pátek 30. dubna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Válka o Kosovo:
  • Jugoslávii je nutno obsadit a zdemokratizovat, jako po válce Německo a Japonsko (Daniel Goldhagen) Sdělovací prostředky:
  • Ukřivděný Vladimír Železný, který chtěl pro ČR jen dobro (Jan Čulík) Česká politika:
  • Na radnici v Kašpárkově Lhotě (Václav Žák) Jaderné elektrárny:
  • Euronews - nedostatek profesionality? (Vladimír Durec) Krize v Jugoslávii:
  • Carl Gustav Jung a ničivé vlastnosti člověka Ekologie v ČR:
  • Mezinárodní seminář o rozvoji území, postihovaném povodněmi (Nadace Partnerství)
  • Český kras - krajina na odpis? (Děti Země, Olomouc)
  • Dvanáct kandidátů na Ropáka vybráno - dnes v pátek finále (Děti Země)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Ukřivděný Vladimír Železný, který chtěl pro ČR jen dobro

    Ve sporu CME - Železný zůstávají stranou racionální argumenty, bojuje se prostřednictvím emocí

    Jan Čulík

    Není problém, že se v ČR krade, lže a podvádí, to se nakonec děje do určité míry všude, ale je problém, že se za to v ČR nikdo nestydí

    Nejzajímavější na vystupování Vladimíra Železného je analyzovat podrobně jeho techniku lhaní. Tato technika je pečlivě vypracovaná a stojí za větší pozornost, protože se zdá být příznačným způsobem chování pro postkomunistickou Českou republiku. Železný při jejím užívání dospěl skutečné dokonalosti. Zde jsou, stručně shrnuto její rysy:

    Polopravdy, sugestivnost, emocionalita

  • Polopravdy. Vladimír Železný spoléhá na to, že v rozkolísaném českém prostředí neexistují pevné, podrobné a spolehlivé informace, ani skuteční novináři - hlídací psi demokracie, kteří by nachytali, kdyby začal šířit nehoráznosti. Už jsem v předchozím komentáři nazval tuto metodu opíjením veřejnosti rohlíkem: Železný hrdě předpokládá, že jeho spoluobčané jsou většinou příliš hloupí a nevzdělaní, aby si dokázali sami rozebrat složitosti a podrobnosti jeho podnikatelské a životní kariéry. A zdá se, že má bohužel do určité míry pravdu - většina lidí se v ČR podle nejnovějšího průzkumu veřejného mínění v jeho konfliktu s podnikem CME nevyzná.

    (I když upozorníte novináře či právníky v Praze, že všechny informace z posledních let mohou lehce najít v angličtině na internetových stránkách amerického dohledu nad kapitálovým trhem Security and Exchange Commission, je to, jako by to bylo na jiné planetě - jeden právník mi dokonce před časem řekl, že informace od SEC by u českého soudu nebyly přijaty jako důkaz! Jeden novinář, který nedávno komentoval konflikt Železný - CME, citoval podle českého obchodního rejstříku skoro dva roky starou informaci, že prý CME vlastní v servisní společnosti televize Nova ČNTS jen 88 procentní podíl - ve skutečnosti je to od srpna 1997, jak se lze dočíst v dokumentech SEC, už 99 procent.)

  • Drzé čelo je lepší než poplužní dvůr. Železný ví dobře, že v české společnosti, kde nikdo nevystupuje na obranu pevných morálních a civilizačních norem (všimněte si, jaké znepokojení vyvolává v české společnosti, že se NATO důrazně postavilo proti vyvražďování rozsáhlé etnické skupině v Jugoslávii a zahájilo letecké útoky - to je nekompromisní, v podstatě neúhybný čin, na jaké v ČR nejsme zvyklí? - ať už je jeho konkrétní vojenská realizace možná nepříliš promyšlená), si může říkat, co chce, a nikdo ho neopraví. Jeho posluchači usoudí, no tak vzhledem k tomu, že to všechno pan Železný říká tak přesvědčivě, přece by nelhal, a vede/vedl tak úspěšnou televizi, tak to asi bude přece všechno pravda.

  • Obranný štít citového nánosu. Lidi v České republice, zejména normální občané, "nováci", nejsou příliš zvyklí na racionální debatu. Ve škole, kde se spíše látka bifluje, je nikdo věcně debatovat neučí. Žádné univerzitní studentské debatní kluby, jako na oxfordské univerzitě, pokud vím v ČR neexistují. Proto jsou, jak svědčili už mnozí, lidé často obětí emocionální manipulace. Vladimír Železný toho využívá velmi efektivně, ať už jde o dobře vypracované maličkosti, jako je známé sundavání brýlí a "upřímný" pohled do kamery, nebo o systematické vyvolávání pocitu solidarity s ním, neboť jemu (a donedávna "jeho" firmě CME) všichni tolik ubližují a škodí. Emocionálního vydírání na základě zkreslených faktů využívá Železný velmi efektivně - je pozoruhodné, že po pěti letech zkreslování skutečnosti ve prospěch svých zahraničních nadřízených (a ve prospěch vlastní kapsy) mu nyní jak se zdá u českého národa prošel přechod k jeho nové roli zastánce "českých národních" zájmů.

  • Absence integrity. I v Británii se lže, podvádí a krade, ale celkové společenské povědomí není natolik rozloženo, aby si v něm lidi vysoce nevážili osobní integrity. V britské společnosti dosahuje největší vážnosti člověk, který celá léta zastává tentýž názor, bez ohledu na svůj osobní prospěch. Člověk, o němž by bylo zjevné, jako je to zjevné o Vladimíru Železném, že mění své veřejně projevované "názory" přesně podle toho, co se mu v daných pěti minutách zdá osobně výhodné, by byl v normální západní společnosti dávno zdiskreditován. Je pro mě osobně dosti šokující, že velký počet - i univerzitně vzdělaných - lidí v ČR podle průzkumu veřejného mínění zastává zjevně názor, že by se Železný hodil do politiky. To jim to jeho systematické podvádění nevadí?

    Není problém, že se v ČR krade, lže a podvádí, to se nakonec děje do určité míry všude, ale je problém, že se za to v ČR nikdo nestydí.

    Pozoruhodný je níže uvedený rozhovor s Vladimírem Železným v regionálních jihočeských novinách. Otázky interviewujícího novináře jsou tak chabé, že vládne nutně podezření, že je to propagandistický kousek, předem zaplacená reklama. Kdyby ten Jihočeský deník byl seriózní list, přirozeně by vedle tohoto rozhovoru otiskl stejně dlouhý rozhovor s ředitelem firmy CME Klinkhammerem.

    Je pozoruhodné, jak lehce se nechávají lidé v ČR ohlupovat. Nejsou-li problémy vystaveny otevřenému střetu opačných kritických názorů, společnost je zaváděna na scestí pseudoreality. Jako by se to už v posledních letech nestalo - hospodářství krachuje, společnost neví, kam dál, novináře dále manipulují a matou?

    Jeden komentátor k níže uvedenému rozhovoru napsal:

    Vubec bych se nedivil, kdyby vyslo najevo, ze ten rozhovor v krajskem tisku zaridila PR agentura Technika, placena Zeleznym. Pro CME zase pracuje PR agentura Donath-Burson-Marsteller, a ti se zase snazi protlacovat do tisku nazory sveho klienta, jako napr. informace o pulmilionovych platech spolupracovniku Zelezneho.

    V rozhovoru si Vladimír Železný téměř plačky stěžuje, jak jsou na něho ti lidé z firmy CME nyní zlí. A to jste to, milý Vladimíre, nikdy netušil, nevěděl? Vždyť jste si musel být vědom, že je firma CME od samého počátku agresívní, že jde vždycky až na samotnou hranu zákona.. Vždyť jste tu agresivitu převzal i sám do svého vystupování jménem CME A teď nám tady pláčete, že se to všechno - tak nespravedlivě - obrátilo proti vám.

    Co je vlastně jádrem sporu CME - Železný?

    Jak už jsme v Britských listech psali, hlavní problém vznikl tehdy, když vyšlo najevo, že CME vlastně velmi silně prodělává a že bude nutno podnik prodat jiné americké společnosti, SBS. Ta požadovala, aby před převzetím firmy CME byly jasně stanovené všechny vlastnické vztahy, a zřejmě se jí nelíbilo, že nejvýdělečnější podnik CME, televize Nova, má nepevné postavení - CME sice vlastní z 99 procent servisní společnost ČNTS, která provozuje vysílání, nemá však plnou kontrolu nad držitelem licence CET 21. SBS tedy už od loňska zřejmě chtěla, aby došlo nějakým způsobem ke sloučení ČNTS a CET-21.

    Ješitnost Vladimíra Železného

    Potíž ovšem byla, že kdyby došlo takto k úplnému ovládnutí televize Nova firmou CME, a tedy posléze SBS, Vladimír Železný by ztratil své suverénní postavení.

    Už by nebyl otcem ředitelem, už by nerozhodoval o nejvlivnějším sdělovacím prostředku v ČR, musel by poslouchat. Jádrem k jeho osobnosti - i jeho ješitnosti - jsou jistě pořady Volejte řediteli, v nichž mluvil k národu. Zdá se, že Železnému ani tolik nutně nešlo o peníze, jako o to, aby vystupoval vůči českému národu v "prestižní", vedoucí roli.

    Kdyby se chovaly obě strany racionálně, je zjevné, že se budou muset dohodnout, protože ani CET 21 ani ČNTS nebudou schopny provozovat televizi Nova v její nynější formě samostatně. I kdyby se Železnému podařilo vyrvat televizi Nova z  vlastnictví CME, nebo začít se svou licencí (kterou po obdržení zmanipuloval a nesplnil její podmínky) vysílat cosi jiného, už nikdy to asi nebude tak mocná televize Nova, jakou provozoval v posledních pěti letech. Útěcha z historie spočívá v tom, že nic není natrvalo. V sedmdesátých a osmdesátých letech si ztraumatizovaný český národ myslel, že sovětská okupace bude navždy - a ejhle, celý systém se rozložil, ani ne za dvacet let. Začátkem devadesátých let si mnozí mysleli, že TV Nova je navždy - dostala se do vážné krize pouhých pět let od svého založení.

    Nedá se ovšem asi předpokládat, že se bude Železný chovat racionálně. Schopnost manipulovat veřejnost emocionálními interviewy neznamená, že má ten člověk prokázanou schopnost podnikatelské předvídavosti.

    Přečtěte si pozoruhodný dokument, níže uvedený rozhovor, v němž se snaží vyvolávat Železný pro sebe sympatie, způsobem, "já jsem ten chudák, na kterého si každý bere hůl."

    Prosím, čtěte ten rozhovor v souvislosti s touto citací z pořadu Volejte řediteli z 25. ledna 1997:

    Vladimír Železný:

    Chci říct, že ti Američané jsou dokonce takoví, že polovinu toho zisku tady dokonce nechávají a nedávno jsem seděl s prezidentem společnosti CME na jednom letišti tak, jak jsme prolétávali, a tak jsme s tužkou v ruce počítali, co ta Česká republika těm zlým americkým imperialistům, mám-li použít minulou terminologii, z minulých let, co jim přinesla.

    Proinvestovali přes 40 miliónů dolarů. Zatím dostali zpátky necelých deset za tři roky. To je velmi korektní investor. A navíc neinvestuje do té televize, investuje do služeb, které souvisejí s tou televizí, a do toho už panu Štěpánkovi vůbec nic není, je-li mu vůbec něco do toho prvního.


    Zdroj: Českobudějovické listy
    Datum: 26.04.1999

    Ze špičkového manažera se stal málem zločinec


    Podtitulek: TELEVIZE NOVA / Bývalý generální ředitel Železný již v tuto chvíli nevidí možnost dohody s bývalými partnery z americké společnosti CME.
    Autor: JOSEF RICHTER
    Str.: 13
    Oblast: Jižní Čechy
    Identifikace: CB19990426000067

    Text:
    I když se to často neříkalo, televize Nova se u nás stala ohromným fenoménem devadesátých let. Často až šokující zájem o její pořady připomínal dobu, kdy u nás před zhruba padesáti lety televize začínala. Silvestrovský program roku 1998 například sledoval na Nově neuvěřitelný počet skoro čtyř miliónů diváků. Na první stránky denního tisku se ale paradoxně Nova dostává až nyní, v souvislosti s odvoláním Vladimíra Železného z funkce generálního ředitele. Zakladatel a duchovní otec veleúspěšného vysílání televize Nova se rozhodně po sesazení či spíše vyhození z ředitelského křesla nevzdává. O své pohledy na současný spor se v tomto rozhovoru rozdělil i se čtenáři Deníků Bohemia.

    Události po vašem odvolání mají rychlý spád, zajímá se o ně velké množství lidí. Věříte ještě v nějaký pozitivní vývoj?

    Považujeteli za pozitivní vývoj nějaký pokrok v jednání ze CME pak žádný není. Nejsme ani siamská dvojčata, jak prohlásil pan Klinkhammer, nemáme ani zájem na sloučení. Od srpna prohlašujeme jasně a zřetelně, že nepotřebujeme žádnou smlouvu, že nejsme ochotni prodat kontrolu nad licencí, že si ji chceme podržet a že ji zejména nechceme prodat nyní, kdy CME má být vlastněno SBS. Nejsme si totiž jisti, co by to pak bylo za televizi. Nicméně jsme byli ochotni jednat z důvodů partnerských, protože já jsem osobní přítel mnoha lidí, kteří zakládali CME, a tak jsme jim chtěli pomoci v jejich zoufalé situaci, ve které jsou. Hodnota společnosti totiž neustále klesá. Prodělali v Evropě téměř kde mohli, s výjimkou televize Nova . Jednali jsme od srpna, oni trvali na sloučení a na plné kontrole. Jejich poslední návrhy jsou absurdní, padesát na padesát procent, což je nejhorší varianta, nemůžete vystoupit ani nic dělat, to je zmražená společnost. Navíc si navrhují určité zásadní rozhodovací pravomoce.

    Jakou roli v tom všem hrají peníze?

    Peníze nejsou v tomto problému podstatné. Já jim říkal, peníze jste od nás vždy dostali. My jsme vytvořili hodnotu přibližně pěti miliard korun. Oni odtud odvezli přes miliardu korun na dividendách a investovali devět miliónů dolarů do našeho podniku a dalších asi 60 až 65 miliónů, ale ty na nákup účasti ve společnosti, když vykupovali například Českou spořitelnu apod., to nebyla přímá investice do podniku. Takovou návratnost a ziskovost nezažil nikdo ve střední a východní Evropě. Já jsem byl pro ně šest let vzorem korektního, vynikajícího manažera a během několika hodin je ze mne padouch, zločinec a tunelář.

    Jak se cítíte v takovém tlaku?

    Je to nátlak děsivý, je to vydírání. Velmi špatně se jedná s někým, kdo je v zoufalé situaci. Jemu už je všechno jedno, je úplně u zdi a nemá žádnou flexibilitu. Zadluženost, dluhopisy ani akcionáři jim nedovolí, aby vstoupili do nějakého rozumného řešení. Pak už jen padají požadavky jako majorita, rozhodování, plná kontrola. V tomto smyslu nevidím žádnou možnost pozitivního vývoje. V dohledné době asi tří až čtyř dnů zopakujeme návrh, který jsme již CME předložili a který je podle mne korektní a v souladu s regulační politikou v České republice. Podle něj by dostali 34 procent CET - 21, investovali by do televizní technologie, za to by si navýšili ekonomický zájem, ne hlasování na valné hromadě. Dali jsme jim právo nominovat finančního ředitele, což je pro ně důležité. Oni ale trvají na svém - padesát na padesát a naše plná kontrola.

    Jak s tím vším souvisí připravovaný prodej CME společnosti SBS?

    SBS je ve zvláštní situaci. Je dosud konkurentem CME, provozuje drobné televizní stanice a profesionální kvalita je nesrovnatelná se stanicemi CME, je podstatně nižší. Tato společnost, která je v současnosti velmi dobře finančně vybavena, se rozhodla, že koupí CME. Nabídli cenu 615 miliónů, z té ceny postupně ukrajují, protože zjistili, že to, co CME prohlašovala o své situaci v České republice a o tom, že má například televizi Nova , není tak úplně přesné. Stačí si přečíst zákon a zjistíte, že jméno televize se přiděluje s licencí, takže TV Nova je vlastnictvím CET 21.

    Z toho, co již bylo publikováno vyplývá, že jednání představitelů CME s vámi má daleko ke slušnosti?

    CME od nás dostávala velké peníze a každý se jich nyní ptá, jak to mají pojištěno do budoucna. V tom okamžiku na nás začínají dotírat a vydírat strašným způsobem. Mně například říkají, my tě zničíme, zadupeme, zatkne tě policie, obstavíme ti majetek, zabavíme ti majetek. Projíždějí nyní 750 000 dokumentů a hledají cokoliv, co by se jim mohlo hodit. Chovají se neuvěřitelně a některé postupy mně připomínají situaci, kterou jsem tam zažil, 21. srpna 1968 ráno, kdy jsem zahajoval vysílání proti ruské invazi. Zamkli mi kancelář a moji skříňku, ve které mám léky, které musím každý den v půl osmé brát. Je to vše kurióznější o to, že jsem byl po celých šest let absolutně nejloajálnějším partnerem, jakého kdy měli ve východní a střední Evropě. Dostávali od nás všechny peníze, ale říkali jsme jim, rozhodovat o programu budeme my. Bylo to účelné spojení a fungovalo. Já jsem byl také jejich loajální obhájce. Co jsem si jen za to vysloužil. Zbytečný spor s Petrem ©těpánkem, zbytečný spor s Radou pro rozhlasové a televizní vysílání, útoky tisku, že jsem americký agent a americký špión, destruent evropské kultury a nevím co všechno jsem byl, jako obhájce přítomnosti CME na českém území.

    Snažili se od vás odkoupit váš podíl CET 21?

    Od srpna, kdy s nimi jednám, mi nabízejí úžasné peníze, přes miliardu korun, ale já jim říkám pánové, ne všechno je na prodej.

    Jednou z eventualit vývoje situace kolem televize Nova je také to, že si vybudujete vlastní technické zázemí. Zaznamenal jste při jednáních o této možnosti nějaký pokrok?

    Dostal jsem neuvěřitelné množství nabídek. Nyní, kdybych chtěl dát dohromady 15 až 20 miliard, tak je mám. Ten projekt je přitom mnohem menší, vlastně o řád menší. Ale patnáct miliard jako nabídka již tady je. Myslel jsem si, že v této zemi nejsou peníze, zdá se, že ale jsou. Máme nabídky leasingových firem, podnikatelů, finančních kruhů, našich i zahraničních bank. Nechci, aby konflikt s CME vyvolal nějakou xenofobii, antiamerikanismus, nemám na tom zájem. Chceme být otevření, nepředpojatí. Máme však pocit, že nastal čas, kdy by české finanční kruhy měly docenit atraktivnost investic do médií.



  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|