převyšujeme průměr zemí Evropské unie, kde funguje 43 podniků na tisíc lidí.

    Takový zájem o podnikání v Čechách a na Moravě by mohl svědčit o dobrých podmínkách, které u nás byly za posledních sedm let vytvořeny. Jiné statistiky a rozhovory s konkrétními podnikateli však naznačují, že situace, zejména pokud jde o drobný a střední podnikatelský stav, tak růžová není.

    Zástupce majitele firmy Franc a synové, která se zabývá zejména dovážením a opravami deštníků, Aleš Franc, se vrátil do České republiky před pěti lety. Předtím žil deset let ve Francii, a tak může srovnávat. "Zákony upravující podnikání v České republice mají k dokonalosti ještě hodně daleko. Ve Francii je legislativa na daleko lepší úrovni. Je pravda, že od listopadu 1989 se mnoho věcí změnilo k lepšímu, ale stále to není ono," říká Aleš Franc, potomek východočeské podnikatelské rodiny. "Naše rodina měla v Pardubicích pekárny a obchoďáky, které nám nyní v restitucích vrátili. Částečně jsem i z rodu Petrofů, kteří vyráběli piana, moje babička Růžena Francová se dříve jmenovala Jandíková-Petrofová. S Petrofovými si dnes navzájem pomáháme." Chyby v naší legislativě jsou podle Aleše France způsobeny především úspěšným lobbováním různých zájmových skupin mezi poslanci.

    Na problematiku legislativy si stěžuje i spolumajitel firmy Beta-tour, která působí v oblasti cestovního ruchu, Jaroslav Kohout: "Například zákon o DPH by měl doznat značných změn. Když třeba zahraniční subjekt nakupuje u neplátce DPH, tak nakupuje v čisté měně neplátce, kdežto když my jako plátce DPH nakoupíme u neplátce a prodáváme do zahraničí, tak musíme cenu dodaňovat. Aniž tedy máme jediné procento zisku, jsme o 22 procent dražší. To je nerovná soutěž. Jde zde o jasnou chybu v daňovém systému."

    Podle průzkumu Klubu českých podnikatelů je se současnou legislativou spokojeno jen necelých sedm procent dotázaných podnikatelů.

    Malý a střední podnikatelský stav není v České republice ani zdaleka na úrovni západních zemí. U nás totiž zatím vytváří jen 40 procent hrubého domácího produktu, zatímco ve vyspělých ekonomikách to je mezi 60 až 80 procenty. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Václav Kupka v této souvislosti v posledním čísle Ekonomu uvedl: "Proto se domnívám, že naší prioritou musí být podporovat jakéhokoliv malého podnikatele, ať je kdekoliv. Podporovat podnikání jako takové a zvýrazňovat pouze problematičtější regiony." Českomoravská záruční a rozvojová banka chce tomuto záměru vyjít vstříc, a pokud vláda schválí záměry ministerstva průmyslu na podporu malého a středního podnikání, začne od příštího roku drobným podnikatelům poskytovat záruky i za provozní úvěry a leasing a v problémových oblastech, zejména v malých obcích, hodlá poskytovat malé úvěry do tří milionů korun.

    Ekonom společnosti KTI, která obchoduje s koberci, PVC, tapetami a různými bytovými doplňky, Pavel Brabec, nám k tomu řekl: "Myslíme si, že je načase vyjádřit podporu podnikání a zejména střednímu stavu, kam se i my řadíme a který dnes nejvíce trpí problémy byrokracie a dostupností úvěrů. Samozřejmě podporujeme snižování daní i zlepšování odpisové politiky, ale pro nás je nejdůležitější vymezení seriózního a stabilního prostoru, kde se pravidla pro podnikání nebudou stále měnit. Tato pravidla by se měla zjednodušit, aby se v nich podnikatel mohl dobře orientovat. Když je podnikatel solidní, má dobrý záměr a úspěšně podniká, tak procento v daních nahoru nebo dolů, nebo pět procent odpisů víc nebo méně pro něj v dlouhodobé perspektivně zas až tolik neznamená. Jde o to, aby měl jistotu, že zákony a vyhlášky, které platí dnes, budou platit i za pět let." Společnost KTI na našem trhu funguje už pět let, a tak Pavel Brabec má s mnohými změnami své zkušenosti.

    Majitelka firmy Derby Praha Olga Francová, která vytváří řídící počítačové programy na zakázku, nám odpověděla: "Jednoznačně největším, problémem, který komplikuje mé podnikání, jsou podvody, které naše soudnictví nezvládá dostatečně postihovat."

    Spolumajitel cestovní kanceláře H + F Jan Hrdý, který své klienty vozí hlavně do Turecka a nyní vyjednává Albánii, je přesvědčen, že hlavní překážku v podnikání v Čechách představuje byrokracie. "Byrokracie v úřadech i v bankách má táhlé jednání a šíleně zdržuje. Člověk se pak kvůli různým úředníkům dostává do časového skluzu. Skutečně hrozným příkladem jsou naše banky. Za totality jsem byl ve Švýcarsku a šel jsem vybrat do banky 3000 franků. Mile mě přijali, posadili do křesla, uvařili kávu…. Tady vás odhodí a vůbec se o vás nestarají, i když se jedná o daleko větší částky. Na Západě se na vás jako na zákazníky zcela samozřejmě všichni úředníci v bance mile usmívají, tady se úsměv úplně vytratil. Banku uvádím jen jako příklad, protože banka a toaleta jsou zrcadlem každého státu, podle nichž poznáte jeho kulturu."

    Podle průzkumu Klubu českých podnikatelů by se jen 68 procent nynějších podnikatelů opět vydalo na cestu soukromého podnikání: pokud by si mohlo znovu vybrat. V již citovaném rozhovoru náměstek ministra průmyslu Václav Kupka uvedl: "Osobně jsem přesvědčen, že i při nejliberálnější koncepci hospodářské politiky musíme akceptovat, že začínající drobní podnikatelé jsou v určité nevýhodě. Proto by je stát měl podporovat a pomáhat jim zbavovat se handicapu mezi ostatními podnikatelskými subjekty." Ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý by měl do března předložit vládě dlouhodobou koncepci podporu středního stavu.

    S životem malých a středních českých podnikatelů se to má stejně jako s tímhle článkem. Každý hned vidí jejich zábavu, zahraniční auta, drahé obleky a vznešenou společnost, stejně jako si každý nejdříve prohlédl fotografie z adventního večera u tohoto článku. Málokdo už vidí jejich starosti, vyčerpávající práci, stresy, zanedbávané rodiny. Málokdo si totiž dočte článek o jejich problémech až do konce.


    Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|