Britské listy


úterý 21. srpna

O B S A H

Co je nového v České republice:

  • Komentovaný přehled zpráv Odkazy:
  • Výběr nejzajímavějších článků z poslední doby Pánům Marjanovičovi a Šídlovi z Respektu:
  • Velká Británie: Jak ukončit azylové šílenství (Observer) Je univerzitní studium jen soukromou věcí každého studenta?
  • Jak Česká republika nepřežije v globální ekonomice, založené na znalostech Hacking:
  • Počítačová kriminalita anebo motor pokroku? Demokracie obyčejných lidí:
  • Deset let po komunistickém puči v Rusku: Jak mocným nástrojem se po celém světě stala svobodná řeč! Ještě k pěti milionům „nováckých debilů“
  • Kašlu na lidi, kteří si dobrovolně volí nekvalitu (Jan Paul) Na obranu Jany Dědečkové:
  • Fabiano Golgo má jednostranné pojetí svobody slova (Jindřich Dvořák)



    Ikona pro Vaši stránku...

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|


  • Britské listy oslovují ty, kteří v České republice rozhodují. Britské listy talks to decision makers in the Czech Republic.

  • Britské listy vycházejí v Praze, v České republice. Vydává je stejnojmenné občanské sdružení se sídlem Slezská 56, 120 00 Praha 2 (IČO: 26519887). Britské listy is published in Prague, the Czech Republic, by the Britské Listy Association. ISSN 1213-1792.

  • Stanovy občanského sdružení jsou zde.

  • Šéfredaktorem je Jan Čulík (325 Kilmarnock Road, Glasgow G43 2DS, U.K.), značka JČ, stálý pražský redakční tým tvoří Tomáš Pecina (TP) a Štěpán Kotrba (koš, šok, ŠK). E-mailová adresa redakce je zde.

  • Britské listy vycházejí na serveru Internet Servisu.

  • Tady je minulé vydání Britských listů.

  • Use it or lose it. Chcete-li si deník udržet, inzerujte na  jeho stránkách. Zde je náš ceník i další informace.

    Co je nového v České republice

  • Událost dne. Zásada, že spíš projde velbloud uchem jehly než člověk romského původu do letadla z Prahy do Londýna, byla včera prolomena, když díky intervenci Jařabova úřadu dovolila britská ambasáda vycestovat Romce Ireně Bagárové (J. Jařab se o ní zmiňoval na chatu iDnes). Věřme, že v Anglii nepožádá o azyl a nezklame tak důvěru, kterou v ní úřad vládního zmocněnce formou společenské záruky vložil... (TP)

  • Proč lhala Jana Dědečková vzbouřencům v ČT, že neměla styky s politiky? Takto odpověděla na otázku Jana Čulíka "Bylo rozumné lhát ČT, že jste neměla styky s politiky?" v onlinovém rozhovoru Britských listů v úterý odpoledne:

    Až do chvíle, než mi byla položena otázka na styky s politiky jsem si myslela, že jsem naprosto imunní vůči jakémukoliv nátlaku na svou osobu. Není tomu tak a právě ve chvíli, kdy jsem vycházela z jednací místnosti v senátu, kde jsem se rozhodla vystoupit proti všem lžím, které tam zazněly, mě odchytili redaktoři. Byla jsem poměrně vystresovaná z jednání lidí, kterým vkládáme do rukou osudy naší země a kteří nechtěli slyšet vysvětlení (předem jsem byla vinná a předem měli hotový názor) , ale chtěli mě pouze ponížit svým výsměchem . Celou tu dobu jsem vnímala výsměch Žantovského a viděla povýšený úšklebek Mathého a Chmelíčka, kteří se v té spřízněné atmosféře cítili silní a jistí, přestože oba lhali, jako když tiskne. Po tomto zážitku mě odchytil Hanslík se svými otázkami. Dívala jsem se mu klidně do očí plná vzdoru a ponížení a odpovídala . Vzápětí mi volal na mobil Marek Vítek a řekl, že mají výpisy a mohou doložit, že jsem lhala. Řekla jsem mu, že si nedovolí požít výpisy, protože se dopustí protizákonného jednání. Dovolili si to a dovolili si i záměrně zkreslit některé skutečnosti tak, abych vypadala co nejhůře. To je však pouze pro vysvětlení atmosféry, ve které se uskutečnil rozhovor , a v žádném případě to neospravedlňuje moje jednání. Cítím to dodnes jako své selhání.

  • "Proč loni o Vánocích nedošlo v médiích k veřejné diskusi mezi vzbouřenci a hodačovci?" zeptal se Jany Dědečkové v dnešním onlinovém rozhovoru BL Tomáš Zukal. Odpověděla, že "česká média selhala, nebyla nestranná":

    Statisticky lze doložit, jak [malý] prostor jsme v médiích dostali my. Redaktoři se ještě dlouho po krizi vyhýbali otevřené diskusi v médiích. Proto byla Jana Bobošíková sama v Partii na Primě. Báli se otevřené konfrontace názorů.

  • "Volba generálního ředitele ČT by se neměla konat, protože ČT v tomto stavu každého ředitele zničí." Konstatovala Jana Dědečková v onlinovém rozhovoru BL:

    Obávám se, že žádný [ředitel by neměl být teď zvolen], protože podmínky v České televizi nejsou optimální a ještě dlouho nebudou. Já osobně bych měla jiné řešení, ale do toho se politikům nebude chtít, protože je jednodušší hodit odpovědnost na jednoho člověka, který se v tom bude motat jako vítr v bedně, ať už to bude Sládeček nebo Balvín. K volbě generálního ředitele by za těchto podmínek vůbec nemělo dojít. Balvín by měl zůstat výkonným ředitelem pro zajištění běžného provozu a měl by být jmenován restrukturalizační tým, který by byl složen z výkonného ředitele, Rady ČT a z kandidátů, kteří budou vyzvání ( např. Sládeček, Vadas, Kralert, atd), nebo z kandidátů, jež vzejdou z výběrového řízení. Generální ředitel by měl být zvolen až následně, do plně restrukturalizované instituce. Jinak mu hrozí, že ho ten socialistický moloch spolkne, a to i kdyby byl sebelepší.

  • "To, že je Petr Bohuš nyní v ČT mezi vzbouřenci v kritické situaci, si bohužel před několika měsíci zavinil sám." Uvedla Jana Dědečková v dnešním onlinovém rozhovoru BL:

    Petrovi Bohušovi přeji aby to zvládl, protože mám zájem na tom, abychom jako diváci dostávali kvalitní publicistické pořady. Na druhou stranu si myslím , že v této situaci dnes vůbec nemusel být. Kdyby pan Bohuš podpořil v době krize legální management a se svými ostravskými kolegy nabídl pomoc paní Bobošíkové, zoufale shánějící příspěvky a výrobní kapacity, mohlo vše dopadnout jinak . Ve chvíli, kdy za legálním managementem stálo ještě Brno, by spolupráce Ostravy znamenala rozhodující zvrat, oni se však přidali na druhou stranu a podlehli hysterii o svobodě slova. Zjišťuje-li tedy až nyní pan Bohuš, jaké lidi mezi vzbouřenci podporoval, je to tragické a do značné míry dnes sklízí důsledky svých dřívějších postojů. Jsem si jistá, že mi by pan Vítek do stolu nebouchl.

  • Bylo správné pro Janu Dědečkovou stýkat se s Kateřinou Dostálovou - neměla předpokládat, že ji ČT na základě tohoto přátelství bude diskreditovat? zeptal se Jany Dědečkové v dnešním onlinovém rozhovoru BL Jan Čulík. Odpověděla:

    Pane Čulíku, tady se musíme naučit hodnotit nezávislost lidí podle jejich činů, nikoliv podle toho s kým se stýkají, a apriori předpokládat, že je neustále někdo ovlivňuje. Každý člověk je osobností a nenechá sebou manipulovat. Nezahodím veškeré své přátele jen proto, že bych mohla vzbudit v nějakém magorovi podezření, že jsem manipulována. To raději nebudu v žádné funkci. Líbilo se mi, co řekl pan Hodač v pořadu "21" po svém zvolení. Dej důkazy na stůl nebo mlč. Styky s politikem nemohou sloužit jako důkaz pro dehonestaci lidské důstojnosti.

  • Hostem prvního "ostrého" online rozhovoru (chatu) Britských listů byla dnes od 14.00 Jana Dědečková, bývalá členka Rady ČT a Nemesis vzbouřených televizních pracovníků. Rozhovor je na  této adrese. (TP) - Sešlo se velké množství otázek a děkujeme Janě Dědečkové za výdrž, s níž na všechny svědomitě odpovídala - trvalo jí to od 14 hodin odpoledne až do 19.30, tedy pět a půl hodiny... (JČ)

  • Charakteristická čtenářská reakce se objevila na Fóru BL. Chat s Janou Dědečkovou je nesmyslný, protože J. Dědečková už nemá žádnou moc a do médií, soudí čtenář, proto nepatří. (TP) - To je zajímavě komunistický způsob myšlení. Kdo nemá moc, není nikdo. "Vy přece nejste žádný spisovatel, nejste členem Svazu českých spisovatelů," říkali Ludvíku Vaculíkovi za komunismu při výsleších estébáci. (JČ)

  • Ve čtvrtek ve 14.00 bude odpovídat Zdenek S. Blaha, ekonom s kanadským vzděláním, který v éře Vladimíra Dlouhého působil jako poradce na ministerstvu průmyslu a obchodu. Z. Blaha, jenž je živým obrazem zásady, že je důležitější být, než se zdát, se netají svým despektem k polistopadovým elitám, o nichž veřejně tvrdí, že mnozí z nich by se na Západě uživili nejvýš jako popeláři. Jeho březnový článek v Britských listech o "vlaku, který už ujel", analyzující příčiny neúspěchu tzv. Klausovy ekonomické transformace, vyvolal značný rozruch, avšak mezi českými ekonomy se nenašel ani jediný, který by se odvážil s Blahovými závěry otevřeně polemizovat. (TP)

  • Přehled připravovaných, probíhajících i uskutečněných chatů je zde. Otázky lze posílat do všech chatů, které ještě neskončily. Ty jsou označeny světle modrým (nebo červeným, pokud rozhovor právě probíhá) symbolem hodin. (TP)

  • Přímou cestu k vlastní diskreditaci zvolili Zbyněk Honys, Petr Bohuš a Jiří Ovečka, když dovolili bývalé pracovnici PR agentury Mozaic Karolíně Rezkové působit v pozici dramaturga pořadu Fakta. Takže ještě jednou: Aby člověk z PR agentury přešel na novinářské místo, je nehoráznost, kterou není možné ve veřejnoprávní televizi tolerovat, protože tento konflikt zájmů organizaci kompromituje stejně, jako ji kompromitovali Daniel Častvaj nebo Martin Mrnka. Karolínu Rezkovou je třeba z ČT propustit, a je třeba udělat to okamžitě. Pokud si tohle lidé ve vedení neuvědomí, upadají v podezření, že i oni pracují ve prospěch příslušné Public Relations agentury a jejích klientů. (TP)

  • Samotný pořad byl věnován jedinému tématu, senátnímu návrhu na zpřístupnění svazků StB. K samotnému návrhu zákona se nebudeme vyjadřovat, protože ho považujeme za analyticky čistou virtuální realitu: problémem této země není, zda si každý bude moct přečíst, co o kom StB sbírala - skutečně důležité záznamy, které mohou být (a často i jsou) využívány k vydírání, mezi zpřístupněnými materiály určitě nebudou. Že by snad díky zveřejnění svazků mohlo dojít k celospolečenské katarzi, si může myslet jen blázen nebo Petr Cibulka (a i ten má o tom, myslím, pochybnosti); v podstatě jde v klasický "zviditelňovací" manévr, který navíc na několik týdnů zaměstná média, takže si budou méně všímat politického dění.

    Fakta měla poměrně slušnou dramaturgii, nicméně druhý blok, o osudech rodiny spisovatele Jana Beneše, diváka nepřípustně manipuloval sentimentálními kýčovitými scénami. Mnohem zajímavější by bylo, kdyby v této době dostali slovo státní zástupce a vyšetřovatel, kteří odložili stíhání "Benešových" estebáků. Takto byla porušena i zásada audiatur et altera pars. (TP)

  • Z horka se zrodila další letní fáma: Ředitelem ČT má prý být zvolen Petr Schönfeld, bývalý manažer společnosti Ringier a favorit Petry Buzkové. Aby se před novináři utajila jeho minulost před rokem 1989, má působit nenápadně a být "černým koněm" konkursu. I vymýšlení fám vyžaduje jistou elementární logiku - Petra Buzková, na rozdíl od předchozí Rady, nekontroluje v tuto chvíli ani jednoho radního a její podpora pro kteréhokoli kandidáta by způsobila nejvýš jeho nevolitelnost. Trochu realismu do toho fantazírování tam na pravici, prosím! (TP)

  • Rasismus a nespravedlivá stereotypizace na základě kolektivní viny a co si s tím počít. V sobotu 18.8. vysílala televize BBC velmi zajímavý dokumentární pořad o tom, jak britští a američtí muslimové zápolí s - často jistě nespravedlivým - záporným obrazem islámu v očích většinové společnosti. Český překlad tohoto pořadu jsme vydali včera zde. Obdoba s osudem Romů v České republice je totiž téměř absolutní: česká většinová společnost totiž také nespravedlivě předpokládá záporné vlastnosti, vyskytující se u části romské populace, u  všech jejích příslušníků bez rozdílu. Je velmi zajímavé přečíst si transkript pořadu o muslimech na Západě a porovnávat přitom jejich situaci s osudem českých Romů. (JČ)

  • Romové: "Golgo rozumí postavení Romů v ČR přesně!" Na článek Fabiana Golga "Češi a Romové" reagovali romští čtenáři takto:

    Jsem jeden z ceskych Romu, kteri emigrovali do Kanady. Vice nez dvacet let se individuelne zabyvam romskou problematikou, takze sleduji kazdy clanek ktery se objevi v mediich ci na strankach meho internetu. Clanek, ktery jste napsal, Cesi a Romove, jsem velmi dusledne procital a musim Vam sdelit, ze je to skutecne velice vystizny clanek, nebot velice spravne charakterizuje romske spolecenstvi v Ceske republice.

    Karolina Bánomová napsala také z Kanady:

    Dear Fabiano Golgo,

    first I have to ask you to excuse my English.

    I am Romani girl born in Czech republic and now I live in Canada.

    I have read your article "Czechs and Roma" in the newspaper "Britske listy".

    I really liked it. As I can see, you have very good knowledge about Roma and our situation.

    Thank you for your realistic opinion and I wish you good luck.

    God bless you.

    (Milý Fabiano Golgo,

    nejprve se musím omluvit za svou angličtinu.

    Jsem romská dívka, která se narodila v České republice a nyní žiju v Kanadě.

    Přečetla jsem si váš článek "Češi a Romové" v Britských listech.

    Opravdu se mi líbil. Jak vidím, máte velmi dobré povědomí o Romech a o naší situaci.

    Děkuji vám za váš realistický názor a přeji vám mnoho štěstí.

    Bůh vám žehnej.)

    (Pozn. JČ: Jak píše Johana Grohová v MFD, Romové se v zahraničí "nenaučili anglicky". - Další stereotyp.)

    Naopak Petr Homoláč píše:

    Pan Golgo bohužel prezentuje agresívní novinářský styl a dosti odfláknutý. Jeho články jsou nesrozumitelné, pokud je nechcete luštit, a to při jejich nízké myšlenkové kvalitě rozhodně nemám chuť. Nečetl jsem od pana Golga ani jeden článek, který by vyvracel dojem, že je nekvalitní novinář a o to víc samozřejmě namyšlený a zpupný. Nechápu, co nás chce pořád vyučovat. Prosím Vás, pane Golgo, vytáhněte už tedy na nás ty trumfy z rukávu. Začínáte být docela nezáživný, což při Vašem původu je skutečně pozoruhodný výkon.

  • "Širokospektrální deník" s pornografickou přílohou Svět namodro se opět překonal. Hrubě rasistický, protiromský text, opakující všechna stereotypní kolektivní protiromská obvinění, rašící v primitivnější české duši, publikoval ve Světě namodro jeden z nejnaivnějších jeho autorů, jakýsi Rožánek. Daleko zajímavější než Rožánkův hloupý článek jsou však čtenářské reakce, drtivou většinou hrubě primitivní, rasistické a souhlasné, viz např.:

    Tomu kdo napsal tento clanek, tak GRATULUJI k presnemu a jeste slusnemu vystihu situace. Jsem v USA, nejsem rom a osobne mi neublizily, ale kdyz je vydim i zde v USA je mi take divne na zaludku co vivadi i zde. Poznate ho mezi jinymi vzdy STOPROCENTNE.

    Čímpak to je, že rasisti zároveň nikdy neumějí český pravopis? Konec konců je to všechno logické: svůj k svému: póvl láká další póvl... (JČ)

  • Jak je to někde jednoduché. Seznam zaměstnanců amerického Bílého domu a jejich platů nám poslal jeden čtenář ze Spojených států, který poznamenává:

    ... zde je seznam zamestnancu Bileho domu a jejich platy. Nevim, zda neco podobneho se da ziskat napriklad od zamestnancu Hradu ci nejakeho ministerstva v CR (ha-ha-ha). Myslim, ze Libor Roucek Vam jeste dluzi odpoved ohledne platy nejakeho vladniho zamestnance, stejne tak se asi neda pochodit ani ve verejnopravni TV. (Ti pracovnici, u nichz je napsano "detailee", nejsou stalymi zamestnanci, jen jsou tam propujceni od nejakeho jineho uradu na nejakou dobu, zpravidla max. na jeden rok.)

  • Omluva týdeníku Reflex. Ostře zaútočil na Blesk a Reflex ve včerejším vydání BL Jan Rovenský, až posléze se ukázalo, že vlastně kritizoval jen Blesk a Reflex si k tomu jen tak přihodil, že ho také vlastní firma Ringier. Omlouváme se Reflexu: aby nebylo mýlky, o kritizované kauze Reflex nepsal. Jan Rovenský konstatuje:

    Mail nebyl adresovan sefredaktorum Reflexu a Blesku, ale generalnimu rediteli spolecnosti Ringier, ktery vydava Reflex i Blesk. Vyslo to samozrejme jen v Blesku. Duvodem, proc se "muj bojkot" (v Cechach vskutku smesny nastroj) tyka obou medii, je riziko, ze Ringier me penize utracene za Reflex presype do Blesku. Udelal jsem to schvalne takhle, protoze obracet se primo na Blesk nemelo samozrejme cenu vubec.

  • Analýzu Štěpána Kotrby o přechodu Českého rozhlasu do digitální éry jsme publikovali v pátečním čísle zde. (TP)

  • ČR stále neplní své závazky v rámci Helsinského procesu. Umožněte Čechoameričanům restituce, zrušte trestní paragraf o pomluvě, odstraňte diskriminaci z navrhovaného zákona o církvích a přijměte účinná opatření proti obchodu se ženami, požaduje dr. Erica Schlagerová z Helsinského výboru amerického kongresu v rozhovoru s BL, zveřejněném zde.

  • Jan Čulík pokládá za nejvhodnějšího kandidáta na ředitele České televize Petra Sládečka a sám nemá v úmyslu ucházet se o jakoukoli funkci v ČT. Vyplývá to z prvního zkušebního online rozhovoru (chatu) Britských listů, který najdete na adrese http://www.blisty.cz/chat.php?id=1. (TP)

    Galerie Britských listů

  • Do fotogalerií jsme doplnili mnoho nových fotografií, mj. snímky, které Štěpán Kotrba pořídil ve spolupráci s Českým rozhlasem a které dokumentují jeho akci Africká odysea, narozeniny nosorožce v králodvorské ZOO, letecké záběry z východních Čech a fotografie parních lokomotiv, které nasnímal Tomáš Pecina v Lužné u Rakovníka. (TP)


  • Již několik týdnů je v provozu nové diskusní fórum BL. To je k dispozici zatím pouze pro prohlížeč Internet Explorer a pro Mozillu, na netscapové verzi se intenzivně pracuje. (TP)

  • Konto, kam je možné posílat příspěvky na investigativní práci Britských listů, je toto:

    Účet č. 431349001/2400 (2400 je kód banky), eBanka, a. s.
    Ovocný trh 8, 117 19 Praha 1 (na Ovocném trhu je oficiální sídlo banky, ale není tam klientské centrum.)

    Variabilní symbol pro příspěvky 2001 (ti, po nichž chce banka konstatní symbol, mohou použít 0558).

    Příspěvek lze složit (bez poplatku) na kterémkoli klientském centru banky:
       Brno, Jánská 1/3
       České Budějovice, Kanovnická 18 (podle věrohodných zpráv neexistuje)
       Hradec Hrálové, Rašínova tř. 1669
       Olomouc, K. Světlé 2
       Ostrava, Dlouhá 3
       Pardubice, 17. listopadu 238 (dtto)
       Plzeň, Šafaříkovy sady 5
       Praha, Václavské nám. 43
       Praha - Zlatý Anděl, Nádražní 23

    (Prosíme čtenáře, kteří přispěli nebo přispějí tímto způsobem v hotovosti, aby nás informovali e-mailem, kde a kdy částku zaplatili - připravujeme pro všechny sponzory malý, ale exkluzivní dárek a nechceme, aby o něj anonymní sponzoři přišli.)

  • TEMATICKÝ ARCHÍV BRITSKÝCH LISTŮ je na adrese http://www.britskelisty.cz/xz/.

  • Přehled anglicky napsaných článků od Jana Čulíka a  Andrewa Stroehleina o aktuálním vývoji v České republice najdete zdezde.

  • Hudba a zvuk - Každé úterý: Týdenní přílohu věnovanou vážné hudbě (archív textů i zvukových ukázek) píše a rediguje v Neviditelném psu Lubomír Fendrych na adrese http://pes.eunet.cz/hudba/hudba.htm.

  • Britské listy rozšiřované e-mailem. Na žádost čtenářů, zda by nebylo možno rozšiřovat BL i e-mailem, je nyní tato služba laskavostí Internet Servisu a Jiřího Gallase k dispozici. Podívejte se na adresu http://www.britskelisty.cz/blpostou.html.

  • Britské listy nyní mají novou automatickou každý den aktualizovanou upoutávku. Je na adrese http://www.britskelisty.cz /prehled.html. Obracím se na ty čtenáře-příznivce tohoto časopisu, kterým je význam Britských listů jasný a vědí, že je rozumné povědomost o tomto časopise rozšiřovat, aby upoutávku případně umístili na své internetové stránky. JČ.

  • Czech media, Czech politics and Czech culture: A selection of English language articles, published in Britské listy.

  • (Jan Čulík má anglicko-českou stránku materiálů a  hyperlinků, týkajících se ČR, zde na Glasgow University).

  • Zde jsou užitečné internetové stránky pro bohemisty a specialisty na Českou republiku.

  • Kdo je vydavatel Britských listů? Zde je životopis Jana Čulíka.


    Výběr textů z posledních dní:

  • Britské listy

    |- Ascii 7Bit -|- PC Latin 2 -|- ISO Latin 2 -|- CP 1250 -|- Mac -|- Kameničtí -|