pondělí 25. září

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z  poslední doby Kdo v ČR vlastní komerční televize, Radu pro vysílání nezajímá?
  • Rada promluvila, neřekla nic (Tomáš Pecina) Dokument: Dopis od RRTV:
  • Rada pro rozhlasové a televizní vysílání odpovídá Britským listům: Zveřejnili jste nepravdivá fakta Zasedání MMF a Světové banky:
  • Antikapitalistické protesty zastaveny na hranicích (Observer) Prohlášení Ya Basta!
  • Bílé kombinézy přijíždějí do Prahy ozbrojeny! Věda a zdraví:
  • Zázračný lék - aspirin: Bylo objeveno, že aspirin může být lékem i pro rakovinu prostaty Psychologie a školství:
  • Úspěch v dospělosti silně závisí na množství sebevědomí v dětství Dokument:
  • Záznam z jednání o tom, jak byl Petr Cibulka povolán na Úřad Oznámení:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v pondělí 25. září (CEE Bankwatch Network, Milostivé léto a Přátelé Země) Tisková konference v pondělí v 11 hodin:
  • Program veřejného diskusního fóra a videofestivalu "Jiná zpráva" v pondělí 25. září



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review, který je nositelem Ceny NetMedia 2000 za vynikající příspěvek k internetové novinářské práci v Evropě. (JČ je komentátor CER pro české záležitosti.)

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

    Co je nového v České republice

    Aktualizace pondělí 25.9., 21.00:

    Protest a policejní násilí

    (Tisková zpráva INPEGU)

    PRAHA - Dne 25. září se konala na Nuselském mostě poklidná přímá akce protestující proti politice Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Ačkoliv šlo o protest naprosto nenásilný a poklidný, při kterém se demonstranti dopustili maximálně přestupku, policie odpověděla hrubým násilím a porušováním zákona.

    Tři aktivisté dnes odpoledne vyvěsili transparent z Nuselského mostu a zavěsili se na lana, kde měli v úmyslu zůstat do 26. září a podpořit tak demonstrace proti MMF a SB. Jednalo se o dva Poláky a jednoho Američana, kteří se tak rozhodli vyjádřit svůj názor. Odpověď Policie ČR však byla naprosto neadekvátní, násilná a v rozporu se zákonem.

    Nejprve byli zavěšení aktivisté přesvědčeni, že když opustí své pozice, nebude proti nim vyvíjena žádná aktivita a budou moci odejít. Ti uvěřili a skutečně se spustili dolů, dole však čekalo nemilé překvapení v podobě několika desítek policistů (většinou neuniformovaných), kteří se na aktivisty doslova sesypali a násilně je odvlekli asi třicet metrů do připravených aut. Neuniformovaní policisté se při zásahu nelegitimovali, neudali ani důvod zadržení a chovali se neadekvátně násilně, tím několikrát porušili zákon.

    Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG) považuje toto chování policie za naprosto nepřijatelné. Policejní zvůle se tak rozrůstá do rozměrů, které měla před listopedem 1989. Jasným důkazem politického pozadí policejního zásahu byla výpověď přihlížejícího svědka, který dosvědčil, že když na tom stejném místě před pěti lety trénovali slaňování, byla jim policií dána pokuta 200 korun, nikdo je nikam surově nevláčel, nikdo je násilím nenakládal do aut a neodvážel na utajovaná místa.

    INPEG požaduje vysvětlení události a dohnání policejních představitelů k odpovědnosti. Další aktivity INPEGu budou následovat.


  • Vladimír Železný zřejmě lže, když tvrdí, že nemá v CET 21 většinový podíl. Podle informací z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vlastní Železný v CET 21 stále 60 procent, není tedy pravda, jak tvrdil, že nemůže znovu navázat spolupráci s ČNTS, protože už nerozhoduje... V prvním článku dnešního vydání BL píše Tomáš Pecina:

    Zdá se, že Vladimír Železný lže, když prohlašuje, jak malý je jeho vliv na společnost CET 21: navýšení základního jmění, které údajně proběhlo v prosinci 1999, není dosud zapsáno do obchodního rejstříku, a v kombinaci s informací RRTV to znamená, že z hlediska třetích osob Železný stále drží v CET 21 majoritní obchodní podíl.

    Proč nebyl zápis ani po deseti měsících proveden, není ovšem jasné; jako nejpravděpodobnější možnost se v tuto chvíli jeví, že si MEF Holding a Edikon nechávají otevřená zadní dvířka pro případ katastrofálního výsledku amsterdamské arbitráže: bude-li nejhůř, konání valné hromady popřou a jejich protivníci se budou muset platnosti jejího usnesení domáhat u soudu.

  • Naostro bylo včera opravdu ostré - jenže poněkud jinak, než autoři zamýšleli. Asi není dobře dávat pořadům názvy, které dovolují dvojznačný výklad, napadlo mě při sledování včerejší vlajkové lodi veřejnoprávní publicistiky: Stanislav Gross pojal debatu ve velkém stylu a udělal si z moderátora Šímy rohožku způsobem, jaký asi nemá v dějinách debatování na české televiziní obrazovce obdoby - smutné je, že do značné míry právem. Česká televize není místem, kde by se honorovaly schopnosti a postihovalo neumětelství, ale nemohlo by laskavé vedení udělat výjimku a poslat Milana Šímu když ne tam, kam si zbylí diváci jeho Naoster asi přejí, tak aspoň na velmi, velmi dlouhou (a pokud možno neplacenou) dovolenou? (TP)

    Fotografie z pražských protiglobalizačních protestů

  • Ve spolupráci se Štěpánem Kotrbou a agenturou Tendence zde zveřejňujeme každý den nové fotografie z pražských antiglobalizačních protestů (Každou fotku zvětšíte kliknutím na ni; fotky mají popisky, které se objeví, když na jejich malou verzi přesunete myš):
    E-PHOTO OF PRAGUE S26
    global ANTIGLOBAL
    neděle 24.9.  pondělí 25.9.  úterý 26.9.  středa 27.9.  

    sobota 23.9.
    © foto: Luboš Wišniewski jr. (W)
    © foto: Štěpán Kotrba (K)
    Přidejte ikonu na své stránky
    Podmínky užití díla
    end user licence agreement
    další informace najdete na těchto stránkách:

    • České Noviny  ČTK
    • GLOBALIZACE - ECN
    • INPEG
    • NESEHNUTÍ
    • Bretton Woods Project
    • Global Day of Action S26
    • Českomoravská konfederace odborových svazů
    • IMF - MMF
    Co se bude dít?

    ČN: Program akcí
    INPEG: Countersummit 2000 22.-24.9.
    ČN: Nahlášená shromáždění v Praze
    Bankwatch: Program akcí
  • Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Mary Robinsonová konstatovala, že Česká republika nečiní ještě dost pro svou romskou menšinu. Robinsonová, která se v ČR setkala se zástupci českých nevládních organizací včetně zástupců Romů, upozornila, že je hlavně důležité, aby si význam práv romského obyvatelstva uvědomovali úředníci na místních úřadech. Pozornost je třeba soustředit hlavně na romské děti, které mohou pomoci překlenout propast mezi menšinou a většinovým obyvatelstvem.

  • Česko-polský silniční přechod v Chotěbuzi na Karvinsku zablokovaly včera na obou stranách hranice kamióny. Řidiči protestují proti dlouhému čekání a odbavování a také proti podmínkám při čekání.

  • Po více než 17 hodinách čekání opustil včera ve 22.25 speciální vlak s italskými odpůrci globalizace hraniční přechod Horní Dvořiště. Čtyři aktivisté, kterým cizinecká policie odmítla vstup do České republiky a kvůli nimž ostatní cestující blokovali odjezd zvláštního vlaku z hraničního přechodu, předtím vlak opustili a začali jednat s představiteli italského velvyslanectví. - V dnešních Britských listech shrnujeme článek ze včerejšího týdeníku Observer, který konstatuje, že superlegalistickým přístupem zabránila česká pohraniční policie vstupu do ČR stovkám antiglobalizačních demonstrantů. Observer cituje v této souvislosti představitele INPEGU, že česká vláda "nerespektuje právo na svobodné demonstrace".

  • Nepřístupní vládci a zakázané město. Poznamenává Juliana.

    Vážený pane Čulíku, myslím, že by bylo lepší, kdyby se schůzky MMF a Světové banky konaly někde na neobydlených ostrovech. Nechápu, proč si musí svoje věže ze slonoviny vztyčovat zrovna uprostřed lidnatého velkoměsta. Od místního obyvatelstva jsou stejně tak neprodyšně uzavření, že je jedno, kde rokují. Ti antiglobalizační aktivisté a místní vládcové (případně pečlivě vybraní jedinci, kteří byli připuštěni k diskusi), kteří o setkání s nimi stojí, by tam za nimi mohli přijet. Přišlo by to levněji než ta všechna bezpečnostní opatření, která dělají z okolí Kongresového paláce Zakázané město, a neotravovali by lidi. Někdo může říct, že bych měla být hrdá na to, že se v Praze sešli nejmocnější z mocných. Hrdá nejsem. Všechna ta bezpečnostní opatření pro mě vyjadřují jen jedno poselství: Tady jsme my, mocní, pečlivě zahrazeni ve svém Zakázaném paláci, a tady jsi ty, obyčejná občanko. Někam nesmíš vůbec, někam se dostaneš oklikami. Hlavně nezapomínej, kde je tvoje místo.

    Poznámka JČ: Zaprvé, minulé zasedání skupiny G8 se právě konalo na takovém odlehlém místě, na ostrově Okinawa, aby tam nepronikli demonstranti. Zadruhé, nemyslím, že tyto protesty zůstávají mezinárodně bez odezvy. Poukazuje na to celá řada komentátorů, že se vlády snaží demonstrantům alespoň určitým způsobem vyhovět. Hovoří se o tom v souvislosti s debatou o kontroverzních "přímých akcích", jako byly poslední dobou západoevropské protesty proti cenám benzínu. Je oprávněné, aby se takové "přímé akce" organizovaly v demokracii? Má se plnit přání těch, kdo "nejvíc křičí"?

  • Právní negramotnost editora Britských listů. V pátečním vydání BL jsem se - zřemě neprávem - pozastavoval nad rozhodnutím poslance Kalouska podat trestní oznámení na Pavla Mertlíka kvůli jeho údajně nepravdivé výpovědi ve sněmovně. Cožpak se může člověk v parlamentě dopustit křivé výpovědi, cožpak je parlamentní komise soud? ptal jsem se. Tomáš Pecina poukazuje na to, že to byl hrubě neinformovaný komentář a přikládá citaci - § 175 trestního zákona:

    § 175

    Křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek

    (1) Kdo jako svědek, znalec nebo tlumočník před soudem, státním zastupitelstvím, nebo před vyšetřovatelem, nebo policejním orgánem, pokud konají přípravné řízení podle trestního řádu, anebo před vyšetřovací komisí Poslanecké sněmovny

    a) uvede nepravdu o okolnosti, která má význam pro rozhodnutí nebo pro zjištění vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny, nebo

    b) takovou okolnost zamlčí, bude potrestán odnětím svobody až na tři léta nebo peněžitým trestem.

    (2) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, způsobí-li činem uvedeným v odstavci 1 značnou škodu nebo jiný zvlášť závažný následek.

  • Komu byla v r. 1993 udělena licence TV Nova. Soubor důležitých dokumentů z RRTV, z nichž zřejmě vyplývá, že právní předchůdce firmy CME, společnost CEDC, se přímo podílel na správním řízení v rámci udělování licence pro TV Nova (na rozdíl od Vladimíra Železného), je v Britských listech na tomto místě.

  • Druhý výbor z  Britských listů ...jak Češi jednají (Milenium Publishing, Chomutov, 580 stran) lze objednat v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na této adrese.

    Dosti podstatná část nového výboru z Britských listů se zabývá dosud nepříliš úspěšnou reformou zpravodajství v České televizi, dále kniha pojednává mj. o reakcích českých intelektuálů na analýzu Václava Havla v pojetí Johna Keana, o české politice a kultuře, o české byrokracii a  českých postojích obecněji. Předmluva ke knižnímu svazku - stručně vysvětlující, co v knize je - je zde, podrobný obsah knihy je zde, obálka je tady. (První výbor z Britských listů ...jak Češi myslí, Milenium Publishing, 1999, je rozebraný.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|