úterý 19. října

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Soubor nejzajímavějších článků z poslední doby Účelové polopravdy o televizi Nova:
  • Poznámky k deseti poznámkám Petra Štěpánka (Milan Šmíd) Česká televize:
  • Přemlynářováno: Kamarádšoft Romana Proroka? (Jaroslav Plesl) Nepřijatelně liberální publikační praxe BL:
  • Rasismus Františka Ročka (Petr Uhl) Romové:
  • Všichni občané by měli dodržovat základní civilizační normy (Oldřich Madera) Česká politika:
  • Otázka týdne: Co brání ČR v přizpůsobování se Evropské unii? (Jan Čulík, Radiožurnál, 17.10.1999)
  • Superkoalice (Ivan Hoffman) Reakce:
  • Studie o pražských ženách od Trnkové a Heitlingerové není reprezentativní (Marek Houša)
  • Cítím se v dnešní ČR plně šťastná a svobodná (Jana Zimová) Pošetilé programové rozhodnutí České televize:
  • Bylo by dobré seriózně vysvětlovat, v čem je Major Zeman lživý (Vlastimil Cích)
  • Vstup do EU a manipulace občany prostřednictvím televize Debata o náboženství:
  • Darwinismus, neodarwinismus, důkazy a urážky (Pavel Kočička) Nekrolog:
  • Zemřel Štěpán Kotrba senior, jeden z posledních tvůrců české monumentální keramické plastiky



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Všichni občané by měli dodržovat základní civilizační normy

    Oldřich Madera

    Souhlasim, ze Romove celosvetove maji jinou identitu, jiny puvod, jiny zivotni styl. Znam cikany z vypraveni svych rodicu jako kocujici spolecenstvi za prvni republiky, ktereho se obavaly jednotlive vesnice tak, ze jim znemoznovaly utaborit se pri prujezdu jejich vozu na delsi dobu nez na jednu noc.

    Pres vsechny vyhrady vuci Romum, ktere mam i ja sam, tomu tak jiz dnes neni.

    Za dve, tri generace se Romove usadili a jiz nekocuji. V mistech kde ziji, pusobi vetsinou velke problemy - viz Chanov u Mostu. Dokazi "vybydlet" cele domy, ulice a ctvrti a zanechat za sebou spoust. Rusi sve spoluobcany, krici do noci, vyhazuji odpadky z oken. Jejich deti kradou, cmaraji po domech a delaji ruzne jine neplechy. Poburujici je skutecnost, ze znacna cast Romu nepracuje, pobira ruzne socialni a invalidni duchody a parazituje tak na ostatni populaci.

    Na druhe strane znam Romy, kteri maji stredni i vysoke skoly, jsou inteligentni, sporadani, normalne pracuji a uplne zapadli do nasi soucasne spolecnosti. Z me zkusenosti vim, ze v techto pripadech se ostatni lide k nim chovaji naprosto normalne, nemaji vuci nim zadne predsudky, ba naopak je svym zpusobem podporuji. To je nejlepsim dukazem toho, ze integrace Romu do spolecnosti je mozna.

    Na jedne strane musim napriklad souhlasit s pravem lidi v Maticni ulici v Usti nad Labem na stavbu plotu, ktery alespon castecne ochrani jejich domy od hluku a spiny jejich romskych spoluobcanu. Panu Uhlovi bych doporucil, aby sehnal patricny pocet jemu podobnych, vykoupili od tech "bilych" nestastniku, co bydli v Maticni ulici jejich domy, a pak spolecne s okolnimi Romy zborili ten nenavideny plot. Financne by jim mohl pomoci Evropsky parlament, ktery se o ten plot tak zive zajima.

    Na druhe strane postradam po leta od statu nejaky solidni uceleny program integrace Romu do spolecnosti. To by mela byt parketa statnich uredniku a ne lamentace nad plotem. Podobne cela Evropska unie by mohla pomoci financovanim vzdelavacich programu, ktere navrhuji dale, a ne se snazit zasahovat do vnitrnich veci mesta Usti nad Labem.

    Dulezitym neuralgickym bodem z pohledu "bile" spolecnosti jsou podle mne socialni davky a invalidni duchody, ktere Romove pobiraji. Ostatni obcane jsou nuceni tvrde pracovat, aby si vydelali na zivobyti. Romum po leta stacily na pohodlny zivot bez prace socialni davky, pridavky na deti, invalidni duchody a drobne kradeze. Dnes, kdy se prudce zvysily ceny vseho, vcetne bydleni, uz jim tyto jejich prijmy nepostacuji na bezpracny zivot. Jsou nuceni platit za byt, elektrinu, topeni apod. jako ostatni spoluobcane. To si myslim je hlavnim duvodem jejich emigrace do zapadni Evropy. To, ze je nechce nikdo zamestnavat neni z duvodu rasismu, jak se snazi Romove tvrdit pri sve emigraci. Je to tim, ze nemaji vzdelani, nejsou vyuceni, nejsou spolehlivi pracovnici a vetsinou ani pracovat nechteji.

    Myslim si, ze okamzitym odebranim vsech davek by Romove upadli do bidy, ktera by je kriminalizovala a ucinila jeste vice neprizpusobitelnymi. Castecne k tomu dochazi jiz nyni. Na druhe strane je tento system dávek z pohledu "bile" vetsiny do budoucna neudrzitelny, protoze ji diskriminuje. Drive nebo pozdeji budou muset byt vsechny davky a duchody romskych rodin znovu provereny a ty, ktere pobiraji neopravnene jim musi byt odebrany.

    Brno je jedno z mest, kde zije Romu nekolik tisic, mozna i desitek tisic. Tim, ze se drive zeni a vdavaji a maji vice deti nez normalni rodiny, poroste do budoucna jejich podil v celkovem poctu obyvatel mesta. Postradam program mesta, kraje, statu, popr. i Evropske unie, ktery by s touto situaci neco udelal.

    Jako spravne reseni vidim priklad USA, Britanie a ostatnich zapadnich demokracii. Jsi cernoch, Indian, Cinan, Turek nebo Rom? Na prvnim miste jsi American, Brit. Musis se naucit anglicky. Musis dodrzovat zakony. Pak si delej co chces, pokud tim nerusis prava jinych. Mas samozrejme stejna prava jako ostatni obcane, ale mas take stejne povinnosti. Tve deti napriklad musi chodit do skoly, musis se sporadane zivit, platit dane atd.

    Chapu, ze se me to pekne mluvi, ale dostat romske deti do skol neni vubec lehke. Navic v rodine, kde neni poradek, cistota, denni rezim a podpora rodicu pri uceni, neni mozne dosahnout u deti nejakeho vysledku. Rodice casto doma mluvi romsky a deti v prvni tride s bidou uciteli rozumi. V Cechach konci ve valne vetsine romske deti v pomocnych skolach bez sance dalsiho vzdelani, bez vyuceni, bez sance uplatnit se. Neni to vinou statu, ale prevazne jejich rodicu. Deti u svych rodicu nevidi, ze by museli pracovat, proto samy povazuji za normalni nepracovat a neucit se.

    Znam nekolik "bilych" rodin, ktere adoptovaly romske deti. Systematickym pusobenim rodiny a skoly z nich vyrostli sporadani obcane. Proc by to neslo udelat i u jinych romskych deti?

    Tim samozrejme nemyslim Romum odebrat deti a dat je na prevychovu. Optimalni by asi byl system tydennich internatnich skol, kde by se deti ucily nejen ucivo ve skole, ale ziskaly by i normalni navyky do zivota. Tyto skoly by mely byt deseti a vice lete, aby z nich vychazeli bud vyuceni s maturitou nebo stredoskolaci. Romske deti by mely zacinat o rok drive nultou tridou. Tam by se naucily poradne cesky a pripravily se na skolu podobne jako jejich vrstevnici z normalnich rodin v materske skole. Dobre by bylo, kdyby tyto skoly byly vyberove a 50% zaku by bylo z normalnich "bilych" rodin.

    Nevim co by na tento model rekli sami Romove. Domnivam se, ze by ho asi prijali bez potizi. Tento system bude vsak nesmirne drahy a Romove ani stat ho sami nezaplati. Nepujde to udelat urcite celoplosne. Navic by to asi diskriminovalo "bilou" populaci, kde skolstvi take silne pokulhava.

    Myslim si, ze je zde idealni prostor pro soukrome nadace financovane z ruznych prostredku. Urcite by se na tom mela podilet, mesta, obce, stat, popripade by mohly pomoci i zeme, ktere pali emigrace Romu. Mela by byt takto vytvorena v jedne generaci alespon uzka romska elita, na kterou by se pak nabalovaly dalsi, treba i pocetnejsi generace vzdelanych romskych deti, ktere by zpetne pusobily na sve rodiny a "tahly" je vzhuru. Sanci vidim v romske rodinne a klanove samosprave, ktera kupodivu funguje. Romove sami by to urcite prijali kladne a dokonce by mozna tuto akci podporili.

    Na zaver mi dovolte, abych se jeste dotkl romske identity jako mensiny v ceske a moravske spolecnosti. Urcite maji pravo na vyuku v romstine, na ucebnice v romstine, na romskou televizi a co ja vim jeste. Neznemozni jim to ale ze zacatku uplatneni ve vetsinove spolecnosti? Nebude to az programem prave tech pristich romskych elit? Vsiml jsem si, ze ve Svycarsku vsichni mluvi svym rodnym jazykem, pokud ale svycarsky Francouz pracuje v nemecky mluvici firme, musi mluvit take nemecky. Podobne tomu je s Indiany v Americe, podobne mozna s puvodnimi obyvateli Australie.

    Poznámka JČ: Rasismus je uplatňování kolektivní viny, tedy argumentace jako "Romové (jako celek) kradou", atd. Je nutno posuzovat každého člověka individuálně. Zda je či není někdo Rom, by při reakci úřadů či veřejnosti asi vůbec nemělo hrát žádnou roli. Jsi v prvé řadě občan a jde o to, zda se chováš přijatelně pro soužití s ostatními občany. Je nepřípustné přenášet chování jednoho občana, či skupiny občanů automaticky na lidi jiné, jen protože vypadají podobně.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|