pátek 31. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Technologie:
  • Jsou stožáry pro mobilní telefony zdraví nebezpečné?
  • V budoucnu se bude krást osobní totožnost Zdravotnictví:
  • Korupce má v českém zdravotnictví dveře dokořán (Vladimíra Bošková) Svět a ČR:
  • Ropa (Ivan Hoffman) Diskuse:
  • V Kosovu k žádné genocidě nedošlo a západní sdělovací prostředky šířily propagandu (Ilona Bílková)
  • Stárnoucí Evropa, Jaroslav Teplý nemá pravdu (=obvyklý titulek JČ, jde-li o výměnu názorů) a komentář Bohdany Burdychové (Jaroslav Teplý)
  • Jak je to s oslavami příchodu americké armády do Plzně (Jiřina Fuchsová) Vydávání Hitlera:
  • Milan Šmíd je univerzitní učitel a toleruje skandál Mein Kampfu (Petr Jánský)
  • K právní kvalifikaci vydání knihy Mein Kampf (Jaroslav Štemberk) Věda a náboženství:
  • Vlastě Leporské: Věda je o něčem jiném než náboženství (Vladimír Wagner)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.


  • Upozornění autorům: Prosím, posílejte pokud možno své příspěvky do BL uložené ve formátu html. Díky. JČ

    Co je nového v České republice

  • Výpadek Britských listů. V pátek dopoledne byly Britské listy cca 2 hodiny nedosažitelné, stejně jako veškeré internetové stránky firmy Eunet, v důsledku problémů s komunikační sítí v Eunetu. Čtenářům se omlouváme.

  • Průměrností k národnímu neúspěchu. Konstatuje Tomáš Pecina:

    Pane Čulíku, je pěkné, že píšete o výsledcích českých observatoři pri výzkumu planetek, ale k charakteru Britských listů by se víc hodilo, kdyby se zmínily o Antonínu Mrkosovi (zakladateli kleťské tradice). Jeho osud, zejména ten polistopadový, je stejně pozoruhodný a charakteristický pro osud českých národních elit jako osud Františka Čuby nebo Jana Wericha.

    Dlouhou dobu jsem si myslel, že potírání vynikajících osobností je průvodním znakem komunistické ideologie, který nepřežije konec režimu, ale začínám se obávat, že problém je podstatnější (vzpomeňte si na Karla Hynka Máchu!).

    Zmiňoval jsem se nedávno o plachtařce Haně Zejdové, držitelce několika světových rekordů, která byla tak dobrá, že ji místní bafuňáři vyloučili z národního plachtařského svazu, o Josefu Vágnerovi, kterému vytunelovali ZOO ve Dvoře Králové, nebo o Norbertu Zálišovi, řediteli kladrubského hřebčína (a výborném fotografovi) a jeho neustálých problémech s intolerantním okolím. Takových příkladů jsou, bohužel, stovky.

    S pozdravy "Ať chcípnou všechny kozy světa!" a "Průměrností k národnímu neúspěchu!"

  • První skupina šesti zemí jednajících o přijetí do Evropské unie požaduje pro letošní druhé pololetí urychlení a prohloubení vyjednávacího procesu, aby na konci roku již mohly být stanoveny první předběžné termíny pro přijetí. Zástupci těchto zemí to řekli na Kypru, kde o tom v příjemném středozemském prostředí uchazečské země jednají. (Nemůže být nic víc uspokojující, než když mají státní činitelé konference v příjemných lokalitách...)

  • Od 1. dubna mají turisté nárok na vrácení daně z přidané hodnoty. Umožní to novela zákona o dani z přidané hodnoty. Člověk, který nemá v České republice trvalý pobyt ani přechodné bydliště, může požádat o vrácení zaplacené daně za nakoupené zboží, pokud cena zboží včetně daně přesáhne tisíc korun a pokud zboží bude vyvezeno do 30 dnů. "Je to další zatížení pro celní i finanční úřady, zejména při následné kontrole. Nemůžeme vyloučit, že to bude zneužíváno, to ukáže až praxe," řekl ředitel odboru metodiky výkonu daňové správy (mně se v tom názvu funkce i úřadu zejména líbí shromáždění čtyř genitivů podstatných jmen za sebou! JČ) Stanislav Špringl .

  • Návrh zákona o zavedení registru nakládání se znečisťujícími látkami v ČR připravila Plzeňská ekologická nadace. Znečisťovatelé by měli povinnost oznamovat, které látky a v jakém množství vypouštějí do vody, ovzduší nebo ukládají na skládky. Ministerstvo životního prostředí na jeho přípravě pracuje již od roku 1994 a dodnes nestanovilo předpokládaný termín zřízení registru. Mexiko, kde registr funguje od roku 1997, zahájilo jeho přípravu ve stejném roce jako ČR.

  • V Kladně začal první seminář o toleranci pro učitele základních škol. Dvoudenní školení je prvním seminářem pořádaným v rámci kampaně proti rasismu - Projektu tolerance vlády ČR. Během dubna, května a června se v některých velkých městech uskuteční dalších sedm seminářů. Na školení se účastníci naučí zlepšovat komunikaci a seznámí se s technikami potřebnými k pozitivnímu řešení interetnických problémů. Celkově se školení bude účastnit asi 200 učitelů z různých škol. - Ale co jiné problémy: včera zveřejnil britský rozhlas vládní analýzu, podle níž ve Velké Británii jsou mezi svými vrstevníky terčem ostrého šikanování invalidní děti, takže raději nakonec odcházejí do zvláštních škol. Jakpak je tomu s nimi asi v ČR?

  • Odškodnění židovským obětem holocaustu začne ČR vyplácet v květnu. Smíšená vládní komise pro odškodnění obětí holocaustu na schválila pravidla rozdělování třísetmilionové částky, kterou uvolnil stát. .Peníze bude vyplácet nově zřízený fond.

  • Ve vybavování škol počítači musí Česká republika dohánět jiné země. Pouze 41 procent žáků prvního stupně základních škol využívá při výuce počítače. Ve většině "vyspělých zemí" sepomocí počítačů na stejném stupni škol vzdělává téměř sto procent dětí. Jen v Itálii je to 55 procent. V  českých školách se učí s počítači 72 procent žáků pátých až devátých tříd, ve většině vyspělých zemí používají počítač děti všechny. Od roku 1995 do roku 1998 klesl v ČR počet žáků základních škol na jeden počítač z 63 na 34. V Norsku poklesl poměr z 55 na devět, ve Slovinsku z 82 na 25. V ČR převládá názor, že počítače mají být umístěny ve speciálních učebnách výpočetní techniky. Ve světě jsou však rozptýleny po školách a využívány při výuce dalších předmětů.

  • Až stošedesátikilometrovou rychlostí bude moci jezdit mezi Bratislavu a Prahou modernizovaná vlaková souprava expresu "Slovenská strela", ale jen na krátkých úsecích. Modernizovaná lokomotiva a osobní vagóny první a druhé třídy začnou jezdit od 28. května. Cesta bude trvat o pár minut déle než nyní. Důvodem jsou výluky na českých tratích při výstavbě koridoru. Na Slovensku vede k české hranici jen 15 kilometrový úsek umožňující rychlost 140 kilometrů v hodině.

  • Prý dobrý přístup ke vzdělání v ČR nejlépe hodnotí podle IVVM většina (67 procent) občanů; zdravotní péči pokládá za dobrou 59 procent dotázaných. Jen pět procent lidí vidí pozitivně možnost získat byt a jen sedm procent myslí, že může mít dobré finanční možnosti k založení rodiny.

  • Vyčítal jako účastník čtvrtého protikomunistického odboje. Píše Tomáš Pecina:

    Pane Čulíku,

    ve "sporu o Vyčítala" se musím zcela postavit na stranu pana Jírovce: Jan Vyčítal je, bohužel, jedním z čelných představitelů IV. protikomunistického odboje, tj. těch, kdo komunisty sice celý život nenáviděli, ale tak potichu, že o tom nikdo nevěděl, a teď cítí potřebu toto manko napravit; rozpomínají se na své údajné odbojové zásluhy a kaceřují při tom všechny, kdo si dovolí myslet jinak než oni (viz Leschtina, Neff a jiní). Je to trapné, nechutné, ale patrně nevyhnutelné stadium léčby společnosti postižené totalitou.

  • Trampové nebyli bojovníci proti kapitalismu. Píše Ferdinand:

    1) Kdyz se do nekoho navazim, neuskodi o nem i neco vedet: (Rozhovor s Janem Vyčítalem). Zejmena se podivejte na historii jeho hitu "v ctyricatom patom" a na jeho pohled na soucasnou Ameriku.

    2) Zprivatizovat si trampy a prohlasit je za bojovniky proti kapitalismu je u mne zlocin. Jestli se trampi proti necemu staveli a staveji do dneska, tak proti (malo)mestakum a vecem, ktere tahle sorta lidi s sebou prinasi. Nezavisle na rezimu.

  • Fyzika nic donekonečna nedělí. Píše Luboš Motl:

    Mila pani ci slecno Leporska ;-),

    Nemam ted moc casu, jen k te jedne vete - k otazce, zda fyzici "deli, deli a deli" do nekonecna rikam ne, ma to konce, pod Planckovou škálou se delit neda, zadne kratsi vzdalenosti ani neexistuji. Elektron nema zadne fundamentalnejsi bodove castice, ze kterych se sklada - maximalne je vibrujici mod jedne struny apod.

  • Zase ten Bůh.Píše Juliana:

    Vazeny pane Culiku,

    nevim, jestli se mam zase nechat vtahnout do diskuse o vede a vire. Velmi se mi nechce, i kdyz se o mne V. Leporska ve svem prispevku zminuje asi 3x. V clanku V. Leporske je tolik nepresnosti, ze se obavam, ze clanky o Bohu a o vede zase zaplacnou nekolik dilu BL.

    Ale je to stale dokolecka. Kolikrat mam vysvetlovat rozdily mezi vedou a virou? Co vede autorku k nazoru, ze atheismus je pouze evropskou veci? Existoval i v indicke a cinske filosofii. A ani duchovno neni pojato uspokojive. Verici krestane pry prilis casto spolehaji na odpusteni. Zda se mi, ze liturgicke texty automaticke spaseni nepredpokladaji:

    "Ingemisco tanquam reus,
    culpa rubet vultus meus,
    supplicanti parce, Deus...

    Tremens factus sum ego et timeo, dum
    discussio venerit atque ventura ira.
    Dies irae, dies illa, calamatis et
    miseriae, diem magna et amara valde."

    Vede a teorii poznani (pro nepochopeni uz asi po padesate) se budu venovat pozdeji - pokud zatim tyto otazky nerozebere L. Motl nebo J. Kyncl.

    Duchovni rust ani setkani s transcendentnem me nelaka. Doporucovany priklad mysticky a mikrobiolozky M. Tomasove me nepresvedcil. Nasla jsem si ji v MEDLINE. Pouhych 5 publikaci (3 v ceskych, 2 v nemeckych neimpaktovanych casopisech).

  • O dva slony mimo mísu. Píše Václav Pinkava:

    Mila pani Leporska,

    Ad: http://blisty.intern et.cz/0003/20000330j.html#09 Chci Vas pozadat o tu drobnou ac velmi narocnou sluzbicku, abyste mi odhalila odkud mne citujete, kdyz uvadite:

    "Privedlo mne k tomu vyjadreni Vaclava Pinkavy v ramci teto diskuse: "verici lide (=prislusni k nejake konfesi) jsou hodnejsi, odpovednejsi a moralnejsi nez ateiste, protoze maji strach, ze kdyz budou hresit, prijdou po smrti do pekla."

    Aneb "proc by se nekdo mel chovat mravne, kdyz nemusi...." Rada se chopim prilezitosti polemizovat s timto zcela zcestnym a i dost nebezpecnym nazorem (=mravnost lze docilit strachem)....

    a z ceho odvozujete: "Dale pan Pinkava stejne jako rada dalsich lidi mylne ztotoznuje krestanstvi s desaterem prikazani."

  • Stránky http://www.srovnejte.cz srovnávají kvality života občanů v jednotlivých okresech České republiky a současně i úspěšnost jednotlivých politických stran z pohledu komunální politiky.

  • Centrum interdisciplinarnich studii Univerzity Palackeho ve spolupraci s Ministerstvem zahranicnich veci CR a United Nations Development Programme poradaji ve dnech 21.-26. 8. 2000 LETNI SKOLU ROZVOJOVE POMOCI A SPOLUPRACE. Letni skola je urcena zajemcum o problematiku rozvojovych zemi, kteri se hodlaji zapojit do programu rozvojove pomoci. Vitani jsou ucastnici ze vsech oboru, ucast neni vekove omezena. Prihlasku tvori motivacni dopis a zivotopis, ktere zajemci zaslou do 15. kvetna 2000 na adresu: RNDr. Pavel Novacek, CSc., Centrum interdisciplinarnich studii UP, Krizkovskeho 8, 771 47 Olomouc, fax: 068-523 20 35, e-mail: nov@risc.upol.cz.

  • Ve střední Evropě se stále ještě zakazují knihy. O kontroverzi, jakou v ČR a v Německu vyvolalo české vydání Hitlerova Mein Kampfu (včetně citací názorů českých politiků a např. i Ondřeje Neffa z  bulvárního internetového deníku Neviditelný pes), píše v angličtině Jan Čulík v aktuálním čísle časopisu Central Europe Review na tomto místě. (Jeden čtenář se pozastavil nad tím, že nazývám Neviditelného psa "bulvárním listem". Vám to není zjevné? - [Proti Ondřeji Neffovi osobně nic nemám!])

  • Jak Češi myslí: Výbor z Britských listů. Výbor z Britských listů Jak Češi myslí (Milénium Publishing, Chomutov, 1999, 480 stran, 290 Kč, ISBN 80-86201-147). Pár posledních výtisků je ještě k dostání pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici, telefon/fax 02 232 07 33. (Bližší informace o obsahu knihy vyšly v BL na tomto místě.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/preh led.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|