pátek 31. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Technologie:
  • Jsou stožáry pro mobilní telefony zdraví nebezpečné?
  • V budoucnu se bude krást osobní totožnost Zdravotnictví:
  • Korupce má v českém zdravotnictví dveře dokořán (Vladimíra Bošková) Svět a ČR:
  • Ropa (Ivan Hoffman) Diskuse:
  • V Kosovu k žádné genocidě nedošlo a západní sdělovací prostředky šířily propagandu (Ilona Bílková)
  • Stárnoucí Evropa, Jaroslav Teplý nemá pravdu (=obvyklý titulek JČ, jde-li o výměnu názorů) a komentář Bohdany Burdychové (Jaroslav Teplý)
  • Jak je to s oslavami příchodu americké armády do Plzně (Jiřina Fuchsová) Vydávání Hitlera:
  • Milan Šmíd je univerzitní učitel a toleruje skandál Mein Kampfu (Petr Jánský)
  • K právní kvalifikaci vydání knihy Mein Kampf (Jaroslav Štemberk) Věda a náboženství:
  • Vlastě Leporské: Věda je o něčem jiném než náboženství (Vladimír Wagner)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Jsou stožáry pro mobilní telefony zdraví nebezpečné?

    Jsou všude - připevněny na školy a na stožáry pouličního osvětlení, na věže kostelů i přestrojeny za stromy - a operátoři mobilních telefonů chtějí postavit tisíce dalších těchto stožárů. Ale ve středu 29. března se debatovalo ve skotském parlament o tom, že není vyloučeno, že jsou stožáry mobilních telefonů zdravotním rizike a neměly by být umísťovány blízko škol, nemocnic a bytů. Podrobněji se tím zabýval ve čtvrtek 30. března deník Guardian.

    Radiace? Argument proti stožárům

    Před dvěma lety instalovala firma Orange pozemní stanici a stožár pro mobilní telefony ve vzdálenosti 70 metrů od domu Jane Palmerové v jižním Walesu. Nedlouho poté začala mít její dcera Nicola, u níž byla při narození zjištěna epilepsie a která do té doby mívala jen jeden až dva záchvaty měsíčně, čtyři nebo pět záchvatů denně. Ale když není Nicola doma nebo když je vysílač vypnutý, Nicola nemá skoro žádné problémy.

    Je to shoda okolností, anebo je to důkaz něčeho skutečně vážného? Britská vláda i  Státní rada pro radiologickou ochranu tvrdí, že stožáry pro mobilní telefony dodržují všechny bezpečnostní podmínky. Věcně je to pravda.

    Během provozu vydávají mobilní telefon i vysílat mikrovlny, tentýž druh elektromagnetické radiace, jaký produkuje mikrovlnná trouba. Tepelný vliv těchto mikrovln, které jsou přítomné všude kolem nás, vyzařují z televizorů, z počítačů, z elektrického vedení a z rozhlasových přijímačů, se studuje už léta a bylo mnohokrát zjištěno, že nemá na lidi příliš velký vliv.

    Avšak poslední dobou se intenzivněji studují netepelné vlivy mikrovlnné radiace a právě v této oblasti leží znepokojení. Roste množství mezinárodně shromažďovaných důkazů, že je-li člověk dlouhodobě vystavován velmi nízké míře mikrovlnné radiace, může to mít pro něho vážné zdravotní důsledky - takové, na jaké poukazuje Jane Palmerová ve věci své dcery.

    Výzkum ve Spojených státech i jinde zjistil, že elektromagnetická pole mohou rušit mozkové signály, což vyvolává poruchy imunitního a nervového systému a vede to k pomalejším reakcím.

    Britská státní rada pro radiologickou ochranu však neuznává tyto studie, protože toto nebezpečí neprokázaly kategoricky. Problém je, že kategoricky to dokázat v podstatě nelze.

    Avšak některé země, jako Švédsko, Nový Zéland a nyní Skotsko se rozhodly začít v této věci uplatňovat preventivní omezení, zejména pokud jde o děti, o nemocné a staré lidi, kteří jsou na nízké míry mikrovlnného záření citlivější. Británie má dosud celosvětově v této oblasti velmi liberální bezpečnostní předpisy, ale ozývají se nyní četné požadavky, aby byl tento problém vážně zkoumán, a britské ministerstvo zdravotnictví předloží v této věci zanedlouho výsledky své analýzy parlamentu.


    Pokud pojedete městem Glastonbury, podívejte se na kostel svatého JAna. vysoko na jeho zdech byly umístěny čtyři mikrovlnné vysílače, které šíří slabou radiaci čtyřiadvacet hodin denně. Jsou terčem hlubokého podezření veřejnosti a  značného strachu.

    Farář a místní farní rada jsou ovšem velmi rádi, že dostávají mannu z nebes - telefonní společnost Orange jim platí ročně za umístění vysílačů na kostel několik tisíc liber. Místní lidi jsou velmi rozčíleni. Poslali petici s 2000 podpisy proti vysílačům místnímu komunálnímu úřadu i Tonymu Blairovi do Downing Street. Petice byla ignorována.

    Velmi podobné pocity vznikají nyní v mnoha anglických a skotských městečkách. A zřejmě nejsou úplně bez odezvy. Ve středu tento týden totiž rozhodl skotský parlament, že všechny telekomunikační stožáry, včetně stožárů pro mobilní telefony, budou muset mít povolení ke stavbě od komunálního úřadu a že bude muset být dodržována "preventivní zásada", podle níž nebudou smět být stožáry stavěny u škol, u nemocnic a v bytových oblastech. Pokud to bude včleněno do zákona, bude to první překážka ve zrychlující se revoluci mobilních telefonů, v jejímž rámci si za posledních několik let koupilo 25 milionů Britů mobilní telefon.

    Nikdo neví, kolik stožárů a převáděcích stanic vůbec v Británii je - anebo tyto informace vláda či průmysl nechtějí zveřejnit. Je pravděpodobné, že je jich v Británii více než 35 000.

    To je ale pouze začátek vzniku nového telekomunikačního pralesa. Během několik let budou postaveny desítky tisíc dalších stožárů. Závisí to na tom, kolik dalších občanů začne používat mobilní telefony. V současnosti totiž dokáže jeden stožár přenášet jen několik stovek telefonních hovorů a existující infrastruktura začíná být nedostatečná.

    Mobilní společnosti předpokládají, že do dvou let bude v Británii 40 milionů mobilních telefonů. Za osm let nejenže bude mít mobilní telefon každý občan, ale budeme všichni užívat třetí generaci mobilních telefonů, totiž univerzální mobilní telefonní systém (UMTS) schopný přenášet velké množství dat a obrazů prostřednictvím mobilního telefonu a internetu. Má-li být dobré spojení, systém bude potřebovat obrovské množství nových stožárů a retraslačních stanic.

    Ale telekomunikační prales bude ještě hustští. Policie a nouzové služby se spojují se soukromými podniky za účelem vybudování vlastních mobilních telekomunikačních sítí a zanedlouho dostane v Británii licenci pátý mobilní operátor. Očekává se, že v rámci každého tohoto systému budou postaveny další tisíce stožárů.

    Telekomunikační společnosti na tom mohou neobyčejně vydělat. Tvrdí, že do deseti let přejde devadesát procent veškerých telefonních hovorů i přenosu dat na mobilní sítě. Ve městech to bude znamenat, že budou stožáry, satelitní talíře a retranslační stanice všude na každých několika set metrech, hlavně na budovách. Většina z nich bude nenápadná - budou to malé talíře nebo krabice připevněné na stožáry veřejného osvětlení. Na venkově - závisí to na terénu - budou muset být v budoucnosti postaveny každých několik kilometrů samostatné stožáry.

    Mnoho komunálních úřadů nyní proti stavění stožárů protestuje na základě obav, že mohou poškozovat zdraví, a k zoufalství telekomunikačních společností zakazují, aby byly stožáry umísťovány na komunálních budovách. Téměř třetina všech komunálních úřadů ve Skotsku zaujala tento opatrný postoj.



    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|