úterý 12. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Dokument:
  • Jak Josef Zieleniec žádá americké Čechy o peníze Češi v Americe:
  • Josefe Zielenci, teď chcete po nás peníze, ale když jste byl ministrem, pro Čechy v Americe jste léta nehnul ani prstem (Jiřina Fuchsová) Odpověď Rady ČT na tři stížnosti Britských listů:
  • Vůbec nevadí, že je organizace Člověk v tísni aktivistickou institucí v nezávislé České televizi. Je to organizace prestižní a není financována jen státem (Rada ČT) Kauzy "Člověk v tísni" a Přemysl Čech:
  • Rada České televize odpověděla neuspokojivě (Tomáš Pecina) Provolání:
  • Přímá demokracie v České republice (Evropská sít´ iniciativ pro přímou demokracii ) Lež v české politice:
  • Křivá zrcadla (Petr Jánský) Svět:
  • Tento způsob globalizace a jeho nová ideologie - globalismus - zdá se mi býti nevhodný, jářku (Petr Bradáč) Rasismus:
  • Zanedlouho "bude bělošské obyvatelstvo v Británii v menšině". Mají se toho Britové hrozit? Vzpomínka:
  • Jak jsem zbaběle utekl ... (ale zachránil hokejku) (Ross Hedvíček) Televize Nova:
  • CME Media Enterprises B.V. nemohla vstoupit do ČNTS: BL pátrají špatným směrem (Iva Peringerová)
  • Otázku vstupu CME do ČNTS musí zodpovědět právníci (Václav Špaňhel)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

  • Poezie pro cestující. V pražském metru se už objevila drobná báseň od Josefa Hory, která trochu zvýšila úroveň (škoda, že právě tam vyvěšený plakát s verši od nějaké zřejmě romské autorky - v originále i v překladu - neuvádí o ní vůbec žádnou informaci). I když je jistě publikace romských veršů v nynějším kontextu záslužná, aktivismus by asi neměl mít přednost před skutečnou básnickou kvalitou. Jako například je tahle:

    Zmatkem prostoupen
    cílím v jas
    tak náhle oloupen
    v cizí čas

    jsem jednou byl
    v sobě ztracený
    to do mne bil
    cit vzbouřený

    Sem a tam
    někomu ve tváři
    zahlédnu jeho klam
    jak zazáří

    Zazáří zhasne
    jdu zas dál
    a tmy tak časné
    prostupují dál

    (František Halas)

  • Josef Zieleniec se uchází u amerických Čechů o peníze. Kouzelný dopis Josefa Zielence, kandidáta do českého Senátu, jimiž žádá americké Čechy o finanční příspěvky na svou volební kampaň, přinášejí dnešní Britské listy. Připomeňme, že během doby, kdy byl Josef Zieleniec českým ministrem zahraničních věcí, nehnul pro Čechy žijící v Americe v záležitosti amerického občanství ani prstem. V této souvislosti je žádat Čechy v Americe o finanční příspěvky na své zvolení od Zielence pozoruhodná drzost. - Je ale dobré, že o finanční příspěvek na kampaň v senátních volbách nežádá Čechy v Americe třeba Jan Kavan, který dvojí občanství (které oni nesmějí mít) dávno má - to by jim asi ještě více hrozil infarkt. Jenže Kavan finanční příspěvky od zahraničních Čechů nepotřebuje: sdělil novinářům, že jeho volební kampaň financují jeho stoupenci na Západě: odmítl uvést podrobnosti. Kolikpak lidí asi bude volit senátorem Jana Kavana, jehož zahraniční finanční zdroje na jeho předvolební kampaň jsou tajné? (Novináři se na tuto věci jaksi zapomněli Kavana ptát.)

  • Sraz čtenářů Britských listů s jejich vydavatelem organizuje v Praze na úterý 12. 9. 2000 v 18 hodin Vlasta Leporská. Píše k tomu: Rezervovala jsem na 12. 9. 2000 v 18.00 mistnost v suterenu restaurace Pivovarsky dum, Jecna 15. Vejde se tam asi 40 lidi, takze misto je i pro eventuelni zajemce, kteri se dosud neprihlasili a chteli by prijit na posledni chvili. Zatim prihlasenych bylo v patek rano cca. 25. VL

  • K příspěvkům Václava Špaňhela a Ivy Peringerové o TV Nova v dnešním vydání BL poznamenává Tomáš Pecina:

    Jak si pan Špaňhel ani paní Peringerová asi nepovšimli, ve smlouvě mezi CEDC GmbH a CME B. V. stojí, že společnost CME B. V. v okamžiku uzavření smlouvy ještě nevznikla (byla pouze založena), a proto zatím nemůže některé úkony provést. Nechci působit nezdvořile, ale oběma autorům by asi prospělo nahlédnout do obchodního zákoníku a nalistovat § 57 a § 62, kde by se dozvěděli, co znamenají termíny "založení" a "vznik" obchodní společnosti.

    Druhou věcí je evidentní, ba do očí bijící irelevance Železného argumentů. Chce-li Železný dostat palcové titulky v novinách, stačí mu k tomu vypustit jakkoli absurdní mediální bublinu, a neplatí to bohužel jen v masivní inzercí zkorumpovaném Právu, ale téměř ve všech českých listech. Novináři nepřísluší detailně spor rozhodovat (to je výsadou soudce), ale měl by data podrobit aspoň základní analýze, aby se nestal pouhým dezinformátorem-přenašečem.

    Podle mého názoru mediální přestřelky ČNTS-CET 21 vůbec do novin nepatří, důležitá nejsou obvinění a žaloby, ale výroky soudů a rozhodčích tribunálů.

    Pokud se týká podstaty sporu samotného, CME se dopustila obrovské chyby, když připustila, aby Vladimír Železný získal významné postavení jak ve společnosti vlastnící licenci, tak v její investici, a na tuto chybu vloni doplatila. Jakmile zjistila, jak velký kapitál pro ni Železný jako manažer představuje, měla ho přimět k odchodu z licencované společnosti (to by RRTV bez námitek schválila) a v ČNTS jeho práci vyvažovat zlatem. Příležitost udělala zloděje a momentální jeremiády ČNTS, zastupované navíc Janem Vávrou, co do manažerských schopností a efektivity pravým opakem Železného, jsou, myslím, dost trapné.

  • K včerejšímu příspěvku "Nedělejte mi tady tyjátr, madame!" o tom, jak pražský revizor v metru terorizoval dva francouzské turisty - důchodce, poznamenává Pavel Trtík:

    Prave jsem si precetl ten clanek o tom revizorovi.

    Je to uplne tristni ukazka toho, jak strasne v Cechach schazi obycejna slusnost. Ja mam naprosto stejne zkusenosti, kdykoli jedu nazpatek do Cech. Ta obrovska mira krupanstvi a nevychovanosti je obzvlaste patrna diky tomu, ze do Prahy litam, a tim padem je clovek dopoledne v Britanii a odpoledne v Praze. Kdyz jsem jezdival (davno tomu) do Cech autobusem, tak mel clovek alespon jakousi 24-hodinovou aklimatizaci, kdy ho na "hruzy" veci ceskych postupne pripravovali ridici ceskych dalkovych autobusu.

    Vubec bych se nedivil, kdyby ten par Francouzu jeste ten den odjel domu. Kolikrat ja jsem slysel tady v Britanii od mistnich lidi, ze Praha je krasna, ale ze uz tam nepojedou, protoze je tam byli okradeni, ci meli jiny zazitek ala francouzssti duchodci a revizor!

    A k tomu dodává Petr Kodys

    Loni se mi stala podobna prihoda ve vlaku z Prahy do Berouna, kdy pruvodci sice upozornil dve anglicky mluvici holky, ze Karlstejn uz prejely a nechtel po nich doplatek, ale taky, ze ty dve zastavky zpatky si musi koupit listek... A nepomohly protesty, ze  se jenom spletly. Protoze se mi zdalo, ze jde o studentky, tak jsem jim listek pak koupil a oni se tymz vlakem a s tymz pruvodcim vracely do cile...

    Proc to pisu? Taky jsem se citil blbe a taky mam zkusenost z Nemecka, Francie a Svycarska, kde se pohybuji uz skoro rok, podstatne jinou.

    Poznámka JČ: V Británii by tento problém nevznikl, protože si jízdenku kupujete a platíte cestu do cílové stanice, kde vystupujete, i kdybyste předtím jezdili železnicí sem tam třeba kruhem. (Předpokládá se, že soudný člověk nebude vlakem jezdit déle, než je nezbytně nutné.) Neplatí se tedy za vození vlakem, ale za smysluplnou dopravu do určitého cíle.

  • Bývalý ministr financí Ivan Pilip označil za absurdní trestní oznámení, které na něho bylo podáno. Na Pilipa, poslance Unie svobody bylo podáno trestní oznámení spolu s guvernérem ČNB Josefem Tošovským a někdejším šéfem Fondu národního majetku Romanem Češkou kvůli Pragobance. Pilip za tím vidí "zoufalou snahu současné vlády kriminalizovat jejich dřívější rozhodnutí".

  • Protestní demonstrace odborářů z rozpočtové a příspěvkové sféry za vyšší mzdy se uskuteční v pondělí 18. září od 11 hodin před Domem odborových svazů na náměstí Winstona Churchilla v Praze 3.

  • Ministr a vedoucí Úřadu vlády Karel Březina byl propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích. Ležel tam od minulého úterý kvůli akutním žaludečním potížím. Až do konce týdne má zůstat doma, řekl Jindřich Marek z tiskového oddělení Úřadu vlády. Důvodem Březinovy hospitalizace byly zřejmě žaludeční vředy; lékaři ani ministrovi spolupracovníci jeho zdravotní komplikace neupřesnili. Březina nebyl operován, pouze bral léky.

  • Duální záhada. Mohl by Britským listům někdo kompetentní z ČT vysvělit, proč dvanáctidílný německý seriál Hitlerovi muži začal být od sedmého dílu vysílán bez duálního zvuku? Před časem se v BL vyjádřil J. Rubeš, že jde o ochranu autorských práv, ale minimálně tento případ do oné kategorie zjevně nespadá. Opravdu si začínám připadat jako utlačovaná menšina: místo, aby televize vzdělání podporovala, svým přístupem k duálnímu vysílání se hlásí ke kultu ignorance. (TP.)

  • Literární noviny tisknou jen články, které se shodují s názorem šéfredaktora. V červenci zrušil šéfredaktor Jakub Patočka Čulíkův sloupek Týden ve světě za to, že Čulík zpochybnil nezávislost Jaromíra Štětiny a poukázal na jeho novinářský aktivismus, stejně jako na podivné postavení novinářsko-humanitární organizace, Člověk v tísni, převážnou většinou financované státem (viz výroční zpráva z r. 1997), která sídlí ze záhadných důvodů ve veřejnoprávní České televizi a jejíž aktivisté občas vystupují na obrazovce ČT jako "nezávislí" novináři. Patočka se s organizací Člověk v tísni přátelí a těsně s jejími členy spolupracuje. Literární noviny zveřejnily pak čtyři kritické příspěvky na Čulíkovu adresu (emocionální Štětinova obrana "angažovaného objektivního žurnalismu" byla reakcí na Čulíkovy nezveřejněné argumenty) a odmítly poskytnout obdobný prostor pro Čulíkovu argumentaci, neboť takovým názorům je možno dát jen malé místo v rubrice Reakce čtenářů: Čulikova odpověď na Štětinův článek "není kvalitní", argumentoval Patočka. Čulíkův v Literárkách nezveřejněný nekvalitní článek "Být ´angažovaný objektivní novinář´ je nesmysl" si můžete přečíst zde.

  • 1. Proč píší Jaromír Štětina a Petra Procházková takto zaujaté články ve prospěch Grigorije Javlinského? (Článek není v časopise Týden už k dispozici, k dispozici je však v Britských listech na adrese http://www.britskelisty.cz/0006/20000627b.html#01) - 2. Byl zveřejněn finanční audit "agentury Epicentrum" Jaromíra Štětiny a Petry Procházkové, aby bylo zjevné, jak je financována? Britské listy požádaly Jaromíra Štětinu o rozhovor, aby tyto skutečnosti objasnil. Jaromír Štětina rozhovor odmítl, protože jsou Britské listy "neseriozní", a namísto toho hodlá Jana Čulíka žalovat. Ochota podrobit se nezávislému kritickému zkoumání Britských listů v rozhovoru s nimi však autoritu interviewované osoby posiluje, neochota ji naopak oslabuje.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|