čtvrtek 30. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Spojené státy:
  • Madeleine Albrightová ztrácí v Americe vliv, píše Washington Post Velká Británie, špionáž a svět:
  • Britská rozvědka MI5 podporuje po světě tyranii (Observer) Věda:
  • Český příspěvek k pozorování planetek v roce 1999 (Luděk Vašta, Petr Pravec) Česká ekonomika:
  • Investice a pobídky (Ivan Hoffman) Česká politika:
  • Ministr O. Motejl neodstoupí ani přes skandál s vězeňstvím (Jaroslav Štemberk) Diskuse:
  • Daliboru Žůrkovi: Ještě jednou ke Kosovu (P. Možný) Náboženství:
  • Ještě jednou o Bohu (Vlasta Leporská)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.


  • Upozornění autorům: Prosím, posílejte pokud možno své příspěvky do BL uložené ve formátu html. Díky. JČ

    Co je nového v České republice

  • Novátorský přístup v České televizi. Docela pozoruhodný byl podle našeho zpravodaje včerejší poslední pořad v seriálu "Naskočíme?", o šancích, jaké má Česká republika pro vstup do Evropské unie. Česká televize se zde novátorsky pokusila razit přístup, který by se dal nazvat něco jako rozhovor s deus ex machina, s "bohem z mašiny". Pouštěli si tam videozáběry Václava Havla, jako by to byla jakási nadlidská bytost, a pak o těchto božských názorech diskutovala horda smrtelníků ve studiu: Petr Holub, Monika Pajerová, Jakub Patočka, Svatopluk Karásek, Pavel Telička a další. (Nevím, kdy České televizi dojde, že čím víc lidí pozve do studia, tím je pořad nepřehlednější a zmatenější.) Monika Pajerová dávala přítomným dramatické otázky jako "Co s námi bude, když nás nepřijmou do Evropské unie?" (vyžadovala zjevně na přítomných, aby vypočítali všechny přesné důsledky a dopady toho, nebude-li Česká republika přijata do EU). Rozhořčovala se nad tím, jak "strašná" byla loňská bruselská zpráva, hodnotící stav příprav na vstup ČR do EU, a dramaticky se ptala, co dělat, aby příští zpráva nebyla už tak strašná. Pojetí diskuse i její obsah byl charakterizován podle našeho zpravodaje "absolutním nedostatkem kritického myšlení a soudnosti". Kritizovat Václava Havla ovšem se asi v České televizi málokdo odváží. (Někdo by to měl někdy zkusit, už jen proto, že je to zdravé.) Ale tady vadil hlavně formát. Havel mluvící jako deus ex machina z  videopásků neříkal nic příliš kontroverzního ani světaborného, mluvil jako mluví vždycky, všeobecně vstup ČR do EU podporoval. Václav Havel má v České republice dosud v řadě věcí velmi pozitivní a civilizující vliv, ale proboha, jakmile z něho začne dělat Česká televize takovouto nedotknutelnou ikonu, která promlouvá k smrtelníkům z nadoblačných výšin, je konec s demokracií, ne? Názory se přece v demokracii střetávají a z toho vznikají nové myšlenky.

  • Poslanci souhlasí s Havlem při hodnocení bezpečnostní situace ČR. Tři členové poslanecké stálé komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby Jan Klas (ODS), Jan Žižka (ČSSD) a František Ondruš (Unie svobody) prezidenta včera navštívili na jejich vlastní žádost a souhlasí s jeho rozhodnutím. Havel před dvěma týdny pověřil BIS, aby vyšetřila problém, který údajně destabilizuje policejní složky. Havel v pátek uvedl, že se jeho úkol pro BIS týkal "konkrétní osoby". Tu podezírá, že stojí za snahami o destabilizaci speciálních útvarů. Podle Mladé fronty Dnes se úkol týká bývalého kriminalisty a nyní advokáta Josefy Douchy. Havel v pátečním rozhovoru pro Českou televizi nejasně vyjádřil znepokojení nad prorůstáním organizovaného zločinu do státní správy i médií. "Jde o některé finanční skupiny, fondy a do jisté míry i banky, které jsou propleteny ve zvláštní vlastnický propletenec, které jsou, jak leccos nasvědčuje, prapůvodně propleteny i se zahraničními mafiemi a které prostě tiše, nenápadně rozšiřují sféru svého působení a svůj vliv," řekl.

  • Počet ilegálních přechodů hranic ČR v únoru vzrostl. Policie zaznamenala v únoru 2483 nelegálních přechodů státních hranic, o 328 více než v lednu. Nejčastěji, v 1830 případech, se snažili uprchlíci dostat přes česko-německou hranici. V únoru překročilo hranice ilegálně nejvíce uprchlíků z Afghánistánu, a to 487; dále 265 Rumunů a a 265 lidí ze Srí Lanky, 172 občanů Moldavska, 165 Ukrajinců a 147 Indů. Bulhaři se pokusili o ilegální přechod ve 122 případech, čeští státní příslušníci ve 102 případech a Poláci v 99.

  • Vláda schvalovala investiční podmínky celé řadě firem. Vláda na přijala návrh Revitalizační agentury na pomoc brněnské společnosti Zetor, souhlasila s udělením investičních pobídek a s podporou podniku se sídlem v ČR založenému nizozemskou firmou Philips Electronics a schválila také investiční pobídky pro společnosti Matsushita Television Central Europe a Tyco Electronics Czech.

  • Celkem 1812 lidí pobývalo k 28. březnu v šesti azylových zařízeních na území ČR, přičemž 487 z nich bylo ve dvou přijímacích střediscích a 1325 ve čtyřech pobytových střediscích. Dalších 57 osob navíc přebývalo v ubytovně pro cizince.

  • Ministr kultury Pavel Dostál nehodlá měnit svůj názor na vydání českého překladu knihy Main Kampf. Včera dostal otevřený protestní dopis odvydavatele Michala Zítka. Vydavatel protestuje, že Dostál v médiích označil vydání knihy Mein Kampf bez komentáře za trestný čin. Ministr kultury řekl, že kvůli tomu rád stane i před soudem. Dostál označil knihu za "svinstvo", na základě jehož vydání si prý Zítko "namazal kapsu". Zítko v dopise Dostálovi napsal, že komentář do knihy nezařadil úmyslně, aby čtenáře neomezoval při vytváření vlastního názoru. "Nemyslím si, že čtenář je hlupák, který si nedokáže udělat sám názor na ideologii, která před pěti desítkami let změnila svět a na jejímž konci stály milióny mrtvých," napsal Zítko. Akademie věd ČR se odmítá angažovat v souvislosti s vydáním Hitlerova díla. Akademická rada nepřijala Zítkovu nabídku, podle níž by nakladatelství poskytlo akademii "grant ve výši 50.000 korun na studii s tematikou vlivu Hitlerova Mein Kampfu na vývoj a podobu českého nacismu a fašismu ve třicátých letech...".

  • Společnost ČD-Telekomunikace (ČDT), která buduje páteřní optickou síť podél kolejí Českých drah, zřejmě nestihne do prvního kontrolního termínu koncem března vybudovat slíbených 700 km kabelů, řekl generální ředitel majoritního vlastníka ČD-telekomunikace, italské firmy Tiscali, Renato Soru. Tiscali chce v tuzemsku začít v příštím roce poskytovat služby pevného vysokorychlostního připojení k Internetu i telefonní služby. Přístup k zákazníkům by měly zajistit tzv. lokální bezdrátové smyčky (WLL). Páteřní síť ČDT by měla měřit zhruba 4000 km. Část kapacity budou bezplatně užívat České dráhy.

  • V ČR loni poklesl počet turistů. Důvodem byla válka v Kosovu, okrádání turistů a špatná kvalita služeb. Podle předběžných údajů Českéh ostatistického úřadu sice celkový počet turistů v komerčních ubytovacích zařízeních loni dosáhl 12,117 milionů osob, což je růst o 0,8 procenta. Z nich bylo 5,663 miliónu cizinců (růst o 3,3 procenta). Protože se však zkrátila průměrná délka pobytu domácích i zahraničních hostů, snížil se počet přenocování, a to o 5,8 procenta Pokles domácího cestovního ruchu o téměř šest procent je prý také vysvětlitelný hospodářskou situací v ČR, která se ještě významněji promítla v zahraničních cestách českých turistů. Výrazně pokleslydevizové příjmy proto, že občané z Německa a Rakouska stále velmi silně nakupují v příhraničních oblastech v ČR.I přes podstatné snížení představovaly devizové příjmy z cestovního ruchu v minulém roce stále 11,3 procenta českého exportu. Podle údajů ČNB devizové příjmy ze zahraničního cestovního ruchu loni činily 3,035 miliardy USD, což je meziroční pokles o 18,4 procenta. Devizové výdaje na zahraniční cestovní ruch za stejné období klesly o 15,4 procenta na 1,474 miliardy USD.

  • Nejpozději počátkem roku 2004 hodlá Česká správa letišť s.p. uvést do provozu železnici mezi Letištěm Praha Ruzyně a Masarykovým nádražím. Moc rychlá dráha to ale nebude. Maximální rychlost vlaků bude 80 km/hod a cesta bude trvat 23 minut. Dráha bude mít 18, 4 km.

  • Salcburské policii se podařilo rozbít mezinárodní zločinecký gang, který vozil do Rakouska mladé ženy z České republiky a Maďarska a nutil je k prostituci. Byl zatčen 34letý šéf bandy, který přepravoval mladé ženy z ČR a Maďarska do Rakouska a ve svých klubech v Salcburku a dalších městech je nutil k prostituci.

  • Nemá cenu se rozčilovat nad Vyčítalem či Lauferem. Jiřímu Jírovcovi píše Jindra Pařík:

    Netrapte se tim, Mistre. Vycital je typicky polistopadovy amerikanofil. Obleka se do uniforem US army z druhe valky a neustale vyzpevuje o tom, jak Plzen osvobodil Patton a jak ti americti bobani byli fajn. Vubec to na muj vkus moc proziva. Ted chce jeho zboznovane amiky oslavovat normalizacni zmetek Laufer a tak porada truc akci.

    Dle meho, z celych tehle oslav se vytraci pokora. Malokdo z tech americkych hochu sel do valky dobrovolne a tusim, ze nikdo netouzil polozit zivot v te blbe valce.

    Totez plati o Rusech na druhe strane fronty. Drive jsme oslavovali Rusaky, ted zase Amiky - pricemz ti prosti vojclove jak na te ci one strane v tom byli jaksi nevinne.

    Na nase kluky, co dobrovolne bojovali na britske nebo ruske strane ale zvysoka kaslem, nepriznali jsme jim ani solidni penzi.

    Neprekvapuje me ze to Laufera ani Vycitala moc netrapi. Maji hosi jine problemy...

  • Stránky http://www.srovnejte.cz srovnávají kvality života občanů v jednotlivých okresech České republiky a současně i úspěšnost jednotlivých politických stran z pohledu komunální politiky.

  • Centrum interdisciplinarnich studii Univerzity Palackeho ve spolupraci s Ministerstvem zahranicnich veci CR a United Nations Development Programme poradaji ve dnech 21.-26. 8. 2000 LETNI SKOLU ROZVOJOVE POMOCI A SPOLUPRACE. Letni skola je urcena zajemcum o problematiku rozvojovych zemi, kteri se hodlaji zapojit do programu rozvojove pomoci. Vitani jsou ucastnici ze vsech oboru, ucast neni vekove omezena. Prihlasku tvori motivacni dopis a zivotopis, ktere zajemci zaslou do 15. kvetna 2000 na adresu: RNDr. Pavel Novacek, CSc., Centrum interdisciplinarnich studii UP, Krizkovskeho 8, 771 47 Olomouc, fax: 068-523 20 35, e-mail: nov@risc.upol.cz.

  • Ve střední Evropě se stále ještě zakazují knihy. O kontroverzi, jakou v ČR a v Německu vyvolalo české vydání Hitlerova Mein Kampfu (včetně citací názorů českých politiků a např. i Ondřeje Neffa z  bulvárního internetového deníku Neviditelný pes), píše v angličtině Jan Čulík v aktuálním čísle časopisu Central Europe Review na tomto místě. (Jeden čtenář se pozastavil nad tím, že nazývám Neviditelného psa "bulvárním listem". Vám to není zjevné? - [Proti Ondřeji Neffovi osobně nic nemám!])

  • Jak Češi myslí: Výbor z Britských listů. Výbor z Britských listů Jak Češi myslí (Milénium Publishing, Chomutov, 1999, 480 stran, 290 Kč, ISBN 80-86201-147). Pár posledních výtisků je ještě k dostání pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici, telefon/fax 02 232 07 33. (Bližší informace o obsahu knihy vyšly v BL na tomto místě.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/preh led.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|