úterý 26. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Praha:
  • Plány antikapitalistických demonstrantů zablokovat jednání MMF prozrazeny policii (Daily Telegraph) Zasedání MMF:
  • Likvidovat MMF a Světovou banku je kontraproduktivní (Guardian)
  • Protest a policejní násilí (Inpeg) IVVM:
  • Co si myslí čeští občané o globalizaci a směřování světového vývoje Rada ČT:
  • Miloš Rejchrt, člen Rady ČT si stěžuje Radě na generálního ředitele České televize Základní lidská slušnost:
  • Proč musejí těhotné ženy stát na úřadech? (Daniela Pilařová) Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje UK:
  • Nesouhlasíme se špatným návrhem na vytvoření nových okresů: s tímto projektem ministerstva vnitra nemáme nic společného Oznámení:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v úterý 26. září (CEE Bankwatch Network, Milostivé léto a Přátelé Země) Volby v Srbsku:
  • Čekání na výsledek (Ivan Hoffman) Sport a Polsko:
  • Líbat zemi (Ivan Hoffman) Reakce:
  • V Británii jsou také nepříjemní imigrační úředníci (Jan Chleboun)

    Kompletní Britské Listy


    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

    Aktualizace, úterý 23.00

    Česká policie užívá civilních provokatérů, oblečených jako anarchisté

    Štěpán Kotrba informuje z Václavského náměstí, úterý 22.45

    Prošel jsem Václavské náměstí a musím říct, že je situace velmi vážná. Policie ztrácí nervy, policistů začíná být málo, protože se jejich síly tříští na řadu lokalit. Policie nezvládá dav a dav krytý tmou začíná být agresivní. V momentě, když jsou policisté v ucelené jednotce, zastrašují lidi a provádějí násilné obsazení prostoru.

    Co je horší, a to je závažný problém, a už jsme o tom informovali občanskou právní hlídku, je že, v Opletalově ulici 16 je skrytý prostor policie, kde funguje jednotka zhruba patnácti maskovaných jedinců, kteří vystupují jako anarchisti, Jsou to naprosto skrytí, tajní policisté bez čísel, bez ničeho. Jejich oblečení je kanady, džíny, vytahané svetry, palestina přes obličej. Vypadá to na zvláštní jednotky ministerstva vnitra, pod ochranou uniformovaných policistů přiváděli tři zatčené do auta, a rozbíhali se za dalším lovem. Kolega Luboš Wišniewski byl svědkem toho, že se jeden z těchto lidí násilí aktivně účastnil.

  • Takže jsou to taky provokatéři?

    To znamená, že jestli policie používá těchto metod - Jsou to lidé, kteří mohou působit i jako provokatéři. Mohou působit mezi demonstranty, vytipovávat osoby a zatýkat je. V každém případě jsou to pracovníci ministerstva vnitra v civilu, neoznačení identifikací, konající stejné násilí jako demonstranti. Tedy, jak lze rozlišit pravého demonstranta od příslušníka těchto pseudojednotek, které můžou vyprovokovat i to násilí a samy ho iniciovat.

  • To je jak v nějaké Havlově hře - aby se dostali blízko k demonstrantům, dělají to, co demonstranti?

    Ano, dá se to tak také říct. Sídlo mají naproti budově ČTK v jednom průjezdu, který je krytý mříží. Považuju to za dost velký morální průšvih, protože je vidět, že policie si není jistá v kramflecích. Pokud používá takovýchto metod a takovýchto lidí, má problém, který nezvládá řešit. Jestliže policie neumí řešit standardními prostředky státu takovéto mimořádné situace a dopouští se nekorektností, není to ospravedlnitelné ničím.

    Kdyby bylo policistů desetkrát více, kdyby povolali i vojenské jednotky, tak by mi to bylo příjemnější, protože by vystupovali civilizovaně a obsadili by prostor množstvím. Demonstranti v poledne neprošli přes Nuselský most proto, že byl profesionálně obsazen. Byl obsazen v nejužším místě obrněnou technikou a lidským štítem před ním. A nikdo z demonstrantů se na mostě nedopustil, až na malé excesy, které máme nafocené, žádného útoku. Byla to blokáda. Ale v tuto chvíli je to pouliční válka. A to je smutné, protože to o této republice něco říká.

    V centru Prahy je to nyní opravdu nebezpečné, vybuchují oslepující granáty, slzný plyn, psi, dobrmani, vlčáci. A policisté ztrácejí nervy. A budou je ztrácet čím dál víc, čím víc se bude blížit ráno. Největší krváky se dají očekávat někde v parcích k třetí hodině ranní. Tam budou totiž cítit policisté převahu a budou se chovat brutálně. V tuto chvíli - když jsou v jednotce - chovají se daleko agresivněji než když jsou jako jednotlivci. A to bohužel i vůči žurnalistům. Přestávají respektovat novinářské akreditace než ty, které patří měnovému fondu.


    Aktualizace, úterý 26.9. 20.30: Fotografie z dnešních demonstrací v Praze

    Fotografie z pražských protiglobalizačních protestů

    21.30: V důsledku výpadku elektrického proudu není dočasně server, na němž jsou tyto fotografie umístěny, k dispozici. Omlouváme se a doufáme, že závada bude brzo odstraněna.

  • Ve spolupráci se Štěpánem Kotrbou a agenturou Tendence zde(klikněte na ikonu) zveřejňujeme každý den nové fotografie z pražských antiglobalizačních protestů (Každou fotku zvětšíte kliknutím na ni; fotky mají popisky, které se objeví, když na jejich malou verzi přesunete myš):
    E-PHOTO OF PRAGUE S26
    global ANTIGLOBAL
    sobota 23.9.  neděle 24.9.  pondělí 25.9.  úterý 26.9.  středa 27.9.  

    úterý 26.9. - první část (tabulku budeme aktualizovat)
    © foto: Luboš Wišniewski jr. (W)
    © foto: Štěpán Kotrba (K)
    Přidejte ikonu na své stránky
    Podmínky užití díla
    end user licence agreement
    další informace najdete na těchto stránkách:

    • České Noviny  ČTK
    • GLOBALIZACE - ECN
    • INPEG
    • NESEHNUTÍ
    • Bretton Woods Project
    • Global Day of Action S26
    • Českomoravská konfederace odborových svazů
    • IMF - MMF
    Co se bude dít?

    ČN: Program akcí
    INPEG: Countersummit 2000 22.-24.9.
    ČN: Nahlášená shromáždění v Praze
    Bankwatch: Program akcí
  • Aktualizace, úterý 20.30: Reportér EkoListu po šesti hodinách propuštěn.

    PRAHA - Reportér EkoListu Jan Bouchal, který byl zatčen Policií ČR dnes kolem 13:00 v ulici na Bučance, byl po více než šesti hodinách propuštěn. Policisté ho nejprve drželi s pouty na rukou v policejním voze a později v cele předběžného zadržení. V okamžiku propuštění mu bylo sděleno, že byl předveden k podání vysvětlení jako možný svědek trestného činu.

    Policie mu sdělila, že v případě, že mu byl při zadržení poškozen digitální fotoaparát, či jiná technika, má kontaktovat Ministerstvo vnitra ČR.

    Jan Bouchal podal redakci EkoListu tuto zprávu z místního oddělení Policie v Soukalově ulici.

    Jan Bouchal byl zadržen při fotografování potyčky mezi demonstranty a Policií ČR, přestože byl vybaven vestou pro tisk, kterou vydávala sama Policie ČR. Policisté našeho redaktora napadli fyzicky a slovně, kopali ho a pravděpodobně mu rozbili fotoaparát.

    Redakce EkoListu požaduje omluvu Ministerstva vnitra, uhrazení škod a vyšetření celého incidentu. V současné době zvažuje právní kroky proti Polici ČR a Ministerstvu vnitra.

  • Aktualizace, úterý 19.15:

    Hovoří fotograf Luboš Wišniewski:

    Demonstranti házeli dlažebními kostkami a zapalovali ohně na ulicích, a dělali zátarasy - kostky z chodníku dostávali krumpáčem - a na druhé straně policisté rozhazovali dýmovnice se slzným plynem a házeli dělobuchy, stříkali vodním dělem. To bylo v Nuslích ještě před hodinou, před dvěma hodinami. Bylo tam i nějaké auto, zlikvidované, obrácené na střechu. Skončilo to u železničního mostu a celkově to pokračovalo pořád podél trati, směrem do Nuslí, až ke zdi pod Vyšehradem. Ke Kongresovému centru se demonstranti, co já vím, nedostali. Prý ještě jeden útok byl veden zezadu na Pankráci, u hotelu Fórum. Prý nejhorší to bylo v Nuslích. Co jsem slyšel, bylo asi kolem 58 zraněných policistů.

    Podrobný přehled událostí v Praze za celý den, chronologie vždy po několika minutách, je na adrese http://www.mfdnes.cz/mmf_online.htm

    Fotografie z Prahy z dnešního dne zveřejníme ještě dnes večer, první přibližně do hodiny.

  • Aktualizace, úterý 26.9. 18.00: Organizátoři fóra Jiná zpráva odsuzují násilí, volají po dialogu.

    Ekologické a humanitární organizace, jež se vyslovují ke Světové bance a MMF, odsoudily dnešní násilné střety mezi radikálními skupinami a policii v Praze.

    Organizátoři veřejného diskusního fóra Jiná zpráva, CEE Bankwatch Network, Přátelé Země a Milostivé léto 2000, podporují požadavky na urychlenou reformu Světové banky a Mezinárodního měnového fondu. Jsou přesvědčení o právu vyjádřit názory prostřednictvím demonstrací.

    Zároveň ale ostře odsuzují zneužití protestu některými skupinami, které se rozhodly pro násilné střety s policií. Jsou přesvědčeni, že takový přístup ztěžuje snažení o pozitivní reformu obou institucí či odpis zahraničního dluhu rozvojových zemí.

    Organizátoři veřejného fóra zvou každého, kdo si přeje poznat kritické názory na práci Světové banky a Mezinárodního měnového fondu, na jeho závěrečnou část. Zástupci ekologických a  humanitárních organizací zde budou diskutovat s viceprezidenty banky a fondu o budoucí roli obou institucí.

    Místo a čas konání: středa 27. září, 10-13 hodin, evangelický kostel U Salvátora

    kontakt:

    Petr Hlobil, CEE Bankwatch Network, 0603-154 349

    Aktualizace v úterý 15.30: Jak to vypadá na pražských demonstracích

    Rozhovor se Štěpánem Kotrbou z linie dotyku demonstranti-policie

    Stojím před Nuselským mostem, na linii dotyku, v podstatě na vjezdu na Nuselský most. Je 15.20. V podstatě až na občasné potyčky je klid. Policie se drží v tuto chvíli už ve čtyřstupu, přes celou vozovku, s dvojitou hradbou.

  • Kolik je asi demonstrantů, kolik je asi policistů?

    Dá se to dost těžko odhadnout, je to několik tisíc, počet se plynule mění. Policistů je řádově tak 200, ti, co jsou v linii prvního sledu, za nimi je napříč vozovkou obrněný kolový transportér, za nimi dvě obrněné tatry s vodními děly a za nimi další druhosledové jednotky.

  • V BBC měli v 15 hodin zprávu, že pár lidí hodilo Molotovovy koktejly, takže policisti začali hořet a museli je hasit. To jste neviděl?

    Vzhledem k tomu, že je vidět jen na jednu polovinu vozovky, tak ne. Ale dole v Nuslích se začalo docela intenzivně kouřit kouř stoupá zhruba do 100 metrů, buď jsou to dýmnovnice, anebo někde začalo hořet.

  • Policejní varování jsou podle BBC stále přísnější. Je to pravda?

    Vzhledem k tomu, že jim není rozumět, tak nevím.

    Reportáž o násilných střetech mezi policií a demonstranty v Praze, s fotografiemi (a plánem města, s hrubými chybami v češtině), je v angličtině na stránkách BBC zde.


    Aktualizace úterý 16.30:

    Redaktor EkoListu zatčen

    PRAHA - Při fotografování potyčky mezi demonstranty a Policií ČR v ulici Na Bučance byl dnes kolem 13:00 Policií ČR napaden redaktor EkoListu, přestože byl vybaven vestou pro tisk, kterou vydávala sama Policie ČR. Policisté našeho redaktora napadli fyzicky a slovně, přestože se prokázal novinářskou průkazkou, kopali ho a pravděpodobně mu rozbili fotoaparát. V současné době je spolu s jednou belgickou novinářkou spoután v policejním vozidle.

    Redakce EkoListu se okamžitě obrátila na tiskové oddělení Policie ČR a Občanské právní hlídky se žádostí o pomoc.

    Redakce EkoListu považuje napadení svého redaktora Policií ČR za  hrubý útok na svobodu tisku.

    EkoList je měsíčník o životním prostředí, EkoList po drátě (http://www.ekolist.cz) je internetový deník o životním prostředí.

    EkoList po drátě i EkoList vydává občanské sdružení BEZK. Cílem BEZku je šíření objektivních informaci o problematice životního prostředí a jeho ochrany.

    http://www.ekolist.cz

    Kontakt a bližší informace: BEZK, Malířská 6, 170 00 Praha 7, tel.: 02/333 815 46, fax: 02/333 82 252, e-mail: ekolist@ecn.cz

    Jakub Kašpar

    Vedoucí redaktor zpravodajství, 0607/517 170, jakub.kaspar@ecn.cz


  • Exkluzivní glosa k události dne pro Britské listy. Poklidnou, ba idylickou povahu mělo slaňování demonstrantů, kteří vyvěsili z Nuselského mostu několik transparentů. Jedna skupina policistů zdvořile upozorňovala novináře, aby si počínali obezřetně (pozor, padají demonstranti!), druhá, přítomná na mostě, s nimi vyjednala podmínky smíru (vy slaníte, my vás nezatkneme), a třetí, zčásti v civilu, je ihned po sestupu zatkla a odvlekla do automobilů. K jediné škodě na majetku došlo, když policistka ve voze odvážejícím jednoho z demonstrantů nacouvala do jiného policejního auta, ač ji na jeho přítomnost upozorňovalo nejen zpětné zrcátko, ale i jeden z kolegů. Nu což, daňoví poplatníci škodu (minimální, možná dokonce nulovou) rádi zaplatí; buďme rádi, že nedošlo ke škodám na zdraví a na životech, což by se při míře "vycvičenosti" této specialistky mohlo lehce stát. --- Fotografie z akce přineseme v zítřejším vydání Britských listů. (TP)

  • Z pražských demonstrací. Aktualizace v úterý ve 12.30. Demonstranti, odhadem prý kolem 20 000, blokovali centrum Prahy (Žitná ulice). Policisté se chovali korektně a sdílně. K pískající demonstraci se přidávalo množství chodců a čumilů a přítomno bylo také mnoho novinářů, kteří se svými bundičkami s nápisem PRESS šli před demonstrací a tak vytvářeli pro demonstranty nechtěně před policií obranný štít, informuje přímo z místa Štěpán Kotrba.


  • Chotěbuz: Provoz na hranicích stále zastaven . Do nočních hodin byl včera i přes celodenní intenzivní vyjednávání neprůjezdný česko-polský hraniční přechod v Chotěbuzi na Karvinsku. Kvůli nespokojenosti s prací českých celníků ho o uplynulém víkendu zablokovali polští řidiči nákladních vozidel.

  • Česká veřejnost schvaluje řadu kritických názorů odpůrců globalizace. Ukázal to průzkum Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM) ze začátku září. Viz dnešní číslo Britských listů.

  • Vláda Miloše Zemana má u lidí stejnou důvěru jako někdejší vlády Václava Klause a Josefa Tošovského. V září 1997 věřilo Klausově koaliční vládě 35 procent lidí, Tošovského dočasná vláda měla v červnu 1998 podporu 39 procent občanů a letos v září podle Institutu pro výzkum veřejného mínění důvěřovalo kabinetu ČSSD 38 procent obyvatel.

  • Znovu nenapodobitelný Bohumil Klepetko. Výjimečným zážitkem je v těchto dnech sledování Událostí České televize. Zářící a usměvaný Bohumil Klepetko informuje vstřícně a přeúslužně o setkání mocných v kongresovém centru, reportéři ČT tam vystupují před kamerou ve svých nejlepších oblecích, Česká televize projevuje intenzivně své lokajství - konec konců, jsme v malé zemi, a tak se musíme před mocnými klanět, že? A pak se námět zpravodajství zpřísní, Klepetkovi ztvrdnou rysy, zaujme tělem obrannou pozici a začne hovořit o demonstrantech v pražských ulicích. Nemohl by vysvětlit někdo tomuto šéfovi zpravodajství ČT (!) že moderátor nemůže projevovat své osobní sympatie vůči té či oné zprávě, kterou zrovna čte, ani výrazem tváře ani postojem těla? Je to směšné.

  • My si můžeme do naší České republiky vpustit či nevpustit koho chceme, konec konců západní imigrační úředníci jsou také často nepříjemní, a západní novináři jsou nedůvěryhodní - věříme našim orgánům. To byly reakce, které přišly na shrnutí článku z Observeru o tom, že české úřady zabránily vstupu do země tisícům demonstrantů. Tak například Sylva Šporková z Lidových novin napsala:

    Vážený pane Čulíku, jste přísným kritikem českých médií, a to hlavně v případě, zveřejní-li nepravdivou, navíc emotivně laděnou informací. Budete stejně tak kritizovat i list Observer a autorku Amélii Hill, která píše o TISICÍCH demonstrantů nevpuštěných na území ČR? V ČTK je zpráva, že podle údajů ministerstva vnitra nebylo na naše území od 10. 9. do 24. 9. do 17.00 nevpuštěno 287 osob - z toho 119 Nemců a jen 16 občanů Velké Británie. To vůbec neodpovídá titulku a celkovému vyznění článku - těch necelých300 lidí asi protesty nijak neovlivní (natož pak zastaví). Že by byla neobjektivní i anglická média, dávána Vámi nejednou za vzor?

    Ten nacionální podtext ve vztahu k novinářům i pohraniční policii je zajímavý ("my jsme přece nejméně tak dobří jako v zahraničí" - čili "i jinde dělají politováníhodné věci, tak proč ne my"?) ale na dopisu Sylvy Šporkové je zajímavé ještě něco jiného. Nemám naprosto žádné iluze o spolehlivosti britských novinářů, nic nevím o autorce zmíněného článku a vím moc dobře, že píší-li britští novináři nikoliv o domácích britských, ale o zahraničních tématech, bývá jejich spolehlivost a orientace v tématu (jako ostatně u novinářů kdekoliv na světě) podstatně horší. To, co chválím, je způsob, jímž píší britští novináři většinou o domácích tématech. - Ale na dopise Sylvy Šporkové mě zaujala její nevinná pevná důvěra v informaci, kterou vydalo prostřednictvím ČTK české ministerstvo vnitra. Vždycky jsem předpokládal, že novinář nesmí spoléhat na informace, které mu sdělí úřady, musí si je nacházet a ověřovat z vlastních zdrojů. Sylvo Šporková, vy skutečně věříte bez dalšího ověřování oficiálnímu prohlášení českého ministerstva vnitra, že počet nevpuštěných osob do ČR byl v tomto období takto nízký? Já se stavím s ostražitostí k informacím z obou zdrojů. Ale shodou okolností i jiný list, tentokrát konzervativní Daily Telegraph, psal včera znovu o "tisících" demonstrantů, nevpuštěných do ČR, viz dnešní vydání BL. A o tom, že v italském vlaku, který byl zdržen na rakousko-českých hranicích, bylo do země nevpuštěno 18 osob, přestože se v českých médiích hovoří o čtyřech. Zavolal jsem Viktoru Pioreckému z Inpegu a ten potvrdil, že Daily Telegraph to má správně: šlo skutečně původně o 18 osob, z nichž většina musela opustit vlak ještě na rakouském území.

    A ještě jedna věc mě fascinuje: čtenáři nadávají Observeru za to, že britští imigrační úředníci zabraňují Čechům ve vstupu do Británie - (tak co by nyní čeští pohraničníci nemohli západním občanům dělat totéž!) Nevím ovšem, co má list Observer společného s britskými imigračními úředníky - politováníhodnou britskou imigrační praxi Observer kritizoval nesčetněkrát.

  • Jak je to s šedesátiprocentním podílem Vladimíra Železného v CET 21. Někteří čtenáři poukázali na to, že nynější šedesátiprocentní podíl Vladimíra Železného neodpovídá jeho původnímu finančnímu vkladu. To je pravda, jenže původní finanční vklad do firmy nemá naprosto nic společného s tím, kdo nyní má jaký podíl v této firmě. Následovaly totiž složité majetkové přesuny (o nichž Britské listy průběžně informovaly) a nynější stav je výsledkem. Důležité je, jak se zdá, že není pravda, když Železný tvrdí, že nemá ve společnosti CET 21 majoritní vliv. Psali jsme o tom včera.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

    Plány antikapitalistických demonstrantů zablokovat jednání MMF prozrazeny policii

    Tato zpráva vyšla včera v britském konzervativním deníku Daily Telegraph.

    Plány antikapitalistických demonstrantů narušit vrcholnou schůzku MMF a Světové banky v Praze byly prozrazeny policii, konstatovali v neděli organizátoři protestů.

    Zatímco byly hranice České republiky hermeticky uzavřeny tak, že se do země podle odhadů nedostalo až 20 000 zahraničních aktivistů, včetně 1000 Britů, hlavní protestní skupina zveřejnila plán na obklíčení čelných světových finančníků v konferenčním středisku, k němuž má dojít v úterý. Akce pravděpodobně způsobí blokádu českého hlavního města. Jeden organzátor, Martin Shaw, 35, absolvent Nottingham University, přiznal, že tajní policisté se pravděpodobně dozvěděli mnoho podrobností o této plánované akci.

    Uvedl: "Předpokládáme, že jsme byli infiltrováni policí a že už polici zná naše plány." Avšak zpochybnil, zda tyto informace napomohou úřadům udržet v úterý město v pohybu. Policie a demonstranti si spolu hráli po městě o víkendu hru na kočku s myší, ale většina střetnutí probíhala bezkonfliktně. Avšak policisté znovu varovali tisíce radikálů, kteří se shromáždili v centru Prahy, aby se nepokoušeli vrcholnou schůzku narušit.

    Mluvčí, kapitán Eva Brožová, uvedla: "Pokud se pokusí zablokovat ulice, budeme muset jednat." Asi 11 000 policistů, včetně jednotek zásahové policie, v neděli zaujalo svá místa. Ulice, na nichž je obyčejně množství turistů, byly téměř prázdné a na každém rohu stály skupinky policistů. "Tito policisté mi připomínají komunismus. Je jich tolik, všichni jsou z toho nervózní," řekla Hana Syslová, 41, učitelka, která žije nedaleko konferenčního střediska.

    Mnoho demonstrantů zastupuje levicové a radikálně ekologické organizace z Británie, z Německa, z Holandska, z Itálie a ze Spojených států. Vytvořili volnou alianci, která chce svrhnout kapitalismus. Martin Shaw, anarchista, konstatoval: "Všichni jsme zdisneyfikovaní. Lidi nemají volbu, jak žít. Chceme jim poskytnout alternativy."

    Předchozí protesty vyvolaly nepokoje během vrcholné schůzky Světové obchodní organizace v Seattle, způsobily chaos v Londýně o letošním prvním máji a ochromily letos v září Světové hospodářské fórum, které se konalo v Melbourne. Podle hrubého plánu, které schválila radikální střechová organizace Inpeg, se shromáždí demonstranti zítra na pražském Mírovém náměstí a pak vytvoří tři skupin. Policie se v neděli snažila dál zabraňovat protestům. Vlak s 500 italskými demonstranty byl zadržen na česko-rakouské hranici.

    Úřady konstatovaly, že vlak nesmí projet do České republiky, pokud neopustí vlak 18 osob, které jsou na černé listině. Dalším 600 zahraničním demonstrantům byl odmítnut v posledních několika dnech vstup do země. V ústředí protestů v bývalé loděnici se v neděli shromáždili mladí lidé k diskusím o protestních plánech. Mezi transparenty, kritizujícími nerovnost a chtivost po penězích si vyměňovali historky z předchozích demonstrací a pojídali vegetariánské potraviny.

    Poznámka JČ: Zaujalo mě, proč Daily Telegraph píše o 18 aktivistech v italském vlaku, kteří nebyli vpuštěni do ČR a české sdělovací prostředky jen o čtyřech. Že by novinářská kachna? Zatelefonoval jsem Viktoru Pioreckému z Inpegu a ten Britským listům potvrdil, že šlo skutečně o 18 aktivistů, většina z nichž musela skutečně vlak opustit, kvůli různým údajným nesrovnalostem v pasech atd., avšak většina z nich zřejmě už na území Rakouska - po jejich odstranění z vlaku se posléze vyjednávalo už jen o čtyřech osobách.


    Globalizace a pražské zasedání: Najednou chtějí všichni zasahovat do ekonomiky

    Shrnujeme komentář Larryho Elliota ze včerejšího deníku Guardian.

    Skutečnou námitkou proti těm, kteří chtějí zlikvidovat dnešní mezinárodní systém, je to, že nemají vůbec představu čím ho nahradit. Mlhavá touha po předindustriální utopii se možná líbí bohatým ekologickým rozmazlencům z horních deseti tisíc, pro něž je největší tragédií, když jim nepřijde dvakrát týdně zahradník, ale to je politika základní školy a nikoliv reálný svět. Demonstranti mají nyní šanci globální instituce zreformovat, a neměli by ji promarnit.

    Mnoho se událo od té doby, co byly ulice Seattle koncem minulého roku plné pořádkové policie. Tehdy rozhodovali na ulicích demonstranti, zatímco se ministři obchodu hašteřili v konferenčním středisku. V Praze se zatím protiglobalizační síly vůbec neprojevily, a tak se mohli ministři ze skupiny G7 chopit sami iniciativy.

    Náhle už nejsou zásahy do ekonomiky sprostým slovem. Páteční rozhodnutí skupiny G7 podpořit hodnotu eura a akce během víkendu, jejichž cílem má být snížení cen ropy, částečně odrážejí skutečná znepokojení ohledně toho, co hrozí globálnímu hospodářskému růstu v důsledku měnové nerovnováhy a rostoucích cen ropy. Také to ale podtrhuje vítaný návrat k aktivističtějšímu přístupu.

    Cynickým názorem by bylo, že Západ umí jednat, když je to v jeho zájmu. Americká podpora vůči iniciativě na snížení hodnoty dolaru byla vyvolána ostrou kritikou Clintonovy vlády od multinacionálních společností, které jsou nespokojené, že slabé euro znamená nízké příjmy z jejich vývozu do Evropy. Ale když požadoval kanadský ministr financí Paul Martin, aby věřitelské země podpořily moratorium na splácení dluhů z nejchudších zemí světa, nebyl v tom zjevný sobecký motiv.

    Význam oněch akcí, k nimž došlo v pátek a v sobotu, je v tom, že legitimují zásahy i v dalších sférách, od obchodu až po životní prostředí. Jakmile bylo jednou přijato, že trh musí být spravován silnými a efektivními institucemi, otevírá se celá řada možností. Tvůrci politiky si za posledních čtrnáct dní bolestně uvědomili, jak lehké je to, aby součinnost nedostatku pohonných paliv a tzv "just-in-time production" (objednávání minimálního množství zásob až na poslední chvíli) naprosto ochromila moderní hospodářství. Nyní jsou všichni daleko více ochotni - individuálně i kolektivně - napravovat nedokonalosti trhu i tržní selhání.

    Zpráva MMF o stavu světového hospodářství za poslední půl rok, která byla zveřejněna minulý týden, poskytla vynikající přehled nynější situace. Černé mraky, které se nad světovou ekonomikou shromažďovaly před dvěma lety, se rozptýlily, ale Fond varuje, že by mohly vzniknout nové, zejména v důsledku "špatné koordinace kursů čelných světových měn" a v důsledku vysoký cen ropy. Jiný šok by mohl vyvolat náhlý pád vysoce nadhodnocených cen akcií v USA.

    (...)

    Trh bude zkouškou nynější rozhodnosti skupiny G7. Je velmi důležité, aby světové úřady v této zkoušce obstály. Zasahování do ekonomiky není jako hra v poker, kde je možno skončit brzo: jakmile začnete hrát, musíte to vydržet až do konce. Je sice pravda, že proudy investic ukazují, že investoři mají obrovskou důvěru ve Spojené státy, ale existuje zároveň dlouhá historie investorů, kteří investovali obrovské částky do určitých zemí právě v okamžiku, kdy se tam chystala vzniknout hospodářská stagnace. Rostoucí ceny ropy jsou další komplikací, protože vyvolávají pokles reálných příjmů v době, kdy je trh práce ve Spojených státech velmi těsný. Dojde k vzrůstu inflace, pokud se pokusí zaměstnanci získat odškodné za pokles své kupní síly vyžadováním vyšších platů. To by znamenalo, že by musely dále stoupnout úrokové míry, což by ještě přiblížilo všeobecný krach. (...)

    Takže jestli vidí nyní Spojené státy, že by bylo rozumné podniknout určité koordinované akce na celosvětovém jevišti, tím lépe. Nyní je právě čas na to, aby ti, kdo silně naléhají na zrušení dluhů rozvojových zemí, na zavedení spravedlivějších pravidel mezinárodního obchodu, na zavedení demokratičtějšího systému mezinárodní vlády a na reformu Světové banky i MMF, aby zdvojnásobili své úsilí.

    Globalizace vytvořila vlastí opozici v celé řadě nevládních organizací, které efektivně odhalují slabosti a nedostatečnost nynějšího mezinárodního pořádku. Tyto nevládní organizace mají pravdu, že je nutno ještě podniknout mnohé, aby došlo ke zvládnutí výstřelků globálních finančních trhů, aby bylo ochráněno životní prostředí a odstraněna chudoba v rozvojovém světě. Celá řada katastrof - finančních, politických i ekologických - které začaly v Thajsku v roce 1997 a vyvrcholily v Seattle - tento argument jen podtrhly.

    Některé tyto argumenty ale jaksi nedocházejí těm, kteří přijeli do Prahy v naději, že stačí Světovou banku a Mezinárodní měnový fond zrušit jako první etapu ukončení globalizace.

    I jako základní koncept je tento plán nesmyslný, protože skutečnou moc ve světové ekonomice mají ministři financí a guvernéři ústředních bank skupiny G7, nikoliv byrokraté v institucích, které vznikly v Bretton Woods (Světová banka a MMF). Banka a Fond pracují pro země skupiny G 7 v podstatě stejně, jak pracuje Úřad vlády pro kabinet - tyto instituce jen realizují rozhodnutí, učiněná jinde. Vykonávají jen příkazy svých velkých akcionářů - skupiny G7. Kdyby někdo začal argumentovat, že by na tom Británie byla líp, kdyby se zrušila její byrokracie, její státní služba, by byl rychle odmítnut, a to zcela právem.

    Avšak skutečnou námitkou proti těm, kteří chtějí zlikvidovat dnešní mezinárodní systém, je to, že nemají vůbec představu, čím ho nahradit. Mlhavá touha po předindustriální utopii se možná líbí bohatým ekologickým rozmazlencům z horních deseti tisíc, pro něž je největší tragédií, když jim nepřijde dvakrát týdně zahradník, ale to je politika základní školy a nikoliv reálný svět. Demonstranti mají nyní šanci globální instituce zreformovat, a neměli by ji promarnit.


    Protest a policejní násilí

    (Tisková zpráva INPEGU)

    PRAHA - Dne 25. září se konala na Nuselském mostě poklidná přímá akce protestující proti politice Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Ačkoliv šlo o protest naprosto nenásilný a poklidný, při kterém se demonstranti dopustili maximálně přestupku, policie odpověděla hrubým násilím a porušováním zákona.

    Tři aktivisté dnes odpoledne vyvěsili transparent z Nuselského mostu a zavěsili se na lana, kde měli v úmyslu zůstat do 26. září a podpořit tak demonstrace proti MMF a SB. Jednalo se o dva Poláky a jednoho Američana, kteří se tak rozhodli vyjádřit svůj názor. Odpověď Policie ČR však byla naprosto neadekvátní, násilná a v rozporu se zákonem.

    Nejprve byli zavěšení aktivisté přesvědčeni, že když opustí své pozice, nebude proti nim vyvíjena žádná aktivita a budou moci odejít. Ti uvěřili a skutečně se spustili dolů, dole však čekalo nemilé překvapení v podobě několika desítek policistů (většinou neuniformovaných), kteří se na aktivisty doslova sesypali a násilně je odvlekli asi třicet metrů do připravených aut. Neuniformovaní policisté se při zásahu nelegitimovali, neudali ani důvod zadržení a chovali se neadekvátně násilně, tím několikrát porušili zákon.

    Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) považuje toto chování policie za naprosto nepřijatelné. Policejní zvůle se tak rozrůstá do rozměrů, které měla před listopedem 1989. Jasným důkazem politického pozadí policejního zásahu byla výpověď přihlížejícího svědka, který dosvědčil, že když na tom stejném místě před pěti lety trénovali slaňování, byla jim policií dána pokuta 200 korun, nikdo je nikam surově nevláčel, nikdo je násilím nenakládal do aut a neodvážel na utajovaná místa.

    INPEG požaduje vysvětlení události a dohnání policejních představitelů k odpovědnosti. Další aktivity INPEGu budou následovat.


    Institut pro výzkum veřejného mínění:

    Co si myslí čeští občané o globalizaci a směřování světového vývoje

    Zářijové šetření IVVM proběhlo ve dnech 4. - 11. 9. 2000 na reprezentativním souboru 1028 osob ve věku od 15 let. Rozbor sociodemografických skupin se ve zprávě uvádí jen v případě statisticky významných hodnot.

    Očekávané pražské zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky vyvolalo řadu diskusí a úvah nad problémem globalizace a  směřování světového vývoje. Určitou možnost vyjádřit se k tomuto tématu dostali i respondenti IVVM.

    Zjištěná data naznačují, že i když je česká veřejnost velkou měrou přesvědčena o  pozitivních celosvětových trendech, sleduje rovněž jejich nepříznivé doprovodné jevy. Téměř všichni dotázaní (90 - 91 %) se shodli v názoru, že k největším dvěma negativním rysům současného světa patří rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými zeměmi a  majetková diferenciace mezi obyvateli jednotlivých zemí.

    Asi tři čtvrtiny respondentů (74 %) jsou přesvědčeny o rostoucím významu zisků plynoucích z organizovaného mezinárodního zločinu. Dále lidé vysoce (73 %) poukazují na fakt, že akcent na  ekonomický růst negativně ovlivňuje kvalitu životního prostředí na Zemi. Rovněž velmi kriticky se respondenti vyjádřili k  problému stěhování za prací - 72 % má zato, že tento jev vyvolává řadu sociálních problémů. Asi dvě třetiny (67 %) se víceméně ztotožňují s kritiky globalizace, když vliv nadnárodních společností považují za příliš velký, omezující možnosti rozhodování vlád a států.

    Veřejnost vedle toho soudí, že dochází k řadě pozitivních vývojových tendencí. Dotázaní (80 %) jsou přesvědčeni o dostupnosti moderních technologií pro stále širší okruh zemí a  o zvětšujícím se přístupu světového obyvatelstva ke vzdělání (76 %). Uznává se dále urychlení pokroku ve zdravotnictví (68 %) a zmenšující se bariéry mezi zeměmi obecně (58 %). Výraznější názorovou polarizaci uvnitř české veřejnosti vzbuzuje otázka rozšiřování reálných šancí k úspěchu - část odpovídá kladně (41 %), poněkud větší počet však skepticky (47 %).

    Analýza názorů jednotlivých skupin respondentů ukázala, že jejich vidění zjišťovaných aspektů celosvětového vývoje není příliš vzájemně odlišné. Jedinou výjimku tvoří otázka šancí k úspěchu, kde někdy nabyl převahy optimismus nad skepsí. Převážně optimisticky situaci vidí zejména stoupenci ODS s 64 % kladných odpovědí, dále podnikatelé a živnostníci s asi 56 %, vysokoškolsky vzdělaní s 54 % a mladí do 20 let s 50 % přesvědčených o zvětšujícím se okruhu jedinců s reálnou šancí k úspěchu. Velmi skepticky ("rozhodně ne") naopak odpovídá asi pětina dělníků a  občanů se základním vzděláním. Poměr optimismu mezi lidmi s dobrou a se špatnou životní úrovní tvoří 50 % : 25 %.

    Celkově se, podobně jako v jiných výzkumech, potvrzuje celková větší kritičnost obyvatel vnímajících svou životní úroveň jako špatnou, stoupenců KSČM a  ve většině hledisek i důchodců, k nimž se někdy připojují zaměstnanci v dělnických profesích. Kritičnost, resp. menší spokojenost se projevuje jednak poněkud vyšším nesouhlasem s uvedenými pozitivními tezemi, jednak slabší intenzitou podpory těchto tezí; v případě negativ pak silnějším přesvědčením o jejich pravdivosti a o něco méně častým nesouhlasem s nimi.

    Z dílčích názorových odchylek byla zachycena např. zvýšená citlivost Pražanů vůči problému špinavých peněz, větší uznávání vlivu nadnárodních společností ze strany vysokoškolsky vzdělaných respondentů a  hlubší skepse na  severní Moravě pokud jde o průnik moderních technologií do většího počtu zemí.

    K optimističtěji naladěným skupinám se naopak zařadili stoupenci ODS a celkově lidé s dobrou životní úrovní. Lépe situaci hodnotili vysokoškolsky vzdělaní, podnikatelé a živnostníci, všichni opět rozhodnějším souhlasem s pozitivy, resp. méně častým nesouhlasem s negativy. Kromě toho vystoupili např. občané na jižní Moravě a v Praze se shovívavějším postojem k  nadnárodním společnostem a obyvatelé velkoměst s mírnějším hodnocením důsledků stěhování za prací. V Čechách a zvláště na jižní Moravě se pak zdůrazňuje zmenšování mezinárodních bariér. Konečně vysokoškolsky vzdělaní mírně častěji oponují tezi o vlivu zisků z organizované kriminality.


    Veřejnost o zasedání MMF a SB.

    SVĚTOVÉ BANCE DŮVĚŘUJE 27 % VEŘEJNOSTI A NEDŮVĚŘUJE 25 %.

    MEZINÁRODNÍMU MĚNOVÉMU FONDU VYSLOVILO DŮVĚRU 21 % OBČANŮ

    A OPAČNÝ NÁZOR MÁ 30 %.

    ZASEDÁNÍ MMF A SB V PRAZE HODNOTÍ KLADNĚ 37 % POPULACE A ZÁPORNĚ 32 %.

    V PŘÍPADĚ VÝTRŽNOSTÍ A NÁSILNOSTÍ BY PODLE 61 % DOTÁZANÝCH MĚLA POLICIE ZAKROČIT ROZVÁŽNĚ A VŽDY PŘIMĚŘENĚ VZNIKLÉ SITUACI.

    Institut pro výzkum veřejného mínění ve svém šetření, konaném ve dnech 4.9. - 11.9. 2000, zjišťoval názory na některé okolnosti spojené s pražským zasedáním MMF a SB. K této problematice se vyslovilo 1028 osob reprezentujících populaci České republiky starší 15 let. (V textu jsou uváděna základní data, dílčí rozbor je proveden pouze v případě, umožňuje-li to dostatečné zastoupení respondentů.)

    Pohled na některé mezinárodní organizace, mezi nimi i MMF a SB, sledovala otázka následujícího znění:

    "V současnosti ve světě působí řada mezinárodních organizací a sdružení. Mohl byste říci, zda jim důvěřujete či nedůvěřujete či neumíte posoudit - případně zda je neznáte."

    Nejpříznivěji je českou veřejností přijímána OSN. 58 % občanů ji důvěřuje a jenom 4 % ji vůbec neznají. Druhou nejdůvěryhodnější organizací je UNICEF s 37 % důvěřujících. Greenpeace má u téměř třetiny občanů důvěru, ale více než třetina ji projevuje nedůvěru. Světové bance vyslovilo důvěru 27 % populace a téměř stejná část dotázaných ji nedůvěřuje (25 %). V případě Mezinárodního měnového fondu převažuje nedůvěra (30 %), nad důvěrou (21 %). Další organizace jako Amnesty International, OBSE a OECD nezná polovina až dvě třetiny dotázaných.

    Hlavní diference, týkající se důvěry a znalosti mezinárodních organizací, podle sociodemografických skupin, přiblíží následující analýza.

    Nejvýraznější rozdíly v důvěře vůči OSN zaznamenáváme podle vzdělání. Mezi lidmi s nejnižším stupněm důvěřuje 50 %, se středním vzděláním bez maturity 58 %, s maturitou 62 % a ukončenou vysokou školou 72 %. Podle sympatií k politickým stranám důvěřuje této organizaci z příznivců US 77 %, ODS 74 %, KDU-ČSL 69 %, ČSSD 63 % a KSČM 36 %. Nižší důvěru vyslovují i lidé 60letí a starší (48 %).

    V případě UNICEF projevuje relativně nejnižší důvěru nejstarší generace (25 %), současně téměř polovina tuto organizaci nezná (48 %). V závislosti na stoupajícím vzdělání se zvyšuje důvěra a klesá podíl neinformovaných. Ve skupině se základním vzděláním představuje poměr důvěry a neznalosti 27 % : 46 %, v kategorii lidí se středním vzděláním bez maturity 32 %: 44 %, s  maturitou 40 % : 28 %, s vysokoškolským vzděláním 66 % : 9 %. V Praze má tato organizace důvěru u 55 % dotázaných, zatímco v jižních Čechách u 27 %.

    U organizace Greenpeace se mění poměr důvěry a nedůvěry v závislosti zejména na věku. Mezi nejmladšími lidmi do 19 let představuje 56 % : 18 %, ve skupině 20 - 44 let je to 34 % : 33 %, v podsouboru 45 - 59 let 28 % : 40 % a v okruhu nejstarších 20 %: 45 %. V kategorii lidí se středním vzděláním bez maturity vyslovilo důvěru 28 %, z vysokoškolsky vzdělaných 41 %. Z hlediska politických orientací důvěřuje této skupině ekologů asi polovina přívrženců US, kolem třetiny sympatizantů ODS, ČSSD a KDU-ČSL a pětiny KSČM.

    Rozdíly ve vnímání Světové banky je možné zaznamenat hlavně podle věku a vzdělání. Z generace ve věku 20 - 29 let a nejstarších dotázaných má důvěru 21 %, z věkových skupin v rozmezí 30 - 59 let 33 %. Mezi lidmi se základním stupněm důvěřuje 20 %, se středním vzděláním 28 % a nejvyšší úrovní 45 %. V severních Čechách se vyskytuje důvěra u více než třetiny dotázaných, zatímco na jižní Moravě u pětiny. Z podnikatelů důvěřuje této finanční instituci 39 %. Snaha volit politické strany se odrazila v poměru důvěry a nedůvěry takto: ODS 42 % : 18 %, ČSSD 31 % : 27 %, US 29 % : 25 %, KDU-ČSL 26 % : 19 %, KSČM 19 % : 39 %.

    Pohled na MMF je diferencovanější, než v předchozích případech Nedůvěřuje 35 % mužů a 25 % žen, současně nedokázalo posoudit 34 % mužů a 45 % žen. Podíl nedůvěry je nejvyšší ve skupině 20 - 29 let a 60letými a staršími (34 %) , zatímco v okruhu mladší střední generace 30 - 44 let je relativně nejvíce důvěřujících (26 %). V kategorii lidí se základním vzděláním vyslovilo příznivý názor 13 %, mezi vysokoškolsky vzdělanými 40 %. Této organizaci věří v Praze 27 % a v jižních Čechách 13 %. V důvěře zaměstnanců a podnikatelů není prakticky žádný rozdíl ( 30 %, 32 %). Minimální důvěru cítí vůči MMF lidé v obcích do 500 obyvatel (11 %). Podle politických sympatií je stav důvěry a nedůvěry následující: ODS 39 % : 18 %, US 35 % : 25 %, KDU-ČSL 26 % . 23 %, ČSSD 11 % : 36 %, KSČM 10 % : 45 %.

    Amnesty International posuzuje s důvěrou 19 % mladých ve věku 15 -19 let, zatímco u 60letých a starších je to 13 %. Se zvyšujícím se vzděláním narůstá i podíl důvěry a nedůvěry. V okruhu lidí se základním stupněm představuje 11 % : 4 %, se středním bez maturity 16 % : 5 %, s maturitou 19 % : 10 % a ukončenou vysokou školou 39 % : 13 %. V Praze a západních Čechách důvěřuje AI 26 % dotázaných. Z voličů politických stran mají důvěřující následující zastoupení: US 35 %, ODS 26 %, KDU-ČSL 23 %, ČSSD 15 %, KSČM 6 %.

    OBSE patří k méně známým organizacím. Nemá o ní informace 54 % mužů a 66 % žen. Na úrovni lidí se základním vzděláním je neznámá pro 71 %, se středním vzděláním bez maturity pro 66 %, s maturitou pro 54 % a vysokoškolským vzděláním 25 %. V důsledku toho je důvěra na nejnižším vzdělanostním stupni 6 %, nejvyšším 28 %. Podle volebních preferencí nezná OBSE 68 % sympatizantů KDU-ČSL, 65 % příznivců KSČM, 58 % ČSSD, 49 % ODS a 31 % US.

    Znalost OECD je rovněž nízká. Nezná ji 56 % mužů a 71 % žen. Podle skupin vzdělání od nejnižšího po nejvyšší je zastoupení neinformovaných : 74 %, 71 %, 59 %, 24 %. V obcích do 500 obyvatel se s informacemi o ní nesetkalo 76 %, ve velkoměstech nad 100 000 obyvatel 56 %. Z hlediska politické orientace neznalost vypadá takto: KSČM 72 %, KDU-ČSL 63 %, ČSSD 62 %, ODS 55 %, US 37 %.

    Význam samotného zářijového jednání byl zjišťován otázkou následujícího znění:"Koncem září bude v Praze jednat Mezinárodní měnový fond a Světová banka. Hodnotíte tuto událost ..."

    37 % občanů posuzuje zasedání mezinárodních finančních institucí příznivě, 32 % nepříznivě a 31 % nedokázalo zaujmout stanovisko.

    Pozitivní názory se objevují relativně nejčastěji ve věkové skupině 45 - 59 let (43 %) a nejméně často v řadách nejstarší generace (30 %). Se stoupajícím vzděláním se zvyšuje zastoupení kladných stanovisek a klesá nerozhodnost. U lidí se základním vzděláním je poměr 24 % : 43 %, se středním bez maturity 36 % : 33 %, s maturitou 41 % : 24 % a ukončenou vysokou školou 64 % : 13 %.

    Ve skupině dělníků vnímá zasedání příznivě 28 %, nezaměstnaných 37 % a podnikatelů 58 %. Z Pražanů a Severomoravanů má pozitivní názor 44 % z Jihočechů 27 %. V okruhu lidí s velmi dobrou životní úrovní hodnotí událost jako významnou 51 %, velmi špatnou 14 %. Z hlediska politických preferencí se kladné hlasy objevily u 60 % sympatizantů US, 59 % ODS, 40 % ČSSD, 38 % KDU-ČSL a 19 % KSČM.

    Míra pozitivnosti hodnocené akce se promítá do důvěry vůči SB a MMF. Mezi dotázanými s velmi kladným oceněním zasedání důvěřuje SB 73 % a MMF 69 %. Se spíše kladným stanoviskem je podíl důvěřujících 45 % a 39 %, se spíše záporným vnímáním 17 % a 10 % a velmi záporným 11 % a 5 %.

    Stejná otázka byla pokládána ve výzkumu v červnu (1) letošního roku. Změny v názorech přibližuje tabulka č.2.

    Zatímco se kladné hodnocení za uplynulé 3 měsíce prakticky nezměnilo, podíl záporných stanovisek se zvýšil o 6 procentních bodů na úkor zejména původně nerozhodných. Zajímal nás i názor na razanci policejního zákroku, pokud by se demonstranti projevovali agresivně. Doporučení vzniklo jako odpověď na otázku: "V průběhu pražského zasedání těchto institucí se chystají protestní akce, během nichž může dojít k výtržnostem a násilnostem. Měla by policie proti nim zakročit..." Občané se domnívají, že policie by měla postupovat:

    V případě výtržností a násilností se převážná většina (61 %) přimlouvá za rozvážný a přiměřený zákrok, zatímco čtvrtina radí postupovat tvrdě, bez zbytečných ohledů.

    Představa tvrdého zákroku stoupá s věkem a klesá se zvyšujícím se vzděláním. Z nejmladších dotázaných by schvalovalo razanci policie 17 %, ve skupině 20 - 44 let 21 %, 45 - 59 let 26 % a v okruhu nejstarších 34 %. Mezi lidmi s nejnižším vzděláním by podporovalo tvrdý postup 29 %, s maturitou 18 %. Z mužů souhlasí s razantními zásahy 28 %, ze žen 21 %. Téměř třetina dotázaných z Prahy (31 %) je rovněž za tvrdý zásah. Podle politické orientace by schvalovala tvrdý zásah třetina příznivců KSČM, zatímco mezi sympatizanty ostatních parlamentních stran je to pětina až čtvrtina.

    Podobné postoje projevovala veřejnost v červnu. Už tehdy převažovalo stanovisko protestní akce připustit (72 %). Opačné mínění "protestní akce by se neměly povolovat", bylo v menšině (24 %). Dominoval názor, že k zákroku v průběhu demonstrace by mělo dojít při skutečném ohrožení majetku či občanů (92 %). V případě slovních projevů, poškozovat majetek či ohrožovat občany, doporučovalo 65 % dotázaných zakročit a 24 % bylo proti. Se zásahem před konáním demonstrace, např. izolováním možných nebezpečných účastníků souhlasilo 44 % respondentů a takový krok odmítalo 41 %. Proti tomu, aby se policie vyhýbala jakýmkoliv zákrokům, bylo 84 % občanů a jen 4 % pro.

    Vydáno dne: 25. září 2000


    Miloš Rejchrt, člen Rady ČT si stěžuje Radě na generálního ředitele České televize

    Rada České televize
    Kavčí hory
    140 70 Praha 4

    V Praze dne 25. 9. 2000

    Věc: Stížnost na generálního ředitele České televize

    Motto: "Obecně sdílená soustava hodnot stmeluje složitou strukturu vysílání veřejnoprávní televize, obsahující celou škálu typů pořadů, které už ze samotné podstaty své existence komerční vysílatelé do své programové nabídky zahrnout nemohou"

    . (Statut České televize)

    Z postu moderátora pořadu "V pravé poledne " byl v červnu t.r. odvolán Roman Prorok a na jeho místo byla angažován Antonín Zelenka. Generální ředitel ČT zdůvodnil Radě ČT tento razantní krok nutností inovovat hlavní publicisticko-diskusní pořad ČT tak, aby přesvědčil svou profesionalitou a  stal se pro diváka opět poutavým. Podle generálního ředitele ČT personální změna kvalitě pořadu prospěla, což doložil i stoupající sledovaností. S jeho hodnocením se Rada v podstatě ztotožnila.

    Po měsíční prázdninové pauze však pořad zmizel. Komerční televize u svých nedělních poledních časů i typů pořadů zůstaly a ČT s nimi nyní bojuje o diváka reprízami zamřelých "Banánových rybiček".

    Došlo tedy k paradoxu, že komerční vysílatelé svými diskusními nedělními poledními pořady prostředkují občanům kontakt s jejich politickými představiteli a pomáhají tak divákům tříbit politický vkusu a rozvíjet svobodné myšlení, zatímco ČT diváka baví. Baví ho ostudou České televize, pořadem plytkým, užvaněným a  jazykově upadlým, v celkovém výsledku tak málo humorným, že se v něm za  diváka pro jistotu směje televizní kompars.

    V týdnu zasedání vrcholných světových finančních institucí v Praze a přelomového dění v Jugoslávii nenabízí ČT žádný diskusně publicistický pořad k aktuálním událostem, za to "Banánových rybiček" si užijeme v tomto týdnu celkem čtyřikrát. ČT se rozhodla ubavit nás k smrti.

    Nahrazením "Pravého poledne" "Banánovými rybičkami" ČT zpochybňuje sám důvod své existence a  nahrává těm, kdo televizi veřejné služby chtějí zrušit, nebo jí alespoň odepřít koncesionářský poplatek.

    Miloš Rejchrt

    člen Rady ČT

    Na vědomí: D. Chmelíček

    Poznámka JČ: Nemohu se ubránit pocitu, že je poněkud podivné, že Miloš Rejchrt, člen Rady ČT, si stěžuje na Chmelíčka u Rady ČT, tedy vlastně svým způsobem sám u sebe. Zřejmě tento dopis vypovídá o různorodosti názorů na situaci v ČT v Radě České televize. Avšak je jasné že jako člen Rady ČT má Rejchrt daleko větší možnosti než jen "sám sobě" psát stížnosti. Ve skutečnosti by například mohl iniciovat v Radě hlasování o důvěře generálním řediteli ČT, nebo zahájit serióznější diskusi o úrovni zpravodajství ČT. - Kromě toho, některé údaje v jeho dopise nejsou zcela přesné - sledovanost pořadu V pravé poledne stagnovala a v podstatě nezávisela na moderátorovi - i sledovanost pořadu Naostro stagnuje. Sledovanost tedy není příliš přesvědčivý argument.


    Proč musejí těhotné ženy stát na úřadech?

    Finanční úřad Městského obvodu Ostrava-Jih kontra (nejen) těhotné ženy

    Daniela Pilařová

    Pochybuje někdo o tom, že i těhotné ženy v České republice podnikají? A pochybuje snad někdo jiný o tom, že civilizovaná společnost má těhotným ženám vycházet vstříc? Co si pomyslíme o mladíkovi, který sedí v přeplněné tramvaji a nepostoupí své místo těhotné ženě, jež se nad ním bezradně kymácí? Asi nic dobrého. O prvních dvou otázkách také zřejmě normální člověk nezapochybuje.

    Stejný názor bohužel nemá vedení Finančního úřadu pro oblast Ostrava-Jih. Přestože jde o supermoderní, architektonicky skvěle vypravenou budovu, která byla zkolaudována poměrně nedávno, nenajdeme například v oddělení registrací ani jedno místo k sezení! Zdravý člověk nějaké to půlhodinové (i delší, víme, jak to na finančních úřadech chodí) stání ustojí, ale co například právě těhotné ženy, nemluvě o starší populaci a nemocných.

    Když jsem byla na tomto úřadu naposledy, nejenže se situace s potenciálními místy nezměnila (a tedy žádná místa k sezení zřízena nebyla), ale dokonce jsem při vyřizování své žádosti byla vykázána na dobu jejího zpracování zpět na chodbu "pro stojící zákazníky", přestože uvnitř kanceláře byla dvě volná místa, příslušející místu obsluhy právě té úřednice, která měla mou záležitost vyřídit. Zřejmě by neměla dostatek soukromí, kdybych jí při vyřizování mé nové registrace seděla před očima ...

    O mne ani tak nejde, jen jsem si představila, jak stejným způsobem vykazuje právě některou z inkriminovaných skupin obyvatelstva - těhotné ženy, starší občany či třeba jen lidi, kteří trpí agorafobií nebo jiným problémem z otevřených prostor a kteří proto také často omdlívají.

    Vzkaz pro tento inkriminovaný úřad: Dokud se nenaučíte slušnému jednání vůči svým zákazníkům, nepomůže vaší prestiži ani budova s pozlacenými klikami.


    Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje UK:

    Nesouhlasíme se špatným návrhem na vytvoření nových okresů

    S tímto špatným projektem ministerstva vnitra nemáme nic společného

    Radim Perlín

    Protoze se mnozi domnivaji, za Katedra socialni geografie a regionalniho rozvoje PrF UK je autorem navrhu vymezeni novych okresu a nektera periodika (i BL) o tom takto informovala, posilame Vam stanovisko katedry k teto smutne kauze.

    Radim Perlín
    Department of Social Geography and Regional Development
    Charles University, Prague
    Czech Republic


    Hlavní metodické nedostatky návrhu správních obvodů obcí III. stupně

    K prohlášení pracovníků katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty UK je vhodné připojit alespoň několik kritických poznámek k použité metodice výběru a vymezení obvodů obcí III. stupně. Obecně je nezbytné k celému návrhu uvést, že nezohledňuje reálné dojížďkové vazby obyvatelstva a přirozené střediskové působení měst. Avšak i při zjednodušené a jednostranné koncepci návrhu, zohledňující pouze tzv. "dostupnost" středisek, byla použitá metodika v řadě ohledů chybná - viz následující poznámky:

  • Zcela mechanickým způsobem byla stanovena nejdůležitější "hodnota", tj.: celkový počet jednotek (179). Klíčový zde byl jakýsi průměrný územní rozsah, který vycházel z pochybných a nezdůvodněných požadavků (tzv.doporučená dostupnost, koeficient tzv. skutečné vzdálenosti). Zvolený primitivní postup určení celkové četnosti jednotek obsahuje navíc početní chyby: např. nebylo vyloučeno území "nehodnocené" Prahy, nebyly vyloučeny územní duplicity odpovídající průnikům kružnic, chybně byl aplikován koeficient 1,6 vyjadřující poměr tzv. reálné a vzdušné vzdálenosti. Tajemstvím je i použití poloměru 15 km při výpočtu ploch "okruhů", když byl stanoven požadavek kritické vzdálenosti od střediska na 20 km.

  • Hlavním kritériem výběru obcí III. stupně byla jejich populační velikost, a nikoliv velikost střediskových funkcí (počet pracovních příležitostí, rozsahu služeb apod.) Přitom v řadě případů nebyl požadavek výběru populačně největší obce dodržen (např. výběr obce Plasy namísto Kralovic). Zřejmě subjektivně bylo rozhodováno o řadě "výjimek" - nebyly vybrány obce Jirkov a Bílina s více než 15 tisíci obyvateli, ale jiné aglomerované obce této velikosti ano (např. Otrokovice). V důsledku "geometrického", a také subjektivního, rozhodování byla tudíž vybrána města bez významnější střediskové působnosti (např. Čelákovice, Veselí nad Lužnicí, Plasy, Hronov atd.) a vynechána města regionálně významná: např. Rumburk, Hořovice a Lovosice jsou centry spádových regionů s více než 25 tisíci obyvateli.

  • Často zcela nepřirozené bylo vymezení obvodů obcí III. stupně, neboť tzv. teoreticko-matematický model zohledňoval pouze vzdušné vzdálenosti. Uveďme jako příklad zařazení obce Vrané n. Vlt.do obvodu Dobříše.

  • Návrh nepřihlíží k současným hranicím okresů a obvodů tzv. pověřených OÚ. Hranice nových krajů však respektuje stejně jako hranice státu. Přitom právě vymezení krajů, které "muselo" zachovávat hranice často neorganicky vymezených okresů (Svitavy, Děčín apod.) by v souvislosti se zaváděním nových správních obvodů (potažmo okresů) mohlo být vylepšeno (příklad Velké Bíteše nebo Bystřice n. Per. s jasným spádem k Brnu.

    Poznámky zpracoval Prof. RNDr. Martin Hampl, DrSc.

    Prohlášení pracovníků Katedry sociální geografie a regionálního rozvoje Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy

    V srpnu tohoto roku zpracovalo Ministerstvo vnitra ČR materiál "První věcná a časová představa II. fáze reformy územní veřejné správy", jehož součástí je i výběr obcí III. stupně a vymezení jejich správních obvodů. V materiálu je uvedeno, že na této regionalizaci spolupracovala Přírodovědecká fakulta UK. Naše katedra se dlouhodobě zabývá výzkumem regionální organizace, takže u mnohých pracovníků veřejné správy i odborníků ve sféře územního a regionálního plánování vzniklo podezření o našem spoluautorství u výše zmíněného materiálu. Množství dotazů nebo přímo kritických odsouzení nás nutí k vydání prohlášení, že ani naše pracoviště, ani jednotliví pracovníci naší katedry nemají s uvedeným návrhem nic společného. Zároveň konstatujeme, že návrh správních obvodů (okresů) nerespektuje skutečnou střediskovou funkci měst a přirozenou dojížďkovou spádovost obyvatelstva. Vyslovujeme proto obavu, že takto nekvalitní materiál může diskreditovat celý proces reformy veřejné správy.

    Projednáno na schůzi katedry dne 14. září 2000.

    RNDr. Zdeněk Čermák, CSc.

    vedoucí katedry


    CEE Bankwatch Network * Milostivě léto 2000 * Přátelé Země *

    Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v úterý 26. září

    Městská knihovna, Mariánské nám.1, Praha 1

    Téma: Střední a východní Evropa

    Transformace v regionu Střední a východní Evropy a v zemích bývalého Sovětského svazu
    10.00-12.00 hod.

    Přehled ekonomických kroků v rámci transformace v přechodném období posledních deseti let se zaměřením na jejich krátkodobé i dlouhodobě sociální a ekologické vlivy. Jaká z doporučení, požadavků či investic měla pro region pozitivní přínos? Jaké alternativy by byly pro střední a východní Evropu a postsovětské země v uplynulé dekádě vhodnější? Jaké přístupy by mohly pomoci vytvořit základy pro nastoupení zdravější a udržitelnější cesty rozvoje v budoucnu? Jaké postupy uplatňovat v současnosti?

    Paneliste: Juraj Zamkovsky (CEPA/Friends of the Earth, Slovensko), James Barnes (Friends of the Earth, Mark Weisbrot (Center for Economic and Policy, USA)Moderátor: Tomasz Terlecki (CEE Bankwatch Network)

    Poválečná obnova
    12.30-14.30 hod.

    Zaměřuje se skutečně Světová banka a další nadnárodní rozvojové instituce na řešení potřeb obyvatel jihovýchodní Evropy a dalších válkou postižených oblasti? Jaké jsou sociální a ekologické dopady investic do rozvoje infrastruktury na Balkáně? Jsou mechanismy veřejné kontroly při programech finanční podpory Ddostatečné?

    Panelisté: Jozsef Feiler (CEE Bankwatch Network, Maďarsko), Nejira Nalic (BOSPO, Bosna & Hercegovina), Polina Kireva (Za zemiata, Bulharsko) Moderátor: Igor Blaževič (Nadace Člověk v tísni, Česká republika)

    Téma: Budoucnost Světové banky/MMF

    Úloha Inspekčního panelů Světové banky
    15.00-17.00 hod.

    Diskuse o opatřeních a procedurách nutných jednak pro účinnější kontrolu aktivit banky, jednak k posílení místních komunit a občanských iniciativ v působení proti špatně pojatým projektům. Představení historie Inspekčního panelu Světové banky včetně zkušenosti, jež s ním a jeho procedurami mají lidé dotčeni jednotlivými projekty.

    Panelisté: David Hunter (CIEL, USA), Raajen Singh (Nagarahole National Park, India), Jim MacNeill (Inspekční panel SB) Moderátor: Francesco Martone (Reform thé World Bank Campaign, Itálie)

    Vztah mezi obchodní a rozvojovou politikou
    17.30-19.30 hod.
    Jaké jsou role Světové banky,MMF a Světové obchodní organizace (WTO) v dnešním světě.

    Panelisté: Lisa Jordan (Bank Information Center, USA), Philipp Hersel (Jubilee 2000, Německo), Ronnie Hall (Friends of thé Earth Europe) Moderátor: Johan Frijns (Friends of the Earth International)

    Směr vývoje a reformy Světové banky/MMF
    20.00-22.00 hod.

    Jak by měla v budoucnosti vypadat Světová banka a MMF. Pozornost se zaměří na transparentnost, způsob řízení, veřejnou kontrolu i roli SB a MMF ve světové ekonomice.

    Panelisté: Angela Wood (Bretton Woods Projects, UK), Trevor Ngwane (South Africa), Carol Welch (Friends of the Earth USA) Moderátor: Magda Stoczkiewicz (CEE Bankwatch Network)

    VIDEOFESTIVAL: úterý 26.9. 2000

    15,00 - 17,00 hodin

    "Deadly Embrace" - "Smrtící objetí" délka: 29 minut Strukturální úpravy, které jsou podmínkou pro poskytování půjček Světové banky, přivedly Nikaraguu na pokraj ekonomického, sociálního i ekologického kolapsu. Tato nejzadluženější země světa zde vydává své pochmurné svědectví o skutečně podobě "světa bez chudoby".

    Expert: Francisco Machado Leiva (ASONOG, Jubilee 2000 Honduras)

    17,30 - 19,30 hodin

    "In the Balance" - "Rovnováha"první a druhá část délka: 10 a 14 minut
    Světová banka a MMF se pravidelně setkávají, aby "řešily" problém rostoucího zadlužení Třetího světa. Film seznamuje s principem půjček a dluhu a zpochybňuje jejich smysluplnost. V hlavních rolích mj. ředitel Světové banky J. D. Wolfensohn.

    "Chains of Debt" - "Spoutáni dluhem"délka: 14 minut
    Afrika je zadlužena a její dluhy stále absurdně rostou. Asi největším věřitelem je přitom Světová banka. Tento dokument se zaměřuje na zadlužení Tanzanie, jedné z nejchudších zemí tohoto kontinentu, zejména na korupci a iniciativy za odpuštění dluhu.
    Expert: Bruce Rich (Environmental Defense, USA)

    20,00 - 22,00 hodin
    "Kumtor"délka: 45 minut
    Stačí deset kilo cukru proti otravě kyanidem? I tím se by se měla Světová banka zabývat před tím, než rozhodně investovat do některých projektu projektu - jako zde v případě zlatého dole Kumtor v Kyrgyzstanu.
    Experti: Natalia Ablova (Bureau for Human Rights and Rule of Law, Kyrgyzstan), Kalia Moldogazieva (Strom života, Kyrgyzstan) Jozsef Feiler(CEE Bankwatch Network, Maďarsko)

    Fórum "Jiná zpráva (24.-27.9.)je společnou iniciativou organizací CEE Bankwatch, Přátel Země a Jubilee 20 00. Jeho cílem je zapojit veřejnost do diskusi o otázkách souvisejících s mezinárodními finančními institucemi, jejich investičními projekty, zhoršováním sociální situace a stavu životního prostředí a s globalizaci.

    Je přenášeno a archivováno na internetu: www.globalizace.ecn.cz/stream

    Podrobnosti: www.bankwatch.org/wb-prague

    Pavel Přibyl (tiskové centrum Lublaňská 18), 22511075, 0604 207 302


    Čekání na výsledek

    Ivan Hoffman, Český rozhlas, Radiožurnál

    Otázkou víkendových voleb v Jugoslávii bylo, co asi Slobodan Miloševič udělá, aby neztratil moc a s ní spojené výsady, které by mu umožnily vyhýbat se nadále mezinárodnímu soudu pro válečné zločince.

    Realistické bylo očekávat, že pro udržení moci udělá cokoli. Nyní je po volbách a z nepřehledné situace se postupně stává situace absurdní.

    Jak Miloševičovi stoupenci, tak jeho odpůrci oslavují vítězství, i když se oficiálně neví, kdo vyhrál. Kdo ví, zda se to vůbec zjistí.

    Představitelé opozice ve volební komisi tvrdí, že tato zřejmě vůbec nepracuje. Chodí prý po budově federálního parlamentu a kdykoli narazí na člena svazové komise, ten před nimi okamžitě uteče.

    Představitelé opozice také upozorňují, že ve stanovené lhůtě, tedy do včerejší šestnácté hodiny našeho času, nebyly žádné materiály z nedělních voleb přivezeny do budovy.

    To, že nejsou k dispozici volební výsledky, nebránilo německému kancléři a ruskému prezidentovi vyslovit názor, že jugoslávští voliči patrně rozhodli o demokratické změně.

    Francie a Spojené státy zas veřejnou podporou opozice a volebními nesrovnalostmi odůvodňují své stanovisko, že si Slobodan Miloševič nemůže hodnověrně nárokovat vítězství.

    Prostě - jaké volby, takové reakce. Jestliže demokratickou proceduru garantuje diktátor, asi se nemůžeme divit, že výsledkem je chaos.

    Také se ale zdá, že demokratickými prostředky, tedy lidovým hlasováním se občané Jugoslávie žádné změny dočkat nemusí. Miloševič, který rozpoutal sérii válečných konfliktů, jakoby nezvratně směřoval k tomu poslednímu, co ještě nezkusil, totiž k válce občanské. Srbská opozice označuje Miloševiče géniem zla. Může ho porazit? Ve volbách zřejmě nikoli.

    Vysílá se v úterý 26. září 2000 ráno.


    Políbit zemi...

    Ivan Hoffman

    Říká se, že když dva dělají totéž, není to totéž. Když Jan Železný o víkendu získal zlatou olympijskou medaili, poklekl na konci rozběžiště a políbil ho. Divákům na stadionu se gesto sportovce, který překonal nejen olympijský rekord, ale především sám sebe, určitě nezdálo nepřiměřené.

    V sousedním Polsku se ovšem kvůli něčemu podobnému dostal do choulostivé situace prezident. Jeden z jeho protikandidátů v nadcházejících prezidentských volbách v rámci kampaně zveřejnil scénku, ve které Kwasnievsky po vystoupení z helikoptéry vyzval šéfa své bezpečnostní kanceláře, aby políbil kališskou zemi, když tento jeho spolupracovník před tím učinil na schůdcích ve vzduchu znamení kříže.

    Poláci nepochybují o tom, že si prezident s pracovníkem své kanceláře dělají legraci z papeže. I když se jedná o žert tři roky starý, většině Poláků nepřipadá vtipný a může se jinak populárnímu politikovi nevyplatit.

    Šéf bezpečnostní kanceláře autentičnost záznamu potvrdil a podal demisi, kterou Kwasnievski zatím nepřijal a asi obtížně může přijmout.

    Políbení země může tedy být gestem, které snižuje volební preference, ale také projevem, který je přijímán se sympatiemi. V případě našeho oštěpaře zjevně nešlo o žádný žert, ale o čirou radost.

    Není mnoho sportovců, kterým se podařilo zvítězit na třech po sobě jdoucích olympiádách. Jan Železný navíc mezi zlatem z Atlanty a zlatem v Sydney zvítězil nad vážným zraněním ramene, kvůli kterému již byl jako oštěpař odepisován. Při svém návratu si nepomáhal žádným dopingem, na rozdíl od některých jiných (a bohužel i našich) borců svou kariéru založil výhradně na vůli. A to je, zdá se, stejně nesamozřejmé, jako políbit rozběžiště.

    25. září 2000


    Britové mají také nepříjemné imigrační úředníky

    Jan Chleboun

    Pan Čulík zhusta doplňuje autorské příspěvky svým komentářem. Pod článkem paní Amelie Hillové Antikapitalistické protesty zastaveny na hranicích mně takový komentář chybí. Proto přidávám alespoň svůj.

    Doba, po níž jsem žil v Británii, patří k nejzajímavějším v mém životě a rád na ni vzpomínám. Mezi vlastí a Británií jsem pendloval několikrát do roka dálkovým autobusem a v Doveru jsem se vždy rozechvěl nervozitou, přestože jsem byl kromě pasu s vízem vybaven doklady o tom, kde v Londýně bydlím, co tam dělám a že mne platí jistá úctyhodná britská instituce. Pohovorem s imigračním úředníkem jsem pokaždé úspěšně prošel. Ne všichni měli to štěstí.

    Obvykle se mezi spolucestujícími našel jeden zpravidla mladý člověk, jenž byl od pohledu uznán za nedůvěryhodného a nebyl vpuštěn dále.

    Ti neúspěšní nebyli nějací divousové, jimž zločin kouká z očí, nýbrž nejčastěji dívky (pravděpodobně cestující na místo au pair). Úředníci se nenamáhali své rozhodnutí nějak podrobně zdůvodňovat. Zkrátka o dotyčné(m) usoudili, že by mohl v Británii dělat nějaké problémy, neměl(a) zpáteční jízdenku, a to stačilo.

    To není jen britská praxe. Americké velvyslanectví žadatele o vízum upozorňuje, že vízum není zárukou vstupu do USA, o tom rozhoduje až imigrační úředník přímo na letišti, v přístavu atd.

    Takové jednání mne sice při cestách znervózňuje, ale státům stejně jako občanům přiznávám právo nepustit za své dveře toho, kdo se jim nelíbí. Ostatně neříkají právě Angličané "Můj dům, můj hrad"?

    Zkrátka, pokřik paní Amelie mně zní velmi falešně a účelově. Nu, aspoň jsem si nad ním zavzpomínal na své cesty a na přísloví, třeba to o zametání před vlastním prahem.


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|