středa 21. dubna

O B S A H

Válka o Kosovo:

  • Nejdůležitější články z posledních dní Odkazy:
  • Přehled nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • Javier Solana: Blíží se pozemní válka? (Channel Four News)
  • NATO spoléhá na informátory z KLA (The Times)
  • Proč se u nás tak hloupě mluví a píše o Kosovu? (Ondřej Hausenblas)
  • Jak informují české noviny o válce na Balkáně (Fara Kahir) Česká televize:
  • Sebevědomý žurnalismus Klepetko - Bouda (Tomáš Pecina) Válka o Kosovo:
  • Zvláštní způsob zpravodajství českých médií (Ferdinand)
  • Barbarská agrese NATO proti Jugoslávii (Rajko Doleček)
  • Názory českých občanů
  • Proč Češi nesouhlasí s vojenskými údery NATO (Dalibor Žůrek)
  • Otevřený dopis panu Žemličkovi (Jiří Hertl)
  • Válka v Jugoslávii - etika není argument (Alena Kuklová)
  • Eskalace válečného konfliktu na Balkáně a možná řešení (Dana Cihelková)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Americké útočné vrtulníky na cestě do Jugoslávie - ptáme se v  živém rozhovoru šéfa NATO, jestli se blíží pozemní válka

    Channel Four News, 20. dubna 1999

    Jon Snow: Dobrý večer. Domnívali se šéfové NATO, že už touto dobu vyhlásí prezident Miloševič kapitulaci? Téměř měsíc od začátku války konstatuje jak se zdá nyní Tony Blair, že by mohly pozemní jednotky NATO vstoupit do Jugoslávie i bez srbské kapitulace. A jak se humanitární krize kolem Kosova zhoršuje - popálené dítě, jehož rodiče se pohřešují a předpokládá se, že jsou mrtví.

    Jon Snow: "Spravedlivá válka ve spravedlivé věci." Tony Blair ve válečném velíně NATO zdůrazňuje morální důvody této války. Ujišťuje spojenecké velitele, že letecké údery budou úspěšné. Zároveň však vznikají spekulace o pravděpodobnosti pozemní války a vzniká také další nestabilita na Balkáně. Chorvatsko v úterý večer tvrdilo, že 300 jugoslávských vojáků vstoupilo na území demilitarizované zóny na hranici s Černou Horou a uzavřelo hraniční přechody do této republiky. Neexistují tedy známky, že by se jugoslávští vedoucí představitelé chystali ustoupit.

    27 dní po začátku války uplynula další noc, během níž Jugoslávie hořela v důsledku bombových úderů NATO a kosovští uprchlíci prchali ze svých domovů před srbskou střelbou. Miloševič nehodlá rychle kapitulovat. NATO se rozhodlo změnit svou prezentaci. Novinářům představilo víceméně svého nejmladšího vedoucího představitele ve válečném bunkru.

    Tony Blair navštívil vojenské velitelství NATO v Mons v Belgii. Byl informován nejvyšším generálem aliance Wesley Clarkem o dosavadním průběhu války. Tvrdil, že letecké údery zničily 50 procent jugoslávských letadel Mig 29 a 25 procent Migů 21, jejich nejlepších stihaček. V živém videovysílání velitelům po celém oblasti britský premiér chválil jednotky, které se na letecké ofenzívě podíleji. A pak se tento jediný britský premiér, který se kdy účastnil hnutí proti jaderným zbraním, se setkal s Javierem Solanou, jediným generálním tajemníkem NATO, který kdy aktivně demonstroval proti existenci základen NATO ve vlastní zemi, ve Španělsku. Oba muži jsou důkazem, že tuto válku nyní vede protiválečná generace.

    Blair naznačil, že by pozemní jednotky mohly vstoupit do Kosova, jestliže nebude existovat proti nim organizovaný odpor.

    Tony Blair: Vždycky jsme konstatovali, že je velmi obtížné vyslat pozemní ofenzívu proti nedegradované, organizované srbské armádě.

    Jon Snow: Do Albánie přijíždějí další vojenské jednotky, údajně proto, aby pomáhaly humanitárnímu úsilí. S nimi tam však přijcházejí americké vrtulníky Apache. Ty mají zřejmě napomoci robustnější ofenzívě v Kosovu. - Za okamžik budeme živě hovořit z Bruselu s generálním tajemníkem NATO Javierem Solanou.

    Zaútočily na kosovské uprchlíky také srbské jednotky?

    NATO sice tvrdí, že válka probíhá dobře, ale jeho image byl velmi vážně otřesen oním bombovým útokem, který usmrtil desítky kosovských uprchlíků. Očití svědkové však nyní argumentují, že Srbové využili etnických Albánců jako lidských štítů. Vyšetřovatelé Amnesty International konstatují, že po původním útoku NATO shromáždila srbská policie do budovy nablízku, která byla pravděpodobným cílem. Stalo se to v jihozápadním Kosovu, nedaleko vesnice Maje.

    Channel Four News hovořily s několika svědky v této vesnici, kteří nyní uprchli do sousední Albánie. Jejich svědectví, jak se zdá, potvrzuje závěry nezávislých vyšetřovatelů. Viz tato reportáž od Sairy Shahové v Albánii.

    Saira Shah: Mehmet utrpěl těžké popáleniny v konvoji, o němž NATO přiznalo, že na něj zaútočilo. Stal se ale obětí NATO, anebo Srbů? Nebylo mu zatím řečeno, že celá jeho rodina toho dne zemřela.

    "Vím, že utrpěli velmi těžké popáleniny," řekl nám. Odpověděla jsem, že možná se s nimi sejde po válce.

    Zachránili ho sousedé. I oni byli součástí konvoje a jejich svědectví vrhá nové světlo na to, co se asi minulou středu stalo.

    Všichni lidé v tomto stanu přežili útok. Ze začátku se jejich svědectví shoduje s tím, co víme o úderu NATO na jejich konvoj. Toto je video NATO, místo i doba se shodují. Cíl, který se pohybuje, považovalo NATO za cíl vojenský.

    "Zasáhla nás bomba, když jsme jeli na traktoru. Přišla policie. Viděli jsme mnoho mrtvol, ležících kolem."

    Ale to, o čem svědčí, že se stalo pak, je pozoruhodné. Srbská policie jim nařídila, aby se shromáždili v budově u silnice.

    "Křičel na nás: okamžitě jděte do tohoto domu. Neopouštějte ho. NATO tady bombarduje. Shromáždili jsme všechny raněné, které jsme byli schopni najít. Všechny, které ještě leželi u traktoru."

    "Během pěti minut policie zmizela. A pak, o půlhodiny později, jsme byli zasaženi další bombou."

    Další video NATO znázorňuje, že tato budova ve stejné oblasti byla zasažena o půl hodiny později. Shoduje se to s popisy od uprchlíků. Byla to policejní budova?

    "Bomba zasáhla garáž, kam se dávají auta. Byla to velká garáž, jako automobily. A dům vedle byl obrovský. A pak jsme slyšeli ránu a kolem nás bylo 150 mrtvol."

    "Všechno bylo zničeno. Viděli jsme mrtvoly, spálená těla. Unikli jsme okny a dveřmi, jak jen jsme mohli."

    Tento chlapeček byl jediný člen rodiny, který vyvázl bez zranění. I tak má spálené vlasy.

    Dnes jsme hovořili jen s jednou rodinou. Pracovníci organizace Amnesty International hovořili s šesti nebo sedmi dalšími rodinami a budou posílat do Londýna zprávu, která podporuje jejch verzi událostí.

    Takže: snažila se srbská policie ochránit uprchlíky, anebo je naopak navést, aby se staly terčem bombových útoků?

    Jan Jansen, Amnesty International: Policie přišla, protože to bylo velmi blízko budovy, kde měla policie základnu. Asi tři sta lidí bylo umístěno v tomto domě. Policie tu budovu naplnila lidmi. Konstatovala, že se blíží NATO, a z budovy se stáhla. O půl hodiny později explodovala v tom domě bomba. Nebyla to náhoda.

    Saira Shah: Je těžko uvěřit, že takhle malé děti byly bombardovány letadly NATO. Ještě těžší je uvěřit, jestliže byly úmyslně umístěny na místě, které mělo být bombardováno, aby do zajistilo propagandistické vítězství.


    Vznikne brzo pozemní válka?

    Jon Snow: A nyní zpět do Bruselu, kde na nás nyní čeká generální tajemník NATO Javier Solana. Pane Solane, můžete mi něco říci o nejnovějším vývoji? Máme tady zprávy, že jugoslávská armáda ovládla hraniční přechody do Černé Hory a jednotky OSN v nárazníkové zóně mezi Černou Horou a Chorvatskem konstatují, že do oblasti pronikly srbští vojáci. Víte o tom něco?

    Javier Solana: Nemohu potvrdit tyto zprávy tiskových agentur. Vojenští velitelé to nemohou zatím potvrdit. Budeme to sledovat s velkou pozorností.

    Jon Snow: Vrtulníky Apache dorazily v úterý večer na kosovskou hranici. Ještě stále existuje nejistota, jak to bude s pozemní válkou. Tony Blair dnes, jak se zdá, řekl, když stál dnes v Bruselu vedle vás, že pokud už nebude odpor, i bez Miloševičovy kapitulace, pozemní jednotky vstoupí do Kosova. Je to pravda?

    Javier Solana: Chtěl bych říci, že v současnosti je dál naší strategií letecká ofenzíva. S leteckou kampaní budeme pokračovat. Zajímáme se o to, jak využít pozemních vojsk, aby se uprchlíci mohli vrátit domů. To je náš hlavní problém. Toto obrovské humanitární drama nebude mít řešení, pokud se uprchlíci nebudou moci vrátit. A na to bude naprosto nutné mít v Kosovu mezinárodní jednotky. To je nyní naše filozofie, kterou přirozeně měníme podle aktuálního vývoje. Všechny alternativy jsou otevřeny, ale zatím budeme pokračovat s rozhodností v letecké kampani.

    Jon Snow: Domnívali jste se před začátkem této války, že Miloševič bude brzo kapitulovat?

    Javier Solana: To je velmi obtížné říct. Když jsme s válkou začali, věděli jsme, že to bude velmi těžké. Pamatujme, že v roce 1995, když NATO bojovalo proti srbským armádním jednotkám v Sarajevu, to trvalo až do listopadu. Věděli jsme, že i tato ofenzíva bude dlouhá a že musíme být výkonní a rozhodní.

    Jon Snow: Podle této kalkulace to však znamená, že by bombardování mělo pokračovat nepřetržitě až do června či do července?

    Javier Solana: Nechci určovat žádná data. Chci poukázat na cíle. Cíle jsou velmi jasné. Máme pět cílů. Musejí přestat zabíjet, musejí stáhnout vojska, která tam zabíjejí, musejí povolit vstup cizích vojsk, která zaručí návrat uprchlíků a bezpečnost Kosova. Toto jsou čtyři body, které společně s myšlenkou narovnání podle dohody s Rambouillet tvoří pět bodů, které mezinárodní společenství schválilo. Je na Miloševičovi, kdy tato letecká ofenzíva skončí.

    Jon Snow: Kdo v konečné instanci v této válce rozhoduje? Jsou to nakonec Američané? Konec konců poskytují 74 procent veškerého vojenského úsilí, možná daleko víc?

    Javier Solana: Ne, rozhodování se děje v Atlantické radě, která se skládá z 19 zemí, které mají právo vyjádřit své názory a tak pokračujeme ve válce.

    Jon Snow: Ale 19 zemí, pane tajemníku -

    Javier Solana: Vrchní velitel rozhoduje z vojenského hlediska.

    Jon Snow: Ale 19 zemí, to je sice krásné, ale co kdybyste chtěli manévr, který by Američané odmítali. Rozhodovali by přece oni, zda ho provést nebo ne?

    Javier Solana: NATO je organizace, která funguje na základě konsensu. Je pravda, že jakmile je přijata politická linie, vojenští velitelé, generál Clark je ten, kdo vede vojenskou ofenzívu.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|