pondělí 25. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Kdo v ČR vlastní komerční televize, Radu pro vysílání nezajímá?
  • Rada promluvila, neřekla nic (Tomáš Pecina) Dokument: Dopis od RRTV:
  • Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odpovídá Britským listům: Zveřejnili jste nepravdivá fakta Zasedání MMF a Světové banky:
  • Antikapitalistické protesty zastaveny na hranicích (Observer) Prohlášení Ya Basta!
  • Bílé kombinézy přijíždějí do Prahy ozbrojeny! Věda a zdraví:
  • Zázračný lék - aspirin: Bylo objeveno, že aspirin může být lékem i pro rakovinu prostaty Psychologie a školství:
  • Úspěch v dospělosti silně závisí na množství sebevědomí v dětství Dokument:
  • Záznam z jednání o tom, jak byl Petr Cibulka povolán na Úřad Oznámení:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v pondělí 25. září (CEE Bankwatch Network, Milostivé léto a Přátelé Země) Tisková konference v pondělí v 11 hodin:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v pondělí 25. září

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

    Aktualizace pondělí 25.9., 21.00:

    Protest a policejní násilí

    (Tisková zpráva INPEGU)

    PRAHA - Dne 25. září se konala na Nuselském mostě poklidná přímá akce protestující proti politice Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Ačkoliv šlo o protest naprosto nenásilný a poklidný, při kterém se demonstranti dopustili maximálně přestupku, policie odpověděla hrubým násilím a porušováním zákona.

    Tři aktivisté dnes odpoledne vyvěsili transparent z Nuselského mostu a zavěsili se na lana, kde měli v úmyslu zůstat do 26. září a podpořit tak demonstrace proti MMF a SB. Jednalo se o dva Poláky a jednoho Američana, kteří se tak rozhodli vyjádřit svůj názor. Odpověď Policie ČR však byla naprosto neadekvátní, násilná a v rozporu se zákonem.

    Nejprve byli zavěšení aktivisté přesvědčeni, že když opustí své pozice, nebude proti nim vyvíjena žádná aktivita a budou moci odejít. Ti uvěřili a skutečně se spustili dolů, dole však čekalo nemilé překvapení v podobě několika desítek policistů (většinou neuniformovaných), kteří se na aktivisty doslova sesypali a násilně je odvlekli asi třicet metrů do připravených aut. Neuniformovaní policisté se při zásahu nelegitimovali, neudali ani důvod zadržení a chovali se neadekvátně násilně, tím několikrát porušili zákon.

    Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) považuje toto chování policie za naprosto nepřijatelné. Policejní zvůle se tak rozrůstá do rozměrů, které měla před listopedem 1989. Jasným důkazem politického pozadí policejního zásahu byla výpověď přihlížejícího svědka, který dosvědčil, že když na tom stejném místě před pěti lety trénovali slaňování, byla jim policií dána pokuta 200 korun, nikdo je nikam surově nevláčel, nikdo je násilím nenakládal do aut a neodvážel na utajovaná místa.

    INPEG požaduje vysvětlení události a dohnání policejních představitelů k odpovědnosti. Další aktivity INPEGu budou následovat.


  • Vladimír Železný zřejmě lže, když tvrdí, že nemá v CET 21 většinový podíl. Podle informací z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vlastní Železný v CET 21 stále 60 procent, není tedy pravda, jak tvrdil, že nemůže znovu navázat spolupráci s ČNTS, protože už nerozhoduje... V prvním článku dnešního vydání BL píše Tomáš Pecina:

    Zdá se, že Vladimír Železný lže, když prohlašuje, jak malý je jeho vliv na společnost CET 21: navýšení základního jmění, které údajně proběhlo v prosinci 1999, není dosud zapsáno do obchodního rejstříku, a v kombinaci s informací RRTV to znamená, že z hlediska třetích osob Železný stále drží v CET 21 majoritní obchodní podíl.

    Proč nebyl zápis ani po deseti měsících proveden, není ovšem jasné; jako nejpravděpodobnější možnost se v tuto chvíli jeví, že si MEF Holding a Edikon nechávají otevřená zadní dvířka pro případ katastrofálního výsledku amsterdamské arbitráže: bude-li nejhůř, konání valné hromady popřou a jejich protivníci se budou muset platnosti jejího usnesení domáhat u soudu.

  • Naostro bylo včera opravdu ostré - jenže poněkud jinak, než autoři zamýšleli. Asi není dobře dávat pořadům názvy, které dovolují dvojznačný výklad, napadlo mě při sledování včerejší vlajkové lodi veřejnoprávní publicistiky: Stanislav Gross pojal debatu ve velkém stylu a udělal si z moderátora Šímy rohožku způsobem, jaký asi nemá v dějinách debatování na české televiziní obrazovce obdoby - smutné je, že do značné míry právem. Česká televize není místem, kde by se honorovaly schopnosti a postihovalo neumětelství, ale nemohlo by laskavé vedení udělat výjimku a poslat Milana Šímu když ne tam, kam si zbylí diváci jeho Naoster asi přejí, tak aspoň na velmi, velmi dlouhou (a pokud možno neplacenou) dovolenou? (TP)

    Fotografie z pražských protiglobalizačních protestů

  • Ve spolupráci se Štěpánem Kotrbou a agenturou Tendence zde zveřejňujeme každý den nové fotografie z pražských antiglobalizačních protestů (Každou fotku zvětšíte kliknutím na ni; fotky mají popisky, které se objeví, když na jejich malou verzi přesunete myš):
    E-PHOTO OF PRAGUE S26
    global ANTIGLOBAL
    neděle 24.9.  pondělí 25.9.  úterý 26.9.  středa 27.9.  

    sobota 23.9.
    © foto: Luboš Wišniewski jr. (W)
    © foto: Štěpán Kotrba (K)
    Přidejte ikonu na své stránky
    Podmínky užití díla
    end user licence agreement
    další informace najdete na těchto stránkách:

    • České Noviny  ČTK
    • GLOBALIZACE - ECN
    • INPEG
    • NESEHNUTÍ
    • Bretton Woods Project
    • Global Day of Action S26
    • Českomoravská konfederace odborových svazů
    • IMF - MMF
    Co se bude dít?

    ČN: Program akcí
    INPEG: Countersummit 2000 22.-24.9.
    ČN: Nahlášená shromáždění v Praze
    Bankwatch: Program akcí
  • Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová konstatovala, že Česká republika nečiní ještě dost pro svou romskou menšinu. Robinsonová, která se v ČR setkala se zástupci českých nevládních organizací včetně zástupců Romů, upozornila, že je hlavně důležité, aby si význam práv romského obyvatelstva uvědomovali úředníci na místních úřadech. Pozornost je třeba soustředit hlavně na romské děti, které mohou pomoci překlenout propast mezi menšinou a většinovým obyvatelstvem.

  • Česko-polský silniční přechod v Chotěbuzi na Karvinsku zablokovaly včera na obou stranách hranice kamióny. Řidiči protestují proti dlouhému čekání a odbavování a také proti podmínkám při čekání.

  • Po více než 17 hodinách čekání opustil včera ve 22.25 speciální vlak s italskými odpůrci globalizace hraniční přechod Horní Dvořiště. Čtyři aktivisté, kterým cizinecká policie odmítla vstup do České republiky a kvůli nimž ostatní cestující blokovali odjezd zvláštního vlaku z hraničního přechodu, předtím vlak opustili a začali jednat s představiteli italského velvyslanectví. - V dnešních Britských listech shrnujeme článek ze včerejšího týdeníku Observer, který konstatuje, že superlegalistickým přístupem zabránila česká pohraniční policie vstupu do ČR stovkám antiglobalizačních demonstrantů. Observer cituje v této souvislosti představitele INPEGU, že česká vláda "nerespektuje právo na svobodné demonstrace".

  • Nepřístupní vládci a zakázané město. Poznamenává Juliana.

    Vážený pane Čulíku, myslím, že by bylo lepší, kdyby se schůzky MMF a Světové banky konaly někde na neobydlených ostrovech. Nechápu, proč si musí svoje věže ze slonoviny vztyčovat zrovna uprostřed lidnatého velkoměsta. Od místního obyvatelstva jsou stejně tak neprodyšně uzavření, že je jedno, kde rokují. Ti antiglobalizační aktivisté a místní vládcové (případně pečlivě vybraní jedinci, kteří byli připuštěni k diskusi), kteří o setkání s nimi stojí, by tam za nimi mohli přijet. Přišlo by to levněji než ta všechna bezpečnostní opatření, která dělají z okolí Kongresového paláce Zakázané město, a neotravovali by lidi. Někdo může říct, že bych měla být hrdá na to, že se v Praze sešli nejmocnější z mocných. Hrdá nejsem. Všechna ta bezpečnostní opatření pro mě vyjadřují jen jedno poselství: Tady jsme my, mocní, pečlivě zahrazeni ve svém Zakázaném paláci, a tady jsi ty, obyčejná občanko. Někam nesmíš vůbec, někam se dostaneš oklikami. Hlavně nezapomínej, kde je tvoje místo.

    Poznámka JČ: Zaprvé, minulé zasedání skupiny G8 se právě konalo na takovém odlehlém místě, na ostrově Okinawa, aby tam nepronikli demonstranti. Zadruhé, nemyslím, že tyto protesty zůstávají mezinárodně bez odezvy. Poukazuje na to celá řada komentátorů, že se vlády snaží demonstrantům alespoň určitým způsobem vyhovět. Hovoří se o tom v souvislosti s debatou o kontroverzních "přímých akcích", jako byly poslední dobou západoevropské protesty proti cenám benzínu. Je oprávněné, aby se takové "přímé akce" organizovaly v demokracii? Má se plnit přání těch, kdo "nejvíc křičí"?

  • Právní negramotnost editora Britských listů. V pátečním vydání BL jsem se - zřemě neprávem - pozastavoval nad rozhodnutím poslance Kalouska podat trestní oznámení na Pavla Mertlíka kvůli jeho údajně nepravdivé výpovědi ve sněmovně. Cožpak se může člověk v parlamentě dopustit křivé výpovědi, cožpak je parlamentní komise soud? ptal jsem se. Tomáš Pecina poukazuje na to, že to byl hrubě neinformovaný komentář a přikládá citaci - § 175 trestního zákona:

    § 175

    Křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek

    (1) Kdo jako svědek, znalec nebo tlumočník před soudem, státním zastupitelstvím, nebo před vyšetřovatelem, nebo policejním orgánem, pokud konají přípravné řízení podle trestního řádu, anebo před vyšetřovací komisí Poslanecké sněmovny

    a) uvede nepravdu o okolnosti, která má význam pro rozhodnutí nebo pro zjištění vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, nebo

    b) takovou okolnost zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo peněžitým trestem.

    (2) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Kdo v ČR vlastní komerční televize, Radu pro vysílání nezajímá?

    Rada promluvila, neřekla nic

    Tomáš Pecina

    S informacemi, které poskytla Britským listům na jejich žádost mediální rada nemůžeme být v žádném případě spokojeni. Dr. Havlíková sice správně uvádí, že Rada nemá přímou oporu v zákoně, aby se zabývala vlastnickou strukturou držitelů licence, avšak v současné době probíhající správní řízení s provozovatelem TV Prima dokládá, že v praxi si počíná jinak.

    Rada, která by se zřekla pojmu "konečný vlastník", by ostatně vůbec nebyla schopna plnit své zákonné poslání: Představme si, že držitelem vysílací licence bude společnost První andělská, plně vlastněná společností Druhá andělská, kterou koupí Kačer Duffy, Čečenská vyděračská, Společnost přátel Adolfa Hitlera nebo kterýkoli jiný podezřelý subjekt, jenž tím získá plnou kontrolu nad vysíláním stanice. V interpretaci dr. Havlíkové by vše bylo v pořádku, protože regulační pravomoc takto definované Rady sahá pouze po držitele licence a jeho vlastníka, tedy po První a Druhou andělskou.

    Proč tedy Úřad Rady odmítl Britským listům na jejich legitimní otázku odpovědět? Může to být motivováno v České republice běžnou úřednickou arogancí, "jinými prioritami", pohodlností nebo prostě neochotou přiznat, že Rada některé konečné vlastníky nezná.

    Jednu zajímavou informaci však zpráva přesto poskytla, totiž obchodní podíly (a tedy i hlasovací práva) společníků CET 21. Tento údaj není součástí výpisu z obchodního rejstříku (tam se eviduje pouze výše vkladů), avšak provozovatelé jsou povinni o výši obchodních podílů a jejích změnách Radu průběžně informovat.

    Jsou-li informace poskytnuté dr. Havlíkovou přesné a aktuální, potvrzuje to předpoklad, že Vladimír Železný lže, když prohlašuje, jak malý je jeho vliv na společnost CET 21: navýšení základního jmění, které údajně proběhlo v prosinci 1999, není dosud zapsáno do obchodního rejstříku, a v kombinaci s informací RRTV to znamená, že z hlediska třetích osob Železný stále drží v CET 21 majoritní obchodní podíl.

    Proč nebyl zápis ani po deseti měsících proveden, není ovšem jasné; jako nejpravděpodobnější možnost se v tuto chvíli jeví, že si MEF Holding a Edikon nechávají otevřená zadní dvířka pro případ katastrofálního výsledku amsterdamské arbitráže: bude-li nejhůř, konání valné hromady popřou a jejich protivníci se budou muset platnosti jejího usnesení domáhat u soudu. Rozhodně tím však jednatelé CETu porušují ustanovení § 28, odst. 5, obchodního zákoníku, které ukládá provést zápis o změnách bez zbytečného odkladu, a riskují tak ve sporu s ČNTS nepříjemné právní důsledky.

    Tomáš Pecina


    Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odpovídá Britským listům

    ÚŘAD RADY ČESKÉ REPUBLIKY
    pro rozhlasové a televizní vysílání

    Pan
    Tomáš Pecina

    V Praze dne: 13. 9. 2000

    Věc: žádost o informace

    Vážený pane,

    dne 14. září 2000 jste v Britských listech uveřejnil nepravdivá fakta vztahující se k odpovědi Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání na Vaše dotazy, doručené Radě Vaším dopisem 15. srpna 2000. Tyto nepravdivé informace jste navíc komentoval způsobem, který uvádí veřejnost v omyl, a snažíte se navodit dojem, že Rada neplní povinnosti, vyplývající ze zákona o svobodném přístupu k informacím.

    V Britských listech dne 14. září 2000 uvádíte: "Rada je mylně informována, lhůta je v tomto případě patnáct dnů a lze ji prodloužit v závažných případech nejvýš o dalších deset..."

    Zákon č. 106/99 Sb., o svobodném přístupu k informacím, uvádí v § 20 odst. 3): Lhůty pro poskytnutí informace /dle § 14 odst. 3 písm. c)/ a příp. prodloužení této lhůty /dle § 14 odst. 5/ se v prvních 12 měsících od účinnosti zákona prodlužují na dvojnásobek, a dalších 12 měsíců se prodlužují na polovinu. Zákon č. 106/99 Sb. nabyl účinnosti dnem 1. ledna 2000. Lhůta pro poskytnutí informace na základě podání přijatého 15. srpna 2000 je tedy 30 (třicet) dnů.

    V Britských listech dne 14. září dále uvádíte: "...nicméně počkali jsme celých 30 dnů - ovšem marně." K tomu uvádíme, že Váš dopis nám byl doručen 15. srpna 2000. Třicetidenní lhůta uplyne 15. září 2000 (přesněji 14. září 2000, protože srpen má 31 dnů-pozn. TP).

    Konstatujeme, že ve Vašem článku v Britských listech dne 14. září 2000 bylo uveřejněno sdělení obsahující skutkové tvrzení, které se dotýká jména a dobré pověsti Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání.

    K Vašemu dopisu ze dne 15.8.2000 (došlé čj. 2509), ve kterém nás žádáte o poskytnutí informací, uvádíme následující:

    Rada ČR pro rozhlasové a televizní vysílání (dále jen "Rada") v souladu s článkem 2 odst. 3 Ústavního zákona č. 1/1993 Sb., dle zákona č. 103/92 Sb., o Radě ČR pro rozhlasové a televizní vysílání, vykonává ve stanoveném rozsahu státní správu v oblasti vysílání a dohlíží na dodržování právních předpisů upravujících rozhlasové a televizní vysílání, a to zejména zákona č. 468/91 Sb., o provozování rozhlasového a televizního vysílání. Do působnosti Rady náleží mimo jiné vést evidenci licencí, které udělila, a jejich změn a pravidelně uveřejňovat přehled udělených licencí a jejich změn. Dále je Rada povinna předkládat Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR zprávu o stavu vysílání a o své činnosti. Zprávy Rady předkládané dle tohoto zákona, které jsou za léta 1997, 1998 a 1999 dostupné mimo jiné na www. stránkách Rady www.rrtv.cz, obsahují v plném rozsahu přehled udělených licencí a jejich změn.

    K otázkám vztahujícím se k osobám, které jsou společníky ve společnostech provozovatelů vysílání, dovolte nejprve uvést některá ustanovení výše uvedených zákonů.

    O udělení licence k provozování vysílání rozhoduje Rada na základě žádosti provozovatele. § 11 zákona č. 468/91 Sb., stanoví, které údaje musí žádost obsahovat. Je-li žadatelem právnická osoba, z hlediska složení společnosti žadatele musí žádost obsahovat pouze název, sídlo a právní formu právnické osoby a jméno osoby oprávněné za ni jednat, doklady o výši základního jmění, vkladu jednotlivých společníků, výši jejich obchodního podílu, společenskou nebo zakladatelskou smlouvu, stanovy a seznam akcionářů. Vámi uváděný termín "konečný vlastník" žádný ze zákonů upravujících rozhlasové a televizní vysílání v platném znění bohužel neobsahuje.

    Podle § 14 odst. 1 zákona č. 468/91 Sb., je provozovatel s licencí povinen požádat předem Radu o souhlas se změnou týkající se údajů uvedených v žádosti o licenci (§ 11, viz výše). Doklady o změnách schválených Radou je provozovatel povinen předložit Radě do 30 dnů od provedení těchto změn. V případě změn, které se zapisují do obchodního rejstříku, je provozovatel povinen předložit Radě výpis z obchodního rejstříku do 30 dnů ode dne zapsání změn v obchodním rejstříku.

    Obdobně je tomu i u provozovatelů s registrací. Přihláška k registraci musí podle § 16 odst. 2 písm. e) cit. zákona obsahovat u právnických osob pouze údaje o vkladech jednotlivých společníků a výši základního jmění. Podle § 18 odst. 6 cit. zák. je provozovatel s registrací povinen oznamovat Radě každou změnu v údajích obsažených v přihlášce. Změna může být provedena až poté, co ji Rada zaregistrovala.

    Z uvedeného vyplývá, že mění-li se společník provozovatele s licencí, může se tak stát jedině se souhlasem Rady (v případě provozovatele s registrací až po zaregistrování změny Radou). Citovaný zákon o provozování rozhlasového a televizního vysílání však nestanoví další omezení ve vlastnických strukturách společníka společnosti, která je provozovatelem s licencí/registrací, a na takové změny není potřeba souhlas/zaregistrování změny od Rady.

    K Vaší otázce uvedené pod č. 1) uvádíme následující tabulku s údaji o společnících, výši vkladů a obchodních podílů společnosti CET 21, spol. s r. o. dle aktuálního výpisu z obchodního rejstříku:

    Společník Vklad: Obch. podíl:
    PhDr. Vladimír Železný 27.000,- 60,00 %
    prof. Josef Alan 26.000,- 8,33 %
    Mgr. Vlastimil Venclík 54.000,- 8,34 %
    MUDr. Peter Hunčík 26.000,- 4,16 %
    Mgr. Peter Kršák 27.000,- 16,67 %
    CEDC Management Services GmbH 20.000,- 1,25 %
    Česká spořitelna, a. s. 20.000,- 1,25 %
    Základní jmění 200.000,- 100,00 %

    Rada na svém 25. zasedání dne 21. 12. 1999 na základě žádosti provozovatele o souhlas Rady předem rozhodla podle § 14 v zákonné lhůtě o změně udělené licence CET 21, spol. s r. o. a schválila změnu spočívající v navýšení základního jmění z 200.000,- Kč na 10.200.000,- Kč, v přistoupení nových společníků MEF Media, a. s. a Edikon, a. s. a ve změně podílů a vkladů společníků (viz např. tisková zpráva Rady z 21. 12. 1999, podrobně pak Zpráva Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání za rok 1999, str. 44 a další).

    K Vaší otázce uvedené pod č. 2) uvádíme, že jediným společníkem provozovatele FTV PREMIÉRA, spol. s r. o. je společnost DOMEANA, spol. s r. o., jejímž jediným společníkem je GES Holding, akciová společnost. I tuto změnu Rada výše uvedeným postupem na základě žádosti provozovatele schválila dne 17. 8. 1999 (podrobně popsáno ve Zprávě Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání za rok 1999, str. 53 a další).

    K Vaší otázce uvedené pod č. 3) uvádíme, že provozovatelem lokálního televizního vysílání s licencí v Hradci Králové a v Praze je Martin Kindernay jakožto fyzická osoba. Tato licence jej dle závazných licenčních podmínek opravňuje ve stanovených časech k vysílání původního programu v Hradci Králové a v Praze a ve stanovených časech k současnému a úplnému šíření programu TV 3 cz provozovatele s registrací GALAXIA, a. s. Provozovatelem s registrací k provozování televizního vysílání prostřednictvím satelitu a televizních kabelových rozvodů je společnost GALAXIA, a. s. Rada dne 22. 2. 2000 dle § 17 schválila změnu názvu společnosti na TV 3, a. s. Jediným akcionářem je Česká mediální společnost, a. s. dle souhlasu Rady na 8. zasedání dne 4. 4. 2000 na základě žádosti provozovatele.

    S pozdravem

    PhDr. Helena Havlíková
    vedoucí Úřadu Rady ČR pro rozhlasové a televizní vysílání


    Poznámka TP: Omlouváme se Radě, pokud jsme ji podezřívali, že nám včas neodpověděla (a zároveň adresujeme několik výroků "dotýkajících se jména a dobré pověsti" České poště a její doručovatelce, která - bohužel, zdaleka ne poprvé - opomněla zásilku doručit a neobtěžovala se ani s vyplňováním oznámení).


    Antikapitalistické protesty zastaveny na hranicích

    Shrnujeme článek Amelie Hillové, která psala ve včerejším vydání týdeníku Observer o  dosavadním průběhu antikapitalistických protestů v České republice referovala ve včerejším vydání týdeníku Observer.

    Britové byli v sobotu mezi tisíci aktivisty, jimž česká policie odmítla vstup do České republiky. Česká policie je rozhodnuta omezit úterní protikapitalistické protesty na minimum, konstatovali organizátoři těchto protestů.

    Do Prahy směřuje tento týden z celé Evropy asi 30 000 demonstrantů, kteří jsou rozhodnutí ochromit 55. výroční zasedání Světové banky a Rady guvernérů Mezinárodního měnového fondu. Avšak namísto toho, aby se účastnili nedělních demonstrací, které měly být přípravou na hlavní den akce, který se má uskutečnit příští týden, demonstranti strávili víkend tábořením na pohraničních přechodech v silném dešti.

    Některým z nich se podařilo dostat se do Prahy tím, že si stěžovali na velvyslanectvích svých zemí, anebo se obrátili na právní pozorovatele, kteří čekají za pohraničními přechody. Avšak tisíce dalších demonstrantů - určitě každý padesátý - tráví celé dny bezvýsledným cestováním od jednoho pohraničního přechodu k druhému a neúspěšně se snaží najít slabý článek v pevné policejní linii. Nakonec jsou nuceni vrátit se domů.

    "Česká pohraniční policie nepožaduje od osob, které chtějí překročit hranici, nic protizákonného, ale dodržuje literu zákona s naprostou nepružností," konstatoval Karlos, právní pozorovatel, který působí pro Iniciativu proti ekonomické globalizaci, střechové organizaci, známé pod českou zkratkou INPEG, která vznikla ke koordinaci demonstrací v tomto týdnu.

    Více než 70 demonstrantům byl odepřen vstup do České republiky jen na jediném přechodu, na Cínovci. Organizátoři poukazují na to, že je to v naprostém rozporu s prohlášeními státních představitelů.

    "Devítihodinové čekání na hranicích je nyní zcela normální, protože policie intenzivně hledá důvody, proč odepřít vstup do země co největšímu počtu osob," konstatoval Karlos. "Občas překročí práh a poruší nějaké lidské právo, ale většinou zůstávají těsně na hranici před porušováním lidských práv."

    Mnoho aktivistů se dostalo do pasti, protože policie využívá různých kliček či nepříliš známých zákonných ustanovení. "Třesu se vzteky, ale neodejdu. Já se tam nějak dostanu, i kdyby to mělo trvat týden," řekla Anya, pětatřicetiletá aktivistka, která jela déle než 24 hodin z  Brightonu do Prahy ve svém více než desetimetrovém vozidle, ale dál než na Cínovec se nedostala, neboť česká policie našla drobnou nesrovnalost v dokumentech jejího automobilu.

    "Procestovala jsem celý svět přesně s týmiž dokumenty, které jsem dala policii tady," uvedla. "Dokonce jsem i loni s tímhle vozem byla v Praze. Tehdy mě tam pustili a teď najednou tytéž papíry nejsou dost dobré."

    Ale Anyin případ nepřekvapuje Karlose, právního pozorovatele na druhé straně hranice. "Tyhlety případy dokazují, jak málo pravdy bylo ve slovech české vlády, když uvedla, že máme politické právo demonstrovat proti schůzce MMF. Tato celá demonstrace dokázala, jak pevně je česká vláda rozhodnuta potlačovat svobodu projevu a politického protestu," uvedl a telefonoval na různá místa, ve snaze získat papíry, které Anya potřebovala.

    "Česká vláda vidí tuto schůzku jako metodu, jak vstoupit do velké politiky a je připravena zabránit lidem v právu vyjadřovat pluralitu politických názorů."

    Pohraniční policie využívá informací od FBI a od Scotland Yardu o známých aktivistech, v úsilí zabránit lidem vstoupit do České republiky, včetně aktivistů ze Seattle a Ya Basta!, nátlakové skupiny z Itálie.

    Navzdory těmto potížím se do České republiky úspěšně dostaly tisíce aktivistů. Ale policie doufá, že tím, že ukáže svou sílu nyní, ochromí plány demonstrantů paralyzovat konferenci.

    Zdá se, že jejich plán byl úspěšný: devět sobotních demonstrací charakterizuje česká policie jako důkaz, že jejich měsíční přípravy byly úspěšné.

    Nicméně se v posledních dnech v Praze v očekávání úterních demonstrací zvýšilo napětí. Bylo zmobilizováno asi 11 000 policistů, většina z nich ze zásahových jednotek, které jsou vycvičeny na zásahy proti pouličním potyčkám a nikoliv proti pokojným demonstrantům. Policie přiznala, že bude-li to nutné, použije slzného plynu a vodních děl.

    Šest ozbrojených vojenských transportérů, šest nákladních vozů pro přepravu vojska, dvě hasičské stříkačky, dva vrtulníky Mi-17 a dva vrtulníky W-3 Sokol jsou podle týdeníku Prague Post v pohotovosti.

    "Víme, že sem jede mnoho demonstrantů s cílem sabotovat konferenci," uvedl mluvčí české policie. "Samozřejmě, že jsme nervózní - je to první velká demonstrace, s níž si musíme poradit, ale jestliže si lidi stěžují, že jsme příliš přísní - pořád je to lepší než opakování ničení, k němuž došlo v Seattle loni v listopadu."

    Praha, komunistická citadela po čtyři desetiletí, se vrátila k mentalitě protileteckého krytu ze sovětské éry, uzavřela více než 1000 škol a čtvrt roku vysílá alarmistická sdělení v televizi a šíří je tiskem - varuje jimi před ničením, které možná Prahu tento týden postihne.

    Mnoho z 1,2 milionu obyvatel Prahy reagovalo tím, že odjeli z města, ale police nechce opakovat situaci, k níž došlo při silně kritizovaných letošních prvomájových demonstracích, a tak souhlasila, že bude spolupracovat s rozmístěním 100 dobrovolných právních pozorovatelů, kteří budou informovat o případném porušování lidských práv. INPEG také vytvořil horkou linku, kam mohou demonstranti sdělovat svědectví o porušování svých práv. Zatím se zdá, že by možná události nadcházejícího týdne mohly mít pokojný ráz. Pravicová demonstrace proti globalizaci, jíž se mnozí obávali, že by mohla vyvolat násilí, proběhla v sobotu klidně. Policie ji bedlivě sledovala, ale nezasáhla.

    Přesto však je velmi nepravděpodobné, že by demonstranti našli podporu u starších Čechů, řekla čtyřiadvacetiletá Daniela, příslušnice první svobodné generace v tomto regionu za padesát let.

    "V generaci mých rodičů není prakticky nikdo, kdo má s touto demonstrací sympatie," řekla. "Vláda už měsíce pořád opakuje, jak to tady bude během té konference strašné, ale nevysvětlila důvody, proč protestujeme."


    Bílé kombinézy přijíždějí do Prahy ozbrojeny!

    Plán přepadení a likvidace

    Mezinárodní měnový fond a Světová banka jsou připraveny ubránit svou konferenci: na úrovni kulturní i fyzické. 11 000 uniformovaných mužů na koních, v obrněných autech a v helikoptérách se chystá vystavět fyzickou bariéru, aby ochránili před disentem místnosti, ve kterých se rozhoduje o světě. Kulturní bariérou je nepřetržitá intenzivní kampaň médií, která démonizují oponenty a označují je za kriminálníky, delikventy a zločince.

    Naše odpověď zní: mají pravdu!

    Jsme kriminálníci, protože věříme, že existují alternativy k zákonům trhu, zisku a vykořisťování.

    Jsme delikventi, protože chceme zastavit ničení životů milionů lidí a životního prostředí na naší planetě. Jsme zločinci, protože jsme připraveni neuposlechnout zákony, které řídí současný stav věcí, abychom uplatnili naše alternativy a zastavili ničení.

    Přijdeme ozbrojeni našimi myšlenkami, přesvědčeni o legitimitě našich požadavků, které jsou založeny na potřebách mnoha lidí a na nelegitimitě rozhodnutí, která jsou uzavírána na základě síly hrstky lidí. Přijdeme ozbrojeni zbraněmi, abychom ochránili náš disent: zablokujeme cestu delegátům a vpochodujeme do konferenčních místností s různými prostředky ochrany: budeme se chránit slovy vytištěnými na balónech a když to nebude stačit, použijeme bariéry, v případě nutnosti jako ochranu našich těl.

    Do Prahy přivezeme také útočné zbraně: pistole, zbraně, bomby.

    Jsme kriminálníci, delikventi, zločinci: s použitím našich zbraní si vezmeme, co nám patří.

    A je-li kořistí, kterou hledáme, příjem řadového občana, kde jinde bychom měli demonstrovat, když ne na setkání Světové banky a Mezinárodního měnového fondu?

    A když je chceme zrušit, jaké jiné zbraně než zbraně na vodu?

    Hnutí bílých kombinéz
    YA BASTA!
    sociální centra milánské charty
    "Zrušme Mezinárodní měnový fond,
    bojujme za příjem řadového občana"

    Všichni jste vítáni, abyste se k nám připojili a přivezli s sebou do Prahy různé druhy zbraní na vodu.


    Bylo objeveno, že aspirin může být lékem i pro rakovinu prostaty

    Zázračný lék - aspirin

    Aspirín už nyní zachraňuje tisíce životů tím, že zabraňuje infarktům. Je to pozoruhodný lék. V neděli 24. září shrnuli jeho historii v týdeníku Observer.

    Když v roce 1897 vytvořil německý lékárník Felix Hoffman z aspirinu prostředek proti bolesti pro revmatismus svého otce, netušil, že přišel na nejefektivnější lék dvacátého století a téměř jistě i jednadvacátého.

    Minulý týden bylo zjištěno, že mezi nesčetnými chorobami, které dokáže aspirin léčit, je i rakovina prostaty.

    Aspirin je obyčejný lék, který má skoro každý v koupelně v lékárničce pro případ bolesti hlavy či kocoviny. Je to však také lék, kterého se užívá při léčbě rakoviny, srdečních chorob, Alzheimerovy choroby, mrtvice, neplodnosti, herpes a slepoty.

    O aspirinu je v současnosti publikován nový výzkumný vědecký článek každých dvě a půl hodiny.

    Lord Winston, odborník na otázky plodnosti a šéf lékařského výzkumu v londýnské nemocnici Hammersmith Hospital, konstatoval minulý týden: "Zdá se, že léky jako aspirin by v budoucnosti mohly být klíčem k léčbě rakoviny prostaty."

    Aspirin - neboli kyselina acetylsalicylová - se získává z  kůry vrby. Hippocrates, kterého staří Řekové nazývali otcem lékařství zjistil, že šťáva z této kůry utišuje bolest, zejména u žen při porodu. Ve středověku lidi vařili kůru vrby a vyráběli tak lék proti horečce. Ale posléze bylo zakázáno loupat z vrb kůru - cílem bylo ochránit vznikající košíkářský průmysl, a tak tento lidový lék byl zapomenut.

    Znovu byl objeven roku 1763 v  Chipping Nortonu u Oxfordu. Reverend Edward Stone se procházel po poli a napadlo ho ochutnat kůru bílé vrby. Chutnalo to hořce, jako "jezuitská" kůra z jednoho perského stromu, která utišovala bolest. Stone provedl jeden z prvních klinických testů - podal infuzi kůry 50 lidem, kteří trpěli horečkou a pozitivní výsledky pak prezentoval Královské lékařské společnosti.

    Během dalšího století se vědci snad ve všech zemích Evropy snažili z toho vyrobit čistší, pohdlnější a stravitelnější lék. V roce 1828 vydestiloval německý farmakolog Johann Buchnerr z kůry vrby žlutou substanci, kterou nazval salicin, podle latinského názvu vrby, salix. O rok později ji francouzský lékárník proměnil v krystaly. O deset let později ji italský chemik dále vyčistil a vytvořil kyselinu salicylovou.

    Nakonec v  roce 1853 se pokusil Charles Frederic Gerhardt, chemik ve Štrasburku způsobit, aby lék nebyl tak hořký a vyrobil poprvé kyselinu acetylsalicylovou - aspirin. Ale byla rostlinného původu byla chemicky nečistá a nestabilní a brzo byla zapomenuta.

    V roce 1859 byla kyselina salicylová úspěšně syntetizován v laboratoři, čímž se přestalo s destilací kůry vrby. V roce 1874 se začal aspirin vyrábět průmyslově a jeho cena klesla o devadesát procent.

    Kyselina salicylová však měla vážný nedostatek: měla odpornou chuť, pacienti po jejím požití často zvraceli a způsobovala krvácení žaludku.

    Devětadvacetiletému Felixi Hoffmanovi, který pracoval u firmy Bayer, se podařilo, poté, co objevil Gerhardtův recept, znovu vytvořit kyselinu acetylsalicylovou. Tentokrát byl lék stabilní. Ale znovu byl téměř zapomenut.

    Hoffmanův šéf Heinrich Dresser ten lék odmítl jako zbytečný a pravděpodobně i nebezpečný. Daleko víc ho zaujal jiný Gerhardtův objev, diacetylmorphine, který způsoboval, že se zaměstnanci cítili "hrdinsky, herojsky", proto mu byl dán název "heroin", byl testován na nemluvňatech a prodáván jako lék proti kašli.

    Ale Hoffman se nedal a zkoušel kyselinu acetylsalicylovou tajně v berlínských nemocnicích. Teprve, když se ukázalo, že jsou úspěšné, Bayer souhlasil, že ho začne vyrábět. Protože byla kyselina už objevena, Hoffman si ji nemohl patentovat a nevydělal z toho ani halíř. Firma Bayer, především v důsledku úspěchu a rozšíření aspirinu, se stala multinacionální korporací.

    Bayer vlastnil značku aspirinu až do konce první světové války, ale jako součást tvrdých reparací po ukončení této války musel Bayer tuto značku odevzdat Británii, Rusku, Francii a Spojeným státům.

    V roce 1950 to byl nejprodávanější lék na světě. Měl ale nacistické asociace - firma Bayer byla součástí podniku IG Farben, který vyráběl plyn Cyklon B pro koncentrační tábory - a vznikly konkurenční prostředky proti bolesti jako ibuprofen a paracetamol. Nakonec měl aspirin už je deset procent trhu utišujících prostředků.


    V roce 1948 si povšiml kalifornský lékař dr. Lawrence Craven, že u  400 jeho pacientů, kteří si brali dva roky aspirín, se nevyskytl infarkt. Avšak Craven zveřejnil své zjištění v nevýznamných časopisech a poškodil svou věc tím, že sám náhle zemřel na infarkt.

    V roce 1974 dokázal profesor Peter Elwood z College of Medicine na University of Wales že když si pacienti po infarktu brali aspirin, snížilo to následnou úmrtnost o 24 procent. "Byli jsme těmi výsledky fascinováni. Tehdy neexistovalo nic jiného, co by takovýmto způsobem snižovali riziko infarktů," konstatuje Elwood. Dalších asi 200 vědeckých projektů dokázalo, žeaspirin snižuje úmrtnost na infarkty asi o 30 procent. Nyní mají paramedikové instrukce, aby si vzal každý pacient, který má bolesti na prsou, aspirin. Lidé, kteří jsou vystaveni riziku infarktu - staří lidé, obézní lidé a kuřáci - si mají brát jeden aspirin denně. Je to neobyčejně levné.

    Kyselina salicylová pozoruhodně povzbuzuje účinnost systémů lidského organismu, které léčí zranění a brání tělo před nemocemi.

    V roce 1982 byl britský vědec John Vane povýšen do šlechtického stavu a dostal Nobelovu cenu za to, že odhalil alespoň část mechanismu, jak aspirin funguje. Potlačuje produkci "prostaglandinů" - to je kontrolní mechanismus lidského organismu pro záněty, teplotu a  svalovou kontrakci. Způsobuje menší lepkavost krevních destiček, v podstatě ředí krev a snižuje výskyt krevních usazenin - trombusů. Usuzuje se také, že aspirin urychluje odumírání buněk, které začaly fungovat nesprávně.

    Desítky studií ukázaly, že aspirin dokáže zabraňovat mrtvicím a umí je léčit - snižuje výskt mrtvice o vysoce rizikových pacientů o 35 procent;23 studií ukázalo, že aspirin je účinný při léčbě Alzheimerovy choroby.

    Poslední dobou se zjistilo, že aspirin je efektivní i při léčbě rakoviny. Studie amerických zdravotních sester ukázala, že bere-li člověk dlouhodobě aspirin, snižuje to riziko smrti na rakovinu tlustého střeva o 44 procent. Jiné studie dokázaly, že aspirin snižuje riziko rakoviny jícnu, plic a rakoviny prsu. Minulý týden k tomu Hammersmith Hospital dodal rakovinu prostaty.

    Existují však i záporné rysy. U šesti procent lidí vyvolává aspirin mírnou ztrátu krve v žaludku a léčba může vést k vzniku vředů. U dětí může aspirin vyvolat vzácný, ale smrtelný Reyův syndrom (proto se nesmí dávat aspirin dětem mladším 12 let) a u žen může způsobit potrat. Malé množství lidí je na aspirin alergické. Avšak lidé, kteří si pravidelně berou aspirin, snižují i pravděpodobnost, že dostanou šedý zákal. Aspirin také dokáže vyléčit gangrénu v noze. Jestliže rostou děti v těle matky příliš pomalu, lze aspirinem jejich růst zrychlit, protože stimuluje zvýšení dodávky krve placentou. Ženy s určitými problémy neplodnosti porodily děti po požívání aspirinu.


    Úspěch v dospělosti silně závisí na množství sebevědomí v dětství

    Má-li dítě v dětství dostatek sebeúcty a sebedůvěry, je to daleko důležitější, než jestliže se ve škole dobře učí anebo zda dítě pochází ze sociálně deprivovaného prostředí, zjistil nový výzkum. Jeho výsledku poněkud zpochybňují to, že se školy soustřeďují zejména na akademické výsledky žáků.

    "Existují nyní jasné důkazy, že děti s vysokou mírou sebedůvěry a sebeúcty ve věku 10 let jsou v pozdějším životě stejně tak úspěšní v zaměstnání jako ti, kteří mají ekvivalentní znalosti matematiky či čtení," konstatoval Leon Feinstein z vlivného Centre for Economic Performance.

    Je také "velmi důležité", jestli se rodiče zajímají o vzdělání svého dítěte a jestli projevují dítěti nepřátelství.

    Stejně velký vliv na úspěch dítěte má nepřátelství otce vůči dítěti jako to, jak si otec sám vedl ve škole.

    Feinstein a jeho kolegové studovali případy dětí s vyžitím tzv. British Cohort Study, která provedla pohovory u rodičů všech dětí, které se narodily v Británii v prvním týdnu dubna 1970. Pak se konaly pohovory s dětmi ve věku 5, 10, 16 a 26 let a také letos, kdy jim bylo třicet.

    Sebeúcta byla zkoumána ve věku 10 let otázkami jako "Myslíš si, že o tobě říkají jiné děti často něco ošklivého?" anebo "Chtěl(a) bys na sobě hodně věcí změnit?"

    Zejména chlapci, kteří se chovají asociálně a mají ve věku 10 let malé sebevědomí a sebeúctu, jsou ohroženi nezaměstnaností v dospělosti.

    Chlapci s vyšší mírou sebevědomí trpí v pozdějším životě méně nezaměstnaností a po kratší dobu.

    Chytré děti mají často vysoké sebevědomí, stejně jako děti z bohatých rodin. Avšak studie srovnávala děti s obdobním sociálním zázemím a zjistila, že dětem, které byly na tom byly ve věku 10 let psychologicky dobře, se vedlo v dospělém věku daleko lépe než ostatním.

    "Například, v případě dvou dětí z rodin s nízkým příjmem a s rodiči, kteří odešli ze školy jen s minimálním základním vzděláním," konstatoval Feinstein," dítě, které má větší sebevědomí ve věku deseti let, bude v dospělosti vydělávat víc, i když má stejné výsledky ve škole jako druhé dítě."

    Výzkum také překvapivě zjistil, že není neobvyklé, že děti mají vynikající akademické výsledky, ale málo si o sobě myslí. To pak vede k tomu, že se velmi špatně uplatňují na pracovním trhu. Mluvčí pro Britskou asociaci pro poradenství konstatoval: "Děti nejsou deprimovány jen hrubým nepřátelstvím od rodičů: stejně působí i trvalá iritovanost rodičů nebo pocit od rodičů, že je děti unavují. Děti si toho dobře povšimnou."

    "Nejsou to jen chudé děti, které tím trpí. Příliš často se ptáte bohatých rodičů, kdo jsou důležití lidé v životě jejich dětí - učitelé, přátelé, a tak podobně - a oni to vůbec nevědí. Nikdo není víc deprivovaný než dítě s chůvou a množstvím peněz."

    V Británii žije celá řada velmi úspěšných podnikatelů a milionářů, kteří se ve škole učili špatně, ale jejichž sebedůvěra vedla k tomu, že udělali obrovskou kariéru.

    " Bylo by zřejmě záhodno začít argumentovat, že efektivnost jednotlivých škol by se neměla posuzovat pouze podle akademických výsledků, ale i podle toho, do jaké míry pomáhají dětem rozvíjet se i jinými směry," konstatoval Feinstein a poukázal na to, že "Školy nejsou instituce, které by pomáhaly individuálním dětem dosahovat psychologického růstu."


    Dokument: O tom, jak byl Petr Cibulka povolán na Úřad

    Záznam z jednání

    Dne 22. 9. 2000 se z iniciativy Úřadu pro ochranu osobních údaju (dále jen "Úřad") vyjádřené dopisem c.j. 277/00 - KP že dne 4. 9. 2000 uskutečnilo jednání ve věci vztahů seznamu spolupracovníků StB a důvěrníků StB (dále jen "evidence") a zákona č. 101/2000 Sb., o ochraně osobních údajů a změně některých zákonů.

    Jednání se za Úřad zúčastnili:
    JUDr. Jiří Maštalka,
    JUDr. Alena Kučerová,
    JUDr. Josef Nejedlý.

    Necenzurované noviny zastupoval zplnomocněný advokát p. JUDr. Aleš Uhlíř.

    V uvedené věci Úřad konstatoval, že evidence označuje nekteré fyzické osoby nejen jménem, příjmením a datem narození a jejich totožnost dále identifikuje dále uvedením adresy bydliště. V těchto případech se jedná o osobní údaje zpracovávané podle zákona c. 101/2000 Sb.

    S ohledem na ustanovení § 47 odst. 2 zákona č. 101/2000 Sb. stanovící přechodnou lhůtu pro zpracování osobních údajů prováděné před účinností zákona č. 101/2000 Sb. proto Úřad sděluje, že v termínu do 31. 5. 2001 bude nezbytné v videnci likvidovat všechny identifikační údaje nad rámec rozsahu jméno, příjmení a datum narození anebo evidenci jiným způsobem uvést do souladu se zákonem č. 101/2000 Sb. Na tomto stanovisku Úřad setrvává.

    Zplnomocněný advokát - právní zástupce pana Petra Cibulky poukázal na to, že Necenzurované noviny, jimž byla výzva Úřadu doručena, nemají právní subjektivitu. Právní zástupce však nezpochybňuje platnost doručení pozvání k tomuto jednání a předkládá originály plné moci pro zastoupení pana Petra Cibulky v předmetném řízení před Úřadem, jakož i plnou moc vystavenou pro zastupování v tomto jednání vydavatelem Necenzurovaných novin, kterým je s.r.o. OD BANKROTU K BANKROTU.

    V dalším právní zástupce uvádí, že evidence byla vytvořena jednak na základě v roce 1992 uveřejněných seznamů, které jsou veřejnosti známy jako Cibulkovy seznamy, jednak na základě propojení těchto seznamů s veřejně přístupnými informacemi jako např. obchodní rejstřík, tel. seznamy, seznamy členů různých komor apod.

    Dle právního zástupce se působnost zákona č. 101/2000 Sb. na činnost resp. aktivity spojené s evidencí nevztahuje. Toto vyplývá z negativního vymezení působnosti zákona, podle něhož (§ 3 odst. 6 písm. a ), se ustanovení tohoto zákona nepoužívají pro zpracování osobních údajů zpravodajskými službami. StB nepochybně byla organizací tohoto charakteru, proto se na ni působnost zákona 101/2000 Sb. nevztahuje.

    V dalším právní zástupce odkazuje na obsah Stanoviska k řízení na základě předvolání 4. 9. 2000 ze dne 15. září 2000.

    Pokud jde o podnět, který byl právnímu zástupci předložen k nahlédnutí a z něhož si právní zástupce učinil poznámky, právní zástupce je názoru, že předmětná žádost "o zajištění opatření k nápravě ve smyslu ustanovení odst. 1, § 21, a odst. 2 písm. c zák. c. 101/2000 Sb." ze dne 13. 6. 2000 nemůže být projednávána Úřadem v rámci jeho působnosti vymezené zákonem č. 101/2000 Sb. Autor podnětu z 13. 6. 2000 má jiné možnosti, jak se domoci nápravy, pokud - jak uvádí - mu byla způsobena újma v důsledku zveřejnění osobních údajů týkajících se jeho osoby v evidenci.

    Záverem právní zástupce pana Petra Cibulky uvádí, že dle jeho názoru nelze zákon č. 101/2000 Sb. vykládat extenzivně. Přirozeným výkladem zákona č. 101/2000 Sb. se dle právního zástupce musí zcela jednoznačně dojít k závěru, že činnost Úřadu vymezená zákonem č. 101/2000 Sb. se na aktivity pana Cibulky nemůže vztahovat. Právní zástupce vyjadřuje názor, že Úřad nemůže nahrazovat resp. suplovat činnost vykonávanou jinými orgány, např. obecnými soudy. Těžištěm činnosti Úřadu by měl být především dozor nad tím, aby nebyly zneužívány osobní údaje, jimiž disponují státní orgány, orgány územní samosprávy a jiné orgány veřejné moci. Rozhodně by se Úřad neměl zabývat v této souvislosti "ochranou" StB. p>Účastníci jednání shodně konstatují,

  • že v případe tohoto jednání se nejednalo o výkon kontrolní činnosti Úřadu ve smyslu zákona č. 101/2000 Sb.
  • jednání bylo vedeno ve zcela korektním duchu.

    CEE Bankwatch Network * Milostivé léto 2000 * Přátelé Země

    Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v pondělí 25. září

    Místo konání: Městská knihovna, Mariánské náměstí 1, Praha 1

    Téma: Dluh
    Oddlužování, snižování chudoby - rétorika nebo realita?
    10.00-12.00 hod.

    Jaké jsou důsledky Programu strukturálních úprav Světové banky? Co to je HIPC iniciativa (HIPC - vysoce zadlužené země) a PRSP (Strategické dokumenty o snižování chudoby). Reforma podmínek odpisů dluhu rozvojových zemí byla svými autory na loňském výroční zasedání označována za průlomovou. Panel bude zaměřen na zhodnocení pokroku, jehož bylo dosaženo při rušení dluhu vysoce zadlužených zemí.

    Panelisté: Rev. Silishebo Silishebo (Sec. generál of United Church of Zambia), Oscar Rea Campos a Roxana Loaiza (Bolívie)
    Moderátor: Anna Collins (EURODAD)

    Oddlužení jen pro pár šťastných?
    12.30-14.30 hod.

    Pohled na oddlužování z perspektivy obyvatel Jihu. Nejnovější iniciativa HIPC omezuje odpis dluhu pouze na státy vybrané Mezinárodním měnovým fondem. Panel bude zaměřen na zadlužení opomíjených skupin státu s nízkými a středními příjmy. S jejich alespoň částečným oddlužením se nepočítá, byla jim umožněna jen změna splátkového kalendáře bez jakýchkoliv úlev. Tato situace dokazuje potřeby zásadních úprav existujících jednacích mechanismu v oblasti zadlužení.

    Panelisté: Eduardo Valencia (Pontifica Universidad Catolica del Ecuador), Binny Buchory (INFID, Indonésie), Wahyu W. Basjir (IDEA, Indonésie)

    Moderátor: Christine Overkamp (MISEREOR)

    Co se děje, když se peníze volně pohybují světem?
    15.00-17.00 hod.

    Panel se zaměří na vysvětlení souvislosti mezi deregulací světových financí, liberalizaci obchodu a privatizací, jež jsou požadovaný MMF a SB v rámci Programu strukturálních úprav. Panelisté budou diskutovat o ohrožení, které neregulovaný pohyb kapitálu představuje pro snahy o nastoupení udržitelnější cesty rozvoje. Zvláštní pozornost bude věnována České republice, Rusku a dalším zemím střední a východní Evropy. Bude prezentována zpráva z konference nevládních organizací v peruánské Limě a posouzeny možnosti realistických alternativ.

    Panelisté: Humberto Campodonico (DESCO - Center of Studies for Promotion and Development, Peru), Stephany Griffith-Jones (Institute of Development Studies, UK),Kavaljit Singh(Public Interest Research Centre, Indie)Moderátor: Matthew Siegel (Preamble Center, USA)

    Téma: Světová banka/MMF a životní prostředí

    Koncept ekologického dluhu
    17.30-19.30 hod.

    Největší část ekologických problémů vzniká ve vyspělých zemích, ale jejich dopady nejvíce pociťují obyvatelé rozvojových států. Tak vzniká ekologický dluh Severu vůči Jihu. Po dvaceti letech kampaní za odpis zahraničních dluhů rozvojových zemí je otázka těchto dluhů na programu jednání velké části mezinárodních i národních fór jak na Severu, tak na Jihu. Mnohem menší je povědomí o "ekologickém dluhu". Ten je výsledkem nerovných obchodních podmínek využívaných pro uspokojování spotřebních nároku Severu. Sever dlouhodobě udržuje vlastní závislost na levných surovinách a přírodních zdrojích rozvojových zemí. Občanské iniciativy z rozvojových zemí hodlají na tuto skutečnost upozorňovat. V této souvislosti ustavily "Klub věřitelů ekologického dluhu", který má být nástrojem k dosažení toho, aby bohatý Sever tento dluh uznal.

    Panelisté: Farida Akhter (Ubining, Bangladéš), Isaac Osuoka (Environmental Rights Action, Nigérie), Lorenzo Muelas (Indigenous Movement of Colombia), Joan Martinez Alier (The Institute for Third World Ecological Studies)

    Moderátor: Aurora Donoso, (FoE Ekvádor)

    Světová banka, nebo světový kotelník?
    20.00-22.00 hod.

    Diskuse o celosvětových a místních důsledcích těžby a investic SB do ropy a další fosilních paliv. Od přijetí Konvence o klimatu v roce 1992 pokračuje banka dále v investicích do fosilních paliv. Emise CO2 jsou přitom jednou z hlavních příčin globálního oteplování, jednoho z hlavních ekologických problémů dneška. Panel bude diskutovat potřebu změny energetické politiky směrem k podpoře obnovitelných zdrojů a zvyšování energetické účinnosti.

    Panelisté: Francesco Martone (Reform thč World Bank Campaign, Itálie), Agus P. Sárí (Pelangi, Indonésie), Petr Hlobil (CEE Bankwatch Network, ČR)

    Moderátor: Miroslav Kundrata (Nadace Partnerství, ČR)

    Videofestival: pondělí 25.9. 2000

    15,00 - 17,00 hodin

    "The Price of Power" - "Cena energie"; délka: 30 minut

    Uhelná tepelná elektrárna v Singrali v Indii zatím donutila k přestěhování 390 tisíc obyvatel. Film představuje vlny odporu, politické pozadí a úplatkářství.

    Experti: Ophelia Cowell (Thé Transnational Institute, Holandsko), Raajen Singh (Indie)

    17,30 - 19,30 hodin

    "The Dammed" - "Přehrazeno"; délka: 20 minut

    Myšlenku mamutích přehrad stále více průmyslových zemí opouští. Obrázek ministra vnitra Spojených států s kladivem na koruně přehrady, kterak se chystá započít její likvidaci, není tak dávnou minulostí. Ve třetím světě je ovšem situace jiná. Světová banka kvůli přehradám stále nechává nemilosrdně vystěhovávat stovky tisíc místních obyvatel a ničí ekologii velkých i malých vodních toků. Tento film zachycuje odpor a protesty místních a přibližuje nesmyslnost výstavby nových velkých přehrad.

    "The New Water Apartheid" - "Vodovodní apartheid "délka: 17 minut Projekt zásobování vodou Lesothská vysočina na jihu Afriky je prolezlý korupci a porušováním demokracie a lidských práv. Tento film přibližuje historii, vlivy na životní prostředí a jejich posuzování, politické pozadí, porušování demokracie. Učebnicový příklad špatného projektu.

    Expert: Thabang Kholumo (Lesotho)

    20,00 - 22,00 hodin

    "Two Trevors" - "Dva Trevorové"; délka: 35 minut Dokumentární film o dvojici členů jihoafrické vlády, jejichž názory na fungování a perspektivy Světové banky a MMF jsou zcela odlišné. Trevor Ngwane je socialistický laděný humanista, který má zkušenosti s pouličním životem, s organizováním odboru, studentského hnutí i Afrického národního kongresu. I Trevor Manuel, ministr financí, je bývalým aktivistou, byl ovšem nedávno jmenován předsedou Rady ředitelů MMF a Světové banky. <ú>Experti: Trevor Ngwane (Jižní Afrika), Ben Cashdan (filmový režisér) hr< Fórum "Jiná zpráva (24.-27.9.)je společnou iniciativou organizací CEE Bankwatch, Přátel Země a Jubilee 2000. Jeho cílem je zapojit veřejnost do diskusi o otázkách souvisejících s mezinárodními finančními institucemi, jejich investičními projekty, zhoršováním sociální situace a stavu životního prostředí a s globalizaci.

    Je přenášeno a archivováno na internetu: www.globalizace.ecn.cz/stream

    Podrobnosti:

    www.bankwatch.org/wb-prague

    Pavel Přibyl (tiskové centrum Lublaňská 18), 22511075, 0604 207 302

    Petr Hlobil 0603 15 43 49

    Alena Mejstříková (v Městské knihovně) 0605 859515


    Tisková konference: Děti Země žádají Světovou banku o moratorium na úvěry pro těžbu nerostných surovin

    Přátelé Země - největší mezinárodní sdružení ekologických organizací se členy v 66 zemích pořádají v pondělí 25.9. tiskovou konferenci pod širým nebem, na které bude informovat o kampani, žádající Světovou banku o moratorium na půjčky do těžby nerostných surovin.

    Ekologické organizace prosazují moratorium na  nové úvěry Světové banky zaměřené na  těžbu nerostných surovin.

    Reagují tak na neúspěšné snahy o  reformu těžebních a  energetických programů banky. Nedávné kontroverze nad řadou velmi problematických projektu v těchto oblastech dominují rovněž diskusím mezi zástupci ekologických organizací a úředníky banky v Kongresovém centru.

    KDY: pondělí 25. září, 11:00 hodin

    KDE: terasa v  prodloužení Lublaňské ulice, v  parku vedle parkoviště u vinohradského konce Nuselského mostu. Rovněž je možné přijít v  10:45 do tiskového střediska ekologických organizací, Lublaňská 18 (asi 5 minut pěšky že stanice metra I.P. Pavlova), odkud bude zajištěn doprovod na místo.

    VYSTOUPÍ:

    Ricardo Navarro, předseda, Přátelé Země

    Natalia Ablová, Bureau of Human Rights and Rule of Law, Kyrgyzstan

    Emmy Haffildová, Přátelé Země Indonésie

    Andrea Durbinová, Přátelé Země USA

    kontakt:

    Jon Corsiglia, mobil 0044-7971-617811 (anglicky)

    Jennifer Kellyová 0044-7967-678097 (anglicky)

    Pavel Přibyl 0604-207302 (český i anglicky)


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|