pátek 28. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby NATO a Kosovo:
  • Obvinění Miloševiče (Ivan Hoffman, Český rozhlas)
  • Co znamená obžalování Miloševiče z válečných zločinů (Jonathan Eyal)
  • Jak se vyjednává se Slobodanem Miloševičem (Bývalá vyjednavačka britské vlády) Česká politika:
  • Americký Helsinský výbor chválí českou vládu za postoj proti ústecké zdi Reakce:
  • Souhlasím s postupem NATO v Kosovu (Aleš Mueller) Nevyřešená historie:
  • Co se stalo s českým kulturním majetkem, ukradeným za války nacisty (Ladislav Čepička) Školství:
  • Soukromé školy by se v prostředí vysokého zdanění dotovat měly (Jiří Němeček) Romové v ČR:
  • Rasová otázka (L.P.)
  • Neuvěřitelně hloupé poznámky Jana Čulíka a jeho cenzura v BL (Petr Sedláček) Obecněji:
  • Teleologické zdůvodnění mých postojů (Petr Vařeka)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Neuvěřitelně hloupé poznámky Jana Čulíka a jeho cenzura v BL

    Petr Sedláček

    Vazeny pane Culiku,

    nemohl byste si odpustit nektere neuveritelne hloupe poznamky na konci clanku, ktere maji hlavu a patu (ty clanky), ale po vasi pridane poznamce se ctenari zvedne zaludek.

    Silne pripominate pana mluvciho p.p. V.H. verneho Spacka.

    Jeho hloupost jiz byla zminena ve Vasem ctenem casopise.

    Zkuste nebyt nejchytrejsi ze vsech.

    Chtel jsem vam napsat na anketu o vrazdeni v Jugoslavii, ale nejen zpusob kladeni otazek, ale i predstava Vasich poznamek me odradila.

    Drzost s jakou jste odpovedel na reakci pravoslavne cirkve byla udivujici.

    Kdo je Ms. Dana Cihelkova na GS ACR?

    Uklizecka, obcanska pracovnice, nacelnice skladu, velitelka zenske cety nebo snad valecna manzelka nektereho z vyssich dustojniku povysena do hodnosti?

    To byl tedy argument !!! - prectete si jeji clanek, tam je vse vysvetleno a ani sluvko omluvy z vasi strany za neseriozni informaci?

    Jste pomerne mlady clovek a mohl jste tak maximalne zazit valku o Malviny (nebo snad Falklandy?).

    Zrejme plati pravidlo, ze kazda generace si chce zazit svoji valku. Udajne zoceluje muze. Budiz vam tedy doprana, pripadne vasim detem.

    (Moje predky zabily americke bomby hozene omylem na ctvrt rodinnych domku. Bylo poledne, bezmracne pocasi a na brnenskou zbrojovku vzdalenou dva kilometry nepadla ani jedna.)

    Tento konflikt, ktery tak vehementne podporujete neskonci. Britove si take pestovali Hitlera pro jeho Drank nach Osten. Nakonec meli stesti. Pri pristi valce jihu proti severu jej mit nemusi. To az se chude, prevazne islamske zeme sjednoti (Rusko take byval kolos na hlinenych nohou, ne?)

    Srdecne zdravi

    Ing. Petr Sedlacek, soukromnik, Brno-Bystrc, CR.

    P.S.

    BTW. KOncentracni tabory nevymyslel HITLER ANI sTALIN, ALE BRITOVE V BURSKE VALCE, KDE INTERNOVALI ZENY A DETi (zmackl jsem omylem CAPsLock) a vrazdili je rozdrcenym sklem v potrave.

    Napoleon prinesl svobodu Spanelum, kde vladla inkvizice, ale ti o ni z jeho rukou nestali. Proti partyzanum nasel jedinou taktiku vypalovani vesnic a vrazdeni rukojmi. (Je regulerni zastrelit rukojmi ve valce?) Tam zacla jeho porazka. Ucte se z dejin.

    (Kontrolni otazka? Byl Napoleon valecny zlocinec, nebo genialni siritel idei obcanske spolecnosti? Jak ovsem jinak nez mecem. Prohral tri bitvy (nekdy se uvadi 4) a presto ho Britove otravili arsenem.

    Zajimaji Vas take dejiny Irska? Tam nebyla genocida? Po dvoustech letech to neskoncilo.

    JInak hodnotim kladne, ze uverejnujete i opacne clanky, nez odpovida vasemu jestrabimu presvedceni, ale podle ohlasu na jinych mistech internetu, delate take predbeznou cenzuru. Jsou to ale vase noviny, je to vase pravo, nechapu vsak proc se strefujete do druhych, co delaji totez v opacnem gardu.

    P.S.S. V priloze vam posilam clanek z NP k ceskemu rasizmu na Morave. To misto dobre znam (je v podchodu u hlavniho nadrazi) a lze se mu jen obtizne vyhnout. Ale pokud se nebranite, jste jen okraden ne zbit.


    22.05.1999

    Zkušenosti Kanaďanů s Romy mohou být různé

    K otázce soužití se vrací Lubomír Koutný.

    Zaslal Petr Sedláček.

    Po listopadu 89 se u nás objevili první američtí lektoři angličtiny. Toho opravdu prvního, co učil v Královopolské strojírně - mladého hocha zajímaly hlavně slečny, basket a dobré pití. Měl již jisté zkušenosti s Romy a nepokrytě říkal, že před skinem si peněženku chránit nemusí.

    Pak ho vystřídal starší seriozní Mr. Webster z Kandy. Jeho výuka spočívala v DIPHONS. Měl svoji metodu výuky a tvrdil, že umíte li správně přečíst dvojhlásky, pak musíte také správně přečíst i pro vás nový anglický text. On tomu věřil a nás to tak učil. Již první hodinu nám vysvětlil, že k nám do Československa ho posílá kanadská organizace EDUCATION FOR DEMOCRACY. Také jsme se dozvěděli, že my Češi jsme rasisté, že špatně zacházíme s romskou menšinou a nemáme dobrý vztah k Němcům. Mr. Webster byl gentleman vybraného chování (moji kolegové tvrdili, že je potomkem známého britského šlechtického rodu), vysoký asi 190 cm a vážící hodně přes 100kg. Byl nadšeným obdivovatelem folklóru a proto jsme jej zavezli do Vlčnova na Jízdu králů. Jeho nadšení neznalo mezí, asi také proto si u nás prodloužil pobyt o další rok. To neměl dělat.

    Co čert nechtěl, jedno odpoledne šel svou oblíbenou trasu z Náměstí Svobody po České a tam mu cestu přehradila skupina Romů, bavících se svým svérázným způsobem. Našinec má své zkušenosti a raději je z dálky obejde. Mr. Webster vědom si svého poslání a kdo jej vyslal, promluvil k tomuto etniku anglicky něco v tom smyslu, že by se měli chovat slušně a nedělat si ostudu. Bohužel našel se jeden z Romů, co uměl trochu anglicky a tak se milí naši snědí spoluobčané s Mr. Webstrem pustili do diskuse. Jim nestačilo, že ho ošklivě ztloukli, ale když padl na zem tak do něj kopali a zlomili mu nějaké žebro. Mr. Webster z Kandy vyslaný organizací EDUCATION FOR DEMOCRACY to bral jako nedorozumění, asi dobře nerozuměli jeho angličtině.

    Za rok si Mr. Webster pozval na Jízdu Králů pozval svou stařičkou maminku. Oba byli nadšeni z krásného přijetí u nových přátel na Slovácku. Den na to Mr. Webster prováděl maminku Brnem a prakticky na stejném místě potkal opět skupinu Romů, dělajících tam hrozný binec. Maminka se ptala, co je to proboha za lidi a proč je někdo neumravní ? Mr. Webster vědom si svého poslání, své výšky a váhy hodně přes metrák, avšak nepoučen předchozí zkušeností, vyšel mamince vztříc a velmi slušně Romy požádal, aby se uklidnili a nechali ho s maminkou projít. Výsledek na sebe nedal dlouho čekat. Mr. Webster byl před očima své maminky hrozným způsobem zmlácen a opět na zemi dokopán. Mimo nalomená žebra také přišel o nějaké zuby. Až tato zkušenost a naléhání maminky ho přinutily změnit svůj názor. Na naší poslední společné lekci angličtiny přišel plný hrozných modřin v obličeji. Oznámil, že druhý den odlétá zpět do Kanady. Poslední lekce měla zcela nový program : "Země, národnosti a jazyky". Po té, co jsme si objasnili čtyři oficiální jazyky, kterými se mluví ve Švýcarsku a že v Nizozemí je DUTCH, tak on sám zřejmě netrpělivý přešel na problém Československa. Vyvolal mne a ptal se, co u nás žijí za lidé a jakými jazyky mluví. Řekl jsem tedy, že u nás žijí Češi a Moravané mluvící česky, Slováci, mluvíci slovensky, Romové.... Nenechal mne domluvit. Resolutně prohlásil: "Pamatujte si, že v Československu žijí pouze dva národy Češi a Slováci. Ostatní to nejsou lidi, to jsou prasata. Sám jsem si to musel prožít, abych to pochopil !" Inu Mr. Webster z Kandy vyslaný organizací EDUCATION FOR DEMOCRACY má také právo změnit svůj názor, zvláště, když ty argumenty byly tak pádné.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|