Britské listy


pondělí 7. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Železný a jeho spojenci útočí?
  • Jak jsem se stal zlodějem na stránkách deníku Super (Fabiano Golgo)
  • Deníku Super: uveďte zkreslené informace o mé osobě na pravou míru (Fabiano Golgo) Cizinecká policie v České republice a lidská práva:
  • Dvaadvacetiletý Iráčan Majid W. Majed: žiju v ČR už devět let, teď mi české úřady neprodloužily povolení k pobytu, čeká mě v Iráku smrt? (Jan Čulík, Tomáš Pecina) Přistěhovalci:
  • Dostaneme se do Británie stůj co stůj (Observer) Londýnské protiglobalizační demonstrace:
  • Demonstranti si stěžují, že londýnská policie na 1. máje porušila zákon
  • Londýnské antiglobalizační protesty: špatný den pro demokracii (Noreena Hertz, Observer) Novinářské výboje pánů Rejžka a Rychlíka:
  • Suď, budeš taky souzen (Vladimír Bernard) Nese Jiřina Bohdalová část viny za komunismus?
  • Fíkový list - sláva, peníze, moc (Michal Rusek) Reakce:
  • Brazilský hajzl, na kterého platí jen marxleninský gulag." Ale ono je to všechno jinak, pane Novotný (Štěpán Kotrba) Česká politika:
  • Zbavme mocné moci? (Martin Stín)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Uznání Jakubu Patočkovi. Pročítal jsem si po delší době zase Literární noviny a musím uznat, klobouk dolů, Jakubu Patočkovi se za ani ne půl druhého roku podařilo z tohoto týdeníku udělat opravdu sektářský plátek několika kamarádů. Pozoruhodný úspěch. (Jestlipak tento sektářský list ještě dotuje z peněz daňových poplatníků ministerstvo kultury ČR?) Vím, že chtěl Jakub Patočka z Literárek vytvořit něco jako Guardian: ano, ten je mírně nalevo od politického středu, i když otevírá své stránky všem názorům - podařilo se mu však vytvořit pěknou karikaturu na noviny. Tomáše Pecinu na Literárkách velmi baví otázky, jaké týdeník dává pravidelně Václavu Havlovi, konec konců jistě proto zařídil Havel u Kocába jejich financování, já jsem se ale nahlas rozesmál nad článkem Břetislava Rychlíka "Podceňovaná manipulace", který se v čísle 18 z 2. května 2001 ještě vrací k tiskové konferenci "Držte hubu, Čulíku" (ta tisková konference musela stoupence televizních vzbouřenců opravdu ranit, když se o tom píše znovu ještě víc než po měsíci) a stěžuje si, že televize Nova podle jeho názoru hrubě zkreslila televizní reportáž z této tiskové konference, v  níž proslula výše zmíněným výrokem Jiřina Šiklová. Prý by se tou neobjektivností měla zabývat RRTV. A jak to tedy Břetislav Rychlík v Patočkových novinách objektivně napravuje? Tím, že dlouze cituje Dekoje, nikoliv však Čulíka:

    Antonín Dekoj řekl ve skutečnosti toto: "...já začnu (Čulík skáče do řeči), nechte mne domluvit. Já jsem vás taky nechal domluvit (Čulík skáče do řeči). Já vám jenom chci říct, že pokud byste řekli, že si volíme své kamarády, tak já jsem na to hrdej, protože pan doktor Grygar, kterej byl kdysi dávno v té radě, tak pokud by byl mým kamarádem, jsem na to pyšnej." (Atd.)

    Tak televize Nova prý zkreslila Dekoje, Rychlík zase, jak se zdá, v Literárkách potlačil Čulíka. Televize Nova skutečně odvysílala před zmíněnou reportáží poněkud subjektivně zaujatý úvod, kde si přihřála svou podnikatelskou polívčičku, ovšem informace o tom, že na tiskové konferenci vystupovali lidé, kteří, jak uvedla, "přímo zneužívali veřejnoprávní televize pro své zájmy nebo toto počínání otevřeně podporovali", byla přesná, to Vladimír Železný zkreslovat nemusel. Lidé kolem pana Rychlíka by si měli dávat pozor, aby mu svým jednáním sami nenahrávali, (podobně jako paní Šiklovou nikdo nijak nenutil, aby do televizní kamery říkala "Držte hubu") - pak si nemohou dost dobře stěžovat - a celkově potom působí jejich chování komicky. Objektivně musím konstatovat (už jsem to jednou psal), že tisková konference "Držte hubu, Čulíku" byla ve vysílání televize Nova prezentována navzdory krátké stopáži relativně velmi přesně. Přesto je pravda, že tu došlo ke střetu dvou "lží", dvou subjektivních interpretací - jednu virtuální realitu prezentovali pořadatelé tiskové konference (a když jim ji Čulík právem narušil, obvinili ho z nezdvořilosti, Ladislav Smoljak dokonce spekuloval, že Čulík musel být asi opilý!), druhou, hlavně svým úvodem k reportáži z TK, televize Nova. Obě subjektivní verze se střetly a došlo tak k jejich vzájemnému roztříštění. Díky alespoň za to. Břetislav Rychlík, který vnímá jen "svou pravdu", to nechápe. Nechápe taky, že i kdyby měl on a jeho spojenci tisíckrát pravdu, když kritizují prodloužení licencí Nově a Primě, už jim nikdo nebude nikdy věřit, že Železného a parlament nekritizují z osobního, lobbistického zájmu - protože se televizní rebelií ve své věci navždy zdiskreditovali. O dobré televizní zákony se v ČR bude muset zasazovat někdo jiný. Lidé kolem pana Rychlíka už to budou těžko.

    Je pro mě zdrojem obrovského zklamání, že v sice ČR po pádu komunismu nastala svoboda, ale čeští "intelektuálové" jako Jakub Patočka či Břetislav Rychlík nechápou princip objektivity a nestrannosti: svoboda projevu je v jejich pojetí svobodou šířit vlastní, subjektivní manipulace ve prospěch vlastních zájmů. Bojují usilovně za vlastní lobbistickou skupinu, skálopevně přesvědčeni, jak někdejší stalinisté, o své pravdě. (Patočka loni 16.8., poté, co otiskl v Literárkách čtyři útoky na Čulíka a odmítl zveřejnit jeho odpověď: "Honzo, skutecne se nedokazu prinutit, abych otisteni Tveho textu na jedne a tretine tiskove strany v Literarkach pokladal za svou moralni povinnost.") Chápeme, že by Břetislav Rychlík chtěl v brněnské televizi zase natáčet a  že mu v tom zřejmě brání jeho kritika ředitele brněnského studia Drahoše, který je asi právem obviňován z korupce. Rychlík a jeho přátelé ovšem tuto závažnou kauzu sami zkompromitovali tím, že se přidali k pofidérní vánoční rebelii Kavčích hor proti Jiřímu Hodačovi. Dalo se ovšem čekat, že po svém dočasném vítězství hodí pražští televizní rebelové brněnskou kauzu Zdeňka Drahoše z politických důvodů přes palubu. Břetislavu Rychlíkovi nezbývají tedy než oči pro pláč, případně možnost publikovat zaujaté články v Literárních nebo Lidových novinách. Tiskne sice v plné verzi rozmyslného filozofa Dekoje, ale cenzuruje nevychovaného primitiva Čulíka. Je to panoptikum. Doufám, že ty noviny už nejsou financovány z veřejných peněz ministerstva kultury.

  • "S brazilským hajzlem do marxleninského gulagu". V pátečním vydání Britských listů napsal Fabiano Golgo tuto normální věc:

    "Vzhledem k tomu, že jsem z Brazílie, nevím, jestli zde, když někdo o někom řekne, že je marxista nebo leninista, to vyvolává stejné pocity jako v mé kultuře, kde platí, že marxista je komunista, hlásící se k ideálu společnosti rovných lidí, kdežto leninista je revolucionářem ruského stylu, někdo, kdo chce moc, neusiluje ani tak o utopii"

    Na to pozoruhodně inteligentně reagoval čtenář jménem Novotný:

    - už jste měl někdy pocit,že jste se posral? Pokud nikoliv, brzy to může přijít, neboť děláte-li ze sebe blbce jakoby nevědouce co marxismus, leninismus, trockismus a podobná přízviska pro jatka, řeznictví a pod. v celém minulém století znamenala, jste spíše než prachobyčejný vůl pro tuto zemi naprosto postradatelný brazilský hajzl, na kterého platí pouze marx-leninský gulag. Koukej v něm zmizet. Novotný.

    To nedalo Štěpánu Kotrbovi, a tak panu Novotnému celou věc (v závěru tohoto vydání BL) (poněkud marxisticky) vysvětluje. Nemyslím, že může očekávat, že pana Novotného přesvědčí. (JČ)

  • Zachraňme bohemistiku na postupimské univerzitě. Universität Potsdam chce zrušit tamější bohemistiku, a katedra volá o podporu. Protestujte prosím řediteli tamějšího slovanského institutu. Viz informace na adrese http://www.uni-potsdam.de/u/slavistik/aktuell/bohemistik_in_gefahr.htm

  • Do on-line rozhovoru s ministrem Karlem Březinou na Interview 21 jsme poslali následující dotaz:

    Pane ministře, v souvislosti s kontroverzí kolem sčítání lidu vyšlo najevo, že jedním z poradců, kteří pro Vás pracují, je pan Jindřich Kodl, bývalý vysoký důstojník StB. Kolik dalších osob s pozitivním lustračním osvědčením pracuje ve Vašem týmu? Můžete odhadnout, jakou percentuální část Vašich "odborných poradců" tyto osoby představují?
    Tomáš Pecina, Britské listy
    Redaktor bohužel náš dotaz do pozitivně laděné konverzace s Březinou nezařadil. Nevadí - necháme ho vystaven zde a snad nám pan ministr odpoví přímo. --- Že si K. Březina neumí svou práci bez estebáků představit, berme jako fakt - de gustibus non est disputandum; když už si je ale jednou platíme z daní, máme právo vědět, kolik jich na Úřadu vlády působí. (TP)

  • Jaromír Štětina podal na Jana Čulíka žalobu na ochranu osobnosti za to, že - především na základě Štětinových nekriticky vstřícných článků vůči ruskému politiku Grigoriji Javlinskému - ho Čulík obvinil, že je Štětina pod vlivem ruského politického seskupení Grigorije Javlinského. Janu Čulík však nemá k dispozici přílohy žaloby, takže se zatím nemůže kvalifikovaně vyjádřit k jejímu obsahu; každopádně formulace podání od JUDr. Chaloupkové je na mnoha místech velmi neobratná a plná faktických i formálních chyb. --- Proti žalobě se budeme energicky bránit, s použitím všech důkazů a prostředků, které máme v této věci k dispozici. Aktivistická činnost Jaromíra Štětiny a Petry Procházkové, která má s novinářstvím málo společného, je v rozporu s veřejným zájmem. - Rozbor nekriticky obdivných článků Jaromíra Štětiny o Javlinském jsme publikovali na tomto místě. (JČ, TP)

  • Policie vyšetřuje Tomáše Pecinu pro pomluvu, jíž se měl dopustit v Britských listech v souvislosti s vyklizením Ladronky. Vyplývá to z předvolání, které reportér BL nedávno obdržel (předchozí předvolání pouze uvádělo, že T. Pecina se má dostavit k "úřednímu jednání", a TP proti němu podal stížnost). --- Myslím, že je to ta nejlepší zpráva, jakou mohli bývalí obyvatelé statku Ladronka dostat: pokud dojde k hlavnímu líčení (a nic si v tuto chvíli nepřeji víc), u soudu se bude vyslýchat, promítat a budou se prohlížet fotografie. A na závěr jednání by mohl padnout jeden neobvyklý procesní návrh... (TP) - Gramatické znalosti Policie ČR. Zajímavé je, že předtištěný policejní formulář obsahuje poněkud negramotný výraz "aby jste" (tuto chybu dělávají žáci v páté třídě) - normálně česky se říká a píše "abyste". (JČ)

    Obálka anglického vydání

  • Nedávno vyšel v ČR český překlad knihy Briana Greena Elegantní vesmír, najdete ji například v pražském knihkupectví Fišer, mají ji za výkladem. Kniha o teorii relativity, kvantové mechanice a hledání jednotné fyzikální teorie všech částic a sil, zejména tedy o takzvané superstrunové teorii, se zásluhou vtipných analogií a metafor stala v anglosaském světě bestsellerem a vydobyla si i cenu Královské společnosti za nejlepší populárněvědeckou knihu roku 2000. Domácí stránku českého vydání spolu s ukázkovými kapitolami najdete zde. Knihu do češtiny přeložil Luboš Motl. (JČ)

  • Jana Šmídová. Opakujeme dotaz na ředitele Českého rozhlasu, a na ředitele stanice ČRo6 - Svobodná Evropa Pavla Pecháčka, kdy bude v zájmu důvěryhodnosti a nestrannosti propuštěna Jana Šmídová, která hrubě porušila zásadu novinářské nestrannosti tím, že se stala mluvčím politického sdružení Impuls 99 a - jak toho byl Jan Čulík v Praze svědkem - bezostyšně vystupuje v zájmu politických kauz. Na dotaz, zda jí nepřipadá neslušné, že svou novinářskou nestrannost takto kompromituje, odpověděla, že žádný konflikt zájmů nepociťuje. (JČ)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), Expandia Banka, a. s. (změna jména na eBanka dosud není oficiálně v platnosti)
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|