Britské listy


čtvrtek 23. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Česká televize
  • Reportáž ze zasedání Rady ČT: Ptát se na náklady pořadů je neslušnost! (Tomáš Pecina)
  • "Hrubě neslušná" stížnost na ředitele ČT (Tomáš Pecina) V Británii pokračuje kontroverze o uprchlících:
  • Humanitární organizace si stěžují: Británie se řádně nestará o dětské uprchlíky Společnost:
  • Chtějí být lidi šťastní? Závisí to na jejich kultuře, tvrdí americký psycholog Pohled Britů na střední Evropu ruskýma očima:
  • Nová kniha, o tom, jak se v ČR (a jinde ve střední Evropě) pije Český jazyk v českých televizích:
  • Vo čom to bylo? (Daniela Pilařová) Dobrá zpráva:
  • Ekologové se znovu domohli práva na účast při správních řízeních Amatérská výtvarná kritika v časopise Týden:
  • Lindauerová stále mate a Týden na mé připomínky nereaguje (Petr Pokorný) Stačí ospravedlnění, že nesolidní člověk vytvořil dobrou sbírku?
  • Nejsem odpovědný za "debily", kteří se dívají na Peříčko (Jan Paul) Rasismus nebo instinkt?
  • Lidé zobecňují od nepaměti (Josef Ptáček) Reakce:
  • Článek o hackingu byl pěkný, ale trochu dlouhý (Jindra Vavruška) Věcná připomínka:
  • Třicetiletá válka se nebojovala o náboženství



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

    Britské imigrační kontroly v Ruzyni budou obnoveny, rozhodla česká vláda

    Poprvé od roku 1989 se letos podílí česká vláda na spiknutí s cizí mocností za účelem zabraňovat občanům v cestách do zahraničí

    Velká Británie má vážné problémy se svým neefektivním a xenofobním systémem azylového řízení, jak na to poukázal např. odborník z Oxfordské univerzity na azylovou problematiku zde (v Británii o neřešené azylové problematice probíhá v současnosti intenzivní diskuse, kterou se snažíme reflektovat i v BL) Spojené království však exportuje své problémy do zahraničí, i do ČR. Český vláda leze poníženě v této věci britské vládě kamsi a porušuje občanská práva svých občanů. Poprvé od roku 1989 se podílí česká vláda na spiknutí s cizí mocí, v jehož rámci zabraňuje českým občanům s tmavou kůží cestovat do zahraničí. Včera se česká vláda rozhodla znovu povolit britské imigrační kontroly na letišti v Ruzyni. V obavách, aby většinové bělošské české obyvatelstvo nebylo při cestování do Británie postiženo vízovou povinností, obětovala česká vláda právo romské menšiny volně cestovat, protože od zrušení britských kontrol dne 9.8.2001 požádalo v Británii zase o azyl přibližně šedesát českých osob. - I když míra útlaku je přirozeně podstatně menší, zavedení těchto britských imigračních kontrol pod cizím nátlakem je podobné, jako když za německé okupace Češi posílali Romy a Židy na nátlak německých nacistů do koncentráku: "protože kdybychom to nedělali, byli bychom sami postiženi sankcemi." - Teď už to není vina jen Jana Kavana, který se skutečně podepsal do historie české zahraniční politiky zlatým písmem, ale celé české vlády, jíž zjevně chybí povědomí o základních lidských právech i vědomí povinnosti, že musí hájit občanská práva všech svých občanů, ne pouze bělošské většiny. Je pozoruhodné, jak malý nátlak stačí. Ustoupí-li česká vláda do úslužného předklonu před cizí mocí jen ve zdánlivé maličkosti víz, jak velkým úprkem bude ustupovat při nátlaku cizích mocností v daleko závažnějších věcech, třeba při známých hádkách o výsady mezi členskými zeměmi Evropské unie? A až někdy dojde ke skutečné mezinárodní krizi, kdy bude cizí velmoc vnucovat české vládě své zájmy v podstatných věcech? (JČ)

  • Co je jinde považováno za samozřejmost, je v ČR "neslušnost". Otevřenost a přístup k informacím jsou základní podmínkou fungující demokracie. Americký Bílý dům zcela běžně publikuje, jaké přesně mají jeho zaměstnanci platy, viz zde; Rada České televize včera usoudila, že zveřejnění platů vysokých činitelů ČT by bylo útokem na jejich soukromí! :))) Jakýsi Horálek z téže Rady se vyjádřil, že žádost Britských listů o informace o rozpočtech pořadů ČT a platech jejích vedoucích pracovníků je "neslušná"! Jaksi mu vůbec nedošlo, že Česká televize má podle zákona povinnost tyto informace poskytovat. O včerejším groteskním zasedání Rady České televize, z něhož vyplývá, že ČT je zřejmě skutečně už na šikmé ploše směrem k zániku, protože se Rada nedokáže chovat kompetentně, píšeme v prvním článku dnešních BL. (JČ)

  • Pozoruhodné, vynikajícím způsobem napsané svědectví české dívky, která už delší dobu pracuje bez povolení v Londýně, jsme publikovali zde. (Ve čtvrtek dopoledne zde byl chybný odkaz, omlouváme se.)

  • První, velmi živý "ostrý" onlinový rozhovor Britských listů, s Janou Dědečkovou z minulé Rady ČT, se konal v úterý 21.8. a najdete ho zde.

  • Plný "nekompromisních", ale často velmi zajímavých odpovědí, je onlinový rozhovor se Zdeňkem S. Blahou, který v Britských listech proběhl, ve čtvrtek odpoledne. Z.S.Blaha je ekonom s kanadským vzděláním, který v éře Vladimíra Dlouhého působil jako poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu. Z rozhovoru, který je zde, citujeme namátkou jednu odhlehčující otázku a odpověď:

    Považujete u středního managementu ze nenormální a odsouzeníhodnou jízdu do práce prostřednictvím MHD?

    Této otázce fakt nerozumím. Něco na tom bude, protože si pamatuji, jak jsem vyplňoval jakýsi zažloutlý formulář (ze 70. let), když jsem byl na částečný úvazek zaměstnán na tom ministerstvu v r. 1992. Tam byla otázka, jak se dopravuji do práce. Napsal jsem doslova, "jak se dá," a už myslím tenkrát mě chtěl V. Dlouhý vyhodit. Jeho náměstek, J. Mládek, ale myslím nějakého zahraničního poradce potřeboval (dokonce mi i někdy naslouchal, ještě teď se mi to zdá neuvěřitelné), tak mě "chránil" a i ten můj rezignační dopis v červnu 1992 nějak "zašantročil", myslím. (To už V. Dlouhý, hned po volbách šel do nové Klausovy vlády, takže ministerstvo opustil, tak J. Mládek mi řekl, abych se na rezignaci vykašlal a zůstal tam. Tak jsem se i nadále dopravoval do "práce tak jak to jde" (slovo "práce" by se v souvislosti s tímto - a asi se všemi - ministerstvem nemělo používat). Myslím, vážně, že mnoha manažerům by prospěla jízda na kole a odlehčilo by to městskému ovzduší. Proč mnozí z nich trvají na ježdění luxusními auty, příliš nechápu.

    (Z. S. Blaha jezdí v ČR starou škodovkou.)

  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Rasismus a nespravedlivá stereotypizace na základě kolektivní viny a co si s tím počít. V sobotu 18.8. vysílala televize BBC velmi zajímavý dokumentární pořad o tom, jak britští a američtí muslimové zápolí s - často jistě nespravedlivým - záporným obrazem islámu v očích většinové společnosti. Český překlad tohoto pořadu jsme vydali včera zde. Obdoba s osudem Romů v České republice je totiž téměř absolutní: česká většinová společnost totiž také nespravedlivě předpokládá záporné vlastnosti, vyskytující se u části romské populace, u  všech jejích příslušníků bez rozdílu. Je velmi zajímavé přečíst si transkript pořadu o muslimech na Západě a porovnávat přitom jejich situaci s osudem českých Romů. (JČ)

  • Analýzu Štěpána Kotrby o přechodu Českého rozhlasu do digitální éry jsme publikovali v pátečním čísle zde. (TP)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|