pondělí 15. listopadu

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Spor Lauder - Železný o televizi Nova:
  • Miloš Zeman a Lauderův protičeský inzerát (Jan Čulík)
  • Co řekl Miloš Zeman ve Washingtonu o sporu o TV Nova (přepis autentického záznamu)
  • Vladimír Železný je šikovný podnikatel a Čulík je bolševik (Luboš Motl)
  • Česká justice by měla zajistit i vykonání předběžného opatření (Marek Houša)
  • Kdo má právo na ochranu svých investic v ČR? (Pavel Štěrba)
  • Lauder, CME, Železný, mediální válka (už zase?) (Jaroslav Teplý) Český tisk:
  • David otrávil Zemana, Lidovky otrávily mne (Juliana)
  • Jasnozřivost Jiřího Peheho (Juliana) Televize Nova:
  • Ministr David v kotli - komu věřit (Tomáš Horyna) Protest proti Štěpánu Kotrbovi:
  • Bylo trestným činem, když člověk bojoval ve službách CIC proti komunismu v Československu? (Ferdinand) Oznámení:
  • ODA zve na shromáždění k výročí listopadu 1989
  • V Praze bude konference o managementu



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Vladimír Železný je šikovný podnikatel a Čulík je bolševik

    Luboš Motl

    Dobreho dne, pane Pinkava,

    kdyz jsem ted otevrel jinak goebbelsovsky (ale jinak casto celkem pestry a otevreny, jen co je pravda) platek B.L., udelalo mne krome (snad vedle textu pana Jirovce) radost take Vase vypraveni o Bermudach. Konecne se clovek zase nejake nove veci dozvi. Jinak v tom, do jake miry je adekvatni, ze se Ronald Lauder ohani americkym obcanstvim a vsem ostatnim, s Vami plne souhlasim.

    Muj spolubydlici Ital mne daroval tu stranku z New York Times, hodne casu jsem uz stravil vysvetlovanim mystifikaci a lumparen z toho jeho inzeratu, ktery jinak pusobi velmi presvedcive (spolubydlici American se po nem zbavil vsech myslitelnych podilu, souvisejicich s CR haha). Jinak pripoustim, ze mne celkem mrzi, ze Zelezny predbezne prohral u mezinarodniho arbitrazniho soudu. Neni to typ cloveka, ktereho by clovek mel chut polibit, nicmene je podle meho nesrovnatelne sikovnejsim podnikatelem, nez vsichni rozmazleni potomci parfemare Estee Laudera dohromady. ;-) Nova muze nakonec byt jednim ze zdroju moderni americke hrdosti Ceske Republiky a asi to neni zasluha CEDC/CME. ;-)

    Ted, kdyz chudak Vovka prohral a musi nutne bud porusovat rozhodnuti Kaje Habera nebo ceske zakony, chvili asi bude ztracet sympatie, i me, ale asi ted musi vsazet na to, ze si do jara a finalnich rozhodnuti ziska na svou stranu Cesko do te miry, ze se to s nim nejak vyresi.

    Reakce Jana Čulíka

    Mne se na vas strasne libi, pane Motl, ze jakmile vznikne trochu slozitejsi vec, tak se vzdate sveho zaslepeneho pravicactvi, vratite se k staremu dobremu ceskemu nacionalismu, a to vas vede, abyste se spojil i s levicaky jako je Zeman! a najednou se vam libi clanky i od takoveho "ultrabolsevika" jako je Jiri Jirovec! To jsou veci!

    Lauder jiste vyuzival v Cechach nedokonalych zakonu arogantne a agresivne, vyuzival pri tom Zelezneho, ale Zelezny je bezpochyby jeste vetsi darebak nez Lauder - a dohody se v normalnich zemich museji plnit. O legitimnosti inzeratu se nevyjadruju: ty inzeraty asi dokazuji, ze Lauder neni prilis dobry strateg - docilil jimi - alespon v Cechach - presny opak zamysleneho. Vyvolal u spousty lidi, i u vas, hezky cesky nacionalismus. Je to docela zabavne.

    JC

    Odpověď Luboše Motla

    (Na tu svou korespondenci s Grebeníčkem jsem skutečně zvědav. Rád bych se o sobě konečně něco zajímavého dozvěděl. Doufám, že ji Luboš Motl poskytne Britským listům ke zveřejnění a doufám, že je ta korespondence opravdu pikantní. A jistě poskytne Luboš Motl i zdroj, kde ji získal. - Estée Lauder, majitelka kosmetického impéria je mimochodem matka Ronalda Laudera, která - jak psal před časem britský list Independent, výhodně zpeněžila na americkém trhu kosmetické přípravky jakéhosi svého maďarského strýčka a vybudovala na jejich základě úspěšnou milionářskou firmu - strýček zemřel v chudobě. JČ)

    Date: Sun, 14 Nov 1999 11:44:11 -0500 (EST)

    Drahy pane Culiku,

    Mne se na vas strasne libi, pane Motl, ze jakmile vznikne trochu slozitejsi vec, tak se vzdate sveho zaslepeneho pravicactvi, vratite se k staremu

    dovolte mne jen okomentovat Vas bilakovsky mail. ;-) Jednak, zaslepeny pravicak jsem jen z hlediska nejnadutejsich levicovych skarohlidu. ;-) Zde v USA jsem treba nekde uplne ve stredu, dalo by mne treba hodne rozhodovani, jestli mam volit GOP nebo DEM. ;-) Jelikoz si myslim, ze ve skutecnosti moc dobre vite, kdo z nas dvou je politicky uchyl, odpustim si dalsi vysvetlovani. ;-)

    dobremu ceskemu nacionalismu, a to vas vede, abyste se spojil i s levicaky jako je Zeman! a najednou se vam libi clanky i od takoveho "ultrabolsevika"

    Potom tady ctu, ze jsem se vratil k dobremu ceskemu nacionalismu. Soudruhu, ja jsem tak nejak prumerne vlastenecky citici Cech, ktery snad take dela dost i pro narod. Obecne samozrejme vyrazne preferuji vselidske kosmopolitni hodnoty, patriotismus je ale take jistym (drobnym) dilem meho zivota. Ano, pripoustim, ze tim se lisim od lidi jako Vy, kteri delaji maximum, aby ceske spolecnosti ublizili, a chovaji se jako praskaci, kteri si vymysleji vsemozne lzi, ktere rozesilaji i do zahranici, a jeste k tomu sebevedome tvrdi, ze jejich charakterova zvrhlost je zakladem moderni civilizace. ;-)

    Jinak moje pohnutky v teto kauze az tak nacionalni nejsou. Je to pro me spor dvou privatnich spolecnosti o velmi vynosnou spolecnost. Vicemene na obou stranach stoji jak Cesi, tak Americane (nebo aspon Bermudane). ;-) Ja osobne se dokazu vcitit do mysleni lidi z CNTS, kteri se nechaji za par dolaru koupit a udelat pro kohokoliv cokoliv. Takovi lide jsou take treba a podle me jejich jednani je vicemene legitimni, protoze oni za vice, nez kolik dostavaji, opravdu nestoji. Bohuzel pro CME ;-), Zelezny je ale jiny format. ;-)

    A priori nepreferuji zadnou ze stran. Ale v tomto pripade uz vime vice nez jen "a priori" veci. Podle meho presvedceni se Vladimir Zelezny lisi tim, ze ve vsech vlastnostech, ktere by mel mit podnikatel americkeho typu, prevysuje napriklad rozmazleneho marnotratnika Ronalda Laudera. Velky uspech TV NOVA, tolik odlisny od prodelecnych vysledku CME v ostatnich statech, je prevazne dilem Zelezneho a jeho lidi, nikoliv lidi z Bermud, jejichz podil spociva jen v tom, ze poskytli penize do zacatku a se ziskem zase vsechny penize nekolik let odcerpavali, o coz se snazi pochopitelne i nadale.

    Jinak mne pripada znacne zabavne, ze clovek, ktery se vubec netaji tim, ze mu je na ceske politicke scene nejblizsi KSCM (nemyslete si, ze nevim o Vasi pratelske korespondenci s Grebenickem) a kritizuje dokonce pravidelne prezidenta Havla za to, ze si tuhle pakaz, ktera ho 4 roky drzela ve vezeni, nezve k sobe na Hrad, ma tolik kuraze kritizovat Milose Zemana za to, ze je levicak. ;-) To si snad jenom delate legraci, soudruhu. Zeman je normalni levicak, asi o tolik populistictejsi a jednodussi nez jeho zapadni socialisticti kolegove, o kolik CR zaostava za zapadni Evropou. Ale Vy jste Culik, jestli se nepletu! ;-) Zeman se jinak jen zcela rozvazne distancoval od priblbleho a naduteho inzeratu, ktery byl zaset nepochopenim. Je uplne jedno, ze jde o Zemana. Podle me *kazdy* soudny politik by nechal privatni spor dvou spolecnosti privatnim sporem a nevedl by celou vladu k tomu, aby do neho zasahovala. Klaus by se nejspise zachoval podobne. V tomto smyslu se chovaly vsechny vlady zcela adekvatne. Rada pro vysilani je nezavislym organem, ktery kontroluje vysilani a plneni licencnich podminek, coz nechape nejen Lauder, ale nechapete to ani Vy, jak jsem si vsiml. Pro Vas je rada zavisla proto, ze jsou jeji clenove nekdy v politickych stranach.

    Soudruhu, v USA je treba rozhodujici cast lidi na podobnych mistech v nejake politicke strane, GOP nebo DEM, ktere spolu staleti buduji Spojene staty. Znamena to, ze jsou vsichni zavisli? Musi clovek byt opravdu se vsim nespokojeny bolsevik jako Vy, abyste uznal, ze je nezavisly?

    Take je pro Vas naprosto priznacne, ze lidi (Zemana, Jirovce) apod. nazyvate levicaky, ultrabolseviky a kdovijak jeste, ale to Vam vubec nezabrani, abyste dalsi den ve svem goebbelsovskem platku kritizoval lidi, kteri vubec pripousteji, ze nejaka "levice" a "pravice" existuje. Vy totiz nemate naprosto zadne mravni zabrany a harddisk, uchovavajici Vase "dila", prece snese vsechno, ze ano.

    jako je Jiri Jirovec! To jsou veci! Lauder jiste vyuzival v Cechach

    V pripade pana Jirovce mohu rici totez, co se Zemanem. Soudruhu, jestli to nedokazete pochopit, ja na rozdil od Vas hodnotim clanky podle obsahu, a nikoliv podle toho, jestli je autor levicak - a uz vubec ne podle toho, jestli nejaky fanaticky komunista z Velke Britanie o autorovi *rika*, ze je ultrabolsevik. Jestli je Jiri Jirovec marxista, asi bych se s nim neshodl ve vetsine ostatnich veci, to mne ale vubec nebrani v tom, vyjadrit souhlas s jeho clankem. ;-)

    Osobne si ale dokazu velmi tezce predstavit, ze je Jiri Jirovec vetsi bolsevik nez Vy. ;-) Ale je to samozrejme mozne.

    nedokonalych zakonu arogantne a agresivne, vyuzival pri tom Zelezneho, ale Zelezny je bezpochyby jeste vetsi darebak nez Lauder - a dohody se v normalnich zemich museji plnit. O legitimnosti inzeratu se nevyjadruju: ty inzeraty asi dokazuji, ze Lauder neni prilis dobry strateg - docilil jimi - alespon v Cechach - presny opak zamysleneho. Vyvolal u spousty lidi, i u vas, hezky cesky nacionalismus. Je to docela zabavne.

    Vas totiz vice stve Zelezny, protoze je to Cech, ktery neco dokazal a kteremu nesahate ani po kotniky. Ronald Lauder Vas tolik nestve, a proto jeho svinsky inzerat oznacite jen za "doklad spatne strategie". Ja jsem jinak k Ronaldovi Lauderovi nikdy nechoval nejaky extra respekt, a to v zadnem smyslu (na rozdil od Zelezneho, ktereho aspon uznavam jako velmi sikovneho podnikatele). Jeho otec Estee Lauder byl jiny sibr. Ronald proste dostal jako synacek z bohate rodiny velkou cast kosmetickych spolecnosti a zacal delat svoje marnotratne experimenty, pri kterych, pokud vim, neprojevil zadnou sikovnost.

    Rozhodl se vyziskat nejake penize na divokem Vychode a take peknou hromadku penez ziskal, ale to jen diky tomu, ze mel stesti dat se na nekolik let do kupy s Zeleznym. Ted hraje svoji hru, stejne jako Zelezny hraje svoji hru. Ano, Zelezny, jinak celkem nesporne individualista americkeho typu, obcas - pokud je to nutne - zahraje i nacionalni kartu. Ale on opravdu existuje jisty narodni aspekt v tehle otazce. Naprosto chapu, ze vydedenec jako Vy to vubec chapat nemuze. Ale Nova je jedna z mala prikladne uspesnych ceskych spolecnosti a vecne odcerpavani zisku do ciziny (na Ukrajinu apod.) je neco pro stat srovnatelne nebo vice nezadouciho, jako jeden prusvih v New York Times a Washington Post.

    Ano, Zelezneho si snazili omotat kolem prstu a ruznymi dohodami ho naprosto omezit v presvedceni, ze tenhle zakladatel celeho podniku za normalni manazersky plat bude cely zivot delat oddaneho poskoka. V tom se sekli, stoji proti nim osobnost. Zelezny nejprve usiloval nejakymi pololegalnimi cestickami ziskat dustojnejsi cast profitu z jeho spolecnosti. Pripoustim, ze duvod, proc mu tohle tak nejak odpoustim, je v tom, ze si myslim, ze na ty penize, ktere musel ziskavat pres AQS apod., ma moralni pravo.

    CME proti nemu zacala valku, coz nemela delat, protoze CET 21 je drzitel licence, a to je IMHO hlavni trumf. Objektivne: sesadili ho z cela CNTS v dubnu 1999. Zelezny se s necim takovym jen tak nesmiril, samozrejme. Nova je jeho televize a nemuze se jen tak nechat odstranit. CME porusovala radku jednotlivych pravidel - a jedno takove poruseni (nepredlozeni vysilaciho planu) se v srpnu stalo (legitimne) zaminkou odstoupeni od smlouvy. Pokud souziti podle smlouvy zacne skripat, smlouvy postupne ztraceji na vyznamu. Muzeme se bavit, ci vinou, podle me CME ma na ukonceni spoluprace vetsi vinu nez Zelezny, protoze ona zacala valku.

    Zelezny ale byl schopen zacit nanovo. CET 21 ma licenci a ma pravo si vybirat servisni spolecnosti, CME (a jejich spolecne decko CNTS) byl vzdy jen bohaty pomocnik do hry. Mladi lide (jiste s kontakty na Zelezneho) si zalozili CP2000 apod., dostali bezproblemove uver, protoze celkem jednoduse mohli ukazat, ze s Zeleznym vztahy maji - a Zelezny je velmi dobre zavedena znacka, u ktere se o navratnost netreba bat. A tak Nova zacala vysilat z Barrandova, zcela nezavisle na CME.

    Co na tom vidite tak hrozneho? CME nikdy nevlastnila licenci, nevlastni ji ani ted. Mela ale to stesti, ze Zelezny vyuzival jejich sluzeb, ale byla prilis naduta na to, aby si pripustila, ze ona pracuje pro TV NOVA a nikoliv naopak. Zelezny zacal se zcela novou technikou, budovou apod. a CME nepotrebuje a take ji nic presunem do Barrandova neukradl. Nyni z Barrandova vysila jiz fakticky ve stejne kvalite jako za CNTS a hospodari podle vseho jeste ekonomicteji nez predtim.

    V inzeratu v NYT a WP obvinuje Lauder i ceskou vladu z mnoha nesmyslu. On opravdu nechape, ze nemichat se do zalezitosti je to nejlepsi, co vlada delat mela a take delala. Vy to take nechapete. Ten inzerat je jinak plny nesmyslu a nepravd. Prejedme si ho.

    V prvnim odstavci je treba pomerne nepochopitelne napsano, ze chce vlada privatizovat podil v mobilni telefonni spolecnosti. Tohle konkretne mu asi sotva pomuze, kazdopadne to ukazuje, ze nevi, ktera bije. Bud minil neco s Telecomem (coz neni mobilni telefonni spolecnost, stejne nevim ale co, protoze uz se z velke casti privatizoval), nebo nepochopil podstatu udeleni licence tretimu operatorovi. Tohle je samozrejme detail.

    V ramecku pise o tom, ze CME chtela udelat televizi. Tehdy to nebyla CME, ale CEDC, tim se samozrejme nikdo z nich neobtezuje. Chtela zalozit televizi zapadniho typu. Zajimava veta, ale licence pochopitelne muze byt udelena jen Cechovi a puvodni plan na ceske strane (ktery byl tedy samozrejme rozhodujici) byl zalozit televizi podporujici ceskou tvorbu. To se postupne menilo (a ukazuje to realnou schopnost Zelezneho orientovat se v trhu), ale CME by to nemela zapominat, pokud to vubec nekdy vedela. Pak pise o tom, ze spolu s mistnim partnerem vyvinuli uspesnou televizi. No ja bych spise rekl, ze mistni partner s pomoci jejich startovniho kapitalu vyvinul televizi. Ale to je jen drobna odchylka.

    V dalsim odstavci mluvi o tom, jak Zelezny zneuzil sveho politickeho vlivu, aby podkopal vztahy. To je takovy zvast, ze nevim, co rici. Nova ma jakysi politicky vliv (ktery samozrejme nesouvisi s zadnou politickou stranou, je to nezavisla sila na bojisti), ale vztahy "podkopal" bez jakychkoliv politickych klicek proste tak, ze s nimi prestal spolupracovat, coz je plne v souladu s ceskymi zakony (soud potvrdil neexkluzivitu vztahu) a melo by to byt v souladu se vsemi rozumnymi zakony. Ryze obchodni otazka.

    Naprosto hroziva je formulace, ze mu pry pomahala "vladou rizena medialni rada". To je neco sokujiciho. Bud Lauder nevi, ze medialni rada je ze zakona i fakticky nezavisly organ, nebo to vi a vedome lze. Jako rozmazleny spratek z bohate rodiny si asi mysli, ze kazda vlada, kazdy clovek na dulezitem miste apod. vzdycky musi stat na jeho strane.

    V dalsim odstavci mluvi o cesko-americke smlouve z roku 1991. Asi si nevsiml, ze tehdy existovala ceskoslovenska federace. Pise o tom, jak si ta vlada neprala drzet horkou bramboru. Nevsiml si ale, ze od te doby se vlada mnohokrat zmenila a ted mame vladu opacne orientace, nez v dobe vzniku Novy.

    V poslednim odstavci ramecku se ohani smlouvou o investicich a svym americkym obcanstvim pri ochrane CME, pricemz naprosto zatajuje fakt, ze investor CME je spolecnost bermudska a nikoliv americka. Hlasi, ze zacal arbitrazni rizeni u OSN, aby se ceska vlada "zodpovidala za diskriminaci cizich investoru". To je vyraz naprosteho pohrdani soudem, protoze se tvari, jako kdyby ti soudci uz o necem rozhodli. Take neni na miste mnozne cislo "investoru", protoze i kdyby mu vsechno uznali, je to jen jeden investor.

    Ve zbytku inzeratu kritizuje ceskou vladu, ze nezasahla (coz je spravne chovani vlady), pricemz se ohani temi dvema svymi kamarady z kongresu, Gilmanem a tim druhym, jehoz jmeno jsem zapomnel. Doufam, ze casem tenhle neschopny nadutec zamava ve vetru, jak spravne rika, rozhazi zbytek prachu po otci a uz o nem neuslysime. ;-)

    Ja jsem ten posledni, ktery by byl z CSSD nejak na vetvi, ale strany a vlady posuzuji podle jejich pocinu a myslenek, a pokud nekdo udela neco dobreho, tak ho pochvalim. Vas pristup je jiny. Vy si nejdrive sepisete, kdo je Vas nepritel (a jsou to fakticky vsichni, snad s vyjimkou KSCM, kterou si dovolite kritizovat jen pratelsky treba za prilis velkou frekvenci uzivani slova "levicovy") a pak vsechno jeho pocinani kritizujete, jak Vas trapny internetovy platecek dovoli. ;-)

    Zdravi

    Luboš

    We owe it to agent KATO that we are members of NATO.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|