středa 22. března

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Otázky, které Lidové noviny nezodpověděly:
  • Vyrovná se životní úroveň ČR s Evropskou unií?(Jiří Jírovec) K nadcházejícímu pořadu České televize:
  • Zlatý poklad Republiky československé (Martin D. Brown) Česká televize:
  • Proč vysílá ČT tak málo pořadů s duálním zvukem (Tomáš Pecina)
  • Znovu k pořadu "Naskočíme?" (Petr Jánský) Petr Štěpánek se brání:
  • Volby ještě nezačaly a Pithart už fauluje (Petr Štěpánek)
  • Pod kontrolu patří i novináři (včetně J. Plesla) (Petr Štěpánek)
  • "Urbanovy" dezinformace (Petr Štěpánek) Demografie:
  • Evropa, migrace, stárnutí a přelidnění (Jaroslav Teplý)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Zde je adresa Britských listů.

  • Andrew Stroehlein rediguje kulturně politický týdeník Central Europe Review.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.


  • Upozornění autorům: Prosím, posílejte pokud možno své příspěvky do BL uložené ve formátu html. Díky. JČ

    Co je nového v České republice

  • Katoličtí biskupové sice odsoudili pastýřským listem zadržování mzdy zaměstnancům, ale včera se za to biskup Václav Malý trochu omluvil.Kritika prý nebyla samoúčelná, měla ukázat , že "církev tyto problémy citlivě vnímá". Katolická církev ale připravuje obsáhlý dokument, který bude analyzovat sociální problémy v ČR.

  • Při setkání s Wesleym Clarkem, vrchním velitelem NATO v Evropě, řekl Miloš Zeman, že chce, aby se aliance rozšířila o Slovensko a pobaltské země. Clarkovi se líbilo, že ČR letos vydá na obranu 43,9 milaird Kč. V Kosovu prý je podle Clarka dvojí problém: postoj Albánců vůči Srbům a postoj Miloševičův vůči jednotkám KFOR.

  • V ČR je 300 000 obézních dětí, jednou tolik než před 30 lety. Před 30 lety trpělo obezitou osm procent dětí, nyní se jejich počet zdvojnásobil. Většinou mají děti problémy s nadbytečnými kilogramy proto, že jedí více, než potřebují, a mají málo pohybu. Do budoucna se u nich zvyšuje riziko infarktu a mrtvice, jako rakoviny a hormonálních poruch. Otylé dítě má bolesti kloubů, potí se a zadýchává a děti se mu kvůli tloušťce smějí. Kila přibývají také školákům, kteří sedí při vyučování a pak i doma u televize a posilují se brambůrky a limonádami plnými cukru. Základem zlepšení je změna životosprávy - celé rodiny.

  • V západních Čechách loni zaznamenali lékaři 166 onemocnění tuberkulózou, o třetinu více než ostatních krajích. Podle předběžných údajů onemocnělo na území České republiky v loňském roce 1625 lidí, ale definitivní počet zjištěných případů TBC zřejmě překročí hranici 1700. Od roku 1977, kdy počet nemocných v ČR dosahoval 5000, se lékařům dařilo ročně snižovat výskyt TBC o sedm procent, ale od roku 1989 se klesající trend zastavil. TBC lékaři dále nejčastěji zjišťují u vězňů, bezdomovců a narkomanů. TBC se dá vyléčit, ale jen u ukázněných pacientů (ve Spojených státech proto v některých oblastech bezdomovcům platí, dostaví-li se denně k lékaři a pod lékařským dozorem spolykají příslušné prášky. Velké nebezpečí pro rozšíření TBC spočívá v kombinaci s AIDS a také v tom, že poslední dobou vznikají velmi odolné verze TBC.) Na celém světě je tuberkulózou infikována přibližně třetina populace. Každoročně onemocní sedm až osm milionů lidí TBC je považována za třetí nejnebezpečnější nemoc na světě po akutních respiračních chorobách a onemocnění AIDS. Na památku objevení viru TBC 24. března 1882 (objevil ho německý lékař Robert Koch) německým vyhlásila Světová zdravotnická organizace 24. březen Světovým dnem boje proti tuberkulóze.

  • Rada vysokých škol bude ve čtvrtek jednat o financování českých univerzit. Rozhodnutí Rady jsou přístupná na adrese http://rvs.upce.cz.

  • V příštím školním roce budou zřejmě "mnohé školy" v ČR napojeny na internet. Ministerstvo školství na to chce ze státního rozpočtu získat asi 5,5 miliardy korun, řekl ministr školství Eduard Zeman. Podle ministra je zvládnutí práce s výpočetní technikou velkým projektem, který "shledává dominantním celá Evropa". Podle projektu "e-Europe" by měly být všechny školy členských zemí napojeny do konce roku 2002 na Internet. Ale Romano Prodi, předseda Evropské komise, otiskl včera v deníku Guardian článek, podle něhož má být do všech škol v Evropské unii být zaveden internet do roku 2001, do roku 2002 musejí získat všichni učitelé kvalifikaci, jak ho používat, a do roku 2005 budou muset umět zacházet s internetem všichni občané EU. Ekonomika totiž nyní rychle přechází na internet, zdůraznil Prodi. V ČR předpokládá koncepce státní informační politiky ve vzdělávání, kterou zpracovalo ministerstvo školství společně s ministerstvem kultury, že by multimediální učebny vybavené počítači s kvalitním připojením na Internet měly být ve všech školách do konce roku 2003. Dosud v ČR není jedna třetina středních a tři čtvrtiny základních škol stále připojena na internet.

  • Televizní síť TV3 by měla podle informací nejnovějšího vydání týdeníku Strategie koncem dubna nebo v květnu nahradit televizní stanici Galaxie. Ta nyní vysílá v Praze a Hradci Králové s možností příjmu na klasickou anténu, a na celé území ČR je její signál přenášen prostřednictvím satelitu a kabelových televizí. Start vysílání ovlivní prý podle Jana Obrmana, předsedy společnosti Galaxia, která televizi Galaxie provozuje, mj. "otázka licence na mistrovství světa v hokeji" řekl Obrman. Vedení televize také jedná o možných variantách spolupráce při tvorbě zpravodajství s vydavatelstvím MAFRA. TV3 má být podle tisku zaměřená převážně na věkové skupiny od 16 do 40 let, spíše na městské obyvatelstvo, na osoby s vyšším vzděláním a na domácnosti s vyšším příjmem. Má to být informativně zábavná televize. Programovým základem budou zpravodajské, magazínové a zábavné pořady. Hlavním investorem má být americký podnikatel Peter Gerwe, který se angažuje v televizním vysílání v Rusku a Ukrajině. Základem pro investice do TV3 má být Česká mediální společnost. Ta byla zaregistrována v obchodním rejstříku 22. února 2000 a jejím předsedou představenstva je Obrman. Galaxie jedná s ČNTS o poskytnutí . sublicence na přenosy z blížícího se mistrovství světa v hokeji a na vysílací práva na některé filmy a pořady, které ČNTS vlastní.

  • Ruské turisty v Praze vydírají Rusové v Praze žijící, když od nich na ulici zaslechnou ruštinu. Jeden ruský turista se v Praze zeptal rusky Rusa na cestu a byl vyzván, aby mu dal peníze "ve vlastním zájmu" jako "daň" za pobyt ve zlaté Praze. Stěžuje si na to větší počet lidí.

  • Problémy české společnosti s rasismem, netolerancí a xenofobií chtějí úřady řešit prostřednictvím dlouhodobých vzdělávacích a výchovných projektů, zřízením instituce pro etnickou rovnost i zpřesněním příslušné legislativy. V reakci na zprávu Evropské komise proti rasismu a netoleranci to dnes řekl pracovník sekretariátu vládní Rady pro lidská práva Jan Jařab. Zpráva uvádí , že i přes mnohá zlepšení přetrvávají v ČR násilné rasistické činy, především proti Romům, a diskriminace romské komunity ve všech oblastech společenského života, zejména v oblasti vzdělávání a práce.

  • V ČR má vyjít nekomentovaný překlad Hitlerova "Mein Kampf" a předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín to považuje za propagaci fašismu. Proč nenechá lidi, aby si udělali vlastní úsudek? Česky zatím Mein Kampf vyšel dvakrát, vždy ale s komentáři. Poprvé v roce 1936 v Brně a podruhé v roce 1993 s komentáři bývalého ministra zahraničí z roku 1968 Jiřího Hájka. V Glasgowské univerzitní knihovně máme Mein Kampf německy a anglicky devětkrát , viz zde, a to komentovaně i nekomentovaně a nikdo se nerozčiluje. V roce 1931 zrušil americký Nejvyšší soud veškerou předběžnou cenzuru ve Spojených státech tím, že rozhodl, že stát Minesotta jednal protizákonně, když uzavřel jeden deník, který nevybíravě útočil na "židovské gangstery". Soudce Nejvyššího soudu Hughes tehdy přesvědčivě svůj verdikt zdůvodnil slovy, že "práva nejpoctivějších lidí jsou zajištěna teprve tehdy, jsou-li ochraňována práva i nejodpornějších a nejhnusnějších osob".

  • O tom, jak Vladimír Železný konečně prozřel a poznal, že zloději a tuneláři jsou v podniku CME a že on to není, píše v angličtině Jan Čulík v aktuálním čísle časopisu Central Europe Review na tomto místě.

  • Jak Češi myslí: Výbor z Britských listů. Výbor z Britských listů Jak Češi myslí (Milénium Publishing, Chomutov, 1999, 480 stran, 290 Kč, ISBN 80-86201-147) je znovu k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas přímo na tomto místě, v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici, telefon/fax 02 232 07 33, případně přímo v nakladatelství Milénium na adrese avc@unl.pvtnet.cz, kde si knihu můžete objednat e-mailem i prostřednictvím úvěrové karty. (Bližší informace o obsahu knihy vyšly v BL na tomto místě.) - Pokud víte o dalších knihkupectvích, kde je kniha v prodeji, anebo o knihkupectvích, kde si myslíte, že by měla být v prodeji, dejte nám vědět.

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz/preh led.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:


  • |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|