úterý 7. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled událostí Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Česká politika:
  • Plíživá demagogie Jana Zahradila (Juliana) Česká politika:
  • Moravia Banka (Ivan Hoffman, Radiožurnál) Viktor Kožený:
  • Pražský kupónový král investuje v Ázerbajdžánu (Central European Economic Review) Ivo Mathé píše Jakubu Puchalskému:
  • Vrátil jste Českou televizi o pět let zpátky Přemrštěné zásahy do soukromí od firmy Czech On Line:
  • Internet zadarmo - ano, ale za jakou cenu? (Petr Novák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Inzerujte v Britských listech! Britské listy letos na jaře četla čtenářská obec přibližně 15 000 samostatných počítačů měsíčně. Sledují je nejvlivnější kruhy v ČR. Mimo jiné poskytují BL jedinečnou možnost zahraničním firmám představovat se české vládě prostřednictvím reklamy na BL svými projekty. (Výtěžkem z reklamy v BL bude financována investigativní novinářská práce v České republice.) Zájemci pište sem.

    Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Adresa Britských listů je zde.
  • Upozornění autorům: Prosím, posílejte pokud možno své příspěvky do BL uložené ve formátu html. Díky. JČ

    Co je nového v České republice

  • O víkendu zahynulo při dopravních nehodách v ČR 18 lidí. Na silnicích České republiky se od pátku do neděle stalo 1407 nehod, při nichž zahynulo 18 lidí. Těžká zranění utrpělo 67 a lehká zranění 244 účastníků silničního provozu. Celková hmotná škoda přesáhla 44 miliónů korun. Nejčastější příčinou dopravních nehod bylo nedání přednosti v jízdě, které zavinilo 153 kolizí. Nepřiměřená rychlost stála za 153 nehodami. U 66 řidičů zjistili policisté alkohol v krvi.

  • Plot v Matiční ulici má být dokončen konce října. Sporný keramický plot v Matiční ulici v Ústí nad Labem má být hotov do konce října, jak to předpokládá smlouva s dodavatelskou stavební firmou Pyrus, pokud nenastanou "nepředvídatelné okolnosti". Mají v něm být dva průchody, které se budou na noc zamykat. Stavba plotu v Matiční ulici vyvolala nesouhlas české vlády, prezidenta Václava Havla i mnoha mezinárodních organizací.

  • U Humpolce zadržela policie skupinu mužů s větším množstvím semtexu, jimž by bylo možno vyhodit do povětří automobil či dům.

  • Na kontě České katolické charity se shromáždilo 248.000 korun na pomoc obětem srpnového zemětřesení v Turecku.

  • Smírem skončil soudní spor mezi bývalým ministrem obchodu a průmyslu Vladimírem Dlouhým a deníkem Lidové noviny. Dlouhý loni zažaloval deník za to, že ho v několika článcích spojoval s údajným mnohamiliónovým úplatkem za privatizaci SPT Telecom. Žádal za to po listu omluvu a odškodnění ve výši jednoho miliónu korun; nyní se s právním zástupcem deníku dohodl na tom, že mu bude stačit pouze zveřejnění článku, v němž list svá předchozí tvrzení o jeho spojení s Telecomem zpochybní.

  • Poškozování životního prostředí v Českém krasu. Napsal Jiří Laburda:

    Dobry den,

    byli jsme v nedeli s pritelkyni na vylete na Karlstejne a videli jsme zajimave veci. Telecom poklada telefonni kabely od Karlstejna smerem k Morine. Delnici likviduji stare nepotrebne kabely tak, ze na hranici narodniho parku Český kras rozdelaji ohen, kabely nasekaji sekerou na mensi kousky a pali je. Smradu je vsude kolem dokola. Bohuzel jsme nemeli fotoaparat, abychom tuto raritu vyfotografovali. Muzeme jen priblizne urcit, v kterych mistech to bylo (na silnici mezi penzionem Hajovna u Dubu a restauraci Pod draci skalou). Myslim, ze by to zajimalo odpovedna mista na Telecomu a spravu chranene krajinne oblasti Cesky kras.

  • Tip pro českou vládu k akci, aneb Co musejí dělat občané České republiky, zatímco lidé jinde podnikají nebo relaxují. Pondělí 6. září jsem vhodně v Praze strávil další etapou, nyní už úspěšnou, úsilí přeregistrovat telefon v mém pražském bytě ze zemřelé babičky na sebe. Domníval jsem se, že už to bylo v červenci provedeno: SPT Telecom to provedl bez potíží. Dal jsem mu tehdy také příkaz, aby platby za telefon chodily z mého sporožira v České spořitelně. Teprve minulý týden se ukázalo v České spořitelně - promiňte mi mou neznalost - že to nestačí. Že je nutno vyplnit formulář i v České spořitelně. Ale nebylo to možno učinit na místě: bylo mi uloženo do Spořitelny osobně přinést referenční číslo konta SPT Telecomu. "Nemohl bych vám ho zatelefonovat," zeptal jsem se ve Spořitelně. "Ne, musíte ho přinést osobně," zněla odpověď, "protože musíte vyplněný formulář podepsat." - "A nemohl bych ho podepsat teď?" - "Ne, protože nemůžete podepisovat formulář s chybějící informací." Jistě logicky to zní, v jiných zemích se to však kupodivu tak přísně logicky dělat vždycky nemusí. - Podařilo se mi tedy včera na SPT Telecomu zjistit příslušné referenční číslo, to jsem osobně odnesl v pondělí ráno do České spořitelny a podepsal formulář. Dostal jsem do ruky potvrzení o zřízení možnosti pravidelných plateb z mého konta ve prospěch Telecomu, a bylo mi uloženo, abych ho osobně odnesl zase na SPT Telecom. Když jsem ho tam odnesl, bylo zjištěno, že platby v posledních měsících neprobíhaly, protože jsem sice dal příkaz k placení telefonu z méno sporožirového účtu firmě SPT Telecom, ale nikoliv zároveň i Spořitelně. Dostal jsem tedy k zaplacení dvě složenky a bylo mi taky vynadáno, že nahlížím do počítače úřednice s údaji o mém kontě na jejím stole. Odebral jsem se složenky zaplatit na poštu. Celá operace trvala dvě a půl hodiny. - Kdybych se v Británii rozhodl dát telefonní společnosti příkaz, aby účty platila direct debitem z mého konta, stačilo by zvednout telefon a nadiktovat úřednici na druhé straně číslo mého konta - trvalo by to přesně dvě minuty. V nejhorším případě by telefonní firma odeslala poštou k podpisu formulář, ten bych doma podepsal a poštou vrátil zpátky.

    Onen rozdíl dvou a půl hodinového zbytečného cestování po Praze a těch dvou minut telefonování v Británii je skutečně klíčový pro prosperitu České republiky. Česká vláda má v této oblasti obrovské pole působnosti. Je neférové, že tímto byrokratickým zotročováním musejí lidé v ČR trpět. - (PS. Přeregistraci plynu si nechám až na příští návštěvu ČR, na to už nemám sílu. Kdybych žil v ČR, asi bych nemohl vydávat Britské listy, protože bych čas zřejmě trávil pochůzkami po úřadech a nechal si vysvětlovat úřednicemi v kanceláři, kde je nejasné, až kam sahá prostor pro veřejnost, že porušuju jejich soukromí při práci.) JČ

  • Nápad pro čtenáře, kteří dostávají BL e-mailem, poslal Mirek Paták:

    Navstevnost/ctenost BListu napomaha m.j. i zajmu inzerentu. Pokazde kdyz ctu BListy zaslane E-mailem, neopomenu navstivit jejich www stranku a nechat ji celou nacist. Co vy na to? Mirek Patak ml.

  • Hlas z českého ministerstva financí: BL informují o systému Ares nepřesně! Napsal Manfred Hartmann:

    Pokud budete pozorněji sledovat informace dostupné sysémem ARES, zjistíte, že Váš komentář o zpřístupňování rodných čísel není zcela v pořádku. Pokud jsou BL tak čteným listem, mělo by být seriózní z vaší strany psát pravdivé informace.

    Celá záleşitost není tak složitá. Pokuste se připojit do ARESu (veřejné části). Najděte libovolnou fyzickou osobu, nechte si zobrazit všechny zveřejňované informace o ní. Pokud budete hledat rodné číslo, které je opravdu součástí DIČ u fyzických osob, tak budete hledat marně. Tato informace zde není k dispozici. Je zde pouze její IČO a to je trochu něco jiného, než jste publikovali v BL. Po ověření těchto informací z vaší strany by bylo velice vhodné přidat nový a úplný komentář v BL. Rád si jej přečtu.

  • Václav Fischer není hašteřivý politik. Napsal Václav Špíka:

    Vazeny pane Culiku, vcerejsi zprava ve Vasich BL o hasterivosti V. Fischera je zrejme odvozena z nedelniho televizniho zpravodajstvi, ktere jeho slova prekroutilo. V poradu ve 12,00 hod na CTV 1 (v nedeli) vyzval M. Macek V. Fischera, aby V. Klausovi zavolal a pokusil se s nim dohodnout. To on odmitl s tim, ze zavolat by mel Klaus.

  • Jsou nezodpovězené otázky, které fascinují novináře, skutečně "důležité"? Upozorňuje Juliana:

    Vazeny pane Culiku,

    I. Hoffman zduraznuje "dulezite" otazky, na nez se ptaji novinari Zemana. (Nezodpovezenymi otazkami ohledne specifickych vztahu J. Zielence s novinari se zabyva i Pavel Saradin.) Pro urcite zeme je bohuzel charakteristicke, ze "specificke vztahy" se nezachycuji smluvne. Hledani psanych smluv je pseudoproblem. Radeji bych se ptala (minulych i soucasnych politiku), proc jsou ceske zakony tak spatne. Podle Vaseho rozhovoru s Lloydem Cutlerem byli ceskoslovensti politici na uskali upozornovani - marne.

    Myslim, ze podobnych paskvilu, jako je devizovy zakon, by se naslo vic. Parkrat jsem hledala urcite veci v zakoniku, ale prodrat se novelami novel je temer nemozne. Take moznostem ruznych vykladu se meze nekladou.

    PS Clanky I. Hoffmana nejsou moc velkym obohacenim BL.

    Poznámka JČ: Na semináři zahraničních bohemistů minulý týden upozorňoval Jan Kraus z Ústavu pro jazyk český na dosti nedokonalou jazykovou verzi českých překladů zákonů Evropské unie, které mu posílají průběžně, stejně jako mnohým dalším institucím na seznamu, příslušná ministerstva. Profesor Kraus ty překlady někdy opravuje a posílá zpět, někdy ne. Nikdy totiž nedostal z ministerstev žádnou reakci, zda jsou jeho jazykové připomínkvy využívány, nebo zda jsou házeny do koše. Velkým problémem je nejednoznačnost významu českých překladů těchto zákonů. Nezřídka podle Krause také dochází k tomu - i při formulaci českých zákonů - že význam formulace znamená něco jiného, než "jak to politici zamýšleli". V tom případě se při interpretaci prý dává přednost úmyslu politiků, nikoliv významu slov.

  • Povinnost k národu a čeští letci za války v Británii. Podotýká Juliana:

    Vazeny pane Culiku,

    souhlasim s tou casti clanku D. Zurka, kde pise, ze kazdy stat haji svoje vlastni zajmy. (Proto povazuji ruzne jednostranne omluvy, asymetrickou vizovou povinnost, pripadne jednostranne otevreni trhu za nevhodne.)

    Nesouhlasim s casti o ceskych letcich v bitve o Britanii. Letci nebojovali jen za cesky narod, ale za cele lidstvo. Zni to asi pateticky, ale kdyz domyslite podstatu jejich boje do dusledku, je to pravda.

  • Debata o Impulsu 99. Napsal Evžen Haičman: Pane Čulík, udělal jsem na svých stránkách rozcestník, kde ukazuji na reakce k iniciativě Impuls 99. Je to docela zajímavé, číst různé názory takto seřazené za sebou.

  • Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu na této adrese Lubomír Fendrych.

  • Na adrese http://wwwinfo.mfcr.cz/ares/ares_fr.html je ve zkusebnim provozu Mertlikem slibovany registr ekonomickych subjektu. Zde si muzete potencialniho obchodniho partnera proklepnout podstatne lepe, nez dosud na http://www.justice.cz. Mimo jine novy registr zahrnuje i podnikajici fyzicke osoby (=zivnostniky).

  • Hledá se grafik. Autor knihy o nevšedních mezilidských vztazích hledá grafika, nejlépe studenta nesvázaného konvencemi, pro návrh obálky. Obraťte se na adresu MartanM@seznam.cz.

  • Případné sponsorování Britských listů. Ozvalo se několik čtenářů, že by chtěli finančně přispět na vydávání Britských listů. Máte-li zájem, můžete přispět na můj účet u České spořitelny, 2201638-018/0800, specificky symbol 5251663, variab. symbol 14. Prosím, dejte mi vědět e-mailem, že na to konto nějaké peníze posíláte. Nesejde-li se totiž realistická částka, s níž by se dalo něco podnikat, peníze všem dárcům vrátím.

  • Vlasta Leporská upozorňuje na internetové stránky, zabývající se korupcí na právnické fakultě. Jsou na adrese korupce.misto.cz/posli_dal.html.

  • Za názor vyhozena z německého výzkumného ústavu známá česká historička a politoložka Eva Hahnová. Podrobnosti najdete v tomto článku od Matthiase Roesera.

  • Český superšpión a smrt princezny Diany. Případ podvodných dokumentů týkajících se údajné vraždy princezny Diany a svědectví českého zpravodajce za komunismu, Karla Koechera, že neměl s  případem nic společného, je k dispozici také v angličtině v časopise Central Europe Review. - V aktuálním vydání časopisu Central Europe Review shrnuje nejnovější vývoj ohledně TV Nova anglicky Jan Čulík na tomto místě. Na jiném místě je v aktuálním vydání CER anglické shrnutí dosavadní historie televize Nova od Jana Čulíka.

  • Impuls 99 kritizuje JČ v angličtině v  časopise Central Europe Review v článku nazvaném No Pulse 99.

  • Zmatečné myšlení v Mladé frontě Dnes. Srovnání, jak tutéž informaci o výroční zprávě OSN o lidském rozvoji zpracovala Mladá fronta Dnes a deník Guardian, si nyní můžete přečíst i anglicky v tomto čísle týdeníku Central Europe Review.

  • Česká média, Zemanovy nadávky a tiskový zákon. Jan Čulík shrnuje nejnovější kontroverzi týkající se českých sdělovacích prostředků v angličtině v tomto článku v týdeníku Central Europe Review.

  • Poznámky a komentáře Jiřího Loewyho. Někdejší vydavatel (před pádem komunismu) exilového sociálně demokratického čtvrtletního Právo lidu a nynější novinář, píšící do celé řady českých periodik, má své články na internetu na této adrese.

  • Nepřípustná reklama v českém vysílání BBC. Napsala Juliana:

    Vazeny pane Culiku,

    domnivala jsem se, ze upozorneni o nepripustne reklame na BBC je v BL zbytecne dlouho, ale dnes (16. 8.) me tato stanice presvedcila o jeho stale aktualnosti. V glose o nezamestnanosti (redaktor rekl inflaci) byl Petr Holub uveden priblizne takto: "Zeptali jsme se na nazor P. H., sefredaktora Respektu, kteremu o teto problematice vychazi dnes v tomto casopise clanek."

    Respekt si nekoupim. Za prve je mi tento zpusob reklamy protivny, za druhe nerekl Petr Holub nic, co uz bych neslysela alespon padesatkrat.

    Neni mi zcela jasne, proc se o nezamestnanosti bavi novinar z BBC s novinarem z Respektu - proc se BBC radeji nezepta nejakeho sociologa, treba Petra Marese, nebo lidi z uradu prace.

  • Skrytá reklama v českém vysílání BBC. Přišel tento dopis:

    Vazeny pane Culiku,

    kdysi jste psal o nepripustné reklame. Ceske vysilani BBC nyni jiz nekolikrat uvedlo neco ve stylu: Ivan Kytka bude o teto problematice mluvit za dva tydny. Ale jiz tento tyden si muzete o problemu precist v jeho clanku, ktery vyjde v tydeniku Respekt. Je to skryta reklama nebo ne? Treba jim Respekt neco plati za to, ze ho inzeruji, anebo publikuje jejich vysilaci cas, nevim. Bylo by dobre, kdyby se alespon BBC drzela pravidel.

    V Producers' Guidelines BBC se mj praví:

    Výrobek nebo služba se nikdy nesmí vyskytovat v obraze ani ve zvuku oplátkou za peníze, služby či cokoliv jiného.

    Třeba české vysílání BBC vysvětlí, jaký postoj zaujímá vůči těmto předpisům.


  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

    Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Všechny články o válce o Kosovo, zveřejněné v BL, naleznete v tematickém archívu BL. Klikněte tam na heslo "zahranici, Kosovo".

    Pokračování seznamu nejzajímavějších článků z poslední doby umisťuji zvlášť jako samostatný text, viz OBSAH dnešního čísla. (Toto pokračování se NENATÁHNE jako součástí Kompletních Britských listů, musíte si na ně v Obsahu samostatně kliknout.) Všechny články předchozích vydání od začátku Britských listů v červenci 1996 jsou k dispozici v archívu BL. Tematický archív BL od 1. září 1997, kdy se BL osamostatnily, je na adrese http://blisty.internet.cz/xz.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|