pátek 22. května

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Ivan Kytka rezignoval z funkce šéfa zpravodajství České televize - výběr zpráv ČTK k tomuto tématu
  • Demokratická unie: stanovisko k rezignaci Ivana Kytky Jaká má být veřejnoprávní televize:
  • Posmrtný život (Jiří Jírovec) Traumatické zkušenosti ze studia udavačských svazků Stb:
  • Zrada v první osobě číhala skutečně tak blízko (Iva Drápalová, Los Angeles Times, 20.5.1998) Čeští a slovenští Romové v Británii získávají asyl:
  • Čím museli projít čeští a slovenští Romové, kteří jsou v Británi označováni za parazity (The Independent, 21.5. 1998)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Zde je včerejší vydání Britských listů.
  • Adresa Britských listů je zde.
  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).
  • Týdeník o nových knihách a o literatuře "Knihy online" má adresu http://knihy.internet.cz
  • Časopis Neviditelný pes, který vydává Ondřej Neff, je na adrese http://pes.eunet.cz.
  • archívu Britských listů jsou nyní k dispozici tematicky uspořádané články, zveřejněné v BL v letech 1996 - 1997.
  • Měsíčník Nová přítomnost je nyní k dispozici na síti.
  • Stránky české skupiny Amnesty International najdete na adrese http://www.amnesty.cz.

    V České televizi se nyní bojí, aby se "ještě něco nestalo před volbami".

    Je to směšné. Je to přesný protiklad normální, profesionální novinářské práce. Pro normální, profesionální novináře je předvolební období přece právě nejvýznamnějším obdobím pro hrdý, investigativní žurnalismus. Kdy jindy mohou občané a novináři proboha něco změnit, než právě před volbami, kdy jsou politikové znejistěni?

    Pokud chce naopak Česká televize až do voleb žurnalistiku co možná umrtvovat, pokud nebyla schopna vytvořit skutečně efektivní předvolební pořady, je to, zdá se, další důkaz, že je tato údajně veřejnoprávní instituce ve vleku politiků. Právě před volbami se přece mají dostat na veřejnost všechny pochybné skutečnosti. Právě před volbami mají občané největší moc a největší možnost napravovat, co je v politice špatného. Právě před volbami jsou nezávislí novináři v normální demokracii co nejaktivnější. Skutečný novinář se nestaví před volbami do pozice mrtvého brouka. JČ.


    Bývalý šéf zpravodajství ČT Petr Studenovský: "Nelezeme tady po stromech, jak si myslel Kytka"

    Ve čtvrtek po jednapadesáti dnech ve funkci rezignoval nový šéf zpravodajství České televize Ivan Kytka. Někteří kritikové konstatují, že Kytka ve funkci manažersky selhal, protože se mu existující redakci nepodařilo motivovat a stimulovat. Jiní pozorovatelé naopak míní, že jde o vítězství druhořadosti. Českým politikům jistě dobře vyhovuje, mají-li ve veřejnoprávní televizi chabé novináře. Začínali se děsit, že veřejnoprávní televize začínala projevovat nezávislý, kritický hlas.

    Každý si může udělat úsudek sám z následujících zpráv České tiskové kanceláře, co je asi nejblíže pravdě. JČ


    Ivan Kytka rezignoval na funkci šéfredaktora zpravodajství ČT

    PRAHA 21.května (ČTK) - Šéfredaktor zpravodajství České televize Ivan Kytka dnes rezignoval na svou funkci. Odchází z ní po necelých dvou měsících po vzájemné dohodě s generálním ředitelem televize Jakubem Puchalským, který prostřednictvím svého tiskového oddělení zdůraznil, že Kytku považuje za  vynikajícího novináře, ale že "velmi oceňuje, že...svoji rezignaci nabídl sám".

    Podle Puchalského se Kytkovi nepodařilo převést vlastní novinářské zkušenosti do práce celé redakce. ČTK to oznámila mluvčí televize Renata Elhenická, podle které Kytka v ČT zůstane. "O (jeho) přesné pozici se nyní jedná," dodala.

    Novým šéfredaktorem zpravodajství ČT byl jmenován její bývalý několikaletý moskevský zpravodaj Zdeněk Šámal, jenž má podle Elhenické plnou důvěru jak vedení televize, tak redakce zpravodajství. Podle informací ČTK je Šámal od počátku dubna v  České republice.

    Elhenická na dotaz ČTK zároveň nevyloučila, že by po Kytkově rezignaci mohl v ČT dále pracovat komentátor Bohumil Klepetko, jenž v uplynulých dnech oznámil právě kvůli novým poměrům ve zpravodajství odchod z Kavčích hor. "Uvažuje se o tom," připustila Elhenická. Klepetka se zatím ČTK zastihnout nepodařilo.

    Elhenická zároveň rozhodně odmítla, že by Kytkova rezignace nějak souvisela s dnešním večerním zasedáním stálé sněmovní komise pro sdělovací prostředky, jejíž znepokojená část bude chtít vysvětlit právě i vývoj zpravodajství po dubnovém Kytkově nástupu. Elhenická zároveň odmítla, že by za Kytkovým odstoupením měly stát nějaké politické tlaky. Čtyřicetiletý Kytka usedl do šéfredaktorského křesla na  Kavčích horách letos v dubnu. Předtím působil od poloviny roku 1995 jako zpravodaj ČT v Londýně. V uplynulých týdnech byl kritizován mimo jiné kvůli poklesu sledovanosti zpravodajství i  kvůli tomu, že má až do srpna dál dostávat londýnský, zhruba stoosmdesátitisícový plat.

    "Jeho rezignace neznamená žádnou zásadní změnu v představě o  zpravodajství veřejnoprávní televize, kterou deklarovalo současné vedení ČT," zdůraznil dnes Puchalský. "Intenzivní práce zpravodajského týmu a příprava volebního zpravodajství je plně zabezpečena a tato personální změna je neovlivní," dodal.

    Jedenatřicetiletý Zdeněk Šámal začal ve zpravodajství na  Kavčích horách pracovat v květnu 1991. Mimo jiné zde moderoval pořad Objektiv. Po zániku federálního zpravodajství se Šámal stal moderátorem a spoluautorem pořadu Události-komentáře a  pokračoval v práci na Objektivu. Stálým zpravodajem ČT v Ruské federaci byl od března 1994.

    Nový šéfredaktor zpravodajství ČT: Nečekejte revoluci

    PRAHA 21.května (ČTK) - Nový šéfredaktor zpravodajství České televize Zdeněk Šámal nepředpokládá, že by jeho nástup měl pro diváky znamenat nějakou revoluci. "Nelze očekávat, že to bude ze  dne na den úplně jiné," řekl ČTK jedenatřicetiletý Šámal krátce po svém dnešním jmenování. "Možná, že struktura bude trošku jiná, aby bylo zřejmé, že řadíme události podle jejich významu a  podle aktuálnosti," připustil.

    Bývalý několikaletý moskevský zpravodaj ČT bude usilovat o  to, aby zpravodajství nebylo pragocentrické, ale "aby bylo přijatelné pro celou republiku". "Rád bych, aby v nás diváci viděli zdroj spolehlivých, profesionálně podaných informací, které mají navíc odpovídající televizní formu," zdůraznil Šámal střídající v čele zpravodajství Ivana Kytku, jenž dnes rezignoval.

    Změna šéfredaktora divákům ČT přinese zřejmě i to, že se budou dále setkávat s tváří moderátora Bohumila Klepetka, jenž v  uplynulých dnech oznámil svůj odchod, zdůvodněný nespokojeností s Kytkovou koncepcí. "Rád bych ho viděl ve svém týmu," zdůraznil Šámal, který hodlá provést i jisté strukturální změny směřující k lepší vnitřní komunikaci.

    Z jeho slov vyplynulo, že hodlá například do určité míry vytvořit jisté náhrady za Kytkou zrušené některé dřívější rubriky i funkce a zmínil potřebu jistého rozlišení na domácí a  zahraniční redakce.

    Studenovský je odchodem Kytky překvapen

    PRAHA 21.května (ČTK) - Bývalý šéf zpravodajství České televize a nyní mluvčí vlády Petr Studenovský je překvapen náhlou rezignací svého nástupce Ivana Kytky. Studenovský sice nemá dostatek informací, aby mohl dosavadní práci Kytky hodnotit, připustil ovšem, že se mu současná podoba zpravodajství veřejnoprávní televize příliš nelíbila.

    "Je to překvapení; jenom pevně doufám, že pan generální ředitel Puchalský si své ostatní spolupracovníky vybíral pečlivěji," zněla bezprostřední reakce Studenovského. On sám patřil mezi první vedoucí pracovníky České televize odvolané okamžitě po nástupu nového ředitele Jakuba Puchalského.

    Zdeňka Šámala, který nahradil Kytku, považuje Studenovský za  velmi solidního profesionála, který ví, jak má zpravodajství vypadat, a bude schopen opřít se o členy zpravodajského týmu ČT.

    "Je prostě důležité dívat se na ty lidi, kteří dělají v  redakci jako na lidi, kteří tomu rozumějí, kteří nejsou úplní začátečníci a pitomci. Obávám se, že Ivan Kytka prostě zaplatil daň za to, že se trošku tvářil, jako že k nám přináší civilizaci z Velké Británie a my tady lezeme po stromech a ona to není tak úplně pravda," řekl ČTK Studenovský.

    Podle některých informací však za odchodem Kytky není jen to, že se mu podle Puchalského nepodařilo převést své zkušenosti z Velké Británie, kde jako zpravodaj působil, do práce celé redakce, ale i nelibost některých politických stran. Česká televize totiž po Kytkově příchodu omezila zpravodajství o  politických stranách.

    Dostál (ČSSD) Kytkův odchod z funkce šéfredaktora vítá

    PRAHA 21.května (ČTK) - Člen sněmovní komise pro sdělovací prostředky Pavel Dostál (ČSSD) dnes přivítal odchod Ivana Kytky z funkce šéfredaktora zpravodajství České televize (ČT) a  označil jej za krok k nápravě nynější situace v ČT. Ostatní členové mediální komise, které dnes ČTK oslovila, Kytkovu rezignaci nekomentovali, případně se k ní vyjádřili rezervovaně.

    "Já se domnívám, že odchod nebo odvolání Ivana Kytky je náprava...chyby, která nastala při nástupu nového pana ředitele České televize (Jakuba Puchalského) a jeho personálních výměn, protože pokud mám zprávy, tak vlastně Ivan Kytka rozbil 'jakous takous' strukturu, která ve zpravodajství byla. To se projevilo na kvalitě toho zpravodajství," řekl novinářům Dostál, který se domnívá, že Kytkův odchod znamená změnu k lepšímu.

    Rezervovaněji se ke Kytkově rezignaci postavil předseda mediální komise Jan Kasal (KDU-ČSL). "Nechci hodnotit kádrové změny v televizi, ale zdá se mi, že není příliš dobře, že se na  takto významných postech mění lidé příliš často, protože je obtížné zajistit určitou kontinuitu a stabilitu těch, kteří tam pracují..., ale to platí obecně," prohlásil.

    Předseda sněmovního výboru pro kulturu Michal Prokop (klub ODA) ČTK řekl, že má příliš málo informací a nechce tedy Kytkovu rezignaci hodnotit. Také další člen mediální komise Petr Pleva (ODS) odmítl odchod šéfredaktora zpravodajství ČT komentovat s  tím, že by považoval za nešťastné, kdyby se politici vměšovali do personálních otázek. ČTK řekl, že bude proti tomu, aby mediální komise, která se dnes má situací v ČT zabývat, přijímala k dění ve veřejnoprávní televizi nějaké usnesení. "Ta doba od nástupu nového vedení je krátká na kategorické soudy," uvedl.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Jak byly ukradeny Zemědělské noviny
  • Dokument: 27. března 1991: Petr Pithart se dopisem ministru zemědělství Kubátovi přimlouvá za ukradení Zemědělských novin
  • Výzva českým vědcům: Pište před volbami politickým stranám, aby zvýšily financování české vědy! Jde o ekonomické přežití národa
  • The Drudge Report: Podvratný americký internetový časopis, který čte 6,5 miliónů lidí měsíčně a kterého se bojí prezident Clinton
  • Pavel Dostál, ČSSD: Rudé právo nebylo ukradeno tak, jak byla ukradena Mladá fronta
  • Co mohli dělat Ukrajinci za druhé světové války, v lisu mezi Rusy a Němci (Peter Potichnyj)
  • Situace v České televizi: Ivan Kytka, šéf zpravodajství ČT, se pokusil umlčet Andrewa Stroehleina, když poukázal na vydírání ČT ze strany mluvčího MNO
  • Ministerstvo obrany ČR vydírá Českou televizi: Konkrétní případ (Andrew Stroehlein, reakce mluvčího MNO Milana Řepky)
  • Volá si mediální komise českého parlamentu Puchalského a Kytku na kobereček? Původní rozhovor s Pavlem Dostálem (ČSSD)
  • Ještě k Havlově kontroverzní "milosti" pro útočníky na Sládka: Litera a duch zákona (Jiří Jírovec)
  • Tragédie krála Havla: Chyby českého prezidenta jsou symbolem obecnější české tísně (Sunday Times)
  • K Havlově kontroverzní "milosti" pro útočníky na Sládka: Tvoření českého státu (Jiří Jírovec)
  • Bydlení: Platil jsem v Praze za podnájem 92 procent svého platu! (Jan Lipšanský)
  • Zadluženost třetího světa: britští poslanci a charitativní organizace požadují, aby státy skupiny G8 nejchudším zemím energicky pomohly
  • Cena bydlení a jeho sociální souvislosti (Tomáš Kostelecký)
  • Špatní moderátoři a špatné formáty pořadů v ČT: Je to Debata nebo V pravé poledne? (Jan Čulík)
  • Velká Británie: Je ospravedlnitelné vyvážet zbraně do zahraničí za účelem svržení diktátora? Puč Robina Cooka v Sierra Leone
  • Uvnitř České televize (Andrew Stroehlein)
  • Havlova blesková milost pro útočníky na Sládka je karikatura demokracie (Jiří Jírovec)
  • Studie provozního prostředí České televize (Coopers and Lybrand, květen 1998)
  • Stalinova bomba: Jak Rusové v Československu drancovali uran (Zbyněk Zeman)
  • Pozadí jaderné bomby (Vladimír Wagner)
  • Pražský deník (Andrew Stroehlein)
  • Hrozí Brnu záplava radioaktivním kalem?
  • Vandalismus evropského formátu: kostel svatého Michaela Archanděla na Staroměstském náměstí je přestavován na disneyovskou multimediální show
  • Události bez událostí: reforma zpravodajství České televize - pokus o první analýzu
  • Věnec sonetů (Jaroslav Seifert) - báseň, vyjadřující úzkost z komunistického útlaku, kterou autor vydal v Praze r. 1956
  • Američané objevili dvě bílkoviny, které v součinnost likvidují rakovinové nádory, zatím u myší
  • Velká Británie a případ etiky a spravedlnosti: pronásledování dětské vražedkyně Mary Bellové
  • Otevřený dopis Ivanu Kytkovi (Jiří Jírovec)
  • Jaro 1968 na Západě: studentské bouře: co to bylo, proč se to dělo a jaký to mělo dlouhodobý dopad (Neal Ascherson, účastník, nyní známý britský novinář, The Observer)
  • Václav Havel v  roce 1968 (Financial Times)
  • V Británii byla vyrobena vakcína proti zubnímu kazu
  • Ekonomický vývoj ve světě: Budoucnost zaměstnanosti - nebude žádná?
  • Rakovině způsobované kouřením dokáže prý zabránit jediný gen
  • Vysoký činitel ČT byl po volbách v roce 1996 nucen chodit na výslechy na policii - je nezávislost veřejnoprávní ČT skutečně zajištěna? (Jan Čulík)
  • Nacházející volby v ČR: Nerozhodní voliči jsou nadějí české politické scény (Andrew Stroehlein)
  • Zneužívání antibiotik hrozí vyústit v epidemie nevyléčitelných chorob
  • Předvolební blues v ČR (Andrew Stroehlein)
  • Británie: Znovu se hovoří o třetí cestě - je ČR na takovou debatu připravena? (Andrew Stroehlein)
  • Konečně rozumný přístup: EU odmítla sudetoněmecké radikály (Andrew Stroehlein)
  • Čeští poslanci: nechodíte-li do práce, očekávejte, že zaměstnání přijdete (Andrew Stroehlein)
  • 23. dubna, světový den knihy: Počítače nikdy nezvítězí nad knihami, jejichž popularita je věčná! (The Times)
  • Miroslav Holub v Glasgow a Pražské jaro (Jan Čulík)
  • Klaus o Mlynářovi (Andrew Stroehlein)
  • VÝZVA: sbírka peněz na pomník českým pilotům, padlým za druhé světové války
  • Ještě jednou Tunisko - je ho možno hodnotit podle měřítek evropských zemí (reakce Jana Čulíka na článek Vojtěcha Kmenta)
  • Trest smrti: je nemorální a zbytečný (Andrew Stroehlein)
  • České privatizační fondy budou donuceny k odprodávání akcií (Financial Times)
  • Jak se vyrovnat s totalitní minulostí (Jiří Jírovec)
  • Ještě jednou Boeing a Aero (Ondřej Zvěřina)
  • Rozhovor s Ivanem Kytkou, šéfem zpravodajství ČT: Je zpravodajství ČT nyní ještě horší než dřív?
  • Tunisko: život v socialismu? (Jan Čulík)
  • Tunisští "Všichni dobří rodáci" - stalinistické praktiky. Úryvek z románu Mustafy Tliliho "Lví hora"
  • Co by měl český prezident učinit po volbách (Andrew Stroehlein)
  • Jak se psalo na jaře roku 1968: Obrodný proces v Semilech (Ludvík Vaculík, Literární listy 27. června 1968)
  • Kanadská mlékárna, občanská společnost a Aero Vodochody (Jiří Jírovec)
  • Manifest, který způsobil sovětskou invazi v roce 1968: DVA TISÍCE SLOV (Ludvík Vaculík, Literární listy 27. června 1968)
  • Lži, zatracené lži a statistiky (Andrew Stroehlein)
  • Pozapomenutá kultura: česká literatura v exilu za komunistické éry (Jan Čulík)
  • Koupíte si v dražbě auto za 100 000 Kč, zaplatíte plnou cenu, ale auto nedostanete a za tři roky nevysoudíte nic. Otřesné poměry v českém podnikatelství a soudnictví. KTERÉ NOVINY BUDOU USILOVAT O NÁPRAVU?
  • Den, kdy zemřel Kristus. K velikonočnímu zamyšlení
  • Angličtina světově vítězí jako lingua franca - učme se rychle anglicky! (FT)
  • Český stát na prahu třetího milénia (Michal Janata, časopis Prostor)
  • Ještě Boeing a Aero Vodochody: nezodpovězené otázky: Kdo se bude smát celou cestu do banky? (Jiří Jírovec)
  • Jak bojovat proti nacionalistickým mýtům? (Jan Čulík)
  • Paul Johnson: Co způsobuje, že jsou národy ekonomicky úspěšné
  • Deset let vězení za jedinou noc, strávenou v pražském hotelu (Observer)
  • Čína, lidská práva, ČR a světové ekonomické summity: PŘEHLÍDKA TYRANŮ (Observer)
  • Promarněná příležitost pro snášenlivost: ČR odmítla zákon o homosexuálním partnerství (Andrew Stroehlein)
  • Udělá Boeing s firmou Aero Vodochody totéž, co učinil s podnikem de Havilland? (Jan Čulík)
  • Povědomí o demokracii: Pohraniční stařenka (Jiří Jírovec)
  • Andrew Stroehlein zase znovu - o mně (Jiří Pehe)
  • Reakce na poznámky Jiřího Peheho (Andrew Stroehlein)
  • PROJEKT REFORMY ZPRAVODAJSTVÍ ČT IVANA KYTKY: Zpravodajství ČT - poslání pro příští tisíciletí a principy k jeho naplnění (Ivan Kytka, nový šéf zpravodajství ČT)
  • PROJEKT REFORMY ZPRAVODAJSTVÍ ČT IVANA KYTKY: Plán naléhavých operačních, taktických a strategických změn ve zpravodajském týmu (Ivan Kytka)
  • Změna volebního systému v ČR problémy neodstraní (Andrew Stroehlein)
  • POZOR: PRECEDENS: Boeing a Aero Vodochody: Boeing už jednou převzal jednu menší (kanadskou) leteckou firmu a za pár let ji vládě zase za drahé peníze vrátil (Jiří Jírovec)
  • Finanční dary pro politické strany? Není problém, pokud víme přesně, kdo to platí (The Guardian)
  • K petici biologů na záchranu české vědy: Vědecký omyl (Jiří Jírovec)
  • Media in the Czech Republic: the current state of affairs (Jan Čulík)
  • Dvojí občanství: Jsou dva pasy lepší než jeden? (Wall Street Journal 25.3.1998)
  • Role vzdělanců v chaosu české společnosti (přednáška Jana Čulíka)
  • Ostře odmítavá i souhlasná diskuse k výše uvedené přednášce Jana Čulíka (Vladimír Mlynář, Milan Uhde, Jiří Vančura, Zdeněk Pinc, Sylvie Richterová, Eduard Goldstuecker, Milan Horáček, Milan Hauner a další)
  • Naléhavá výzva vědcům: je třeba vytvořit silnou lobby pro vědu (ČEŠTÍ BIOLOGOVÉ)
  • Kosovo: Poznámky z jednoho londýnského semináře o tom, co skutečně rozděluje Evropu
  • Krásné sny. Kolaborace už není v ČR jediným způsobem, jak udělat kariéru, je to však způsob nejvýnosnější. (Sunday Times, 22.3. 1998)
  • České sdělovací prostředky publikují jen názory, které jsou v linii (Emanuel Mandler, vyšlo v MFD)
  • Češi v Americe a Češi doma: "Kdo nechtěl odejít, nemusel? Otevřený dopis do Čech (Michal Málek)
  • Prostituce: Praha, středoevropský Bangkok (Andrew Stroehlein)
  • Václav Havel a "kmenový stát" (Andrew Stroehlein)
  • Vývoz zbraní z ČR: Praha, Alžír, Brusel (Andrew Stroehlein)
  • Ukradená Fronta, ukradené Právo (Jiří Vančura, Listy č. 1/1998)
  • Prestiž BBC pramení z neposkvrněné historie a jasné vize (Ivan Kytka
  • Děláme něco proti krizi české identity v dnešním světě? (Ivan Kytka, Česká televize)
  • SEBEVĚDOMÍ JE ZÁKLAD SVOBODY. Významná diskuse o roli sdělovacích prostředků a školství při pěstování kritického myšlení, vysílaná Svobodnou Evropou. Ivan Kytka, Ondřej Hausenblas, Jan Čulík



  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|