Britské listy


středa 4. července

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Rada ČT:
  • A nemohl by za nás rozhodnout někdo jiný? (Tomáš Pecina) Česká televize:
  • O auditu a o "Balvínově cenzuře" v České televizi (Jan Čulík) K nadcházejícím svátkům:
  • Život Konstantina - Cyrila: "Půjdu tam s radostí, mají-li knihy v svém jazyku." Zdraví:
  • Na infarkt umírají muži, kteří měli jako děti před narozením nedostatečnou výživu Obrana:
  • Jsem s cestovní kanceláří Fischer zcela spokojen(Pavel Kořenský) České školství:
  • Platy českých učitelů teoreticky zvýšeny, ve skutečnosti klesly (Anna Koutňáková) Český Computer World:
  • PR přichází z USA (Jindra Vavruška) Technika:
  • Holografie (Jaroslav Křepelka) Úvahy vzdáleného pozorovatele:
  • Krize České televize (Marek Houša) O Janě Dědečkové:
  • Teta Nováková v Radě ČT (Marek Houša)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • "Hezké svátky!" - Co vlastně oslavujeme? Dívám se na kalendář ohlašující na zbytek tohoto týdne letos čtyři dny volna, velké letní svátky, které od pádu komunismu lidi v Čechách vděčně přijali jako odsazení, tečku, pauzu, oddech - skutečný začátek letních prázdnin. Ale co vlastně oslavujeme? (Většina svátků během roku má křesťanský původ, nebo alespoň silný křesťanský nátěr, jemu ale už většinou lidi nerozumějí. Kdo dnes například ví, co je významem Velikonoc a proč to bývaly pro křestany nejvýznamnější svátky roku?) - Stolní kalendář o zítřku a pozítřku praví stroze: "Státní svátek - Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje" a "Státní svátek - Mistr Jan Hus (1415)". Jsou to ale spíše národní, nikoliv státní svátky. - Dívám se na tato dvě data a nemůžu uvěřit, že by jejich existence vedla lidi k nějakému zamyšlení. Jde o dobře míněnou poctu dvěma zásadním mezníkům české civilizace, jenže tyto historické postavy i to, v co věřily, jsou nám už tak vzdáleny, že téměř vzniká otázka, jestli jsou skutečně ještě, v dnešním slova smyslu "české". Platí to především o Konstantinu-Cyrilovi a Metoději, o " věrozvěstech", kteří k nám mají promlouvat ze vzdálenosti jedenácti set let. Jejich hodnoty jsou nám už dnes bezpochyby většinou cizí a nesrozumitelné, mimo jiné i pro to, že křesťanství je v Evropě, včetně České republiky, valnou většinou na ústupu - svět se víceméně vrací k pohanství - náboženské hodnoty Cyrila a Metoděje ho neoslovují (možná je dobře, že bigotní náboženská víra ztrácí v Evropě většinou sílu) - avšak nehovoří k němu příliš silně už asi ani intenzivní touha po vědění a moudrosti, která je vůdčím motivem Legendy o Konstantinovi z devátého století, ukázky z níž k nadcházejícím svátkům publikujeme v dnešních Britských listech. Přečteme-li si ji pozorně, přece jen uznáme, že k nám Cyril a Metoděj hovoří i z té obrovské dálky: Legenda je oslavou gramotnosti, kterou snad po jedenácti stech letech bereme v Čechách jako samozřejmost. Proto mě dojímá věta mluvící ke mně z dávné minulosti jazykem i demokratičností, jimž přece jen rozumím: "Bůh, který chce, aby každý přišel k poznání pravdy a povznesl se na vyšší stupeň dokonalosti, zjevil knihy pro váš národ a učinil nyní za našich let, čeho dávno nebylo, abyste i vy byli připočteni k velikým národům, které slaví Boha svým jazykem..."

    A Jan Hus? To je jiná, nesmírně dramatická kapitola české zkušenosti, i když dnes už také vzdálené. Ale i zde přes oblouk staletí zůstávají vášně, křivdy a emoce stále tak živé, věnujeme-li jim trochu pozornosti, jako byly v onen den v Kostnici na březích Rýna. Přečtěte si "aktuální rozhlasovou reportáž" podrobně a s neobyčejnou živostí líčící popravu Jana Husa od Petra z Mladoňovic, kterou jsme v Britských listech poprvé zveřejnili v tento den už před dvěma lety. (Zde je stížný list české a moravské šlechty proti upálení Jana Husa z 2. září 1415 - napsali ho, jakmile se o tom dověděli; komunikace byly pomalé...) (JČ)

    PS. Ve středu dopoledne poznamenává Zdena Stávková, že se přece jen lidé v ČR zamýšlejí nad odkazem Cyrila a Metoděje - na Moravě na Velehradě se zítra bude konat národní pouť.

  • Zrodil se český Paxman! Je to žena, pracuje v Týdnu a jmenuje se Renata Kalenská. Svůj brilantní, ostře konfrontační rozhovor s Ivanem Langrem (ODS) nazvala Beaujolais, ročník 1967 (=rok politikova narození) a otázky, které tázanému klade, jdou ke kořenu věci: Záviděl jste Klausovi [velkolepou oslavu jeho šedesátin]? Přál byste si, aby vás za šestadvacet let také tak zbožňovali? - Není to spíš tak, že vám je jasné, že tak jako Klause vás lidé nikdy vnímat nebudou? - Nevadí vám, že Klausova formátu asi nedosáhnete? - Chtěl byste toho dosáhnout? - Je to nepříjemné, být ve straně pořád dvojka? - Co ale udělá taková pozice číslo dvě s mužským egem? - Připadáte si tedy v ODS druhým nejschopnějším a nejzkušenějším mužem? - Věříte, že budete dobrý nástupce Václava Klause? atd. atd. ad nauseam. Odpovědi Ivana Langra na tyto hluboce profesionální dotazy si laskavý čtenář domyslí sám; jednu odpověď však necitovat nelze (řeč je o Miloši Zemanovi). Hovoří Ivan Langer: V žádném případě nemůže dosahovat známosti Václava Klause. Zeman je známý jen v Evropě, kdežto Klaus se proslavil svými přednáškami po celém světě. --- Před časem si tento "politik dozrávající jako víno" (slova R. Kalenské) neudělal čas na rozhovor s Britskými listy. Nyní je jasné, proč: takový tiskový servis bychom mu nemohli při nejlepší snaze poskytnout... (TP)

  • Rasismus Českých drah. Upozornil Pavel Drs:

    V sobotu, doprovázeje potomky odjíždějici na skautsky tábor, jsem byl nekolikráte na pražském Hlavním nádraží svědkem nádražního hlášení přibližně tohoto znění :

    "Hlášení pro občany romské národnosti : Upozorňujeme všechny občany romské národnosti, že není dovoleno se zdržovat v hale nádraží ani v přilehlých prostorách ... blablabla ..."

    Následoval výčet sankcí, které mohou být proti romským občanům uplatněny a na závěr ještě jakýsi dodatek zřejmě v romštině.

    Chápu snahu (nevím zda ČSD, Policie či kdo to hlášení měl na svědomí) o potlačení nádražní kriminality (všichni Romové jsou zločinci?), bohužel naprosto tragickým způsobem.

  • Žádná zadluženost.včerejšímu "spotřebitelskému" příspěvku britského rozhlasu, nad nímž jsme se ptali, zda by i Český rozhlas mohl vysílat takovéto analýzy problémů, týkajících se lidí a pomáhající jim orientovat se v životních potížích, jsme dostali čtenářský dopis, že v ČR zjevně zadluženost není, získat úvěr je obtížné, a proč se starat o pitomce, kteří si neumějí spočítat, že nebudou schopni dluh splácet. To je právě rozdíl mezi grunderskou českou společností a západní společností, která si považuje za povinnost "starat se i o pitomce" - je-li takových případů hodně, asi je necitelné je bagatelizovat tím, že se měli sami postarat o sebe - zoufalství je hluboké i u neznalých a "hloupých" lidí. - Abych to vysvětlil názorně: nešlo mi o to, aby Český rozhlas vysílal pořady o tématech, která nejsou relevantní pro Českou republiku, ale že by měl vysílat takovéto pořady na témata, která pro obyčejné lidi v ČR relevantní jsou. (JČ)

  • Rada ČT zveřejnila na internetu svůj nový jednací řád. (TP)

  • Kreacionismus a subjektivní idealismus jsou iracionální. Poznamenává Juliana:

    Jak jiste tusite, clanek E. Haicmana se mi vubec nelibil. Kreacionismus v kombinaci se subjektivnim idealismem. Zajimave je, ze si tento typ filosofu vytvori nejakou predstavu mechanicke vedy, ktera se skutecnym stavem nema nic spolecneho (ano, neexistuje objektivne, nybrz jen v jejich myslich - v teto otazce realita funguje presne podle jejich teorii), a pak ji zacnou vyvracet. Nechce se mi ukazovat na dalsi logicke protimluvy jeho clanku (napr. rozebere temnou a iracionalni Hitlerovu bytost a pak Osvetim svede na racionalni vedu). Nejen ja, dokonce i muj zly jungovsky Stin se uz nudi, takze misto jizlivych reci pujdu radeji spat. Od duchovne vyprahle pozitivistky ostatne nemuzete nejake pochopeni vyssiho duchovna ani cekat.

  • "Docela se bojím, irácké vyslanectví na nás nasadilo sledování," informuje Majid Majed, jemuž i jehož rodině končí po devíti letech života v ČR koncem srpna povolení k pobytu v České republice budou se zřejmě muset vrátit do Iráku, kde jim hrozí perzekuce. Je to jediným výsledkem medializace jejich kauzy v ČR? České policii zřejmě nevadí, že iráčtí tajní agenti volně sledují v ČR občany své země. Ministr vnitra Stanislav Gross je jako zjevný nadčlověk (voliči, pamatujte! a ČSSD nevolte!) povýšen nad to, aby odpovídal novinářům na dopis týkající se této věci - čekáme na jeho odpověď už od 10. května 2001. (Dovídáme se, že má prý případ Majidovy rodiny na pracovním stole, ale dosud se na něj "neměl čas" podívat.)

    Hlavně nenápadně!

  • Zpřístupnili jsme galerii portrétů 44 tajných policistů, kteří za poslední rok doprovázejí různé pražské demonstrace. Vysvětlení, proč jsme jejich fotografie publikovali, najdete v druhém článku dnešních BL.

  • Uvedli jsme také do zkušebního provozu soubor fotogalerií Britských listů. Jsou zde přístupné téměř tři tisíce snímků, pořízených reportéry Š. Kotrbou, L. Wišniewským a T. Pecinou mj. při zasedání MMF/SB, při vyklizení Ladronky a následných demonstracích, v průběhu televizní krize a při řadě dalších akcí. (TP)

  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Pořádkovou pokutu 10 000 korun uložila policie reportérovi BL Tomáši Pecinovi za to, že neusposlechl výzvy a nedostavil se na policii, aby vysvětlil své kritické články v Britských listech. Publikovali jsme působivý dokument, jímž to policie zdůvodňuje. (TP) - V reakci na tento dokument poslal Tomáš Pecina policii tuto Stížnost, v níž mimo jiné praví: (JČ)

    Je neslučitelné s ústavním pořádkem zaručenou svobodou projevu, aby Policie ČR poža­­dovala od novinářů vysvětlení jejich článků. Ústavní princip svobody projevu je intrin­sicky nadřazen dílčím ustanovením zákona o Policii ČR (č. 283/1991 Sb., ve znění pozdějších předpisů) i trest­ního řádu a policejní orgány si nikdy nesmějí počínat tak, aby tím omezovaly individuální ústavně zaručené svobody občanů. Nejsem ocho­ten poskytnout poli­cii k textu svých článků v případu Ladronka žádné vysvětlení a to, že jsem se nedo­sta­vil na výzvu, je pouze procesním vyjádřením mé vůle využít základních občan­ských práv, nikoli delikt­ním jednáním, jež by opravňovalo policejní orgán k uložení pořád­kové pokuty.

    Shrnutí případu pro časopis Central Europe Review a pro mezinárodní organizace zabývající se obranou lidských práv, je zde, v angličtině zde.

  • Dětem v brněnském dětském domově hrozí nebezpečí od volně působícího pedofila.Ve všech zemích světa je zvykem, že se pedofilové soustřeďují do institucí, jejichž účelem je starat se o týrané či jinak poškozené děti. V civilizovaných evropských zemích se to však sleduje a ostře se proti tomu - v zájmu těch dětí - zasahuje. Podle informací, které zveřejňují Britské listy v tomto čísle, však možná Česká repulika k těmto evropským zemím nepatří. Podle všech indicií je zjevné, že v dětském domově v Brně-Hlinkách operuje podle svědectví Jiřího Szuty pedofil. Ředitel tohoto dětského domova odmítl proti němu podniknout jakékoliv kroky. Jak informuje Fabiano Golgo zde, když ředitele konfrontoval s podrobnostmi pedofilových akcí, ředitel sdělil Fabianu Golgovi, že on "není členem jeho rodiny", takže nemá právo "se ho dotazovat na podrobnosti sexuálních aktů". Pokud je nám známo, pedofilní zaměstnanec působí v dětském domově beztrestně dál. Možná právě nyní, když čtete tyto řádky, sexuálně zneužívá děti v domově.

  • Kultivovanost reportéra Svobodné Evropy Radka Kubička. Zdá se, že arogance a sprostota při jednání veřejných činitelů vůči veřejnosti je u některých lidí docela zakonzervovaná. Snažil jsem se vysvětlit reportéru Radku Kubičkovi, že jako člověk veřejně činný si nemůže dovolit reagovat vulgárními e-maily (jaké posílá např. Martinu Stínovi) na dopisy veřejnosti, i kdyby nakrásně mu členové veřejnosti třeba i nadávali. V normálních západních demokraciích se to běžně neděje. Jako veřejný činitel má reportér veřejnoprávního rozhlasu povinnost vystupovat vůči veřejnosti zdvořile. Bohužel, v České republice tato běžná civilizační zásada zřejmě u některých lidí neplatí. V každém případě to nepochopil Kubičko, který odpověděl mj. takto:

    Myslím, že adekvátní reakcí veřejné osoby na primitivy jako jsi TY a Stin by nejspíš bylo jediné: po vzoru britské politické kultury dát takovým prasatům pěstí. Rk

    Tuto nepřiměřenou reakci na  racionální, uměřený mail, nechápu a mám v této věci dotaz na generálního ředitele Českého rozhlasu a na Radu Českého rozhlasu: domníváte se, že tento způsob jednání vašeho reportéra autoritu Českého rozhlasu posiluje anebo ji naopak oslabuje? - Reakce Radka Kubička je zde. (JČ)

  • Do on-line rozhovoru s ministrem Karlem Březinou na Interview 21 jsme poslali následující dotaz:

    Pane ministře, v souvislosti s kontroverzí kolem sčítání lidu vyšlo najevo, že jedním z poradců, kteří pro Vás pracují, je pan Jindřich Kodl, bývalý vysoký důstojník StB. Kolik dalších osob s pozitivním lustračním osvědčením pracuje ve Vašem týmu? Můžete odhadnout, jakou percentuální část Vašich "odborných poradců" tyto osoby představují?
    Tomáš Pecina, Britské listy

    Redaktor bohužel náš dotaz do pozitivně laděné konverzace s Březinou nezařadil. Nevadí - necháme ho vystaven zde a snad nám pan ministr odpoví přímo. --- Že si K. Březina neumí svou práci bez estebáků představit, berme jako fakt - de gustibus non est disputandum; když už si je ale jednou platíme z daní, máme právo vědět, kolik jich na Úřadu vlády působí. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), Expandia Banka, a. s. (změna jména na eBanka dosud není oficiálně v platnosti)
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|